bajcik 01.03.2015 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 @miwok termometry poprawnie podłączone?PS nie widzę wykresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwok 02.03.2015 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 adam_mk,Lejek wygląda tak jak na fotce, tylko że są w nim nacięte kątówką poziome szczeliny oddalone od siebie na górze lejka o ok. 15 cm, zagęszczające się w dolnej części lejka. Szczeliny mają ok. 5 mm szerokości. Nie wiem czy to nie za mało. bajcik,Zapomniałem wstawić wykres do postu. Dam tu jeszcze raz: link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 02.03.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 miwokPodgrzana przez węzownicę woda będzie miała niższą temperaturę niż sam solar. Założyłbyś sondę w wylocie to przekonałbyś się.Co do wykresu: grzeje mocno dolną część bufora, górna jest już gorąca. Potestowałbyś lejek na wychłodzonym buforze, wiedziałbyś lepiej co się dzieje. Skoro masz więcej szczelin w dolnej części lejka to tam część wody wycieka i podgrzewa tamte warstwy. Do góry nie ma co lecieć, tam juz jest ciepło. 5mm to niewiele ,trochę kamienia kotłowego i zostanie włos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 02.03.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 laik7, poprawność schematu jest w miarę dobra. Mylące są strzałki przy zaworze 8, woda powinna iść w drugą stronę lepszy od 3-drogowego byłby termostatyczny na 15. Do palenia drewnem ustaw temperaturę wysoką w małym obiegu na czterodrogowym (80-90 st), ale w tego typu kotle cudów z drewnem nie uświadczysz. Po zaistalowaniu bufora pompa 16 oraz połączenia do ogrzewacza cwu będą nadmiarowe. Jak bufor się sprawdzi, to z czasem pewnie dostawisz mu braciszka z wężownicami Co do poprawek w dziedzinie ograniczania zużycia opału. Sam mam ocieplony dom częściowo podobnie jak ty, podobnej wielkości, a wiem że można zejść z 17,2 KW mocy i 31,3 Mwh/rok do 9kW mocy i 12,4 MWh/rok jak się pomyśli, zainwestuje i popracuje. Wyzbądź się myślenia, że juz wszystko zrobione w jakiejś dziedzinie. To zawsze kończy się kiepsko. Wróć do tematu za pare-paręnaście lat i pomyśl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laik7 03.03.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 [strusp - dzięki za sugestie. Mylące są strzałki przy zaworze 8, woda powinna iść w drugą stronę Jasne! moje przeoczenie. lepszy od 3-drogowego byłby termostatyczny na 15. 1.Jeśli możesz, narysuj mi odręcznie połączenie bufora z instalacją c.o. przy zastosowaniu zaworu termostatycznego (napisz może jakiś konkretny model) i jak zamontować tam pompkę( jak nią sterować?). Po zainstalowaniu bufora pompa 16 oraz połączenia do ogrzewacza cwu będą nadmiarowe. 2. Nie wiem jak rozumieć w powyższym zdaniu wyraz " nadmiarowe" - może napisz o tym coś jeszcze? Jak bufor się sprawdzi, to z czasem pewnie dostawisz mu braciszka z wężownicami 3. Taki mam plan - zacząłem też zbierać info. na temat kotłów zgazowujących drewno. Pozdrawiam - laik7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 04.03.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Czemu nadmiarowe? Podbierasz wodę z obiego kotłowego zaworu 4-drogowego by podgrzewać cwu. Trochę to dziwaczne.Już lepiej, by tych rurek i pompki nie było, a podłączenie do zbiornika cwu szło z głownej arterii, a zawory odcinające dalej na nitkach do dalszych pionów. Wtedy będziesz miał możliwość grzania cwu albo kotłem albo buforem z możliwością odcięcia instalacji CO.Jak założysz bufor wg dotychczasowego schematu, to nie będziesz miał możliwości grzania buforem tylko cwu.Jaki zawór temostatyczny? Szukaj Afriso o wymaganym przepływie, średnicy i zakresie temperatur. Schemat podłączenia buforu do zaworu i miejsce pompy jest naprawdę porządny.Pompa może byc startowana na żądanie(moze być nawet gniazdko na pilot, hehe) a zatrzymywana np. stycznikiem umieszczonym u góry bufora, gdy temperatura tam spadnie poniżej zadanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laik7 04.03.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Czemu nadmiarowe? Podbierasz wodę z obiego kotłowego zaworu 4-drogowego by podgrzewać cwu. Trochę to dziwaczne. Tak zamontował serwis żeby była możliwość grzania tylko cwu i była gwarancja na kocioł. Tutaj, w ich instrukcji jest właśnie takie podłączenie ogrzewania cwu dopuszczalne. ( na str. 12) http://www.klimosz.pl/media/site/2015/01/13/Instrukcja_obslugi_kotla_Klimosz_2015.01.13%5B7%5D.pdf Już lepiej, by tych rurek i pompki nie było, a podłączenie do zbiornika cwu szło z głownej arterii, a zawory odcinające dalej na nitkach do dalszych pionów. Wtedy będziesz miał możliwość grzania cwu albo kotłem albo buforem z możliwością odcięcia instalacji CO. Jak założysz bufor wg dotychczasowego schematu, to nie będziesz miał możliwości grzania buforem tylko cwu. Mogę bez problemu podciągnąć dodatkowe gałązki od zasilania wężownicy cwu ( okolice zaworów 11 i12 ) do zasilania między bufor a zawory 9 i 10. Patrząc od bufora to wpinając je za pompką. Do tej pory nie brałem takiej możliwości grzania tylko cwu z bufora pod rozwagę. Jaki zawór temostatyczny? Szukaj Afriso o wymaganym przepływie, średnicy i zakresie temperatur. Znalazłem coś takiego: ( Największy jaki znalazłem - czy będzie dobry?) Termostatyczny zawór mieszający ATM 883, ARM 8831 1/4" GZ, zakres temperatury 35÷60°C, Kvs 4,2 [i]Pompa może byc startowana na żądanie(moze być nawet gniazdko na pilot, hehe) a zatrzymywana np. stycznikiem umieszczonym u góry bufora, gdy temperatura tam spadnie poniżej zadanej Masz może przykład takiego stycznika umieszczonego na górze bufora? Pozdrawiam -laik7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 04.03.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Czemu nadmiarowe? Podbierasz wodę z obiego kotłowego zaworu 4-drogowego by podgrzewać cwu. Trochę to dziwaczne. Już lepiej, by tych rurek i pompki nie było, a podłączenie do zbiornika cwu szło z głownej arterii, a zawory odcinające dalej na nitkach do dalszych pionów. Wtedy będziesz miał możliwość grzania cwu albo kotłem albo buforem z możliwością odcięcia instalacji CO. Jak założysz bufor wg dotychczasowego schematu, to nie będziesz miał możliwości grzania buforem tylko cwu. Bufor i Bojler to działa, mam bo muszę mieć ale planuje bojlera nie mieć. Bojler grzany z bufora to sztuka dla sztuki. Bufor grzany z kotła po przez 4D to nie za dobre rozwiązanie. Ja to robię tak: grzeje bojler ile mogę (ok 95 oC) potem grzeję bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_82 06.03.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Witam.Proszę Was o pomoc w rozwiązaniu następującego dylematu.Planuję połączyć w jeden system grzewczy kocioł na drewno (np. KALVIS K-2 16 kW lub kocioł KDS-RD 8-15 kW forumowego kolegi Przemka) i, docelowo, PC PW (np. Panasonic Aquarea). Oczywiście niezbędnym elementem takiego systemu będzie zbiornik buforowy z wężownicą (przewiduję 1000L). Kocioł podłączony do bufora bezpośrednio (układ c.o. otwarty), a pompa przez wężownicę... i tu mnożą się moje wątpliwości.Proponowany przez przyszłego instalatora pompy bufor zbudowany jest ze stali czarnej, a jego producent zaleca napełnienie go wodą demineralizowaną lub roztworem glikolu (to samo mówi mój hydraulik). Odpowiedni wymiennik 1000L z pow. emaliowaną jest droższy o min. 2800-3000 zł.Czym ryzykuję uzupełniając zbiornik ze stali czarnej wodą z wodociągu (dodam, że będzie ona "zmiękczona")?Ile szacunkowo kosztowałoby napełnienie bufora i instalacji wodą demineralizowaną/roztworem glikolu?Może jakieś alternatywne rozwiązania?Kilka info o budynku: ozc ok. 55 kwh/m2*rok, podłogówka po całości- ok 175 m2 pow. ogrzewanej.Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 06.03.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Witam. Proszę Was o pomoc w rozwiązaniu następującego dylematu. Planuję połączyć w jeden system grzewczy kocioł na drewno (np. KALVIS K-2 16 kW lub kocioł KDS-RD 8-15 kW forumowego kolegi Przemka) i, docelowo, PC PW (np. Panasonic Aquarea). Oczywiście niezbędnym elementem takiego systemu będzie zbiornik buforowy z wężownicą (przewiduję 1000L). Kocioł podłączony do bufora bezpośrednio (układ c.o. otwarty), a pompa przez wężownicę... i tu mnożą się moje wątpliwości. Proponowany przez przyszłego instalatora pompy bufor zbudowany jest ze stali czarnej, a jego producent zaleca napełnienie go wodą demineralizowaną lub roztworem glikolu (to samo mówi mój hydraulik). Odpowiedni wymiennik 1000L z pow. emaliowaną jest droższy o min. 2800-3000 zł. Czym ryzykuję uzupełniając zbiornik ze stali czarnej wodą z wodociągu (dodam, że będzie ona "zmiękczona")? Ile szacunkowo kosztowałoby napełnienie bufora i instalacji wodą demineralizowaną/roztworem glikolu? Może jakieś alternatywne rozwiązania? Kilka info o budynku: ozc ok. 55 kwh/m2*rok, podłogówka po całości- ok 175 m2 pow. ogrzewanej. Z góry dziękuję za odpowiedź. Napełnij instalacje deszczówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.03.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Ja to robię tak: grzeje bojler ile mogę (ok 95 oC) masakra, tam musi być pełno kamienia Witam. Proszę Was o pomoc w rozwiązaniu następującego dylematu. Planuję połączyć w jeden system grzewczy kocioł na drewno (np. KALVIS K-2 16 kW lub kocioł KDS-RD 8-15 kW forumowego kolegi Przemka) i, docelowo, PC PW (np. Panasonic Aquarea). Oczywiście niezbędnym elementem takiego systemu będzie zbiornik buforowy z wężownicą (przewiduję 1000L). Kocioł podłączony do bufora bezpośrednio (układ c.o. otwarty), a pompa przez wężownicę... i tu mnożą się moje wątpliwości. Proponowany przez przyszłego instalatora pompy bufor zbudowany jest ze stali czarnej, a jego producent zaleca napełnienie go wodą demineralizowaną lub roztworem glikolu (to samo mówi mój hydraulik). Odpowiedni wymiennik 1000L z pow. emaliowaną jest droższy o min. 2800-3000 zł. Czym ryzykuję uzupełniając zbiornik ze stali czarnej wodą z wodociągu (dodam, że będzie ona "zmiękczona")? Ile szacunkowo kosztowałoby napełnienie bufora i instalacji wodą demineralizowaną/roztworem glikolu? Może jakieś alternatywne rozwiązania? Kilka info o budynku: ozc ok. 55 kwh/m2*rok, podłogówka po całości- ok 175 m2 pow. ogrzewanej. Z góry dziękuję za odpowiedź. po co dwa systemy? pompa działałaby w zamkniętym bez bufora. zmiękcza się tylko twardą wodę wlej srodek antykorozyjny albo koncentrat płynu do chlodnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 06.03.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 masakra, tam musi być pełno kamienia Doskonała w swojej prostocie analiza mojej wody wodociągowej. Nie wiem czy wiesz że twardość wody nie wyraża się w oC tylko są do tego (dwie) inne jednostki. po co dwa systemy? pompa działałaby w zamkniętym bez bufora. zmiękcza się tylko twardą wodę wlej srodek antykorozyjny albo koncentrat płynu do chlodnic Znaczy się ma minie (powszechny środek antykorozyjny do stali czarnej) wlać bo ma bufor z stali czarnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.03.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Doskonała w swojej prostocie analiza mojej wody wodociągowej. Nie wiem czy wiesz że twardość wody nie wyraża się w oC tylko są do tego (dwie) inne jednostki. Znaczy się ma minie (powszechny środek antykorozyjny do stali czarnej) wlać bo ma bufor z stali czarnej? o inhibitorach korozji słyszał czy tylko rżnie głupa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 07.03.2015 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 o inhibitorach korozji słyszał czy tylko rżnie głupa? A słyszał że nie każdy środek antykorozyjny jest inhibitorem, czy tylko rżnie głupa? Gogle zna? jak zna to wpisze "środek antykorozyjny" i się może czego nauczy. I jeszcze nich się pochyli nad potrzebą stosowania inhibitorów w buforach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.03.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 z takim filozofem to nie ma sensu dyskutować, zamiast napisać coś mądrego to zaraz będziesz się czepiał przecinków, żeby grać inteligenta, jesteś koło 60-tki? niektórzy zakompleksieni w tym wieku tak się zachowują, muszą wszystkim udowadniać swoją wyższość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrszym80 08.03.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Witamnawinąłem wężownicę do CWU fi 15 CU 2 szt po 25mb. Jedna w lewo druga w prawo.W jaki sposób je połączyliście? Wkręcaliście jedną w drugą czy też z boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.03.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Witam nawinąłem wężownicę do CWU fi 15 CU 2 szt po 25mb. Jedna w lewo druga w prawo. W jaki sposób je połączyliście? Wkręcaliście jedną w drugą czy też z boku. Jak znaczenie ma czy w lewo czy w prawo?? wężownica ma dwa końce jeden do zasilania drugi do powrotu innej wersji niema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.03.2015 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Trójnik 15 - 22 - 15.Góra i dół.Trójnik w zewnętrznej wężownicy tak na 1/2 jej wysokości do cyrkulacji.Tu 15 - 15 - 15.Wężownica w wężownicy.Połapane co kawałek twardym lutem do siebie dla usztywnienia konstrukcji. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrszym80 10.03.2015 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) Zgadza się robię to na trójnikach 15-22-15 i tutaj wszystko do siebie pasuje góra i dół. Położyłem 1 wężownicę na ziemi i drugą do niej włożyłem z boku. Kiepsko to wygląda. Czy wkręcaliście jedną wężownicę w drugą z góry czy wkładaliście ją z boku? Edytowane 10 Marca 2015 przez piotrszym80 Dodanie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.03.2015 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Odpowiednio dobrana beczka, gar...Owijasz CIASNO, zwój do zwoja pierwszą wężownicę.Układasz ją poziomo i rozciągasz CZĘŚĆ na odpowiedni wymiar.To, co będzie w najcieplejszym miejscu bufora, u góry, ma zagęszczone zwoje. To około 3/4 długości rury.Wzdłuż tak ukształtowanej węzownicy układasz pręty fi 4 (ja stosuję mosiężne) i mocujesz je, 3 sztuki co 120 st starczają.Ustawiasz ją pionowo, zagęszczonymi zwojami do ziemi.Owijasz na niej tę drugą wężownicę, wstępnie LUŹNO ukształtowaną na beczce i mocujesz zwój do zwoja co kawałek.Masz praktycznie monolit. Mam nadzieję , że rada nie jest spóźniona... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts