Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

rjarek: poszukaj "skrzyneczka na grzałki" i łąduj wężownicę do bufora.

Pamietaj, żę są inwertery wyspowe i sieciowe. Jak kupisz wyspowy, to się do sieci nie podłączysz, a sieciowy musi byc zsychronizowany z siecią. Jak juz chcesz grzać fotowoltaniką, to rozważ temat: kontroler ładowania + sterownik do zestawu grzałek.

o_c: solary z buforem tylko przez wężownicę, przecież w solarach masz glikol, a w buforze on ci niepotrzebny ;)

Wymiennik tylko pogorszy sprawność , i do tego dodatkowa pompka, br...

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grzać bufor fotowoltaiką? W tej samej cenie co solar cieczowy będzie chyba sporo mniejsza moc.

No dokładnie. Ale przecież te zwykłe solary to drogo wychodzą, trzeba je jeszcze rurami do bufora/bojlera podłączyć.

Jak komuś wychodziły 2 (słownie dwa) solary to fotowoltaicznych paneli musi dać 10 (słownie dziesięć) by mieć taką samą moc. A jak kupi 12v panele to by je połączyć do inwentera który pewnie będzie w kotłowni zastosuje odpowiednie grube (drogie) kabelki. No ale miało być tak tanio i bezobsługowo - dobra burza i inwerter odejdzie do krainy wiecznych łowów o miskę ryżu.

Edytowane przez cruz

Chodziło mi o to, czy aby nie można było oddzielić obieg solarów z obiegiem CO poprzez wymiennik i w ten sposób pchać ciepłą wodę od góry.

Puszczanie wody, która może posiadać resztki kamienia w kolektory nie uważam za najlepszy pomysł, chociaż najtańszy;)

:Ludzie [niektórzy ] mają taką naturę że zamiast budowac coś prostego aby było jak najmniej do popsucia to budują sobie petlę na szyje - coś bardzo skomplikowanego łatwego do popsucia drogiego czasami do góry nogam i:bash: Przecież tylłem też można jechać do przodu:) Mam wrażenie że niektorzy koledzy nie mają zielonego pojęcia a chcą zbudować ,, samolot '' z napędem strumieniowym :jawdrop: Edytowane przez Adik50

Witam wszystkich chciałbym się zapytać czy wykonanie bufora w formie prostopadłościanu będzie dobrym rozwiązaniem? Oczywiście wzmocniony dookoła kątownikami. Załączam rysunek jak chce to wykonać. Czy wężownica z miedzi karbowanej umieszczona na samej górze przez całą szerokość to dobre rozwiązanie i czy te 4,5 m jest wystarczające? Bardzo proszę o pomoc dziękuje za wszystkie posty.Bufor.jpg

Adamie wybacz mi skrót myślowy, ale jestem pewien, że możesz sobie wyobrazić solary w obiegu wodnym bufora, z których spuszczamy wodę kiedy mają przyjść dni zimniejsze, a napełniamy kranówą kiedy przychodzą miesiące cieplejsze. Te parę litrów, które wymieniamy to właśnie te "resztki kamienia".

Chodziło mi o to, czy aby nie można było oddzielić obieg solarów z obiegiem CO poprzez wymiennik i w ten sposób pchać ciepłą wodę od góry.

Puszczanie wody, która może posiadać resztki kamienia w kolektory nie uważam za najlepszy pomysł, chociaż najtańszy;)

Oczywiście że mozna przez wymiennik tyle tylko że wymiennik nie przekaze ci całej temperatury z solara u znajomego jest róznica ok 10 stopni na wymienniku do którego jest podłączony kominek sam miałem puszczac przez wymiennik poniewaz mam ogromny solar ale niskotemperaturowy i przez wężownice na dole wiele nie nagrzeje bo za mała delta i ciepło wraca z powrotem dlatego podłączam bezpośrednio od góry i na zime będe spuszczał a raczej przedmuchiwał go a w twoim przypadku jeśli masz tradycyjny solar wysokotemperaturowy to dawaj przez wymiennik a jesli nie chcesz przez wymiennik tylko bezpośrednio i przy dobijaniu wody na wiosne obawiasz sie tego kamienia to dajesz jakis króciec ze zwykłym zaworem i zaworem zwrotnym i ładujesz deszczówke pompą lub jeśli układ otwarty dolewasz w naczynie.

Nie będę grzał buforu tylko dodatkowy zbiornik 140l , to zbiornik dwupłaszczowy , zimą grzany wodą z co . Tak mam teraz, sprawdza się doskonale . Przy łączeniu fotoogniw szeregowo uzyskujemy spore napięcia , a to daje małe straty przesyłu . Inwerter planuję wyspowy . za inwerterem 230v więc normalne przewody . http://www.arco.pl/inv.html planuję taki inwerter , jest tam napisane jak to działa .

Jak ktoś chce ochronić inwwerter, to w tym wypadku przeciwprzepięciówka typu C od strony paneli powinna wystarczyć. Koszt porządnej ~500zł.

2 kolektory solarne to ok 1800kWh rocznie, czyli ok 1,8kWp mocy fotowoltanicznej. 8 paneli 245W albo 13 paneli 135W

Edytowane przez strusp

I to jest konkretna odpowiedź

Chociaż martwi mnie, że przewymiarowany wymiennik może nie dać rady efektywnie odebrać uzysku z instalacji solarnej.

Ale z wężownicą jest jeszcze gorzej bo jak wężownica na dole i bufor z 1000l to zanim ciepło się dostanie na góre to trza kupe czasu i ciepła woda jest tam gdzie nie trza napewno najefektowniej będzie ładowac bezpośrednio na góre ,tylko to spuszczanie wody,jesli solar pionowy to nie ma problemy odkręcamy zawór i po sprawie jeśli poziomy jak u mnie pod płytkami na tarasie to już wiekszy problem bo trza przedmuchac sprężarką.

@romano78

Zastanawia mnie czy rzeczywiście to taki problem. Mam wężownicę do solarów, i do tego bez lejka. Solarów jeszcze brak.

Wyobrażam sobie że w praktyce solary będą podnosiły temperaturę na dole, coraz cieplej coraz wyżej, dzięki temu wężownica CWU lepiej grzeje w niższych partiach i mniej bierze ciepła z wyższych, aż po czasie (zależy od pogody/zużycia) ustabilizuje się całość gdzieś powyżej tych 40st że już można się myć.

Ktoś "obsolarowany" mógłby się wypowiedzieć jak to rzeczywiście wygląda. Najlepiej niemający lejka, bo te - jak się okazało - bywają problematyczne.

Witam wszystkich chciałbym się zapytać czy wykonanie bufora w formie prostopadłościanu będzie dobrym rozwiązaniem? [ATTACH=CONFIG]313984[/ATTACH]

Nie będzie dobrym rozwiązaniem, było nie raz. Co nie znaczy że nie można takiego bufora zrobić. Walcowy bufor zrobisz z bylejakiej rury. Prostopadłośianowy z dobrej blachy, dobrze pospawanej i dobrze przemyślanymi (obliczonymi) podciągami.

Ale z wężownicą jest jeszcze gorzej bo jak wężownica na dole i bufor z 1000l to zanim ciepło się dostanie na góre to trza kupe czasu i ciepła woda jest tam gdzie nie trza napewno najefektowniej będzie ładowac bezpośrednio na góre ,tylko to spuszczanie wody,jesli solar pionowy to nie ma problemy odkręcamy zawór i po sprawie jeśli poziomy jak u mnie pod płytkami na tarasie to już wiekszy problem bo trza przedmuchac sprężarką.

Romano, odeslij mnie w miejsce gdzie moge poczytac o twojej "konfiguracji" ? Bo tez chce robic pod plytkami solar nieskotemperaturowy.

Romano, odeslij mnie w miejsce gdzie moge poczytac o twojej "konfiguracji" ? Bo tez chce robic pod plytkami solar nieskotemperaturowy.
A co tu czytac 100mb alupexa zalane pod samym wierzchem pod płytkami płytki parę dni temu ułożyłem,jeszcze nie podłączone dzisiaj czujnik pod płytkami pokazał 39 stopni ale było by więcej gdybym przy wylewaniu tarasu wiedział że coś takiego będe robił to bym pod płyta solidnie rozłozył styropian ale niestety nie było mnie przy tym i fachowcy podobno porzucali odpady styropianu z budowy w takim celu aby mróz nie podniósł płyty.

mój taras.jpg

taras 001.jpg

Edytowane przez romano78

bardziej chodzi mi o to jak to chcesz wykorzystać potem czyli jak podpiac do instalacji CWU

Chyba nie czytałes uważnie postów wyżej woda z tarasu bedzie puszczana w bufor z 50cm od góry za pomoca pompki i zwykłego sterownika do c.o i w tarasie bedzie płynąc woda kotłowa z bufora weżownice cwu mam w całości na samej górze bufora wiec w moim przypadku to najlepsze rozwiązanie