adam_mk 24.05.2015 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Nie każdy może być "piękny młody i bogaty", a wszyscy by chcieli!Jak zarobić?POKAZAĆ TOBIE - że dzięki zastosowaniu MOJEGO produktu - NATYCHMIAST i Ty taki się staniesz!Cała tajemnica marketingu.A że marketing uprawiają wszyscy - to masz mętlik we łbie.Jak się bronić?- Stosować ROZUM ! Wiedzę opartą na nauce a nie marketingu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 24.05.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Rozum, chocby najsprawniejszy, bez WIEDZY goowno da. A wiedza wynikajaca z doswiadczenia, to juz SKARB, ktory sprawny rozum wie jak wykorzystac.A mnie doswiadczenia, a zatem wiedzy brak, wiec oram jak moge. Sam podlogowki nie zrobie, szwagier hydraulik ma doswiadczenie z PEX-ami, gotow byl jednak robic jak ja bym chcial - ale oczekiwal scislych wytycznych - wroc do rozdzialu o wiedzy i doswiaczeniu. A ze lepsze wrogiem dobrego, zostane przy PEX-ie. Jaki perlit nadaje sie do zasypywania buforu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 24.05.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Co za brednie! PEX nie ma 'pamięci kształtu" Jest zimnogięty. "Adam i mam jeszcze jedną prośbę." Chętnie, ale... Pokażcie jakiś hosting, który "nie znika" za szybko. Tamten był dobry, ale zmienili zasady to obrazki zjadły żaby... A fotek czy rysunków do wklejenia trochę mam. Choćby z jakiej podłogówki na spinkach do siatki. Adam M. Zaloz sobie konto na google i tam udostepniaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 24.05.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Co za brednie! Proponuję SYSTEM. Sprawdzony, dopracowany, pewny! No, nieco bardziej pracochłonny. PEX nie ma 'pamięci kształtu" Jest zimnogięty. PERT jest elastyczny. Można po nim łazić a on wstanie i pozostanie tam, gdzie SYSTEMOWE spinki (a nie trytytki jakieś) mu każą. Mowisz o czyms takim ? http://aquer.pl/28-thickbox_default/uchwyt-obm.jpg Do PEX-a tez sie nadaja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.05.2015 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 "Mowisz o czyms takim ? " Prawie...Ten jest smętny.KanTerm ma lepsze. Tego nie przekosisz na siatce (czasem trzeba) i nie zamocujesz naprawdę sztywno.Do PEXa też się nada, tylko...Nadepniesz PEX to zostanie "wbity w styro" i nie będzie w połowie wylewki. Na Google, fejsie i w kilku podobnych miejscach konta nie mam i mieć nie będę!Bardzo nie lubię, jak łażą za mną i wciskają "to co lubię".Odpalisz kompa i myśleć nie musisz, bo za Ciebie to zrobią... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samuel76 24.05.2015 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Co do perlitu to ja kupowałem bezpośrednio u producenta Zakłady Górniczo - Metalowe "ZĘBIEC" w Zębcu jako że jestem z okolic z Radomia to mam tylko ze 45 km udałem się tam osobiście z przyczepką. Perlit zakupiłem w Big Bagu bo nasypowo jest taniej niż pakowany w worki 125 l. Wstępnie zamówiłem klasę II ale na miejscu pokazali mi że byłby zbyt miałki i zdecydowałem się na III klasę granulki coś ok 2 - 3 mm no i mniej mąki http://www.zebiec.pl/oferta/produkcja-przerobcza/perlit-ekspandowanyTeraz Perlit stoi w garażu i wykonuję z niego różne wariacje a to wylewki pod progiem z perlitobetonu a to jakieś izolacje rury solarowej w ścianie . Kiedy nadejdzie czas zasypię mój bufor w zabudowie. Podobno na alle... sprzedaja też Perlit z Bełchatowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 27.05.