Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Witam.

Adam,jesteś pewny że miedź zabija wszystkie bakterie? :p.Jeszcze raz powtórzę: najskuteczniejszy sposób na dezynfekcję tej bakterii jest ciągłe utrzymywanie temp. powyżej 70 st. ;).

Spirala jest ok,ale trzymanie jej w baniaku o temp. poniżej 50 st. moim zdaniem nie bardzo :sick:.Tu konkretne fakty na moje pierdalamento:

http://copperalliance.pl/docs/librariesprovider3/white_paper_legionella_pl_v3-pdf.pdf?Status=Master&sfvrsn=0

http://www.e-instalacje.pl/a/3244,bakterie-legionella-w-instalacjach.

Pewnie na mnie znowu wskoczą,bo jeszcze z szefem zadarłem :p.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miedziannik, ja jestem upierdliwy, a ty uparty (jak stara baba), Bojler odpowiednio dobrany, codziennie wygrzewany jest w porządku (np do ekogroszkowca), ale z trwałością i ekonomiką ma to niewiele wspólnego. Ekonomiczniejsze od bojlera grzanego elektrycznie (jesli instalacja pozwoli) jest elenktyczny przepływowy... A w układzie z buforem, nie ma nic lepszego jak wężownica miedziana w zbiorniku.

W wężownicy nie ma zastojów wody, więc legionella nie ma się gdzie się rozwijać...

"Spirala jest ok,ale trzymanie jej w baniaku o temp. poniżej 50 st. moim zdaniem nie bardzo..."

Obawiam się, że o legionelli wiesz sporo, ale o mechanizmach działających w takich instalacjach mało...

Miedź naprawdę działa bakteriostatycznie (nie mylić z bakteriobójczo).

Bakteriobójczo to działają koloidy metali (głównie - szlachetnych, ale nie tylko).

Nie mam zamiaru na nikogo wskakiwać... :lol:

Zwykle radzę dogłębne postudiowanie problemu, który nas zaciekawił.

Są tacy, którzy to robią i tacy "co wiedzą lepiej" - i tego się nie zmieni...

Adam M.

Ta mieć, to ciekawa jest :)

Zaleca się np przy pasożytach wcinać pestki dyni, bo zawarta w nich miedź je likwiduje :), najwięcej jej jest w tej białej błonce.

Warto też odwiedzić w Szwajcarii jakąś tradycyjną serownię. Do dziś używają starych kadzi z miedzi(jeśli je mają), bo ser ważony w takich miedzianych jest lepszy. Prawdopodobnie te naczynie utrzymuje proces pod sporą kontrolą i przez to zawsze dobrze wyjdzie ser. Warto też wspomnieć, że alternatywni medycy zalecają używanie garnków miedzianych.

Witam.

A co z alembikiem,dlaczego najlepszy jak myślicie ;).

Wracając do upierdliwego tematu :o,zapominacie że ja mam 30 l. wody bez legionelli=temp. powyżej 70 st.,wy z wężownicą macie 10 l.,ale tylko tak długo jak w baniaku będzie powyżej 70 st. zgadza się ;),czyli góra 2-3 dni,a reszta?

Adam,ty też uczepiłeś się tego zastoju :),czy wy go nie macie,przecież po porannej toalecie woda stoi w waszych spiralach najczęściej do wieczora,zgadza się czy mam rację :).

Znaczy ja należę do tych " co wiedzą lepiej",czy to drugie,bo się pogubiłem ;),jednak sam widzisz że sama miedź i 3-krotnie lepszy przepływ nie załatwia sprawy,a użytkownicy będą wykorzystywać baniak do 35 st.,bo wtedy też można jeszcze brać prysznic i zęby myć ;),być może dla zdrowego człowieka to za małe stężenie,ale dla tych troszkę "podupadłych na zdrowiu ",może być niebezpiecznie.

Pozdrawiam.

Obawiam się, że o legionelli wiesz sporo, ale o mechanizmach działających w takich instalacjach mało...

Sporo? Przecież Miedziannik wie tylko, że ginie powyżej 70'C... Nie ma za to pojęcia tym co pisze w cytowanych przez niego linkach:

okresowe przegrzewanie wody ciepłej do temperatury 70ºC na okres co najmniej 5 minut. Zasadę tę można stosować zarówno dla całej sieci (nie należy wówczas korzystać z instalacji), jak i dla poszczególnych punktów instalacji (np. podgrzewacz wody). Przegrzana woda powinna spłynąć z instalacji przed ponownym zastosowaniem wody użytkowej;

Ciekawe, czy analizował to co wytłuszczone...

W bojerze (który trza co kilka lat wymieniać) masz od cholery kamienia, oraz bywają martwe stany, lub miejsca, których nie zagrzejesz do odpowiedniej temperatury, co wielokrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia legio,niż w wykonanej z Cu wężownicy (zwłaszcza, że występuje coś takiego jak cyrkulacja CWU), którą płucze się CAŁA kilkanaście razy w ciągu doby.

",zapominacie że ja mam 30 l. wody bez legionelli=temp. powyżej 70 st.,wy z wężownicą macie 10 l.,ale tylko tak długo jak w baniaku będzie powyżej 70 st. zgadza się ..."

No właśnie NIE ZGADZA SIĘ!

W wężownicy nie istnieją dobre dla legionelli warunki.

Aby "była" musi się namnozyć.

Tam nie ma na to czasu.

Kiedy to zrozumiesz?

Adam M.

Witam.

Adam,legionella występuje w każdej wodzie i nie tylko,zawsze poniżej 70 st.=zgadza się .,a więc w twojej spirali też będzie ,a że się nie zdąży namnożyć to inna sprawa,u mnie się nie namnoży,bo jej w ogóle nie ma :p.,ale wystarczy 2 dni nieobecności=nieużytkowania cwu i coś się tam może i namnoży :p.

Wypowiedzi powyższego kolegi eksperta pomijam:chopie łod kamienia to jo mom anoda tytanowa,może o czymś takim słyszałeś,pobór wody z bojlerka: prysznic 2,35 cm.,umywalka 3,6m.,co chcesz cyrkulować=to również straty ciepła:o.

Pozdrawiam.

"Adam,legionella występuje w każdej wodzie i nie tylko,zawsze poniżej 70 st.=zgadza się .,a więc w twojej spirali też będzie ,a że się nie zdąży "

Wyznajesz teorię panspermii?

:lol:

Z pustego to i Salomon nie naleje...

W wężownicy tych mikrobów nie ma, bo giną.

A jak nie zginą natychmiast to nie mają warunków do namnażania i giną "wkrótce" (po solidnym ogrzaniu baniaka).

ZAWSZE ich ilość jest w takim układzie bez znaczenia.

Zerowa lub bliska zeru.

Adam M.

Witam.

:chopie łod kamienia to jo mom anoda tytanowa,może o czymś takim słyszałeś,.

Chłopie ano słyszałem o anodzie i może wyda Ci się to wstrząsające, ale ona nie chroni przed powstawaniem kamienia ino jest po to, żebyś tego bojlerka nie musiał za często wymieniać....:rolleyes: A cyrkulacja (to w nawiasie, może, a być nie musi), również zapobiega zastoją wody, tu nie tylko o komfort chodzi...

Witam

Jestem na etapie przed pracami hydraulicznymi.

Mamy dom o powierzchni 140mkw + garaż 24m2 + kotłownia 10m2.

Na dole planuję zrobić ogrzewanie podłogowe + kilka grzejników (łazienka, wiatrołap, garaż).

Na poddaszu też podłogówka + grzejnik w łazience i pralni

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad takim połączeniem:

1. kocioł na drewno

2. Bufor ciepła co najmniej 1000l zwykły bez wężownicy + bojler CWU 200 L

3. Ogrzewanie podłogowe + grzejniki

Przegladalem cały wątek ale co inna instalacja to inny schemat i już się pogubiłem. Chciałbym mieć dwa rozdzielacze i jedną pompę do podłogówki, najlepiej w kotłowni. Rozdzielacze z zaworem mieszającym czy z z głowicą termostatyczną? znalazłęm schemat na stronie atmosa:

http://www.atmos.cz/poland/images/zapojeni/15.gif ale nie rozumiem niektórych użytych tutaj bajerów i rozwiazania sterowania.

