strusp 02.01.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 sherif, w takim zbiorniku powyżej tego króćca gdzie masz podłączenie podłogówki nie ma aż tyle wody,. Jednak skoro masz gazowy kocioł, to się nie zastanawiaj tylko przepnij króciec odbiorczy na samą górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 03.01.2015 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 [quote=sherif; ///ale problem pojawia się jak w kominku nie palę. Wtedy bufor dalej ma np 70C ... ale na górze na poziomie CWU, podłogówka sobie chodzi na dole i czerpie wodę o temp ok 25C. Wystarczy że wymuszę obieg od góry do dołu pompką od kominka i w moment robi się 60C, że sterownik nie nadąży zaworu przymykać. Po paleniu włączanie pompy od kominka ? po co grzać kominek ? Jakie masz sterowanie kominkiem ? może tu jest problem Ja przez złe ustawienie "taterka" Skorzystałem z "RB" w naczyniu... ,nie radzę" Piec powinien być podłączony pod dolna węż, chyba ze gazowy. Mam również bańkę z dwiema wężownicami. I górna ma za zadanie zasilać dogrzanie domku, a dolna jest podłączoną pod kominek , a latem zamiast kominka pracować będzie ( SOLAR HOM MADE ) oczywiście z brudną woda jak w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 04.01.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 sherif - przerobiłbym podłączenie kotła gazowego zasilanie z kotła możliwe blisko przyłącza w zbiorniku. Jeśli chodzi o automatyką kominka to czujnik odpowiedzialny za naładowanie zbiornika buforowego umieściłbym na samym dole (jeśli nie ma tulei czujnika, to umieść czujnik na rurze powrotnej do kominka, przy samym przyłączu zbiornika - dobrze zaizolować) oraz ustawiłbym maksymalną temperaturę w tym miejscu na ~70-75stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 06.01.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Mam pytanie odnośnie bezpośredniego skraplania w buforze. Wiem, że temat był już poruszany, ale czy ktoś zrealizował takie coś w praktyce? Czy nie jest przeszkodą okresowe podgrzewania skraplacza do temperatur bliskich wrzeniu wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 06.01.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 @mac_612 Pytasz o wężownicę z czynnikiem pompy ciepła, czy o produkcję bimbru? Jedno i drugie było ledwie wspomniane, nie pamiętam konkretów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.01.2015 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 EDA to kiedyś produkowała . Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 07.01.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Adam mógłbyś coś przybliżyć? Wiem, że podobną konstrukcje mają zbiorniki cwu od pomp ciepła, ale tam temperatura wody rzadko przekracza 50'C , a w przypadku naszych zdarzać się to będzie notorycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 07.01.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Po paleniu włączanie pompy od kominka ? po co grzać kominek ? Jakie masz sterowanie kominkiem ? może tu jest problem Ja przez złe ustawienie "taterka" Skorzystałem z "RB" w naczyniu... ,nie radzę" Podałem to tylko jako przykład, że jak wymusi się pracy pompki to zaczyna grzać, bo woda w buforze się wymiesza. Sterownik kominkowy jest Plum, w tym systemie ma on tylko załączać pompkę w odp zakresie temp i to działa (jak się pali), a obieg zapewnia wymieszanie wody. Piec powinien być podłączony pod dolna węż, chyba ze gazowy. Mam również bańkę z dwiema wężownicami. I górna ma za zadanie zasilać dogrzanie domku, a dolna jest podłączoną pod kominek , a latem zamiast kominka pracować będzie ( SOLAR HOM MADE ) oczywiście z brudną woda jak w kominku. Piec gazowy pod dolną, po co ? Dolna jest zarezerwowana dla solarów, górna jest w zbiorniku CWU i grzeje CWU z pieca gazowego. Piec gazowy jest wpięty w szereg podłogówki i nie ma nic wspólnego z buforem. IMHO podłączenie dolnej pod kominek to jeszcze gorszy pomysl, bo by ciepło i tak uciekło po skończeniu palenia do góry a wężownica nie powodowała by wymieszania wody, bo jest odseparowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 07.01.