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Opisałeś co masz zamiar zrobić i jak. Nie piszesz - jaki jest tego cel... Nie wiem więc, czy zadziała tak, jak chcesz. Napiszę, co da się tam osiągnąć... Stosując tę stalową, karbowaną prowadzisz do sytuacji, w której za 5-7 lat zmuszony będziesz budować układ kąpieli odkamieniajacej, więc już teraz zostaw sobie odpowiednie króćce i zawory gdzie trzeba, aby ten fragment instalacji odciąć, przełączyć i czyścic ile trzeba (kilka dni?). Stosując miedź omijasz ten problem. Stosując dwie wężownice równoległe (fi 18 lub 22) zapewnisz ujęcie CWU w czterech kranach jednocześnie na full przy prawie rozładowanym buforze. W jednej z nich, tej zewnętrznej, bo to układ "sprężynka w sprężynce", zrób wyjście dla cyrkulacji. A to ciekawe że karbowana zarasta kamieniem a podobno kamień czyści się sam na bieżącą podczas rozszerzania i kurczenia pod wpływem różnicy temp.jak na razie to u mnie chyba jest już 4 lata w tym w pełni użytkowana prawie 2lata, Za miedzią przemawia przewodnośc cieplna która jest lepsza ale z drugiej strony nierdzewka jest ciensza większa powierzchnia wymiany i turbulętny przepływ miedz możemy sobie polutowac a nierdzewkę trzeba na uszczelki czołowo i trzeba dokręcic z czuciem aby nie przeciąc np.gumowych uszczelek I jak przy nierdzewce zrobic cyrkulacje w połowie zbiornika i co nam daje takie rozwiązanie ,a to że jak pompka cyrkulacyjna obróci wode to ciepła woda nie trafia na dół zbiornika i nie miesza się z zimna ale na to tez jest rada zamiast bawic się z wlutowywaniem trójników gdzieś w połowie np dwóch sprężynek lepiej wpiąc się na zewnątrz w rure zimnej wody zasilającą wężownice ,pompke cyrkulacyjną podpinamy pod zwykły sterownik co.z przekażnikiem zwierno rozwiernym za 50zł czujnik jak najdalej od zbiornika na rurze zasilającej wężownice najlepiej jeśli jest to rura miedziana termostat ustawiony np. na 30stopni sterownik uruchamiany np osobnym włącznikiem w łazienkach lub włącznikiem zapalającym światło w łazience . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.05.2015 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Czytałeś "cyrkulacja - wór bez dna"? "np osobnym włącznikiem w łazienkach lub włącznikiem zapalającym światło w łazience . "Nie takie cuda już wymyślali... "a podobno kamień czyści się sam na bieżącą podczas rozszerzania i kurczenia pod wpływem różnicy temp"No, PODOBNO tak jest...Zobaczysz za klika lat czy to prawda czy chcieli sprzedać...CO odpadnie od ścianki?Płatki, pyłki?Zostaną gdzieś na siatce filtra.Zaglądałeś do filtra?Co tam masz po 2 latach?Pusto - to ... miejsce święte?Pełno?- Znaczy - działa! Napisz, bom ciekawy! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 28.05.2015 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Co do perlitu to ja kupowałem bezpośrednio u producenta Zakłady Górniczo - Metalowe "ZĘBIEC" w Zębcu jako że jestem z okolic z Radomia to mam tylko ze 45 km udałem się tam osobiście z przyczepką. Perlit zakupiłem w Big Bagu bo nasypowo jest taniej niż pakowany w worki 125 l. Wstępnie zamówiłem klasę II ale na miejscu pokazali mi że byłby zbyt miałki i zdecydowałem się na III klasę granulki coś ok 2 - 3 mm no i mniej mąki http://www.zebiec.pl/oferta/produkcja-przerobcza/perlit-ekspandowany To odpowiednik jakiego EPxxx ? EP180? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samuel76 28.05.2015 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 (edytowane) Tak wygląda to na EP180 to jest współczynnik wielkości granulek i u mnie takie są Właściwości EP180 średnica ziarna: 1,00mm ÷ 2,00mm ciężar nasypowy: 80 - 90 kg/m³ przewodnictwo cieplne: 0,04 ÷ 0,05 W/mK klasyfikacja ogniowa: A1 - niepalny Edytowane 28 Maja 2015 przez samuel76 Parametry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 02.06.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Witam ponownie . Mam nadzieję że to już ostatnie podejście do tego zbiornika . Wymyśliłem taki układ jak na załączniku . Czy któryś z Kolegów już coś takiego posiada ? Czy grzałki umieszczone pod lejkiem będą ładowały ten zasobnik warstwowo ? Termostat od grzałki 230 V z sieci umieściłem celowo wyżej aby w razie potrzeby dogrzewała tylko cześć zasobnika w nocnej taryfie np do 50 st . Grzałka z paneli pv ma zabudowany termostat więc o ile da radę , a z dotychczasowego doświadczenia wynika że raczej tak to będzie grzała do dna na max temperaturę . Cały ten układ będzie działał jeśli zasobnik będzie się ładował warstwowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski77 03.06.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Dzień dobry wszystkim. Od jakiegoś czasu trochę czytam ten wątek oraz przestudiowałem następujące artykuły: http://czysteogrzewanie.pl/warsztat/bufor-ciepla/, http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/co-za-duzo-to-niezdrowo-dobor-mocy-kotla-weglowego/#Jak_waciwie_dobra_moc_kota_wglowego i trochę informacji z sieci oraz zrobiłem tę zgrubną kalkulację na http://cieplowlasciwie.pl/ i nasuwa mi się kilka pytań, na których rzetelną odpowiedź uzyskam (tak sądzę) tylko tu. A poza tym dyskusja jest zdrowa, najgorzej wyjść z założenia, że się wie najlepiej. Do rzeczy. Dom 250 m^2, nieocieplony, budowany w latach 70, mur 42 cm. Z raportu ze stronki http://cieplowlasciwie.pl/ wychodzi, że w najmroźniejszy dzień zimy potrzebuję 27,2kW ciepła, co oznaczałoby że na dobę potrzebuję 652,8kWh energii na grzanie. co jest równoznaczne z buforem o pojemności Q=(P*3600)/(cp*deltaT), gdzie Q jest objętością czynnika w lirtach, P jest mocą wyrażoną w watach, cp to ciepło właściwe czynnika - w tym przypadku wody, delta T zakładam 65 stopni Celsjusza, bo taka jest różnica między 95 a 30. Wychodzi wtedy 8629,1 litra wody. Kotłownię mam dużą, taki zbiornik zmieszczę, ale nie zależy mi na tym (głównie ze względu na to, że: po pierwsze nie widzę problemu w ładowaniu bufora dwa razy na dobę, po drugie -18 rzadko się zdarza, po trzecie planuję termomodernizację budynku, więc zużycie ciepła powinno spaść przynajmniej o 60%). Jeśli będę robił to raczej rura fi 1400, dwie dennice wg PN-75/M-35412 i wysokość gdzieś 3 m +- 20 cm. To wyjdzie jakieś 4000 litrów (nie wiem dokładnie jaka jest objętość dennic). Pytania od strony praktycznej: jakich firm urządzenia macie w swoich instalacjach - konkretnie jaki elektrozawór mieszający jakiej firmy itd? Jaki sterownik do takiego układu wybrać, żeby mieć możliwość sterowania temperaturą tak jak w przypadku ogrzewania gazowego, czy elektrycznego - na grzejniki trafia woda o takiej temperaturze, jaka jest potrzebna aby utrzymać temperaturę zadaną, bez przegrzewania pomieszczeń (ma to miejsce obecnie)? Dodatkowo - czy na takim sterowniku jest możliwość sterowania drugą "niezależną" nitką ogrzewania - przykładowo w domu chcę mieć 20 stopni Celsjusza, w drugim budynku w jednym pomieszczeniu 25 stopni Celsjusza. Intuicyjnie domyślam się, że musiałbym zrobić rozgałęzienie zaraz za buforem i wstawić w jedną linię jeden elektrozawór mieszający, w drugą drugi, ale jak wy to oceniacie. Jako układ wzorcowy przyjąłem ten http://czysteogrzewanie.pl/wp-content/uploads/2015/03/bufor-schemat-pompowy-kalvis.jpg, ale sam bufor chciałbym ładować w układzie, który zaproponował nilsan, o ile użytkownicy są w stanie potwierdzić, że faktycznie działa to lepiej niż Laddomat. Proszę o wyrozumiałość, jeśli pomyliłem gdzieś pojęcia, założenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.06.2015 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Nie stać Cię na DOBRZE zbudowany taki układ.Magazynowanie ciepła na potrzeby GRZEJNIKÓW (zasilanych 55stC) jest mało twórcze i wymusza podwojenie opisanego zładu. Zacznij od termomodernizacji, zaprowadź podłogówkę wszędzie i wtedy wróć do bufora. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 04.06.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 (edytowane) adamski77 Jaki zawór? Żaden elektrozawór, tylko zawór termostatyczny przy wyjściu z bufora z odpowiednimi widełkami temperatur i o odpowiednim przepływie. Sterownik ręczny(przekręcić na zadaną temperaturę), bo będziesz zmieniał nastawę raptem parę razy w sezonie, jeśli przyjdą duże mrozy. Na jakim sterowniku? Głowica termostatyczna przy grzejniku labo automatyka podłogówki Zacznij od policzenia zapotrzebowania cieplnego w planowanej termomodernizacji, potem możesz pomyśleć dalej. ciepłowlasciwe podaje bardzo zgrubne wyniki, warto policzyć dokładnie. Trochę mało ci wyszło. A kasę wpierw ładuj w porządne ocieplenie, to jest bardziej opłacalne. Szukaj optymalnego kosztu w perspektywie np 25-30 lat. Potem,albo w międzyczasie -jeśli będziesz działać etapami- przyjdzie czas zmianę układu CO Np. przez dodanie bufora niekoniecznie aż tak dużego, policz z drugiej strony jaki jest jednorazowy uzysk energii z ładunku pełnego kotła w kWh i masz wynik jako bezpieczne dolne ograniczenie pojemności. Jak po termomodernizacji zostawisz te same grzejniki ,to prawie na pewno pójdą na znacznie niższych parametrach niż przed. Jak uda się je puścić na 40 st, to wymiana na podłogówkę już inaczej będzie wyglądać tak ciekawie w ujęciu koszt/ korzyści. Pamiętaj, że warto dać bufor wyżej od pieca. Jak tego nie zrobisz, czekają cię kombinacje alpejskie pt: jak zatrzymać ucieczkę ciepła s powrotem do kotła Edytowane 4 Czerwca 2015 przez strusp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 05.06.2015 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 bufor trochę inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.06.2015 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Przyrzeźbił...Dało się chyba nieco lepiej to zrobić. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 06.06.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 ale dokumentacja fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 07.06.2015 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Mógłby ktoś streścić? Bo mój google translator jeszcze nie wytrzeźwiał chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 14.06.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Fajnie zobrazowane ładowanie i rozładowanie zasobnika z zewnętrzna wężownicą . Czy ktoś tak ocieplał , metoda wydaje się ciekawa i tania Edytowane 14 Czerwca 2015 przez rjarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 15.06.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Wiele było wypowiedzi że wężownice do cwu mają za małą wydajność . Może należało by robić tak że cześć zwojów powinna być na dole, w środkowej części rzadziej rozmieszczone ,w górnej części znowu gęsto . Może to wypływa na lepsze uwarstwienie zładu . Tak chyba jakiś z Kolegów zrobił że podłączył dolną wężownicę od solarów do wężownicy od cwu i wtedy uzyskał zadowalającą wydajność . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts