Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Wielkość bufora powinno się dobierać ze względu na wielkość kotła (jego mocy) i czasu w jakim bufor ma się rozładować a nie ze względu na wielkość. Choć pośrednio to zależy od wielkości domu, przynajmniej teoretycznie :lol:.

mac79

daj bufor i rozdziel układy kotła od układu grzejników sprzęgłem hydraulicznym.

możesz podać jakiś wzór który obliczy wielkość bufora ?

kocioł 10kW, czas rozładowania 12h bądź 24h

pozdrawiam

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podaj straty ciepła, chociaż mniej więcej :roll:

I do jakiej temp. chcesz Go rozładowywać przyjmując że ładować będziesz do 90 C !

wybaczcie ale dopiero zaczynam raczkować w kwestii palenia piecem.

Jakie straty ciepła ? w buforze czy mieszkaniu ?

Ładować bufor max do 80st.

A przynajmniej -- instalacja wysoko- czy niskotemperaturowa?

nie rozumiem

chodzi o temperaturę na piecu ?

Jesień/wiosna max 45st

zima: max 55st

Powyżej tych temperatur sauna w domu.

pozdrawiam

dzięki za pomoc

Jeśli naładujesz bufor do 80 stopni i rozładujesz do 40 to pociągniesz z niego jakieś 14 Kwh energii .

Jeśli straty Twojego mieszkania ( bo o te chodziło) wynoszą 14 Kw to wystarczy Ci to na 1 godzinę!

Jeśli 7 Kw to na 2 godziny i itd.

Mowa o 300 L !

Grzejniki z bufora pobiorą tyle ile ucieknie Ci z mieszkania aby utrzymać żądaną temperaturę więc w sumie najważniejsze jest to abyś dobrze policzył/oszacował straty !

Jeśli naładujesz bufor do 80 stopni i rozładujesz do 40 to pociągniesz z niego jakieś 14 Kwh energii .

Jeśli straty Twojego mieszkania ( bo o te chodziło) wynoszą 14 Kw to wystarczy Ci to na 1 godzinę!

Jeśli 7 Kw to na 2 godziny i itd.

Mowa o 300 L !

Grzejniki z bufora pobiorą tyle ile ucieknie Ci z mieszkania aby utrzymać żądaną temperaturę więc w sumie najważniejsze jest to abyś dobrze policzył/oszacował straty !

możesz napisać jak obliczyć/oszacować te straty ?

Hmm,,,

Poczytaj o programie OZC, są wątki na forum. To program do liczenia zapotrzebowania na ciepło, niestety nie tak prosty jak by się chciało :-?

A może oszacuj?

Przypomnij sobie czy Twój kocioł przy dużym mrozie na zewnątrz daję rade nagrzać mieszkanie, jeśli tak to z jakim zapasem, czy palisz na pół gwizdka czy na maxa a może jeszcze inaczej ? Pamiętając że ma moc 10 KW ( tylko nie wiem czy nie podają przy 100 % sprawności)!

Hmm,,,

A może oszacuj?

Przypomnij sobie czy Twój kocioł przy dużym mrozie na zewnątrz daję rade nagrzać mieszkanie, jeśli tak to z jakim zapasem, czy palisz na pół gwizdka czy na maxa a może jeszcze inaczej ? Pamiętając że ma moc 10 KW ( tylko nie wiem czy nie podają przy 100 % sprawności)!

nawet nie na pół gwizdka, raczej na 1/3.

Jak juz pisałem, temp max to 55 st bo inaczej robi się sauna, najlepiej w okolicach 50st.

Jakbym zasypał piec do pełna, to i pewnie z 12h by mi utrzymał temp. paląc na 50st. Problem jest tylko, że nie moge zasypać go na maxa bo jest nieszczelny nie utrzymam go na 50st. Wygotowana woda w kilka minut. Musze latać 10 razy na dzień i dosypywać szufelkami.

Najlepiej wymienić piec, ale to koszt 2-3 krotnie przekraczający bufor.

Czyli jakbym chciał palić jak producenci zalecaja na 70-80st to i 5kW by mi starczyło, ale to już bardziej "koza" niż kocioł :-)

dzięki za dalsze rady

pozdrawiam

Wielkość bufora:

a) w zależności od wielkości kotła - przyjmuje się ile litrów wody ma być na 1kW mocy kotła. np dla kominków z płaszczem wodnym producenci podają, że na każdy kW mocy komina należy przyjąć od 25 do 40 dm3.

b) od czasu rozładowania T=(m*cp*(t2-t1))/Q

gdzie T - czas rozładowania

m - masa czynnika, dla wody = objętości

cp - ciepło właściwe wody

t2-t1 - różnica temperatury

Q - zapotrzebowanie na ciepło

Przekształcając wzór można wyliczyć objętość bufora .

To oczywiście tylko teoretyczny czas. W rzeczywistości dochodzą jeszcze straty ciepła do otoczenia. Są one tym większe im większa jest różnica temperatur pomiędzy wodą a otoczeniem.

Pozdrawiam Wszystkich obecnych, na czele z założycielem tematu Adamem.

300 l gorącej wody na mieszkanie 50 m2 to wychodzi 6 l na 1m2.Mi się wydaje,że przy kaloryferach to trzeba 20-30 l na 1 m2 na 12 godzin

Łatwo można to sprawdzić stawiając np w pomieszczeniu o10 m2 naczynie o pojemności 60 l nagrzanej do 80*C.

Nie ukrywam że troche mi namąciliście w głowie tymi postami oraz kosmicznymi obliczeniami :-)

Nie mogę zrozumieć, dlaczego kuzynowi w domku 150m2 starcza bufor 300L, kiedy ja mam 50m2.

Kiedy wrzuce pare deseczek i starcza mi na 3-4h. A mam nagrzać 300L żeby wystarczyło na 10-12h.

pozdrawiam

dzięki za opinie

Wieczorem sauna, rano zimno.

Bo to nam tu nie pasuje jakoś :roll:

Policz zapotrzebowanie w OZC i wszystko stanie się jasne albo daj te 300 L, co najwyżej będzie zapas na dobę albo dłużej a to wcale nie będzie źle :wink:

żeby wyjaśnić:

sauna dla mojej rodzinki jest powyżej 23st

rano zimno: ok. 20st w domku po wyjściu z ciepłej pościeli to już zimno

:-)

mac79 - możesz też bufor policzyć od drugiego końca - ile opału musisz władować do kotła aby uzyskać optymalne spalanie? Odejmij od tego to co Twoim zdaniem idzie na bieżące ogrzewanie, a ciepło z reszty paliwa musisz zmieścić w buforze. Jak nie wiesz jak policzyć, to podaj w kilogramach ile węgla czy drewna ładujesz jednorazowo i Ci policzę bufor.

dzięki wszystkim za pomoc

powiedzmy że spalam 2t na sezon, przyjmijmy 200dni. Wychodzi 10kg na dzień.

Jednorazowo nie wrzuce tyle bo jak pisałem że mi się zagotuje. Podkładam ok 4 razy na dzień, więc przyjmijmy że wkładam 2,5kg co 6 h. (wiadomo że 2,5kg nie da mi ciepła na 6h, ale max.3-4, więc te 2 ostatnie godziny to strefa zimna :-) )

pozdrawiam

Nie ukrywam że troche mi namąciliście w głowie tymi postami oraz kosmicznymi obliczeniami :-)

Nie mogę zrozumieć, dlaczego kuzynowi w domku 150m2 starcza bufor 300L, kiedy ja mam 50m2.

Kiedy wrzuce pare deseczek i starcza mi na 3-4h. A mam nagrzać 300L żeby wystarczyło na 10-12h.

pozdrawiam

dzięki za opinie

Skorzystać z OZC można, jeżeli się zna dobrze budowę poszczególnych przegród, okien, drzwi, sposób wentylacji, itp.

W warunkach domowych można to zrobić prościej, co nie znaczy, że zupełnie za darmo.

Konieczny byłby grzejnik elektryczny, najlepiej z termostatem (może być bez termostatu, ale wtedy to mierzący musi robić za termostat :( ), licznik energii elektrycznej - można wykorzystać ten, który w każdej instalacji istnieje, ale trzeba odłączyć inne odbiorniki energii elektrycznej, lub zakupić osobny licznik elektroniczny. Przydałby się też termometr do pomiaru temperatury zewnętrznej i wewnętrznej.

Podłączamy grzejnik do licznika, nastawiamy temperaturę jaką chcemy mieć w pomieszczeniu. Kontrolujemy tą temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach.

Mierzymy też temperaturę zewnętrzną.

Jeżeli udało nam się utrzymać temperaturę wewnętrzną z dokładnością do 1 st. C, i zużytą przy tym energię, to obliczamy średnią moc (zużyta energia odczytana z licznika, przez czas pomiaru). Obliczamy też średnia temperaturę zewnętrzną.

Średnia moc podzielona przez różnicę temperatur wewnętrznej i zewnętrznej da nam zależność mocy grzewczej od różnicy temperatur (W/K).

Mając ten wskaźnik bez problemu obliczymy maksymalna potrzebną moc kotła, oraz potrzebną pojemność bufora, aby potrafił on ogrzać dom podczas przerwy w pracy pieca.

Taką metodą możemy też sprawdzić na ile obliczenia z OZC są bliskie prawdzie.

Jednorazowo nie wrzuce tyle bo jak pisałem że mi się zagotuje. Podkładam ok 4 razy na dzień, więc przyjmijmy że wkładam 2,5kg co 6 h. (wiadomo że 2,5kg nie da mi ciepła na 6h, ale max.3-4, więc te 2 ostatnie godziny to strefa zimna :-) )

pozdrawiam

Z tego też można to policzyć. Średnia temperatura zewnętrzna w sezonie grzewczym w różnych rejonach kraju wynosi od 3-7st. C.

Załóżmy, że u Ciebie jest 3 st. C. Przy temperaturze wewnętrznej 20 st. C daje to dzienne zużycie węgla ok. 0,6kg/K. Czyli przy temperaturze zewnętrznej -20 st. C spalisz 24kg węgla, a przy +5 st C spalisz 9kg węgla.

załóżmy, że te 24kg węgla spalisz przez 12h ogrzewając mieszkanie oraz ładując bufor na następne 12h. Ilość ciepła z 24kg węgla przy kaloryczności 6kWh/kg i sprawności kotła 60% wyniesie 86,4kWh. Przy minimalnej temperaturze bufora 40 st. C i maksymalnej 90 st. C potrzebujesz bufora o pojemności ok. 750L.

Przy temperaturze zewnętrznej +5 st. C naładowany bufor wystarczy na grzanie mieszkania przez 32h.

sauna dla mojej rodzinki jest powyżej 23st

rano zimno: ok. 20st w domku po wyjściu z ciepłej pościeli to już zimno

:-)

A to sorry, niedawno wynajmowaliśmy z Żonką mieszkanie w domu jednorodzinnym i z 20 stopni rano robiło się 12 C :evil:

To jest dla mnie zimno :evil:

Co Ty tak się boisz tych 300 L, toż to mały baniaczek jest :wink:

Naładujesz Go swoim piecem w 2 godziny i masz spokój na długo, szacuję 1-2 doby w zależności od temp. zewnętrznej.

Jak dasz 80-100 L to potrzyma Ci 10-15 godzin ,,,

Wybór należy do Ciebie !

pozdr.

EDIT: Zacząłem pisać posta przed podaniem przez Ciebie ilości węgla. Moje wypociny mogą być zbyt "różowe" w takim razie :cry:

pozdrawiam

Czyli zużywasz jakieś 60 kWh na dobę. Jeśli proces palenia będzie trwał 6 godzin, to 75% z tego musisz zmagazynować, czyli 45 kWh - a to daje na przykład bufor 1000 litrów ładowany od 40 do 80 C :cry:

Wydłużając czas spalania, grzejąc bufor wyżej, zejdziesz do 500 litrów.

Twoje mieszkanie "spala" więcej niż niejedna chałupa 150 m2 :cry: