Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Witam.

John,jaki ty tam John,a po prostu Jaśko ;),grzać grzałką elektryczną bufor to już dla mnie osobiście drogi szpas :confused:,ale jak wygodniej i lepiej to życzę zadowolenia.

Bajcik,mój licho ocieplony(10 cm. PU) 30 l. bojlerek,ma w 150 % mniejsze straty niż twój zaje...y bufor,oprócz tego twoja grzałka nie grzeje bezpośrednio cwu ;),ale to już pomijam,nie będę taki dowcipny :p.

Dobrze się zastanów i poprzyj te liczby wyliczeniami. Do danych możesz podstawić np mój bófor o średnicy 1m wysoki na 2m zabudowany kwadratową konstrukcją o grubości ocieplenia w najcieńszym miejscu 30cm. Jak sam zauważyłeś nasze bufory mają w okresie letnim srednio 65'C a Twój 90...

Ja tam swojego buforka nie mam zamiaru zamieniać na nic innego.Wytestowałem juz kilka rozwiązań na grzanie cwu ale komfortu i nieskończoności wody z bufora nie pobije zadne rozwiązanie z którym miałem dotychczas styczność.

+1 ;)

miedziannik Jeszcze raz napisz jakie jest zagrożenie rozwoju legio, w wodzie o temp 8'C przepływającej przez wężownice wykonaną z miedzi która przez ponad połowę tygodnia ma temperaturę ponad 65'C.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Można, tylko po co?

Trzeba było słuchać na lekcjach w szkole a nie wagarować!

:lol:

Napędem przepływu ciepła, jak powinno być powszechnie wiadomo, jest GRADIENT temperatur.

(Rożnica pomiędzy "wewnątrz" a "zewnątrz")

Ładując te 10kWh do wielkiej beki i małego wiaderka po równo...

GDZIE wytworzysz większy gradient?

(bojler będzie o rząd wielkości "gorszy", co łatwo pokazać).

Ale...

Jak go powiesisz w małej słabo wentylowanej kotłowni zs sporym kotłem, gdzie temperatura panuje jak w kuźni - to będzie o klasę LEPSZY!

:lol: :lol: :lol:

Adam M.

Można, tylko po co?

Żeby było wiadomo czy na lato lepszy bojler od bufora (w sensie strat).

Napędem przepływu ciepła, jak powinno być powszechnie wiadomo, jest GRADIENT temperatur.

(Rożnica pomiędzy "wewnątrz" a "zewnątrz")

Ładując te 10kWh do wielkiej beki i małego wiaderka po równo...

GDZIE wytworzysz większy gradient?

Taki sam, bo grzejemy tylko górę bufora grzałką na górze.

Trzeba było czytać wątek a nie wagarować!

:D

Uważasz, że podobny efekt będzie, jak zagrzejesz tylko kawałek cysterny kolejowej?

Po co budować bufor, jak korzysta się jedynie z wiaderka?

Straty ciepła w takim układzie powoduje głównie źle zrobiony układ cyrkulacji.

Bufor da się dobrze ocieplić.

Da się też ocieplić BARDZO dobrze, tyle, ze to drożej wychodzi.

Adam M.

Pytacie:

stosujesz wężownice rozciągniętą po równo na całej wysokości, a grzejesz tylko górę zbiornika

Po co budować bufor, jak korzysta się jedynie z wiaderka?

odpowiadam:

Bajcik,mój licho ocieplony(10 cm. PU) 30 l. bojlerek,ma w 150 % mniejsze straty niż twój zaje...y bufor,oprócz tego twoja grzałka nie grzeje bezpośrednio cwu ;),ale to już pomijam,nie będę taki dowcipny :p.

Koledzy,przedstawiłem wam alternatywę(według mnie lepszą) względem spirali w sezonie letnim,jak komuś nie podchodzi niechaj zostanie przy swoim ;),nie mam z tym problemu.

To może zrobić badania? Napełnić wystygnięty bufor i bojler energią po 10kWh każdy i zobaczyć któremu szybciej energia ucieka?

Witam.

Mac_612,ja pisałem o legionelli,adam pisał,poczytaj jeszcze raz nie będziemy się w kółko powtarzać :p

Adamie słusznie zauważyłeś,że bojlerek 30 l.,dobrze ocieplony kolegi miedziannika jest ukryty w szafie w łazience=najcieplejsze miejsce w chacie :p,dodatkowo dzisiaj rozpaliłem w kotle=cwu będzie przez najbliższe kilka dni bojlerek podgrzewał z bojlera w kotłowni=połączony szeregowo,znaczy że nigdy bojlerek 30 l. w łazience w sezonie letnim nie grzeje wody zimnej z piwnicy ;).Przy okazji reszta ciepła poszła w baniak ten ocieplony marnie,tylko 40 cm. wełny,ale za ścianą łazienka,więc nie ma tragedii :p.

W planach drugi baniaczek 1000 l. do mojego małego kociołka 10 kw.:p,=będzie razem 2000 l. i ten zasypię perlitem 50 cm. + "złotko"+40 wełny, nad kotłownią w ogrzewanym pomieszczeniu,to już jest według mnie całkiem przyzwoite ocieplenie,ale może macie lepsze to słucham,ale nie chciałbym się zrujnować finansowo :p.

Pozdrawiam.

Witam.

Mac_612,ja pisałem o legionelli,adam pisał,poczytaj jeszcze raz nie będziemy się w kółko powtarzać :p

Czytałem co pisał Adam, i w paru innych źródłach czytałem o legio, dlatego pytam jakie widzisz zagrożenie w tej wężownicy... Nie wiem czy wiesz, ale taki układ podgrzewania CWU po wygrzaniu powinno się CAŁY opróżnić, nie pozostawiając martwych stanów... Już widzę cotygodniowe płukanie bojlera kolegi miedziannika :cool:

Łatwiej jest utrzymać (ekonomiczniej, mniejsze straty) wodę o temp. 60'C, niż 90'C :yes:

Edytowane przez mac_612

Kolego mac_612,jesteś upierdliwy jak stara baba :sick: .

Kolega miedziannik ma:BOJLER 30 L. Z TERMOSTATEM USTAWIONYM NA 75 STOPNI,JAKĄ WEDŁUG CIEBIE MA WODĘ URŻYTKOWĄ W TYM URZĄDZENIU ? :confused:,W TWOJEJ WĘŻOWNICY PO KILKU DNIACH MASZ 45 STOPNI I PONIŻEJ,ŻYJĄTKA ZWANE LEGIONELLA PNEUMOPHILA MA SIĘ TAM ZNAKOMICIE,U KOLEGI MIEDZIANNIKA NIE MA PRAWA ŻYĆ :bye:.

O jakim płukaniu piszesz? :confused:,jak teraz nie zakapujesz to nic już nie poradzę.

A no jestem :p

Pałeczki Legionella pneumophila rozwijają się w środowisku wodnym w temperaturze 25 – 40°C. Rozwojowi bakterii sprzyjają zastoje ciepłej wody w instalacji oraz obecność osadów związków żelaza lub wapnia (kamienia kotłowego). Główne miejsca występowania tych mikroorganizmów to zbiorniki akumulacyjne ciepłej wody, osady w separatorach i odmulaczach, ślepe odcinki sieci, a także elementy instalacji, takie jak prysznice, wylewki baterii, nasadki sitkowe baterii umywalkowych. Źródłem zakażenia jest drobnocząsteczkowy pył wodno-powietrzny wytwarzany przez urządzenia jak prysznice, perlatory, wanny do masażu. Wdychanie skażonego aerozolu może prowadzić do zakażenia, czego skutkiem jest choroba legionistów, przebiegająca m.in. jako zapalenie płuc z ryzykiem zgonu 10 – 20%.

Gdzie w układzie z wężownicą miedzianą panują zastoje ciepłej wody wraz z kamieniem kotłowym (już nawet nie wspominam o cyrkulacji CWU...)? Bo w bojlerku miedziannika takie miejsce by się znalazło. :yes:

O jakim płukaniu piszesz?

Istotne jest stworzenie takich warunków, by bakterie z rodzaju Legionella nie rozwijały się, tj.:

- utrzymywanie w miarę możliwości temperatury ciepłej wody nie niższej niż 55°C i nie wyższej niż 60°C, zgodnie z zapisami § 120 ust. 2 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690 z późn. zm.),

- izolacja instalacji zimnej wody od ciepłej i umieszczanie rur wody ciepłej nad rurami wody zimnej, uniemożliwiające wymianę ciepła między nimi,

- stosowanie systemu cyrkulacji ciepłej wody użytkowej,

- unikanie martwych odgałęzień, w których mogą wystąpić zastoiska wody,

- regularne czyszczenie i płukanie zasobników, podgrzewaczy i pionów ciepłej wody użytkowej oraz okresowe spuszczanie pewnej ilości wody do osiągnięcia stałej jej temperatury u odbiorców (zwłaszcza po awariach),

- zapobieganie procesom korozji,

- stosowanie samoopróżniających się przewodów prysznicowych,

- eliminowanie urządzeń nadmiernie rozpryskujących wodę, takich jak sitka prysznicowe, perlatory.

Jak niezakapujesz to nic nie poradzę ...:stereo:

Edytowane przez mac_612

Witam.

Mac_612,nie dorabiaj swoich teorii,nie chcesz przewrócić kartki do tyłu to przynajmniej post nr. 11401 proszę i to:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229074-CWU-%E2%80%93-Jak-j%C4%85-zrobi%C4%87-aby-si%C4%99-nie-skrzywdzi%C4%87.post nr.1 wystarczy :cool:

Adam,powiedz mu coś łon mie nerwuje :D.

Pozdrawiam.

Mac_612

To dość specyficzna instalacja...

Tam to co do kranu leci MUSI przepłynąć przez te warstwy, które mają 75stC.

WOLNIUTKO przepłynąć...

Ja i Ty pewnie zbudowalibyśmy to nieco inaczej, ale ta konstrukcja jest poprawna technicznie.

Działa tak, jak powinna.

Układ grzania przepływowego CWU po prostu zwalnia z obowiązku zastanawiania się nad problemem, co jest niewątpliwą jego zaletą.

Ale...

Wiele dróg prowadzi poprawnie do celu ( czystej CWU )

Tu właśnie wybrano inną niż grzanie przepływowe.

Adam M.

Układ grzania przepływowego CWU po prostu zwalnia z obowiązku zastanawiania się nad problemem, co jest niewątpliwą jego zaletą.

To właśnie próbuje przekazać miedziannikowi, jednocześnie obalając "przewagę" bojlera nad wężownicą:

Witam.

Mac_612,chyba się nie rozumiemy :o,nie interesuje mnie spirala,solar,PC lub inny cud techniki ;).

Bojlerek elektryczny 30 l. grzany do 70 st,ma na pewno dużo,dużo mniej legionnelli niż twoja spirala z 45 st. ;).

Zauważ że przy kąpieli,może być parę stopni mniej niż w buforze a opowieści kolegi Code Snipper mnie wprost przerażają=40 st. przez 2 ostatnie dni:o.

Masz racje, jego układ działa, mimo ułomności (układu ;) ) braku nieograniczonej CWU on jest zadowolony, tylko niech nie pisze, że jego układ jest najlepszy.Pomijam brak sensu dokładania do układu z zbiornikiem buforowym dodatkowego zbiornika na CWU skoro wszystko można zrealizować w tym pierwszym - gimnazjalista nawet wskaże co generuje mniejsze straty/ jest ekonomiczniejsze w budowie i eksploatacji. Jak nie ma buforu to bojler czemu nie - do kotła z podajnikiem, czy na inne "eko".

Miedziannik troszkę jesteś hipokrytą podając mi odnośnik do tematu, do którego stronę wcześniej odesłał cie adam_mk. :cool:

Edytowane przez mac_612

Witam.

Adam dzięki,dyplomatycznie podejście :p.

Mac_612,czy ja cię kiedykolwiek obraziłem? :confused:,poczytałeś czy tylko coś stwierdziłeś :o.

Pisze tam,że legionella najszybciej rozwija się w temp. 35-50 st.,a są znane przypadki nawet do 66 st. :o.

Przeczytaj mój pierwszy post na ten temat,uważam że spirala jest nieekonomiczna i niebezpieczna w lecie z racji grzania bufora jak sam stwierdziłeś:"raz na tydzień" i lekceważenia niebezpiecznej choroby,bo po kilku dniach masz mniej niż 50 st. w tej spirali,ja mam zawsze powyżej 70 st..

Zlekceważyłeś kolegę miedziannika,porównując go do zwykłego użytkownika bojlera 100-500 l.podgrzewanego do ekonomicznych 50- 60 st., słabo zaizolowanego i to mi się nie podoba :sick:

Proponuję zawrzeć rozejm,jak wolisz palić raz na tydzień w kotle, twoja sprawa :bye:

Pozdrawiam.

"To co z tymi bakteriami?

Ile trzeba by Nam zaszkodziły i w jakich warunkach?

To powinno rozwiać wszelkie wątliwości. "

Cherlakowi zaszkodzi byle co.

Wiesz co to "setka"?

Jak w setce jest tych bakterii około 10000 to jest źle!

Bardzo źle jest jak ich jest 100000.

Ale...

1000 też jest już groźne...

Mnożą się w postępie geometrycznym. (nie - liniowym!).

Test na legionellę "tymi ręcami robiony" jest potrzebny?

Nie lepiej stworzyć takie warunki, aby jej istnienie było nierealne?

Adam M.

Powoli i raz jeszcze...

Miedziowce (miedź, srebro, złoto, roentgen) maja właściwości bakteriostatyczne.

Wewnątrz wężownicy (miedzianej, bo złotych się nie robi) jest MAŁA pojemność wodna.

Jest to ładunek CIĄGLE wymieniany.

Tam nie ma, nie było i nigdy nie będzie warunków do namnażania się czegokolwiek.

Adam M.