Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Dziś ok 10 zainstalowałem najnowszej generacji "inwerter " :) , dzień ok 50 % słońca , zbiornik 140 l , temperatura początkowa w zbiorniku 13 st , teraz tj ok 18,

50 st , panele pv zainstalowane 2kW , grzałka 230 V 2 kW . Te wyniki przeszły moje najśmielsze oczekiwania . A co będzie jak będę miał normalny inwerter :) ?.

Z mojego dzisiejszego eksperymentu wynika że chyba nie tylko solary to jedyna słuszna droga . Teraz już wiem że w buforze 500 l, tylko do cwu,WP_20150519_18_13_02_Pro.jpgWP_20150519_18_13_02_Pro.jpgWP_20150519_18_14_10_Pro.jpg http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=317696&d=1432054100 grzałkę od paneli pv zainstaluję na dole bez żadnych stożków , kominów . Jarekhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=317696&d=1432054100

WP_20150519_18_20_39_Pro.jpg

Edytowane przez rjarek

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zbiornik CWU WYRZUCIĆ!

"Co do grzejnika w lazience (za 300zł a nie 1000 czy 1500) to uwazamy, ze byl to traf w 10."

No to policzmy...

Instalacja do niego - dolot i powrót, jej ocieplenie i wkucie gdzie trzeba...

Układ mieszajacy z pompką, ESBE czy AFRIZO i byle jaka pompka.

Grzejnik i zawór termostatyczny.

RAZEM, jak liczycie, 300zł.

- No to ja po prostu - nie wierzę!

Nie raz kupowałem, instalowałem...

Nawet z MOIMI upustami w hurtowniach tyle nie wyjdzie!

:lol:

Strzał w kolano.

A można elektryczny drabinkowy za grosze powiesić i zrobi to samo, a potrzebny bywa tylko czasem.

...

Adam M.

Można tak jak ja dać grzejnik jako kolejny obwód podłogówki, ale ma to wadę - nie grzeje gdy nie grzeję:) Będę przerabiał - pompka i zasilanie bezpośrednio z buforka, do tego czasówka na pół godzinki w nocy...

No, dobra...

Ale CO w ten sposób budujesz?

Podłogówkę Ci spier... ?

W grzejnik przecież 26stC nie będziesz pakował, bo będzie zimny...

Rozumiem!

Szukasz uzasadnienia dla tego grzejnika!

No, wodą grzanego, bo rurki już pewnie są...

W tych 300zł się mieścisz?!

Adam M.

No, dobra...

Ale CO w ten sposób budujesz?

Podłogówkę Ci spier... ?

W grzejnik przecież 26stC nie będziesz pakował, bo będzie zimny...

Rozumiem!

Szukasz uzasadnienia dla tego grzejnika!

No, wodą grzanego, bo rurki już pewnie są...

W tych 300zł się mieścisz?!

Adam M.

Nie będzie "zimny" tylko "nie będzie zimny" (lekko ciepły) bo czy on musi być gorący by ręczniki schły?

Ja mam (drabinkę łazienkową) wpiętą w obwód podłogówkowy i w zimie zastrzeżeń do tego nie mam. Natomiast teraz lubię by było w łazience trochę cieplej niż w pokojach więc drabinka jest cały czas grzana z bufora. I nie wyobrażam sobie by ją napędzać grzałką prądową.

Koncepcja by drabinka lub w moim przypadku 3 drabinki napędzać osobną (niezależną) pętlą z bufora jest też dobra (tylko dla mnie?). Bo ciepło w buforze będę gromadził prawie za darmo (węgiel/PC) lub za darmo (solary). Teraz mnie stać na grzanie prądem ale czy za 10 lat mnie będzie stać? Teraz mnie stać by zrobić sobie dom w którym będę w stanie (tanio) komfortowo mieszkać gdy dostanę 700 zł emerytury by mój sąsiad mógł już od 45 roku życia pobierać ponad 4000 zł emerytury + 2 tony węgla co roku.

@adam_mk, planuje właśnie kwestie związane z ogrzewaniem i c.w.u. do tej pory przekonany byłem że PC będzie bezpośrednio ogrzewać podłogówkę i ładować zbiornik c.w.u. Kilka dni temu ktoś rzucił mi hasło bufor. Czy dobrze rozumiem, że mając 150 m2 podłogówki, przyzwoicie ocieplony domek i 2+2 użytkowników, mogę PC podpiąć pod bufor i wężownicą (przepływowo) podgrzewać c.w.u?

Jak duży powinien być to bufor, z iloma wężownicami żeby korzystać z P.C. wyłącznie w 2 taryfie. Ew. w razie mrozów dogrzać bufor jakąś grzałką, czy może grzałka nie będzie potrzebna jeśli PC będzie chodzić 24h?

@adam_mk, planuje właśnie kwestie związane z ogrzewaniem i c.w.u. do tej pory przekonany byłem że PC będzie bezpośrednio ogrzewać podłogówkę i ładować zbiornik c.w.u. Kilka dni temu ktoś rzucił mi hasło bufor. Czy dobrze rozumiem, że mając 150 m2 podłogówki, przyzwoicie ocieplony domek i 2+2 użytkowników, mogę PC podpiąć pod bufor i wężownicą (przepływowo) podgrzewać c.w.u?

Jak duży powinien być to bufor, z iloma wężownicami żeby korzystać z P.C. wyłącznie w 2 taryfie. Ew. w razie mrozów dogrzać bufor jakąś grzałką, czy może grzałka nie będzie potrzebna jeśli PC będzie chodzić 24h?

Tak mozesz, bufor/zasobnik cwu z węzownicą przepływową cwu jest rozwiązaniem duzo lepszym do typowego zasobnika cwu z powodu:

1) braku legionelli

2) mozliwosci grzania do nizszej temp w przypadku zasobnika o wiekszej pojemnosci (wiekszy COP)

3) nieporównywalnie dłuzszej trwałosci zasobnika w stosunku do typowego zasobnika

4) mozliwosci ogrzewania c.o. oraz cwu w przypadku awarii pompy ciepła (konieczna instalacja zestawu grzałek ok 12 kW)

Są tez wady takiego rozwiązania a własciwie tylko jedna: troche wiekszy koszt.

W takim buforze wystarczy tylko jedna węzownica, wezownica cwu, aktualnie są bufory z wezownicami z rury karbowanej nierdzewnej 1' o powierzchni wymiany 8 m2 (najwieksza dostepna)

Edytowane przez asolt

ale zamiast puszczać w podłogę np. 35 stopni i cwu grzać do np. 48 stopni to będzie musiał bufor grzać do minimum 55 stopni. bo chyba mowa o buforze CO?

Nie wiem czy mowa o buforze do co, który jest bez sensu przy pompie, ja pisałem wyłacznie o zasobniku cwu.

ale zamiast puszczać w podłogę np. 35 stopni i cwu grzać do np. 48 stopni to będzie musiał bufor grzać do minimum 55 stopni. bo chyba mowa o buforze CO?

Jeśli nie grzeje pompą ciepła to chyba żaden problem :rolleyes: ... przy 50m x 18mm cu wystarczy 48'C w zbiorniku

Wracając do drabinki, to zimą bez problemu wystarczy 28'C w obiegu podłogówki, Grzejnik spełnia swoje zadanie, niestety w pozostałej części roku gdy podłogówka nie grzeje, brakuje również grzejnika. Dlatego planuje przerobić grzejnik tak, by był zasilany przez osobną pompkę bezpośrednio z bufora. Tak jak Cruz pisał, prąd nie zawsze będzie tak tani...

W temacie grzejnika lazienkowego to w tym momencie (bez bufora) mamy go podlaczonego go glownego obiegu pieca, wiec nie potrzebujemy dodatkowej pompy zeby w nim grzalo.

Po zamontowaniu bufora pokusimy sie pewnie o dodatkowa pompe, lub umiescimy grzalke (kwestia wyliczenia kosztow).

Faktycznie komfort w cieplejszej lazience jest duzo wiekszy, jednak uwazamy, ze grzejnik w lazience moze byc cieply w godzinach wieczornych tylko podczas mycia. W takim przypadku mozna pokusic sie o wysterowanie czasowe pompy lub grzalki. Naszym zdaniem nie ma sesnu grzac grzejnikiem caly dzien tylko wystarczy okresowo podnosic nim temperature.

adam_mk dzieki za link do Twojego tematu nt. podgrzewania CWU. Dla ciekawych

forum.budujemydom.pl/CWU-and8211-Jak-ja-zrobic-aby-sie-nie-skrzywdzic-t24580.html&pid=438498#entry438498

Monia i Paweł

Ktoregos razu przyszedl mi go glowy dosc specyficzny sposob odzyskiwania ciepla - mianowicie umieszczenie wezownicy w kominie, tak aby odbierać ciepło ze spalin. Co sądzicie o takim pomyśle ? Czy jest to wykonalne czy Waszym zdaniem raczej nietrafiony pomysł ? A może ktoś się spotkał z takim rozwiązaniem ?

Wykonalne.

Niecelowe!

Specyficzny sposób psucia komina...

Jak się uda DOBRZE to zrobić - niebezpieczne!!!!

Zdaje się, ze coś chcesz zbudować...

Wiesz na pewno CO?

Wiesz JAK to ma działać?

Wiesz CZEMU akurat tak?

Tę wiedzę gromadzono i weryfikowano przez WIEKI!

Szanse, ze tu dokonasz przełomu są, łagodnie mówiąc, ... niewielkie...

Poczytaj co o kominach, ciągu kominowym, stracie kominowej...

Jak pisałem - nie mam nic przeciwko grzejnikom łazienkowym.

Uważam, że DOBRE ich zainstalowanie to nie 300 złotych a więcej.

Adam M.

"Jak duży powinien być to bufor, z iloma wężownicami żeby korzystać z P.C. wyłącznie w 2 taryfie. Ew. w razie mrozów dogrzać bufor jakąś grzałką, czy może grzałka nie będzie potrzebna jeśli PC będzie chodzić 24h? "

W dobrze ocieplonym domu bufor około tony się sprawdza nieźle.

Grzany kotłem stałopalnym czy kominkiem z PW/gazem.

Z pompą ciepła - zależnie od konfiguracji i priorytetów.

Dla PC PW - ciepło łatwiej jest dostępne w dzień - wtedy DA SIĘ je zgromadzić na noc, na czas, gdy taka PC już sobie "nie radzi".

Tu tona zwykle też starcza.

Wychodzi taniej jak grzałkami, ale to trzeba policzyć.

Taryfa dzienna, COP, taryfa nocna, grzałki, pobór prądu przez PC itp.

(Ja zwykle szacuję problem. Asolt zwykle go liczy)

Adam M.

Oczywiście, najczęściej da się taka PC PW puscić w taniej taryfie, nocą, jak mrozów nie ma.

Piszę o sytuacji ekstremalnej.

A.M.

Edytowane przez adam_mk

Bufor Ciepła dla (samej) pompy ciepła Nie ma racji bytu. Za akumulator do przesunięcia dzień/noc służy wylewka nad podłogówką zasilaną BEZPOŚREDNIO z PC (wodnej czy z bezpośrednim skraplaniem). Dla CWU zbiornik z mamką lub lepiej z wężownicą, wielkość w zależności od zapotrzebowania. Bufor (amortyzator, kondensator) stosujemy wtedy gdy w naszej instalacji występują piki mocy.

Ktoregos razu przyszedl mi go glowy dosc specyficzny sposob odzyskiwania ciepla - mianowicie umieszczenie wezownicy w kominie, tak aby odbierać ciepło ze spalin. Co sądzicie o takim pomyśle ? Czy jest to wykonalne czy Waszym zdaniem raczej nietrafiony pomysł ? A może ktoś się spotkał z takim rozwiązaniem ?

Ja coś takiego planuje ale ciągle nie ma czasu a jak to zrobic to wiem oczywiście nie w kominie tylko w kotłowni zaraz za piecem nałożona rura w rurze, w zewnętrznej jest woda obieg tej wody podłączony do węzownicy solarnej bo stoi pusta ponieważ solar tarasowy podpłytkowy wpięty bezpośrednio od góry

no właśnie pisał, że planuje PC

Tak, pisałem o PC w dodatku PC PW, dlatego wnioskuję, że bufor w moim przypadku jest bezcelowy. Zostaje zbiorniczek 350 litrowy na c.w.u. do a podłogówka grzeje bezpośrednio z PC, niestety pewnie również w dzień - chociaż może by tak podgrzać chatę od 4 do 6, a później 13-15 i do wieczora pewnie utrzyma.

Zasadniczo od odbierania ciepła ze spalin służy wymiennik kotła.

Jeśli chce się iść dalej - najprościej użyć patentu z piecyków gazowych - komin to rura w rurze, środkiem uchodzą spaliny a na zewnątrz przeciwprądowo idzie powietrze do spalania. Ta energia się nie marnuje, bo spalanie jest wtedy efektywniejsze.

"Kondensacyjny kocioł na paliwo stałe ze zamkniętą komorą spalania"? W gazie skrapla się woda, a tutaj byłyby jakieś smoły. Chłopaki z info-ogrzewanie.pl rozważali taki pomysł, ale chyba nikt eksperymentu nie zrobił.