adam_mk 15.06.2015 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 No, było wiele wypowiedzi...Zwykle wypowiadali się ci, co wątku nie poczytali.Dyskusja o wydajności jest tu gdzieś bliżej początku.Tam jest WSZYSTKO na temat. Nie jesteś odkrywczy... było i to... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 15.06.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 @rjarek widziałbym to tak:- największa wydajność - wężownica tylko w górnej części. Wada: szybko psuje uwarstwienie, a potem wydajność gorsza.- najlepsze uwarstwienie - wężownica po całości, gęściej na dole. Wada: spada wydajność- optymalna: wszędzie gęsto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 15.06.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 (edytowane) @rjarek widziałbym to tak: - największa wydajność - wężownica tylko w górnej części. Wada: szybko psuje uwarstwienie, a potem wydajność gorsza. Z pustego to i Salomon nie naleje. Gdyby nie cyrkulacja CWU to całą wężownice można by umieścić u szczytu zbiornika. Edytowane 15 Czerwca 2015 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 15.06.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 @mac_612Z pustego nie, ale łatwiej mieć na górze gorącą a na dole zimną, niż po całości letnią. Trzebaby pogadać z użytkownikiem Semir z elektrody, on chyba tak sobie zobił http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic482463-1920.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 15.06.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Właśnie łatwiej letnią, wszak walczymy o to "uwarstwienie". Między innymi sugerowałem się układem Semira, choć u siebie zrobiłam jak Adam przykazał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 15.06.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Pewnie w niczym Ameryki nie odkryłem , ale ilu forumowiczów tyle pomysłów . Z tego wątku przeczytałem praktycznie wszystko często brakuje fotek schematów . Jedni są bardzo zadowoleni z jakiegoś rozwiązania inni nie . Próbuję dla siebie znaleźć optymalne rozwiązanie bo nie chce potem zbiornika rozcinać . Zrobiłem sobie ogrzewanie cwu z paneli pv , bardzo to było krytykowane , u mnie sprawdza się doskonale i kosztowo pewnie wyszło podobnie gdybym zamontował solary , a pracy przy montażu było niewiele . Nie mam możliwości pojechać , posprawdzać co jak u kogo pracuje . Mieszkam koło Olsztyna , a większość z forum to zachodnia albo południowa Polska . Jeśli ktoś coś odpisze , doradzi to jestem wdzięczny . jak już zmontuję swoją całą ciepłownię to opiszę z fotkami jak zrobiłem i jak działa . To też nie będzie odkrycie Ameryki bo cały układ będzie zbudowany z tego czego tu się dowiedziałem , oraz ze swojej intuicji technicznej a zazwyczaj mam ją niezłą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigeon8 17.06.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Witam. Bardzo prosiłbym o waszą opinię czy bufor ciepła zadziałał bym w takim układzie. Obecnie posiadam układ CO Piec 15kW z dolnym spalaniem, który ogrzewa dom o powierzchni mieszkalnej 100m^2 + piwnica gdzie jest tylko 2 kaloryfery i cała instalacja częściowo ocieplona. instalacja wykonana jest z rurek alupex 16mm łącznie z wyjściem z pieca na tą że instalacje dodatkowo zamontowany jest zbiornik na CWU o pojemności 110l z odzielnego obiegu na rurkach 1". całość sterowana przez sterownik + termostat pokojowy. Problem pojawił się jak zimy przestały być zimne i blokada za długo trwała i piec był długo w podtrzymaniu co powodowało że w kominie pojawiła się dużo sadzy szklistej i dlatego musiałem zrezygnować z wentylatora a przejść na palenie przy stałej szczelinie. Jednak teraz teraz mam nadmiar mocy i podczas blokady muszę ją gdzieś zmagazynować i pojawił się pomysł z buforem. Broszę o ocenę czy ten układ zadziała który jest w schemacie. Zależy mi bardzo na termostatach pokojowych i tych elektrozaworach bo nie lubię jak jest w domu zmienna temperatura a to rozwiązanie zapewnia mi w miarę stałą temperaturę oraz bezpieczeństwo w razie zbyt wysokiej temperatury na piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piori 17.06.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Jakbyś zrobił wężownicę CWU w tym buforze (rozumiem, że jeszcze go nie masz?), to odpadnie Ci jedna pompka i część instalacji, a latem rzadziej musiałbyś palić dla CWU. A jakby bufor podnieść ponad kocioł i napędzać grawitacyjnie przez rury o dużej średnicy, to odpadnie jeszcze druga pompka. Edytowane 17 Czerwca 2015 przez piori Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigeon8 17.06.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Zapomnialem dodac ze mam niska piwnice ok 1.8m i tylko uda sie mnie postawić bufor wysoki na 1.5m i o średnicy 0.8m. Co do wężownicy to myślałem wstawić 25mb tylko nie wiem czy lepiej z rurki miedzianej fi 22 czy z rurki karbowanej nierdzewki. Co będzie lepsze. A co do połączenia to jest to według schematu nilsana i chciałem go zastosować z myślą o obiegu grawitacyjnym w przypadku braku prądu i ochrony powrotu kotła przed niską temperaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.06.2015 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 " Co do wężownicy to myślałem wstawić 25mb tylko nie wiem czy lepiej z rurki miedzianej fi 22 czy z rurki karbowanej nierdzewki. Co będzie lepsze. "Lepsze czy TAŃSZE? Było ze sto razy.Niedoczytałeś.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigeon8 17.06.2015 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Może nie doczytałem, ale było napisane że nierdzewka nie znosi ciągłej zmniany temperatury chociaż jest to dla mnie dziwne bo w mleczarniach całe instalację maja z tych rur i tam jakoś znoszą te zmniny zwłaszcza jak jest mycie w układzie zamkniętym i najpierw jest 90 stopni a za chwile 20. Adam a co sądzisz o tym układzie. Będzie to szło grawitacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 18.06.2015 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Miedź 25m fi22 lub jeszcze lepiej 2x 25 fi18 równolegle. Sprawdzone, druga opcja gwarantuje że na buforze wystarczy 45'C dla komfortowej CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 18.06.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 U mnie przy 2x25 fi18 komfort kończy się gdzieś przy 36st na górze. No ale ja prysznica (jeszcze) nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigeon8 18.06.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 a jakie masz ciśnienie wody użytkowej bo u mnie na zbiorniku hydrofora jest ustawione od 1,5at do 2,7.co do podwójnych wężownic to macie zrobione na tą samą średnice czy jedna ma mniejszą a druga większą.A jaki bufor lepiej zrobić.1. średnica fi 790mm h 1500mm + 2 wężownice fi18mm x 25mb o średnicy np 500mm 2. średnica 980mm h1500 +1 wężownica fi18mm x 25mb o średnicy 790 i druga fi18mm x 25mb o średnicy 500mm jeżeli można zapytać jeszcze o wyprowadzenia wyjść z tych wężownic na jakiej wysokości je umieści oraz na jakiej wysokości umieścić powrót i zasilanie z obiegu na kaloryfery chodzi mi o to by jak najszybciej uzyskać ich star po rozpaleniu w piecu. I chyba ostatnie pytanie czy ten układ podłączenia bufora z piecem jest poprawny czy może mam coś w nim zmienić. Nie wrysowywałem tam czujników temperatury by nie zaciemniać rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 18.06.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 U mnie przy 2x25 fi18 komfort kończy się gdzieś przy 36st na górze. No ale ja prysznica (jeszcze) nie mam. Kwestia subiektywnego odczucia komfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.06.2015 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Zmiany temperatury znosi, ale się zakamienia. Baniak 800mm średnicy (zwinięta typowa blacha).Pierwsza wężownica nawinięta na beczkę po oleju (600 mm).Druga na niej.Pierwsza usztywniona jakimi trzema prętami fi 4 mosiężnymi (cena dobra). co 120 st. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.06.2015 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Powinno zadziałać dobrze.Zwłaszcza, ze zbiornika CWU nie ma. Będzie wężownica. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 18.06.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Witam. Śledzę ten wątek od kilku lat i dalej nie mogę pojąć wyższości wężownicy w buforze nad zbiornikiem cwu,zwłaszcza teraz kiedy przez najbliższe 3 miesiące nie grzeję bufora i instalacji co . Adam,nagminnie jest tu ignorowana temp. cwu,t.j. 45 st. i poniżej= idealne warunki do rozmnażania bakterii legionelli i dobrze że radzisz robić wężownicę z miedzi (choć nie z tego powodu), która ma również właściwości bakteriobójcze,ale to nie moja sprawa,nie mam wężownicy i nigdy nie grzeję cwu poniżej 70 st. ale mam 2 prysznice . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 18.06.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Witam. Śledzę ten wątek od kilku lat i dalej nie mogę pojąć wyższości wężownicy w buforze nad zbiornikiem cwu,zwłaszcza teraz kiedy przez najbliższe 3 miesiące nie grzeję bufora i instalacji co . Adam,nagminnie jest tu ignorowana temp. cwu,t.j. 45 st. i poniżej= idealne warunki do rozmnażania bakterii legionelli i dobrze że radzisz robić wężownicę z miedzi (choć nie z tego powodu), która ma również właściwości bakteriobójcze,ale to nie moja sprawa,nie mam wężownicy i nigdy nie grzeję cwu poniżej 70 st. ale mam 2 prysznice . Pozdrawiam. Piszesz od rzeczy, ale spróbuję cie nakierować. W wężownicy masz 10l CWU, które szybko wymieniasz, a w zbiorniku od 60 wzwyż. Dokształć sie o wiedzę na temat różnic między przepływowym, a pojemnościowym podgrzewaniem wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.06.2015 23:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 "dalej nie mogę pojąć wyższości wężownicy w buforze nad zbiornikiem cwu..."Poczytaj tu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229074-CWU-%E2%80%93-Jak-j%C4%85-zrobi%C4%87-aby-si%C4%99-nie-skrzywdzi%C4%87Radzę - bez uprzedzeń i ze zrozumieniem tekstu.Jakby co było mało jasne - jest Google... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts