Grand72 02.08.2015 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Kończę właśnie przeróbkę instalacji ( +kominek z płaszczem, +bufor, +kolektory, +otwarcie zamkniętego układu).Pozostaje tylko kwestia cyrkulacji CWU. Pojawiły się wątpliwości dot. połączenia pompy i zaworu 3 drogowego do wężownicy z tym króćcem wychodzącym w połowie wysokości.Potrzebuję schemat. Pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.08.2015 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Pomoże... Układ cyrkulacji powinien sprawiać, ze ciepła woda krąży w obiegu od bufora do najdalszego kranu, a potem wraca do bufora.To nie musi być jakiś duży strumień.Powinno być tak:Wyjście z wężownicy z bufora, gorące, zawór mieszający, rura CWU do kranu.Od kranu rura powrotna cyrkulacyjna do bufora, przed buforem zawór zwrotny i pompa cyrkulacyjna.Zawór zwrotny po to, aby woda DO kranu mogła płynąć JEDYNIE rurą CWU.Obieg powinien być ZAWSZE i TYLKO w jednym kierunku.Moc pompki znikoma. Zwykle kilka watów. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.08.2015 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 [ATTACH=CONFIG]326212[/ATTACH] Jak to ma działać warstwowo, jak ponad pół grzałki jest w zbiorniku?Odciąłbym tą drabinkę od baniaka i odsunął, na długość grzałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.08.2015 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Kończę właśnie przeróbkę instalacji ( +kominek z płaszczem, +bufor, +kolektory, +otwarcie zamkniętego układu). Pozostaje tylko kwestia cyrkulacji CWU. Pojawiły się wątpliwości dot. połączenia pompy i zaworu 3 drogowego do wężownicy z tym króćcem wychodzącym w połowie wysokości. Potrzebuję schemat. Pomoże ktoś? Wężownica pojedyncza czy podwójna równoległa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.08.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) Kończę właśnie przeróbkę Pozostaje tylko kwestia cyrkulacji CWU. Pojawiły się wątpliwości dot. połączenia pompy i zaworu 3 drogowego do wężownicy z tym króćcem wychodzącym w połowie wysokości. Potrzebuję schemat. Pomoże ktoś? Może mój Ci się przyda : Jest w mojej stopce. Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 02.08.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) Wężownica z tym wyjściem w połowie wysokości. Wewnątrz zdwojona, zrównoleglona, ale króćce wystają trzy pojedyncze. Nie ma problemu gdyby tylko podłączać na dole i u góry ale co wpiąć w ten środkowy? Taki schemat tylko co zrobić z tym środkowym króćcem powrotu cyrkulacji, którego na rysunku nie ma, ale wszyscy wiedzą o który chodzi? Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez Grand72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.08.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Wężownica z tym wyjściem w połowie wysokości. Wewnątrz zdwojona, zrównoleglona, ale króćce wystają trzy pojedyncze. Nie ma problemu gdyby tylko podłączać na dole i u góry ale co wpiąć w ten środkowy? Taki schemat tylko co zrobić z tym środkowym króćcem powrotu cyrkulacji, którego na rysunku nie ma, ale wszyscy wiedzą o który chodzi? [ATTACH=CONFIG]326320[/ATTACH] Wszystko zależy od tego, czy ten środkowy jest podłączony do jednej spirali czy do dwóch. Jak do jednej to nie podłączaj go w ogóle, jak dwa to podłącz tak jak piczmanhttp://images40.fotosik.pl/204/8605c17f0893d993.jpg pamiętając o zaworze zwrotnym przy pompce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.08.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Wężownica z tym wyjściem w połowie wysokości. Wewnątrz zdwojona, zrównoleglona, ale króćce wystają trzy pojedyncze. Nie ma problemu gdyby tylko podłączać na dole i u góry ale co wpiąć w ten środkowy? Taki schemat tylko co zrobić z tym środkowym króćcem powrotu cyrkulacji, którego na rysunku nie ma, ale wszyscy wiedzą o który chodzi? [ATTACH=CONFIG]326320[/ATTACH] Powrót z cyrkulacji ,woda jest cieplejsza od wody zasilającej z sieci ,możesz wpiąć wyżej ,jakie panują temperatury na poszczególnych wysokościach bufora w czasie pracy ,jak połączone są wężownice CWU wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 02.08.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) Mac_612 Mam dokładnie tak samo zrobioną wężownicę jak na Twoim rysunku - prawie w połowie wysokości wychodzi króciec powrotu cyrkulacji. Rozumiem, że lekko ciepła woda z powrotu cyrkulacji dochodzi do wężownicy i część idzie do góry do ponownego podgrzania, a część idzie do dołu i idzie do zaworu jako woda zimna -tak? Czy zawór odcinający na dole bufora ma jakieś szczególne znaczenie? Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez Grand72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 02.08.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Pomoże... Układ cyrkulacji powinien sprawiać, ze ciepła woda krąży w obiegu od bufora do najdalszego kranu... Adam M. Niestety nie wiem jak mam to zrobione, ale instalator mówił, że mam układ z cyrkulacją -niestety mam świadomość, że jest ona źle wykonana bo przytulona do chudziaka ale chcę spróbować, bo może chociaż w okresach bogatych w ciepło z solarów będzie się można nią nacieszyć -zawsze można wyłączyć. Co do schematu to również myślałem o takim jak proponuje Mac_612, ale miałem wątpliwość, dlatego pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 02.08.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Powrót z cyrkulacji ,woda jest cieplejsza od wody zasilającej z sieci ,możesz wpiąć wyżej ,jakie panują temperatury na poszczególnych wysokościach bufora w czasie pracy ,jak połączone są wężownice CWU wewnątrz. Właśnie jestem tuż przed uruchomieniem bufora więc nie wiem jakie będą temperatury na poszczególnych poziomach. Wężownica jest zrobiona wg. rysunku, który właśnie wstawił Mac_612. Dodatkowo jest ona zdwojona i spirale idą równolegle, na końcach zakończone są trójnikiem i na zewnątrz wychodzi już jako jedna rurka o lekko poszerzonym przekroju. Natomiast króciec cyrkulacji wpięty jest trójnikiem w jedną z tych spiral. Tak to chyba jest, ale robiłem to jakieś 400 stron tego wątku temu -czyli jakieś 3-4 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.08.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Natomiast króciec cyrkulacji wpięty jest trójnikiem w jedną z tych spiral Jeśli tak jest,to wepnij powrót cyrkulacji w początek wężownic, a ten króciec w połowie zostaw w spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.08.2015 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 mac_612 Nie masz racji! To zostało specjalnie zrobione na potrzeby cyrkulacji tak, aby niepotrzebnie cyrkulacją nie uśredniać temperatur w buforze.Powrót cyrkulacji wpina się w ten środkowy króciec. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 02.08.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) Jeśli tak jest,to wepnij powrót cyrkulacji w początek wężownic, a ten króciec w połowie zostaw w spokoju. Musiało to być omawiane, ale nie było mnie tu na forum parę lat więc ciężko mi się będzie dogrzebać do tej dyskusji. Rozumiem, że brakuje mi zaworu zwrotnego w tej drugiej wężownicy i pompa cyrkulacyjna wymusi obieg gorącej wody drugą wężownicą w dół bufora -czy tak? Robię więc wg. Twojej rady czyli taki schemat -jak rozumiem Właśnie zacząłem lutowanie CWU. To już chyba ostatnia operacja przed uruchomieniem. I tak nie zdążę do jutra więc jeśli ktoś miałby jakieś porady to bardzo proszę. Oczywiście postaram się o przekazanie tu na forum moich doświadczeń z zadziałania Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez Grand72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 02.08.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Aha, jeszcze odnośnie zaworów 3D:-Czy do CWU wystarczy zawór ESBE 20-43 st.C-Czy do podmieszania powrotu komika wystarczy zawór o przepływie KVS=1,6 m3/h-Czy do podłogówek wystarczy zawór 20-43 st.C KVS=1,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.08.2015 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 mac_612 Nie masz racji! To zostało specjalnie zrobione na potrzeby cyrkulacji tak, aby niepotrzebnie cyrkulacją nie uśredniać temperatur w buforze. Powrót cyrkulacji wpina się w ten środkowy króciec. Adam M. To by było jakoś tak: a pro-po cyrkulacji i wężownicy, to trochę bezsensem jest dawać trójnik w połowie jej wysokości. żeby to działało tak jak zakładamy, konieczny byłby zawór zwrotny w wężownicy. Bez niego woda po powrocie z cyrkulacji rozdziela się na dwa strumienie i jeden tak jak chcemy płynie do góry ku ujściu, a drugi płynie w dół i przez drugą spirale wężownicy, uśredniając temperaturę naszego zładu. Musiało to być omawiane, ale nie było mnie tu na forum parę lat więc ciężko mi się będzie dogrzebać do tej dyskusji. Rozumiem, że brakuje mi zaworu zwrotnego w tej drugiej wężownicy i pompa cyrkulacyjna wymusi obieg gorącej wody drugą wężownicą w dół bufora -czy tak? Właśnie tak. Do CWU chyba lepiej 35-60, a powrót kominka zabezpiecz zworem termostatycznym (schemat kolegi nilsena) (http://czysteogrzewanie.pl/wp-content/uploads/2015/03/bufor-schemat-antyladdomat-nilsan.jpg Do podłogówki zakres do 45'C wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.08.2015 23:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Wobec nikłosci strugi cyrkulacyjnej ta obawa jest mało uzasadniona.Opory krótszego kawałka "w górę" wężownicy są małe w porównaniu do "półtora wężownicy" opisywaną drogą.Działa dobrze w wielu realizacjach... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.08.2015 23:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Powieliło... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.08.2015 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Właśnie jestem tuż przed uruchomieniem bufora więc nie wiem jakie będą temperatury na poszczególnych poziomach. Wężownica jest zrobiona wg. rysunku, który właśnie wstawił Mac_612. Dodatkowo jest ona zdwojona i spirale idą równolegle, na końcach zakończone są trójnikiem i na zewnątrz wychodzi już jako jedna rurka o lekko poszerzonym przekroju. Natomiast króciec cyrkulacji wpięty jest trójnikiem w jedną z tych spiral. Tak to chyba jest, ale robiłem to jakieś 400 stron tego wątku temu -czyli jakieś 3-4 lata To powinno tak wyglądać : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 03.08.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Wobec nikłosci strugi cyrkulacyjnej ta obawa jest mało uzasadniona. Opory krótszego kawałka "w górę" wężownicy są małe w porównaniu do "półtora wężownicy" opisywaną drogą. Działa dobrze w wielu realizacjach... Adam M. Jak by nie patrzeć to ok 25%strumienia tej cyrkulacji będzie płynęło w dół (to kapka) jeśli króciec jest w połowie długości drugiej spirali. Jednak przeważnie znajduje się on na wysokości połowy zbiornika, a spirala ma gro więcej zwojów u szczytu, różnice w oporach w dół czy w górę są minimalne, wiec ta strużka z cyrkulacji rozbije się prawie na dwa równe strumienie. Wobec tego jaki jest sens wprowadzać (w takim konkretnym wypadku) powrót cyrkulacji w połowie? Ratunkiem jest założenie zaworu zwrotnego między wężownicami. Grand72 ma tylko trzy króćce wyprowadzone, więc nic już nie poradzi. animuss pokazał bardzo dobry schemat dla pojedynczej wężownicy (mam tak u siebie, z pominięciem naczynia, a jedynie z zaworkiem bezpieczeństwa. Z naczynkiem to full-wypas ) Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez mac_612 błedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts