Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zasadniczo od odbierania ciepła ze spalin służy wymiennik kotła.

Jeśli chce się iść dalej - najprościej użyć patentu z piecyków gazowych - komin to rura w rurze, środkiem uchodzą spaliny a na zewnątrz przeciwprądowo idzie powietrze do spalania. Ta energia się nie marnuje, bo spalanie jest wtedy efektywniejsze.

"Kondensacyjny kocioł na paliwo stałe ze zamkniętą komorą spalania"? W gazie skrapla się woda, a tutaj byłyby jakieś smoły. Chłopaki z info-ogrzewanie.pl rozważali taki pomysł, ale chyba nikt eksperymentu nie zrobił.

Oczywiście takie coś odpada bo na pewno sie będzie wykraplało nalepiej to miec odpowiedni piec o odpowiedniej sprawności i odpowiedniej wielkości wymiennika i nie bawic się w takie cos ale jak się już piec ma to wymiennik można mu przedłużyc coś takiego nawet gdzieś widziałem kiedyś na allegro ,spalinowy absorber ciepła się chyba nazywało

jak się wystudzi spaliny to spadnie ciąg a jak się to wykona wewnątrz komina to już w ogóle będzie słabo

Kubus bufor na CO daje się jak pompa jest bez regulacji mocy, zazwyczaj starsze konstrukcje

Jak sie wystudzi nie za dużo to nie wiem czy to będzie miało jakiś negatywny wpływ moim zdaniem że dwa trzy metry rury w rurze za piecem bo na więcej to nie ma miejsca raczej szkody nie zrobi kominowi termostat załącza pompke powiedzmy gdy spaliny mają 200stopni u mnie przeważnie mają 400 500stopni przy paleniu drewnem, obieg spalinowy absorber ciepła moze tak to nazwijmy iwężownica solarna w układzie otwartym ,najwięcej roboty było by z wyspawaniem takiego absorbera dwie rury z bardzo dobrego materiału zwłaszcza ta w środku dwa dekle z otworami w srodku na mniejsza rure i dwa krócce zgwintem i to trza by zrobic chyba w dwóch kawałkach aby można było bez problemu ściągnąc i wyczyścic w środku chyba ze absorber zakończony dwoma kolanami 90stopni i w nich rewizja na włożenie okrągłej szczotki do czyszczenia kominów piec mam akurat w piwnicy i dom piętrowy tak wiec cug mam bardzo dobry.

Edytowane przez romano78

Izolacja bufora. Zastanawiam się co lepsze wełna granulowana czy perlit . Właściwości izolacyjne podobne . Perlit ok 160 zł m3. Wełna granulowana ok 90 zł m3. Na korzyść perlitu pewnie będzie to że dokładniej wypełni wszystkie wolne przestrzenie i chyba nie da się go ubić . Teraz jeszcze wyliczenia strat ciepła przez bufor. Założenia : grubość izolacji 0.2m lambda 0.04(podobne dla pelitu i wełny ) delta T 65 st , zbiornik fi 1,2 h 1,9 . Pole powierzchni zbiornika to 9,3 m2 *65*0,2*24h co daje ok 2,9kW/h na dobę . Jarek

to coś nie tak jak masz takie temp. spalin

Nie wiem czy coś nie tak piec defro optimal comfort plus 22KW bufor 650l palenie u mnie wygląda tak że zapalam od dołu ładuje całą komore drewnem miarkownik na 80stopni i jazda pali się ok. 1h i to wystarcza na 24h przy normalnych temperaturach ok 0 na początku palenia trochę gotuje się woda chyba w pierwszej poziomej półce ale odkąd pale do 80stopni jeszcze nigdy mi wody w kotłe nie zagrzało co dla mnie jest normalne i wystarczające bo przeciez w piec idzie cały czas zimna woda i nawet przy takich spalinach500stopni cięzko to zagrzac

Edytowane przez romano78

Izolacja bufora. Zastanawiam się co lepsze wełna granulowana czy perlit . Właściwości izolacyjne podobne . Perlit ok 160 zł m3. Wełna granulowana ok 90 zł m3. Na korzyść perlitu pewnie będzie to że dokładniej wypełni wszystkie wolne przestrzenie i chyba nie da się go ubić . Teraz jeszcze wyliczenia strat ciepła przez bufor. Założenia : grubość izolacji 0.2m lambda 0.04(podobne dla pelitu i wełny ) delta T 65 st , zbiornik fi 1,2 h 1,9 . Pole powierzchni zbiornika to 9,3 m2 *65*0,2*24h co daje ok 2,9kW/h na dobę . Jarek

U mnie jest chyba ok.5stopni po 12h zbiornik owinięty wełna ze złotkiem chyba 2cm xps 12cm pocięty na pasy i łączenie zapiankowane na wierzchu materiał o nazwie alufox coś w rodzaju pianki taka jak pod panele że złotkiem i prawdę mówiąc spodziewałem się lepszych rezultatów swłaszcza po tym 12cm styrodurze

Co myślicie o takiej kombinacji izolacji zbiornika , łatwo wykonać , a sreberka po doświadczeniach Kolegów są mało efektywne .

Jarek [ATTACH=CONFIG]317879[/ATTACH]

czy jest sens dawać styro na sciany jak i tak będzie tam sypał izolację? czy izolacja tyle kosztuję że nie opłaca się zabudować w kwadracie? może łatwiej będzie zpłyt gipsowo-kartonowych zrobić obudowę, ewentaulnie kształt jakby zbiornik otoczony ośmiokątem

Ściankę ze styropianu postawię piorunem , w mojej piwnicy płyta nawet zielona tak sobie się sprawdzi , a faktycznie od muru chyba nie trzeba styropianu .I jeśli zdecyduję sie na perlit to będą spore oszczędności , bo lambda dla styro i perlitu podobne , a perlit dam tylko aby styropian nie był w temperaturze większej niż 80 st bo zacznie płynąć . Edytowane przez rjarek

Ja moją mydelniczkę owinąłem wełną 5cm a resztę zasypałem .Wyszło ok 30cm po bokach i 50 z góry Miał być sam perlit ale pomieszałem trochę z granulatem styropianowym własnej produkcji, taki recykling piwniczny. Obudowa z desek i starych drzwi wszystko uszczelnione pianą. Niezbyt estetycznie wygląda ale szybko i tanio do wykonania. Strat postojowych nie mierzyłem ale razem z cwu ubywa dziennie ok 4*C (mierzona średnia z góry i dołu). Mnie wynik zadowala.

Będę teraz robił jeszcze jeden buforek dla siostry i mam pewną zagwozdkę. Bufor planowałem postawić w rogu ,dobudować 2 ścianki z regipsu i zasypać ale w samym rogu na dole ściana jest delikatnie wilgotna i tak się zastanawiam co by tu zrobić żeby dobrze było.Jak myślicie ??

rjarek,

ja planuje podobne ocieplenie. Od ściany grafitowy 5cm, od wewnatrz kg ,a srodek zasypać perlitem. Planuję top zrobić właśnie tak, by zbiorniki mogły stać trochę blizej ściany, a ten styropian, oddzielony 15cm perlitu od zbiornika, nigdy nie zobaczy nawet 40 st C.

Wełna granulowana to wyjątkowo marny erzac, jej rzeczywista lambda jest bliższa 0,06 niż 0,04. Do tego bardziej odstaje w wyższej temperaturze, a gdzie konwekcja i promieniowanie?

To powieś ręcznik zamiast na grzejniku drabinkowym napędzanym wodą z podłogówki, na klamce w łazience efekt będzie taki sam . :lol2:

Wybitnie dogłębna analiza problemu. Opatentuj ten genialny pomysł grzania łazienki klamką.

Ja taką temperaturę jaką wysyłam na drabinkę w łazience wysyłam też na kaloryfer w jednym pokoju ale widać mógłbym zastosować klamki. Te klamki to muszą być jakiegoś konkretnego producenta? i ile tych klamek kupić?