Czy ktoś ma sprawdzony sposób podłoczenia pieca zasypowego z buforem podłączonego do podłogówki?

Pozdrawiam

J.P.

Witam

Przegladalem cały wątek .

Raczej nie dokładnie, bo wszystko już było....

Poproś adama_mk o odświeżenie rysunków z pierwszych stron, poszukaj postów kolegi Piczmana - w ogóle przejrzyj wątek:D

Od siebie dodam, że powinieneś zrezygnować z bojlera na korzyść wężownicy - same zalety :cool:

A czy koniecznie to bufor, musi pełnić funkcję dezynfekującą?

Dla 1000 litrów wody

Pogrzanie jej do 80-90 st C (deltaT 50K) to 60 kWh.

Ok 40 zł.

Funkcję tą pełniła by grzałka elektryczna w buforze.

Koszta te zmniejszają się wprost proporcjonalnie do ilości ciepła uzyskanego ze źródeł odnawialnych.

Czy miedziana spirala o sumarycznej pojemności 10 litrów musi być dezynfekowana termicznie?

Rolę przygotowania CWU przejmują solary i np. PC (okres letni)

Mamy 3 - 4 miesiące, gdy w buforze nie występują temperatury 80 - 90 st. C.

Na instalacji CWU (za buforem) można wykonać bypass i zamontować podgrzewacz przepływowy,

Podgrzewacz ten służyłby wyłącznie do okresowego przygotowania wody dezynfekującej o temp. 70 - 80 st.

Domyślam się, że zasilanie spirali wodą o temp 80 - 90 st nic nie da,

Bo całe ciepło ukradnie nam bufor napełniony wodą o temp 40 - 50 st. C. (ogrzewacz przed buforem).

A nie lepiej zamiast robic jakieś baypasy dołożyc mały zbiorniczek do którego będzie podłączona wężownica z bufora czyli szeregowo w zbiorniczku grzałka lub wężownica pod którą podpinamy np piec gazowy, u mnie w tej chwili instalacja wygląda tak bufor 650l z wezownicą w większości na górze dogrzewany solarem tymi recami robiony a jak nie ma słonka to załącza się gazowy i grzeje góre bufora dawno juz miałem dołożyc taki zbiorniczek własnymi rękami robiony a jeszcze jak by był miedziany to było by idealnie ,gdy pracowałem w irlandii to tam w większości w starszych domach były z miedzi ,

W zimie gdy mam czas i jak mi się chce grzeje drewnem a jak nie to gazowy grzeje mi tylko mały zbiorniczek jak dla mnie to jest idealne rozwiązanie

Raczej nie dokładnie, bo wszystko już było....

Poproś adama_mk o odświeżenie rysunków z pierwszych stron, poszukaj postów kolegi Piczmana - w ogóle przejrzyj wątek:D

Od siebie dodam, że powinieneś zrezygnować z bojlera na korzyść wężownicy - same zalety :cool:

przepraszam ale postów o ogrzewaniu z użyciem bufora jest tyle ze nie starczyłoby mi urlopu na jego ogarnięcie. Chciałbym jedynie uzyskać pomoc w zaprojektowaniu kotłowni bo moi miejscowi fachmani mi wszystkiego odradzają (wg nich kocioł na eko i bez bufora). Ja natomiast mam pod dostatkiem drewna lisciastego i chciałbym moc je wykorzystać. Z racji ogrzewania podłogowego musze mieć bufor. Do tego jeszcze problem CWU (mam na stanie 3 letni nieużywany ocieplony bojler).

Coś naszkicowałem i proszę o opinie, czy bedzie ok:

schemat_pj.jpg

Czy ten układ z syfonem zdaje egzamin? czy zrobic to z laddomatem czy może wg kolegi NILSONA (zamiast laddomatu ) z tej strony a może wystarczy zawór temperaturowy VTC 300. ?

http://www.esbe.eu/pl/pl-pl/~/media/ESBE%20PIM_ESBE%20sync%20BR/Images/Application%20drawings/Solid%20Fuel/Solid%20Fuel_2-01.ashx

Rozwiązań jest wiele, tylko które najlepsze?