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 sherif - przerobiłbym podłączenie kotła gazowego [ATTACH=CONFIG]297086[/ATTACH] zasilanie z kotła możliwe blisko przyłącza w zbiorniku. Jeśli chodzi o automatyką kominka to czujnik odpowiedzialny za naładowanie zbiornika buforowego umieściłbym na samym dole (jeśli nie ma tulei czujnika, to umieść czujnik na rurze powrotnej do kominka, przy samym przyłączu zbiornika - dobrze zaizolować) oraz ustawiłbym maksymalną temperaturę w tym miejscu na ~70-75stC. Mam tak, że z bufora idzie ok 30cm rurka, potem jest zawór mieszający, 10cm rurki, pompka, 40cm rurki a potem wpięty kocioł gazowy i dalej idzie w ściane , czyli kocioł jest blisko bufora, ok 1m. Są tam jeszcze zawory 1-kierunkowe, czy jak one tam się nazywają, tak, ze woda z kotła nie cofnie się do pompki i bufora. Czujnik mogę przełożyć niżej, tam jest chyba miejsca do solarów, ale jeżeli nagrzeje wg tego czujnika do ok 80C, to ile będzie na górze ? Da się ustawić oczywiście zakres temp, ale ... co to sumarycznie da. Ja nie mam problemów z ładowaniem / sterowaniem tylko odbiorem ciepła po zaprzestaniu palenia. Nie mogę dodzownić się do producenta, bo jestem ciekaw co oni powiedzą nt. Z mojej strony rozwiązanie, jest proste te które zasugerowano mi wyżej, czyli przepięcie się wyżej, aby pobierać cieplejszą wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 07.01.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Ha, fachowiec to fachowiec. Dostałem świetną radę, jak wygładzić zgięcia rury miedzianej. Małe imadełko, odpowiednie ściśnięcie i rura odzyskała okrągły kształt! Gazem z butli i palnikiem rothenbergera naprawdę kiepsko lutuje się na twardo. Jest to jak najbardziej możliwe, ale znacznie lepiej użyć czegoś mocniejszego. Dużo szybciej i dużo ładniej będzie to wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 08.01.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Takie podłączenie zapewnia gorąca wodę na potrzeby CWU. Szczerze, masz trochę przekombinowane. Rozważając używanie kotła gazowego z buforem planowałem, albo wpiąć go bezpośrednio w bufor, lub (najlepiej) połączyć w szeregu z obwodem podłogówki gazówka włączała by się wtedy, gdy temperatura z bufora byłaby niewystarczająca. W oby dwóch rozwiązaniach podłogówkę podłączył bym do najwyższego króćca z bufora - wszak CWU pilnuje gazowy przekombinowane ... hmm , wydawało się, że tak musi być. IMHO zasilanie gazowym bufora to nie najlepszy pomysł, za to mam jak piszesz czyli szeregowo podłączone: Bufor - zawór trójdrogowy - pompka - zawór jednokierunkowy - wejście kotła gazowego - podłogówka - (powrót) - wyjście do pieca gazowego (przez zawór jednokierunkowy) - bufor i zawór trójdrogowy. Mam jednak obawy czy dwa zasilania mogą chodzić jednocześnie do czasu kiedy wyłaczy się grzanie z bufora, pompka cały czas pcha tą wodę, piec też i co wtedy, te wody się mieszają ? Nie wiem czy przełączenie ma załatwiać sterowanie tak aby nie dopuścić do współdziałania obu systemów czy może tak być że chodzą dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 08.01.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Kocioł z buforem, masz połączone równolegle Gdybyś połączył gazówkę szeregowo wraz z podłogówką, to wystarczyłaby jedna pompa (ta w kotle) i jedno sterowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 08.01.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Kocioł z buforem, masz połączone równolegle Gdybyś połączył gazówkę szeregowo wraz z podłogówką, to wystarczyłaby jedna pompa (ta w kotle) i jedno sterowanie. fakt, coś mi się pomieszało. Jest równolegle, ale czy może to współdziałać równolegle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 14.01.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Nawijanie wężowicy z fi 15 i fi 18 na rurze 500mm przez paru osobową ekipą poszło niczym pożar lasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekkkk 14.01.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Witam wszystkich. Z racji tego, że ogrzewanie gazem u mnie przez najbliższe kilka lat odpada, jak również potrzebuje zainstalować kocioł na paliwo stałe w nowy jak i starym domu wyposażonym w bufor bardzo bym prosił o dokonanie analizy mojego schematu. Opierałem się na wiedzy osób z forum, jednak podejrzewam, że nie wszystko zrozumiałem dokładnie. Zbiornik buforowy musi działać w układzie otwartym, takie informacje mam od osoby która będzie mi ten zbiornik wykonywać. Zależy mi na jak najmniej skomplikowanej instalacji, która w miarę możliwości pracuje grawitacyjnie i posiada jak najmniej pomp i elektroniki, choć wiem, że musi ona być. Bufor będzie miał pojemność 1000 litrów i średnicę 79 cm. Na jakich wysokościach powinny być zamontowane wloty i wyloty? 1. Czy błędem jest umieszczenie zbiornika CWU w pomieszczeniu technicznym na piętrze? Gdzie lepiej tuż obok bufora czy piętro? 2. Czy stosując zawór projektu Pana Adam_mk powinien być on zamontowany bezpośrednio przy wyjściu z kotła i czy wtedy aby zachować ochronę powrotu kotła potrzebuję narysowany krótki obieg z zaworem trójdrożnym i zestawem pompowym? 3. Jak rozwiązać sterowanie schematem tzn. Grzanie samego zbiornika CWU, grzanie samego bufora, grzanie najpierw cwu potem bufora lub oba zbiorniki jednocześnie? Na schemacie jest to oparte na ręcznym zamykaniu i otwieraniu zaworów kulowych, czy jest jakaś możliwość (niedroga) aby robić to automatycznie? Gdzie powinny być umieszczone zawory zwrotne? Na schemacie jest wężownica od solarów podłączona zaworem sterującym do zbiornika CWU i bufora, ale prawdopodobnie z uwagi na gwarancję nie będę mógł podpiąć jej do bufora jak na schemacie. Jak w przypadku braku tej możliwości powinienem wykonać przyłącza do bufora ze zbiornika CWU, aby ładować bufor jak najefektywniej z solarów w przypadku nadwyżki ciepła w zbiorniku CWU? Chcę ustawić np. temperaturę 70 stopni na zbiorniku CWU(zabicie legionelli) i w przypadku osiągnięcia temperatury zadanej oddanie nadmiaru do bufora? Czy lepszym rozwiązaniem jest wykonanie w buforze np. 2 wężownic(jedna na górze do ładowania zbiornika CWU druga na dole do ładowania bufora przez zbiornik CWU, które podpięte będą do wężownicy zbiornika CWU? Wtedy piec i bufor działałby w jednym obiegu a zbiornik cwu osobno, naczynie zbiorcze zamontowane przy kotle CO. Czy też zrobienie tak jak na moim schemacie. Wiem, że to sporo pytań, jednak nie mam się kogo doradzić, a piec CO jest już w trakcie roboty. Swoją drogą bufor powinien być z jakiej grubości blachy? Znalazłem bufory 3-4mm ale i takie 5-6mm. Inny temat to jakie czujniki temperatury zamontować w buforze i zbiorniku CWU oraz jaki do nich dokupić panel(wyświetlacz), aby móc sprawdzać temperaturę w przedpokoju, a nie latać do kotłowni. Szukam też już od dłuższego czasu czujników temperatury-wilgotności aby zamontować je w fundamentach i warstwie styropianu na podłodze i nic nie znalazłem. Można coś takiego sklecić z jakiegoś mikrokomputera czy coś podobnego. Czy ktoś może udostępnić schemat (wymiary i elementy jakich trzeba użyć) zaworu projektu Pana Adam_mk, ewentualnie wykonać taki zawór. Czy na zdjęciu bufora można tak umieścić wloty i wyloty(tzn. nie po przeciwnych stronach a na praktycznie 1 ćwiartce bufora Załączam rysunki mojej kotłowni, oraz pomieszczenia technicznego i przekrój budynku. Czy ma to szanse działać? Z góry przepraszam jeśli okaże się, że mój schemat jest błędny i dla niektórych może być śmieszny. Starałem się narysować go jak najlepiej, aby nie zawierał błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.01.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 te wasze bufory ... stal .. rury .. kombinację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekkkk 14.01.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Niestety. nie każdy ma dom autonomiczny albo worek pieniędzy.Ratujemy się jak możemy aby było dobrze. Jeśli możesz pomóc to z chęcią wysłucham co w moim projekcie bufora jest nie tak.Pozdrawiam P.S. Domek widzę ładny w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 14.01.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Szlag go trafia bo pewnie handluje gotowcami albo ktoś z jego rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.01.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Szlag go trafia bo pewnie handluje gotowcami albo ktoś z jego rodziny. tak .. normalnie biznes padnie co jak co ale pudło okrutne. Mój bufor wkrótce położy wszystkie bufory .. myślę że wypadało by aby było to open surce ale branża padnie jak mucha .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekkkk 14.01.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Szlag go trafia bo pewnie handluje gotowcami albo ktoś z jego rodziny. To miało być do mnie? Jeśli tak to nie handluje. Jestem w kropce i pomimo siedzenia i czytania wielu wątków nadal nie wiem czy dobrze zrobiłem schemat. Mogę nawet zdjęcia z budowy wkleić, ale patrząc jakie tu na forum się buduje domy, to eh, no mój to nie ta liga. mały i w sumie trochę nie poręczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts