bceuropa 19.10.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 (edytowane) Straszliwie rzeźbisz! Da się prościej te 90stC dostać. O termostacie jakim w obiegu pomyślałeś? Adam M. myślałem np o czymś takim : http://allegro.pl/regulator-temperatury-termostat-40-do-120c-sonda-i5724622644.html aby dało się dół i górę sterować i w miarę dokładnie. No właśnie tak czuję że rzeźbię Tylko chciałbym mieć ciepełko szybko, tanio, PRECYZYJNIE, a do tego zmagazynować nadwyżki. Za dużo? co nie? edit: aha jeszcze pytanie o którym termostacie mówimy? Ten co pokazałem ma zarządzać stycznikami przełączającymi odpowiednie pompy i zawory. Przynajmiej tak sobie to w głowie układam. Edytowane 19 Października 2015 przez bceuropa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.10.2015 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Z trójkąta "szybko, tanio, dobrze" możesz sobie wybrać jedynie DWA.Stara prawda...No, to w budowie.A w działaniu - da się, jak zaprojektujesz mądre układy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yasiek 19.10.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Ja solarami (60 rur) grzałem wodę i domek 200m2 (grzejniki purmo) wrzesień i połowę października. Bufor mam w układzie otwartym kcioł Acv kondensacyjny i śmieciuch połączone bezpośrednio do bufora. Dlatego uważam że trzecia wężownica jest zbędna bo kominek możesz podpiąć bezpośrednio pod bufor a solary jeśli zamontujesz rury hot to na pewno przy ogrzewaniu podłogowym nawet w pochmurne dni wspomogą ogrzewanie. Nie wiem czy 600l wystarczy żeby ogrzać w mroźne dni w 2 taryfie ale ze wsparciem solarów może. O, i o taką odpowiedz mi chodziło. Czyli rezygnuję z 3 wężownic, kupię z dwoma a kominek podłączę, jak by jednak się okazało że prądem wyjdzie dużo drożej niż wstępnie policzyłem, bezpośrednio pod bufor. Z tego co mówił instalator, który robił projekty na OP WM i OZC bufor 600l z 3grzałkami (4kw jedna), powinien sobie poradzić... czy celować w większy? tylko że wtedy grzałki 12kw mogą nie wyrobić się w taniej taryfie. Dom 87m2 parterówka z poddaszem. Zapotrzebowanie na ciepło jak wcześniej pisałem 6700kWg/rok. @yasiek Czemu solarów nie polecasz? Ja się właśnie przymierzam pomału, nawet pytałem na usenecie ile paneli przy buforze byłoby OK https://groups.google.com/forum/#!topic/pl.misc.budowanie/0SqJ9k_Xs9I Nigdzie nie napisałem, że nie polecam solarów. Napisałem tylko, że nie będę ich kupował, to mogę sobie niewielkim nakładem pracy zrobić samemu, co prawda nie tak wydajne jak oryginał, ale kilka razy tańsze, chodzi tylko o darmową ciepłą wodę w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 19.10.2015 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Solary wodą to raczej kiepski pomysł... To jest bardzo dobry pomysł - odpadają wszystkie problemy z glikolem. Woda, fizycznie i chemicznie, jest znacznie lepszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2015 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Z tego co mówił instalator, który robił projekty na OP WM i OZC bufor 600l z 3grzałkami (4kw jedna), powinien sobie poradzić... czy celować w większy? tylko że wtedy grzałki 12kw mogą nie wyrobić się w taniej taryfie. Dom 87m2 parterówka z poddaszem. Zapotrzebowanie na ciepło jak wcześniej pisałem 6700kWg/rok. . kWh/rok nie kWg/rok Strasznie mądry ten instalator co OZC wykonuje, to jaka nowosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yasiek 19.10.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Sorry, literówka.Projektant, jeśli Cię uraziłem to przepraszam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Sorry, literówka. Projektant, jeśli Cię uraziłem to przepraszam... Nie, zartowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yasiek 19.10.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 To jest bardzo dobry pomysł - odpadają wszystkie problemy z glikolem. Woda, fizycznie i chemicznie, jest znacznie lepszym rozwiązaniem. Co z zamarzaniem? Opróżnianie instalacji na zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.10.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 W sobotę kupiłem taką rurę za 350zł. Wymiary to fi 80cm x 136cm długości Przeznaczenie: 1. Baniak na CWU w domku którym mieszkam obecnie. Ogrzeje to śmieciuch palony od góry + solary. Wszystko już jest. lub 2. Bufor i zasobnik CWU dla mojego domku z podpisu grzany prądem w taniej taryfie. Trochę niski baniak, niestety nie znalazłem nic wyższego. Reszta projektu w późniejszym terminie. Muszę się trochę podszkolić. Generalnie to będą 2 wężownice, jedna pod lejkiem do solarów, druga do CWU. Wejście i wyjście na wodę kotłową, otwory na podłączenie 2 lub 3 grzałek. Nie wiem czy będzie podmieszanie do cyrkulacji CWU. Pojemność golej rury to 650 litrów. Górna pokrywa, ta wypukła blacha prawdopodobnie zostanie. Rura ma ściankę o grubości 10mm, całość ze zdjęcia waży 296kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 19.10.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Co z zamarzaniem? Opróżnianie instalacji na zimę? Nie pracuje też w mrozy na wodzie, a można też w układzie AQUA-STEP wtedy jak nie chodzą to kolektory puste a jak chodzą to dopiero wtedy są napełniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekqd 19.10.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Wielkość bufora jak największa, myślę że Mistrz Adam potwierdzi. Zład układa się warstwowo a rozbiór ciepła jest od góry lepiej mieć 100-200 l chłodnej wody która przyjmie awaryjnie energie z solarów w upalne lato, lub z kominka w upojną noc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.10.2015 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 " myślę że Mistrz Adam potwierdzi...." No, nie wiem! To zależy od tego CO się buduje! Sprzęg (ło) w którym łączymy temperatury wysokie i niskawe z róznymi źródłami ciepła? Bufor który jak "sprężyna" łagodzi piki energii z niestabilnych źródeł typu kocioł stałopalny? Akumulator ciepła przesuwający energię z godzin "tanich" na te "drogie"? Mixy któregoś z poprzednich? Albo też... Superakumulator gromadzący latem a oddający zimą? - Wtedy cysterna jest dobra, a najlepsza - ustawiona do pionu! I co ciekawe... WSZYSTKIE te opcje są stosowane! Wymagają jednak różnych pojemności dla osiągnięcia stawianego celu. Znaczy... Większy nie przeszkadza (jak układ zrobiony z głową) ale droższy i miejsce zabiera. Optymalizując, jak życie pokazało w wielu realizacjach... - Dla domu około 150m2 po podłogach (około 500m3 kubatury) poprawnie ocieplonych JEDNA TONA wystarcza. Dwie to luksus, ale wymaga przemyślenia. (układ typu 100 buforów i kocioł). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.10.2015 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Często tu czytam o kłopotach z napełnianiem bufora prawie-wrzątkiem, co jest optymalne dla gromadzenia zapasu ciepła.Opisać znane mi rozwiązania problemu? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 20.10.2015 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Często tu czytam o kłopotach z napełnianiem bufora prawie-wrzątkiem, co jest optymalne dla gromadzenia zapasu ciepła. Opisać znane mi rozwiązania problemu? Adamie, oczywiście że pisać! Wiedzy nigdy za wiele. Zwłaszcza "sprawdzonej w boju". PS. Cóż to w ogóle za pytanie? Ja wiem, że młodzi (stażem, nie wiekiem) teraz niecierpliwi, czytać się im nie chce i nie doceniają jak wiele mają tu "podane na tacy" (w szczególności dzięki Tobie). Są też jednak tu i tacy, którzy chętnie poczytają. Nawet jeśli już sami nie skorzystają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.10.2015 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Popełniłem nowy temat.Tutaj...http://forum.muratordom.pl/showthread.php?242576-Nape%C5%82nianie-bufora-akumulatora-prawie-wrz%C4%85tkiem&p=6973008#post6973008 Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 20.10.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 [quote=bceuropa;6972050Moja idea to zastosować dwa bufory - jeden duży (>1000l) i drugi mały (ok 50-70l). Cel jest aby bardzo szybko zagrzać do 95 stopni mały bufor i móc już z niego korzystać i dopiero wtedy zacząć grzać duży. Przy czym cały czas automatyką utrzymywać w małym pomiędzy 90 a 95 stopni. Pytanie czy dobrze kombinuję czy popełniam gdzieś logiczny błąd.i! Kombinujesz źle. Szybko to i górę dużego zagrzejesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 21.10.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 (edytowane) @bceuropa Miałem też taki pomysł Odradzili mi go tu na forum i dobrze wyszło - instalacja prostsza a góra bufora i tak się szybko rozgrzewa Edytowane 21 Października 2015 przez bajcik cruz->bceuropa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alonzoo 22.10.2015 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Mam w kotłowni kocioł 50KW z podajnikiem. Kotłownia 5o metrów od domu. Transport ciepła rurą preizolowaną. Chodzi cały czas w trybie automatycznym z nastawą na 60 stopni. W grzejnikach głowiczki. Cały układ pracuje dobrze. Kocioł ma dośc dużą komorę do spalania drewna z rusztami wodnymi. Po dołożeniu kilku szczapek temperatura niebezpiecznie szybko idzie w górę. Czytając wątek wpadłem na pomysł aby zastosować bufor. Jednak moje spojrzenie na ten temat wygląda troszkę inaczej. Myślałem o tym aby bufor podpiąć równolegle do mojej instalacji domowej zaraz obok kotła. Celem byłoby zebranie nadmiarów energii wytworzonej wskutek spalania drewna. W tym czasie automatyka przestaje palić. Zrobiłem mały test. Mam zasobnik 200L. Naładowałem kotłem całość do 80 stopni. Instalacja pracowała ponad 2 godziny do ponownego osiągnięcia 60 stopni,wyciągając ciepło z zasobnika po czym przeszła na automatykę. Najważniejsze. Czy bufor 1000L podłączony równolegle odbierze w miarę szybko ciepło z kotła? Celem moim jest: Podejść do kotła dołożyć drewna i pójść sobie.Bufor miałby zebrać nadmiar ciepła i nie pozwolić na ugotowanie kotła.Potem w czasie miałby oddać to ciepło wracając do nastawionej temperatury pracy. Nie jest dla mnie ważny czas pracy, ale możliwość spalania opału W tej chwili nie mogę spalać, bo tracę nad tym kontrolę. Czy to ma szansę powodzenia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.10.2015 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 .... Najważniejsze. Czy bufor 1000L podłączony równolegle odbierze w miarę szybko ciepło z kotła? Celem moim jest: Podejść do kotła dołożyć drewna i pójść sobie. Bufor miałby zebrać nadmiar ciepła i nie pozwolić na ugotowanie kotła. Potem w czasie miałby oddać to ciepło wracając do nastawionej temperatury pracy. Nie jest dla mnie ważny czas pracy, ale możliwość spalania opału W tej chwili nie mogę spalać, bo tracę nad tym kontrolę. Czy to ma szansę powodzenia?? ad. 1 tak ad. 2 tak 1000l przy dT=60 oC to ponad 60 kWh, jednym zaladunkiem nie zagotujesz takiego bufora, nie ma takiej mozliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alonzoo 22.10.2015 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Ta delta temperatury to może być tylko 25-30 Stopni. Zakładam że bufor będzie miał temperaturę stałą minimalną równą temperaturze kotła czyli 60 stopni.Ile z tych 60 KWh zostanie?? I czy to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts