Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za wskazówki . Planuję zbiornik fi 120 wysokość ok 200 cm bez wężownic stożków itp .Jedyne wewnątrz króćce przyłączeniowe pod kontem 90 st wprowadzające lewoskrętny ruch wirowy wody . To chyba dobra konstrukcja aby warstwy wody nie mieszały się . Wkleiłem schemat ideowy mojej planowanej instalacji . Niem ma tam zaworów kulowych , filtrów itp . Tak to sobie wymyśliłem . Oczywiście chce aby kocioł wychłodzić po wypaleniu wsady , wodą która zasili grzejniki . Proszę o zerknięcie czy będzie ok . Mail0039.JPG

CWU będzie w oddzielnym zbiorniku dwupłaszczowym , jest narysowany na górze mojego schematu . W tym zbiorniku jest zamontowana grzałka elektryczna do ogrzewania CWU z paneli fotowoltaicznych , właśnie kończę ich montaż i może jeszcze w tym tygodniu wypróbuję . Zainstalowałem 8 paneli po 250W każdy .

Wydaje mi się że to trochę przesadzone z tymi bakteriami . W Polsce są zapewne setki tysięcy jak nie miliony zasobników na ciepła wodę , tylko sporadycznie są z tym problemy . U mnie w zasobniku cwu ma zazwyczaj 60 st a to za wiele dla tej bakterii . Dziękuję jednak bardzo za zwrócenie uwagi na ten problem , bo jak się okazuje walka o niską temperaturę nie jest dobra . Myślałem żeby za zasobnikiem zastosować termostat aby cwu miała niższa temperaturę bo po co niby ok 60 st w kranie . Teraz tego nie zrobię , to znaczy nie zastosuje termostatu . Co jej sprzyja? Najszybciej rozwija się w temperaturze pomiędzy 25ºC a 48ºC (idealne jest 37ºC).

W wyższej temperaturze ginie w 90%:

w 50ºC: w czasie 2 godzin,

w 60ºC: w 2 minut,

w 80ºC: w 1 minuty.

Bronię się przed wężownicami ponieważ przez pól roku nie były by używane . Latem nie planuję palić w piecu . CWU latem w większości z fotowoltaiki , zimą z co , ale dodatkowym dwupłaszczowym zbiornikiem z grzałką elektryczna zasilaną z paneli pv. Latem z paneli pv nie ogrzeje wody w buforze ,a w zbiorniku 140 l jest szansa . Nie planuję też montażu systemu solarnego z rurkami pompami ,wężownicami itp . Za mało zużywam ciepłej wody aby było mi to potrzebne . Te panele pv to raczej eksperyment niż to że będzie to opłacalne . Większość da się policzyć i jak by nie liczył to w moim przypadku nie jest to opłacalne biorąc pod uwagę długość czasu zwrotu . A w przypadku jakieś poważniejszej naprawy np wymiana choćby 2 paneli to już nigdy sie to nie zwróci .

" Latem z paneli pv nie ogrzeje wody w buforze "

To zrób sobie DOBRY bufor...

" Za mało zużywam ciepłej wody aby..."

W takim właśnie przypadku ABSOLUTNIE bym jej nie magazynował!

Nie tylko złotówki są cenne...

Adam M.

Mail0001.JPG Tak mam teraz , dwa zbiorniki szeregowo włączone drugi elektryczny 100 l dodatkowo zaizolowany , grzałka dogrzewa tylko różnice do 60 st w nocnej taryfie , pierwszy z płaszczem oraz grzałką z paneli pv . Woda gorąca przepływa do elektrycznego i w miarę potrzeby sie dogrzewa . Zbiornik dwupłaszczowy już mam działa bardzo dobrze . Już nie będę kombinował z przerabianiem wszystkiego od nowa , ani dodatkowymi wężownicami . Zainstaluję tylko bufor z myślą o co . Poza tym nie chce "wyłączać" części bufora z obiegu co . Dom mam ok 200 m kw z hakiem , sporo energii ucieka sobie np wentylacja , piwnicą słabo ocieplonym dachem ,więc zmniejszanie bufora skróci mi czas jego rozładunku . Za jakiś czas pomyśle może wstawię jako dodatkowy bufor 500 l właśnie z wężownicami grzałkami itp . Sporo się dowiedziałem na tym forum o zaletach takich systemów . Edytowane przez rjarek

Wydaje mi się że to trochę przesadzone z tymi bakteriami . W Polsce są zapewne setki tysięcy jak nie miliony zasobników na ciepła wodę , tylko sporadycznie są z tym problemy.

Poczytaj jak wykryto ten problem, poczytaj kiedy ten problem jest istotny (komu i kiedy szkodzi).

Mail0002.JPGNamieszaliście mi w głowie z tymi wężownicami , bakteriami itp , wiec mam nowy pomysł proszę sprawdźcie czy to zadziała . Dwa bufory 2 tyś litrów tylko do co i drugi 500 l do cwu w nim wężownica cwu niżej na poziomie ok 100 l od góry grzałka 230 V w razie czego dogrzewająca a może niżej ? poziom ok 150 l od góry grzałka 230V z paneli pv może niżej ?, poziom ok 100 l od dołu wejście gorącej wody co , przy dnie wyjście co . Pytania:

- czy ogrzana woda z grzałek powędruje do góry zbiornika bez lejka ( smukły zbiornik ) i jak z uwarstwieniem temperaturowym wody ogrzanej od grzałek

- czy woda z co gorąca podana przy dnie zbiornika powędruje do góry zbiornika a zimna zostanie wypchnięta powrotem co , i czy tam ta ciepła zostanie mino krążącej wody z co, chłodniejszej od tej w górnych warstwach . Wydają mi sie te pytania pytaniami retorycznymi , ale wole się upewnić . Dziękuję za odpowiedzi . Jarek

" czy ogrzana woda ..."

Będzie chciała, ale jej się to nie uda przy tak zaprojektowanej konstrukcji.

Wydaje mi się, że KOMPLETNIE nie rozumiesz jak to działa i CZEMU AKURAT TAK.

Mniemasz, tworzysz jakieś wydumanki zamiast zabrać się do roboty i postudiować problem.

A w tym wątku już chyba wszystko zostało opisane....

Chyba powinieneś zabrać się do lektury.

Najlepiej - od samego początku...

Adam M.

Dzięki za odpowiedzi . Problem zgłębiam od wielu dni . Pomysłów tu jest wiele i różnie to działa . Generalnie co kotłownia to jest inaczej . Chyba dlatego forum żyje ,bo chyba jednak nie wszystko zostało opisane , sprawdzone , a jeśli nawet to do tego nie dotarłem . Jak widzę Kolega jest tu już dość długo i ma wielkie doświadczenie , ja od niedawna , a do jesieni muszę kotłownie zmodernizować . Stary kocioł juz na złomie , nowy w piwnicy , elementy na bufor sie walcują . Myślałem że sprawę modernizacji mam przemyślaną ,a tu coś nowego wpadło z cwu . Każdy swoją kotłownie użytkuje inaczej i ma inne oczekiwania , jakieś przemyślenia .

Pozdrawiam

rjarek

CIEPŁA po prostu... nie widać...

Trzeba odrobinę zmusić szarą komórkę do pracy, a jak się je RAZ zobaczy, to reszta, jak piszesz, jest tylko wariacją na temat niego dostosowaną do SWOJEJ kotłowni, niszy w ścianie, kotła czy kieszeni.

Weź szklankę gorącej wody i postaw na stole.

Wrzuć do niej CENTRALNIE odrobinę nadmanganianu potasu (apteka, kali do płukania gardła, koszt ze 2zł.) albo wkład z KOPIOWEGO ołówka (jak gdzieś taki znajdziesz).

Uważnie patrz na to, co się będzie działo.

Potem... pamiętając co widziałeś...

Zrób sobie tą swoją 2 tonową szklaneczkę tak, aby Ci pasowała do zbudowanego wnętrza.

:lol:

"Pomysłów tu jest wiele i różnie to działa "

NIE!

To zawsze działa TAK SAMO!

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Wymyśliłem coś jeszcze , ktoś pisał na forum o dodatkowej rurze wewnątrz bufora . Ma ona za zadanie przyspieszenia opadania schłodzonej przez wężownicę wody co poprawia skuteczność wymiany ciepła . Na dole zbiornika dwie grzałki w zależności od potrzeb jedna 230 v z sieci druga 230v z paneli pv .Kominek w celu uwarstwienia od góry , w ten sposób będę mógł wyregulować na "na jakiej wysokości" przestać grzać prądem , aby uzyskać odpowiednia dla mnie ilość zgromadzonej energii . Kominek też chyba zapewni, taki mam pomysł , gorącą wodę u góry i jej warstwowe rozgrzewanie ku dołowi . Wężownica to dwie rury 15 każda po 25 m . Jarek Mail0004.JPG