Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"na wyjściu z kotła do bufora zamontowany separator powietrza"

Powinien być na buforze , na wyjściu z kotła może zaciągać powietrze.

"zawór trójdrożny otwarty ręcznie na maxa"

Otwarty w sensie zamknięty, połączenie tylko bufor kocioł.

Ja zamontował bym go na wyjściu z kotła.

Średnica rur bo wyjście z kotła jest konkretne, ładowałeś może akumulator do auta cienkim drucikiem da się ale...

dawno nic nie pisałem o "walce" w kotłowni:

pompa zamontowana poprawnie dziś wymieniłem na większa alpha2 l 25/60

rurki 28

na górze bufora 80 na dole 35 piec podnosi temp wody o 45 stopni

na wyjściu z kotła do bufora zamontowany separator powietrza i zawór zwrotny

zawór trójdrożny otwarty ręcznie na maxa

przecież to prosty układ piec - bufor co może nie działać

gdy podrzucam po trzy drewka temp na piecu 70 stopni, ale trzeba ciągle chodzić :(

Coś tam napisałem ale potem zobaczyłem zdjęcia i edytuje.

Sprawdź czy masz dobrze ustawiony zawór 3D. może nie otwiera właściwych obiegów.

Edytowane przez cruz

Alu i miedź się bardzo lubią Pouczające to połączenie. Kaloryfery kup jak najpóźniej by był czas na reklamację. Resztę Adam ładnie opisał ale pozwolę sobie na zdanie odrębne w kwestiach niektórych.

No tak, to nie moja instalacja. Taka tam jest obecnie od bodajże kilkunastu lat. Niestety nie mam pojęcia, czy w ogóle zostały zastosowane odpowiednie przejściówki przy grzejnikach. Mam świadomość, że nawet to może nie pomóc z jonami miedzi w czynniku.

Rozumiem, że to co mi grozi, to że pewnego dnia w najlepszym wypadku, któryś grzejnik zacznie przeciekać, w gorszym lokalna powódź będzie natychmiastowa. Nigdy nie miałem do czynienia z takim miksem materiałów, ani tym bardziej z awarią tym spowodowaną.

Czy grzejniki panelowe powinienem bardziej zdecydowanie wrzucić do budżetu modernizacji instalacji? Powiem szczerze: nie wiem. Jestem tu, bo potrzebuję porad. Chwalić się wiedzą postaram się dopiero po kilku latach eksploatacji.

Dzięki,

Michał

Producentom się coś ostatnio popiermyliło.

Widziałem taki w sklepie.

Sprężynę chyba z resora samochodowego mu wstawili.

Nie dotykam tego nawet długim drewnianym kijem od tej chwili...

Preferuję klapowy. Co z tego, ze TRZEBA montować poziomo?

Da się przecież.

Adam M.

No tak, to nie moja instalacja. Taka tam jest obecnie od bodajże kilkunastu lat. Niestety nie mam pojęcia, czy w ogóle zostały zastosowane odpowiednie przejściówki przy grzejnikach. Mam świadomość, że nawet to może nie pomóc z jonami miedzi w czynniku.

Rozumiem, że to co mi grozi, to że pewnego dnia w najlepszym wypadku, któryś grzejnik zacznie przeciekać, w gorszym lokalna powódź będzie natychmiastowa. Nigdy nie miałem do czynienia z takim miksem materiałów, ani tym bardziej z awarią tym spowodowaną.

Czy grzejniki panelowe powinienem bardziej zdecydowanie wrzucić do budżetu modernizacji instalacji? Powiem szczerze: nie wiem. Jestem tu, bo potrzebuję porad. Chwalić się wiedzą postaram się dopiero po kilku latach eksploatacji.

Dzięki,

Michał

Jeżeli to stara instalacja to będzie dobrze odpowiednie procesy już zwoje zrobiły. Jak grzejniki aluminiowe wytrzymały to nie powinny już się rozszczelnić.

Wiem że najlepiej zrobić bufor samemu ale nie każdy ma na to czas, choć sprzęt i umiejętności posiadam, więc mam pytanie. Czy bufory sprzedawane na alle.gro się do czegoś nadają?

Mam zamiar grzać w taniej taryfie, grzałką 12kW. Chodzi o zasilenie podłogówki w całym domu oraz przepływowe ogrzewanie CWU, da radę ta wężownica? I czym w zasadzie różną się te dwa modele?

http://allegro.pl/zbiornik-akumulacyjny-bufor-buforowy-cwu3w-ahrr600-i5728612348.html

http://allegro.pl/600-zbiornik-akumulacyjny-bufor-buforowy-cwu-3-wez-i5712723204.html

Do instalacji na pewno podłączę kiedyś solary, ale nie mam pewności czy będę instalował kominek z płaszczem wodnym, chcę jeden sezon grzać czystym prądem i po podliczeniu zobaczyć czy warto inwestować w rozbudowę systemu o wyżej wspomniany kominek.

Czy jeżeli nic nigdy nie podłączę do trzeciej wężownicy będzie to miało jakiś wpływ na żywotność zbiornika?

Przepraszam za pytanie laika, ale jak się samemu buduje nie ma się czasu na przeczytanie prawie 12 tysięcy postów, choć bardzo się starałem...

Ja używam gotowca z drugiego linka o pojemności 800 l z dwoma wężownicami cwu + dolna pod solary.

Do bufora podłączony kocioł gazowy ACV i śmieciuch, przy temp. około 45oC górna połowa bufora cwu mam

gorącą i przy tych temp. na zew. ciepło w domu (instalacja na grzejnikach purmo).

Gdy ładuje bufor śmieciuchem na maxa to cwu leci wrzątek ograniczony zaworem termoregulacyjnym na 55oC.

Wężownica cwu 8m2 w tym buforze przy 40oC daje wodę w której mogę wziąć prysznic.

Pytanie po co Ci bufor z 3 wężownicami jeśli nie planujesz ich wykorzystać, a montaż grzałek będzie wymagał przerobienia bufora.

Wydaje mi sie ze nie ma sensu wydawać kasy i tys zł na solary wiec sobie odpuść , jestes pewnie ze ogarnie ci tania taryfa grzanie zbiornika na 24 h ?? domek musi być dobrze ocieplony nawet bdb. i zasilanie np do podłogówki na poziomie 26 C w mrozy . Znajmy miał kupiony bufor i wiem ze po 2 sezonach cos mu sie rozszczelniło w układzie bufor solary , reklamacja uznała mu tylko ze dostał niby nowy zbiornik ale hydraulika i cały glikol po jego . Ja kupiłem zbiornik po gazach fakt ze ciezki bo scianki ma 1 cm grubosci i wyszedł mnie 4 tys w tym około 500 zł sam wezownica do solarów której nie używam bo latem jak zagrzeje 1000l wysoko to starcza mi do 6 -7 dni

Czyli różnica w nich jest właśnie taka, że pierwszy jest przystosowany do grzałek, jak zresztą wynika z opisu, w drugim o tym nie wspomnieli.

Tylko, że w pierwszym powierzchnia wężownicy jest mniejsza i nie wiem czy będzie nadążała. Wodę lejemy raczej oszczędnie...

Solary zrobię własnoręcznie, wstępnie zmieszczę się w 2tys, mam jakieś stare płytowe grzejniki, więc na pewno wykorzystam jedną wężownice, nie wiem tylko czy podłączę kominek.

Tak się zastanawiam, czy dało by się podłączyć pod jedną wężownicę dwa urządzenia, na lato przełączam na solar, zima na kominek? czy raczej nie wykonalne?

Jeśli chodzi zaś o ocieplenie, ozc wychodzi 6733 kWh/rok, od zrobienia audytu parę rzeczy jeszcze zmieniłem, na lepsze, więc powinno się udać.

Solary wodą to raczej kiepski pomysł. Nie znalazłem też przeciwwskazań co do zalania płaszcza glikolem.

Nie mówię że tak zrobię, pytam czy to ma sens.

Ja solarami (60 rur) grzałem wodę i domek 200m2 (grzejniki purmo) wrzesień i połowę października.

Bufor mam w układzie otwartym kcioł Acv kondensacyjny i śmieciuch połączone bezpośrednio do bufora.

Dlatego uważam że trzecia wężownica jest zbędna bo kominek możesz podpiąć bezpośrednio pod bufor a solary jeśli zamontujesz rury hot to na pewno przy ogrzewaniu podłogowym nawet w pochmurne dni wspomogą ogrzewanie. Nie wiem czy 600l wystarczy żeby ogrzać w mroźne dni w 2 taryfie ale ze wsparciem solarów może.

@kominek z glikolem

- jeśli układ otwarty, to gdzieś musi być naczynie wzbiorcze - jak w salonie (zdarza się...) to może być niezbyt zdrowo :sick:

- jeśli układ zamknięty, to zawór bezpieczeństwa i tak wymagany. A można z wymiennikiem kombinować.

A w ogóle to dlaczego kominek z PW ma nie chodzić na tej samej wodzie co bufor?

@yasiek

Czemu solarów nie polecasz? Ja się właśnie przymierzam pomału, nawet pytałem na usenecie ile paneli przy buforze byłoby OK

https://groups.google.com/forum/#!topic/pl.misc.budowanie/0SqJ9k_Xs9I

Edytowane przez bajcik
bry007->yasiek

@kominek z glikolem

- jeśli układ otwarty, to gdzieś musi być naczynie wzbiorcze - jak w salonie (zdarza się...) to może być niezbyt zdrowo :sick:

- jeśli układ zamknięty, to zawór bezpieczeństwa i tak wymagany. A można z wymiennikiem kombinować.

A w ogóle to dlaczego kominek z PW ma nie chodzić na tej samej wodzie co bufor?

@yasiek

Czemu solarów nie polecasz? Ja się właśnie przymierzam pomału, nawet pytałem na usenecie ile paneli przy buforze byłoby OK

https://groups.google.com/forum/#!topic/pl.misc.budowanie/0SqJ9k_Xs9I

Ja polecam solary dziś niebo pochmurne mżawka 9oC na zew. na solarach 39oC dogrzewam gazem do 45oC ale nie od 15-20oC,

niestety na grzejniki >30oC to za mało.

Witam serdecznie,

własnie zakończyłem konstrukcję szkieletową parterowego domu 120m2 z nieogrzewaną piwnicą o zapotrzebowaniu 21kW/m2/rok (choć realnie ze względu na błędy których nie dojrzę niech będzie 30kW). Ogrzewanie planuję elektryczno-wodne, grzejnikami konwektorowymi z z podwójnym wspomnianym układem. Ich cechą jest tym wyższa wydajność im wyższa temperatura dostarczonej wody (do 95 stopni) i mocno spadająca poniżej 60 stopni. Dodatkowo będzie kominek z PW. ok 11-15kW aby mógł zasilać te grzejniki. Pomiędzy ten układ chcę wpiąć bufor (jeszcze nie wiem jaki) a być może dwa (a może się mylę).

Chodzi mi o to że chciałbym móc korzystać z największej zalety zarówno konstrukcji jak i grzejników konwektorowych czyli bardzo szybkiego czasu nagrzewania i niskiej bezwładności konstrukcji. Zastosowanie bufora pewnie powyżej 1000l spowoduje, że efekt ten uzyskam tylko prądem (grzałka elektryczna w grzejnikach), i sporo się naczekam zanim osiągnę min 60-70 stopni w buforze aby przejść na tańsze zasilanie wodne. W sumie największe początkowe zapotrzebowanie zaspokoję najdroższym źródłem.

Moja idea to zastosować dwa bufory - jeden duży (>1000l) i drugi mały (ok 50-70l). Cel jest aby bardzo szybko zagrzać do 95 stopni mały bufor i móc już z niego korzystać i dopiero wtedy zacząć grzać duży. Przy czym cały czas automatyką utrzymywać w małym pomiędzy 90 a 95 stopni.

Pytanie czy dobrze kombinuję czy popełniam gdzieś logiczny błąd. Czy da się inaczej i równie efektywnie. Jeśli to co wymyśliłem ma sens - JAK tym sterować??? :) Za chwilę montuję okna i fajnie byłoby zaczerpnąć waszego info zanim dokonam pierwszych zakupów.

Z góry dzięki!