rjarek 13.05.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 (edytowane) to mam jeszcze jeden pomysł , z małym zbiorniczkiem zewnętrznym na grzałki . Obieg grawitacyjny i całkowicie warstwowe ładowanie zasobnika cwu , tylko pewnie temperaturę ładowania ustalało by się prędkością przepływu wody przez dławienie ,a wysokość ładowania przez umieszczenie na odpowiedniej wysokości króćca zasilania tego dodatkowego naczynka . Chyba pójdę w tę stronę, bo to ma też taką zaletę że można by np wymienić grzałkę bez spuszczania wody z zasobnika . Edytowane 13 Maja 2015 przez rjarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.05.2015 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Jak masz na to miejsce - zadziała. Możesz dorobić drugie takie grzane solarem cieczowym, też poza baniakiem. Możesz dorobić i trzecie, grzane małą PC. Wywlekasz na zewnątrz funkcje opisanego baniaka... Zostaje z niego beczka pusta jak bęben i maleje ilość miejsca wokół niej. Decyzja - co wewnątrz a co na zewnątrz jest Twoja. Grzałka zalana wodą zładu, odkamienioną po pierwszym zagrzaniu i odgazowaną, jest wiecznotrwała! Ostro myli Ci się grzałka w baniaku z grzałką w bojlerze! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 13.05.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Wiem że grzałka nie zachodzi kamieniem , ale grzałki przestają działać nie tylko z powodu kamienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.05.2015 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 No, fakt. Czasem jaką czołg przejedzie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmkam 13.05.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Witam Panowie i Panie. Zmontowałem mojego drugiego buforka więc wypada się pochwalić. Obecna wersja ma pojemność ok 1800l jest to zbiornik po oleju napędowym taki prostokąt z zaokrąglonymi krutszymi bokami, jak tu ktoś fachowo określił "mydelniczka". W środku 50m rurki karbowanej 16mm troche na wyrost ale wolałem uniknąć awantury z żoną. Teraz z kranu leci 2"C chłodniejsza. Ocieplenie się robi, do okoła 5cm wełny owiniętej folią strecz i 30cm wolnej przestrzeni do zasypania perlitem. Perlit kupowałem po 220zł. Jeszcze pytanie czy można troche domieszać granulatu styropianu do perlityu, czy to coś znieni czy bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.05.2015 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Jak na buforze jest ta wata, to granulki styro "nie zobaczą" za wysokich temperatur i się nie będą mazać.Czyli - można.Coś drogawy ten perlit. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmkam 13.05.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 (edytowane) Drogawy ale blisko, więc już nie kombinowałem.Problem wystąpił przy zasypywaniu bo to nie takie hop siup. Ale w 5 min skonstruowałem specjalistyczną maszynę do napełniania, przydał się kompresor z końcówką do przedmóchiwania, i wąż ogrodowy o dużej średnicy.Jednakże mankamętem wynalazku był krótki czas pracy który wynosił jakieś 30 sek. (dłużej nie potrafiłem wstrzymać oddechu). Edytowane 13 Maja 2015 przez farmkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.05.2015 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Trza było pistolet do piaskowania, z marketu za jakie 2 dychy, zatrudnić... Wiem... Czasem pyli jak w młynie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 14.05.2015 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Witam Panowie i Panie. Zmontowałem mojego drugiego buforka więc wypada się pochwalić. Obecna wersja ma pojemność ok 1800l jest to zbiornik po oleju napędowym taki prostokąt z zaokrąglonymi krutszymi bokami, jak tu ktoś fachowo określił "mydelniczka". W środku 50m rurki karbowanej 16mm troche na wyrost ale wolałem uniknąć awantury z żoną. Teraz z kranu leci 2"C chłodniejsza. Ocieplenie się robi, do okoła 5cm wełny owiniętej folią strecz i 30cm wolnej przestrzeni do zasypania perlitem. Perlit kupowałem po 220zł. Jeszcze pytanie czy można troche domieszać granulatu styropianu do perlityu, czy to coś znieni czy bez znaczenia. A czy ta rurka 50mb fi 16 w jednym kawałku nie ogranicza zbytnio przepływu nie liczyłeś ile Lna min. było wcześniej ? i ile leci z kranu przy 40stopniach w buforze i przy jakim przepływie L na min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 14.05.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Pewnie nie w tym miejscu i pewnie banalnie proste , ale nie wiem jak to prosto policzyć . Mam materiał izolacyjny lambdaD to np 0,038W/mK grubość materiału izolacyjnego to załóżmy 8 cm , różnica temperatur to 25 st , pytanie jaka będzie strata czy przenikanie ciepła na powierzchni 1m2 w watach dzięki za odpowiedź . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 14.05.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Pewnie nie w tym miejscu i pewnie banalnie proste , ale nie wiem jak to prosto policzyć . Mam materiał izolacyjny lambdaD to np 0,038W/mK grubość materiału izolacyjnego to załóżmy 8 cm , różnica temperatur to 25 st , pytanie jaka będzie strata czy przenikanie ciepła na powierzchni 1m2 w watach dzięki za odpowiedź . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 14.05.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 U=l/dU=0,038/0,08=0,475 W/(m2*K)tyle na jeden stopień różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 14.05.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmkam 14.05.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 A czy ta rurka 50mb fi 16 w jednym kawałku nie ogranicza zbytnio przepływu nie liczyłeś ile Lna min. było wcześniej ? i ile leci z kranu przy 40stopniach w buforze i przy jakim przepływie L na min. Nie zauważyłem żadnej różnicy w ciśnieniu z tym że dałem zasilanie wężownicy z wodociągu na pex 20 , dalej gorąca idzie plastikiem tym do zgrzewania też 20mm ,dalej jest zawór termostatyczny 3/4" i dalej już pex 16 na instalacje. Też się trochę bałem tego spadku ciśnienia ale u mnie wszystko ok. Spadek temp. to zawsze 2-3*C mierzone przy odkręconych wszystkich odbiornikach, czyli 2 krany i deszczownica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spinkamidi 15.05.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Ma wielką prośbę o udostępnienie zdjęć bufora, który tworzył Adam.Zainteresowaliśmy sie ideom bufora ciepła i chcemy ja teraz wdrożyć w życie. 2 lata temu przeczytaliśmy praktycznie cały wątek poświęcony buforom, jednak w tym momencie przebrnięcie przez blisko 600 stron nie jest raczej możliwe. W wielu postach ze względu na upływ czasu zdjęcia nie są już dostępne. Krótko o tym co mamy i chcemy pospinać.W tym momencie funkcjonuje :- kocioł Zębiec 25KW- ogrzewanie podłogowe na powierzchni ok. 160m2 liczone po podłodze (114 m2 użytkowych +30 m3 garaż)- grzejnik łazienkowy - zbiornik CUW 80l Do zrobienia : - zbiornik z nierdzewki 1500l - juz posiadamy, chcemy wspawać weżownice i - opcjonalnie solary - zbiornik CUW 200l Dom :- ocieplony styropianem 20m- dach 35cm- okna 3 szybowe od południa 2 szyby- koza do romantyzmu i podgrzania atmosfery Ostatnio zainteresowała nas fotowoltanika - w porownaniu do solarów plusem jest to, ze jest bezobsługowa.Dopuszczamy myśl o grzałce w buforze - czy może ktoś z Was posiada takie rozwiązanie albo się z nim spotkał ? Mam 2 pytania techniczne :1) solary. Czy jest sens brac zbiornik CUW z 2 wezownicami i 2 wezownice wstawiac do bufora. Jak zrobić to najbardziej optymalnie2) czy jest mozliwe grawitacyjne podgrzewanie CUW bez pompek ( aby woda CUW byla zawsze goraca) Prosze o rzeczową dyskusję, poniewaz w okolicy nie trafilismy na hudraulika z którym można porozmawiać nt. buforów ciepła. Monia i Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.05.2015 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Wyrzućcie ten zbiornik CWU.Zapomnijcie o nim, jak macie w planach bufor!PO CO Wam grzejnik łazienkowy za 1000 czy 1500 zł?Po jakiego diabła przepłacacie za nierdzewkę, jak tu czarna stal 50 lat wytrzymuje? Koza dla romantyzmu...Rozumiem, ze traktujecie kręcenie SOBIE bata na du.. jako czyn romantyczny...Bo:"Dom :- ocieplony styropianem 20m- dach 35cm- okna 3 szybowe od południa 2 szyby"(Policz ile "to" traci a ile "daje" koza i to do JEDNEGO pomieszczenia) Jak w okolicy nie ma kogoś, kto podepnie bufor poprawnie to trzeba znaleźć kogoś, kto DOJEDZIE i to zrobi. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 15.05.2015 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Bufor 1500l z nierdzewki tego chyba jeszcze nie było jak dla mnie to najwiekszy bezsens chyba że ze złomu i za pół darmo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 16.05.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 spinkamidi- w załączniku schemat bufora Adama+ schemat instalacji. Prawie dobry. Wywal pomysł zbiornka CWU, po co ci byłyby wężownice w takim razie? ad 1- najrozsądniej zrobić wężownicę + lejek i do niej podpiąc solary Ad 2- cyrkulacja w takim wypadku to mus. Ocieplić równie troskliwie jak bufor Co to południe gorsze, że daliście 2 szyby? Wiecie, że są różne rodzaje szyb, takie co lepiej lub gorzej: przepuszczają swiatło, przepuszczają ciepło, tłumią hałas itd itp? Z fotowoltaniką : lepiej wykorzystać ten prąd w domu, a resztę ładować w grzałki tylko wtedy, jak sprzedaż będzie za mniej niż karmienie bufora innymi środkami. Iśc w Prosumenta teraz, a jeszcze lepiej zaliczyć taryfę FIT w przyszłym roku. Jak mało wiesz w temacie, to sporo zapłacisz za taką zabawkę. Bufor z stali nierdzwnej. Łomatko, ile to kosztowało??? A jak bedą przeróbki ,to dopiero przyjdą koszta. Po co wam taki mocny kocioł do takiego domu? Na oko przynajmniej 2x za duży jak wam domu nie spaprali niemożebnie. Podaj wynik OZC, bo inaczej można tylko zgadywać. Tak samo, dlaczego szliście w kotłownię i kocioł węgłowy, gdy robiliście podłogówkę po całości. Aż się prosiło o powietrzną pompę ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spinkamidi 17.05.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 (edytowane) strusp - dzieki za schematy, jestesmy bardzo wdzieczni. Padlo kilka pytan, wiec postaramy sie odpowiedziec na nie wszystkie Co do zbiornika CWU 80l - jest to zbiornik tymczasowy. Jestesmy swiadomi, ze nalezy bedzie go wymienic. Kupilem go za 100zl (nowy z wezownica ), wiec zal bylo nie brac. NA nas dwoje na razie starcza ale w domysle wymiana na wiekszy. Jesli chodzi o bufor z nierdzewki - tak, kupiony na zlomie za 1400zł z dostawa do domu. Cena moim zdaniem byla okazyjna, wiec sie zdecydowalem na takie rozwiazanie. Szyby - w domysle mialy byc wszedzie 2 ale najmniej naswietlonych stronach dalismy 3 szyby. Co do grzejnika w lazience (za 300zł a nie 1000 czy 1500) to uwazamy, ze byl to traf w 10. W okresach przejsciowych nie musimy grzac calego domu zeby w lazience(gdzie wyzsza temperatura daje wiekszy komfort) bylo cieplej. Poza tym zawsze mozna go zakrecic Piec 25KW - nie byl specjalnie dobierany (moze to blad), udalo nam sie kupic roczny piec, ktory przez kupujacego byl podlaczony do komina fi 100 i praktycznie sie w nim nie palilo. Zalozeniem bylo kupno duzego pieca w celu szybkiego ogrzania bufora. Koza - jest na dole domu na otwartej przestrzeni ( nie mamy zadnych drzwi ) zaraz przy schodach, wiec cieplo nie kumuluje sie w jednym pomieszczeniu i troche sie roznosi po budynku. Faktycznie daje cieplo i czuc roznice jak sie wchodzi na gore ale nie placzemy z tego powodu Niestety nie jestemy krezusami i jak wiekszosc osob dopuszczamy alternatywne rozwiazania przy ktorych mozna nie nie tyle zoszczedzic ale miec lepsza opcje przy tych samych kosztach. adam_mk - mamy pytanie. Co rozumiesz przez rezygnacje ze zbiornika CUW - chodzi Ci o calkowita rezygnacje ze zbiornika hmm ? Masz racje jesli chodzi i znalezienie kogos kto dojedzie i podlaczy. Mamy w rodzinie hydraulika ale nie ma zadnego doswiadczenia z buforami, wiec bardziej zalezy nam zeby znalesc kogos kto zaprojektuje calu uklad. Oczuwiscie nie mamy na mysli bezplatnej porady, bo wiemy ze za dziekuje sie chleba nie kupi. Pozdrawiamy i dziekujemy za uwagi oraz sugestie. Monia i Pawel Edytowane 17 Maja 2015 przez spinkamidi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.05.2015 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Zbiornik CWU WYRZUCIĆ! Jak macie wroga - obdarować go... Bo? Ciepłą wodą NAPRAWDĘ można się skrzywdzić! Ludzie ten problem bagatelizują, pomijają, a on JEST! http://forum.budujemydom.pl/CWU-and8211-Jak-ja-zrobic-aby-sie-nie-skrzywdzic-t24580.html&pid=438498#entry438498 Masz baniak. Wstaw do niego wężownicę i CWU grzej w nim przepływowo. Ta wężownica ma ze sześć litrów pojemności wodnej a oferuje do TRZECH ton CWU. (Przy tym zbiorniku, jaki kupiliście). "Co do grzejnika w lazience (za 300zł a nie 1000 czy 1500) to uwazamy, ze byl to traf w 10." No to policzmy... Instalacja do niego - dolot i powrót, jej ocieplenie i wkucie gdzie trzeba... Układ mieszajacy z pompką, ESBE czy AFRIZO i byle jaka pompka. Grzejnik i zawór termostatyczny. RAZEM, jak liczycie, 300zł. - No to ja po prostu - nie wierzę! Nie raz kupowałem, instalowałem... Nawet z MOIMI upustami w hurtowniach tyle nie wyjdzie! Strzał w kolano. A można elektryczny drabinkowy za grosze powiesić i zrobi to samo, a potrzebny bywa tylko czasem. "Piec 25KW - nie byl specjalnie dobierany (moze to blad)," To nie jest błąd! Jak jest BUFOR, to moc kotła dużego znaczenia nie ma bo KAŻDY działa dobrze! Niektóre, te mniejsze, muszą działać dłużej - i tyle. Mój emilek jest pod każą moją wypowiedzią. Jak by były trudności z instalację, zaprojektowaniem czy wątpliwości techniczne - pisz. W wątku jest dużo informacji - jak wykonać ten czy tamten szczegół, ale bywa, że trafi się na jakieś mało opisane. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts