Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich planuje przerobić kotłownie gdyż ma ona swoje wady opowiem co i jak:

w zeszłym roku wykonałem własnoręcznie cała instalacje CO CWU wymieniłem wszystkie rury grzejniki piec i zasobnik wody CWU.

Wszystko działa jak należy Piec SAS 17KW górnego i dolnego spalania zbiornik cwu 140l dwupłaszczowy rury wszystkie łącznie z wodą użytkowa miedziane, instalacja co wykonana w układzie zamkniętym do tego 3 zawory bezpieczeństwa oraz zawór dvb-t do ochrony przed zagotowanie wody do tego naczynie przeponowe 50l.

Teraz problem jest taki że na wszystkich grzejnikach oprucz łazienki i drabinek mam pozakładane głowice termostatyczne, w kotle mam ustawionę 50stopni kocioł przeciąga go do 55, 56 czsami 57 lecz gdy ustawie 55stopni do potrafi go przeciągnąć do nawet 65 stopni gdyż nie ma co odebrać aż takiej ilości ciepła.

dla grzejników wystarczy mi 45 stopni i teraz myśle nad tym by zbudować bufor i rozwiązać tym samym problem z duszeniem kotła a i przy okazji zrobić sobie solary do cwu

załączam schemat jaki sobie wykonałem prosze o opinie co warto by zrobić inaczej lepiej?

Instalacja z Buforem new.jpg

napisałem kilka przykładowych pytań na schemacie proszę o dobre rady:0

Z 40 do 80 st C to w 1000l zbiorniku skumulujesz ok 47KWh czyli to jest też wydatek grzałkę ale podczas nagrzewania w ii taryfie obwody CO i CWU tez pobierają ciepło wiec licz zapotrzebowanie CO i CWU na dobę przykładowo 5KW * 24h (CO) + 5KWh na CWU plus straty dobrze ocieplone bufora ok 2KWh/dobę plus inne straty na orurowaniu (te straty gdzieś wchodzą najczęściej w kotłownie wiec zależy jak do tego podejdziesz) razem masz ok 130KWh do wpompowania przez czas trwania II taryfy. Czas trwania II taryfy to 10h i przez te 10h domek pobierze przy OZC 5KW ok 50kWh wiec do zgromadzenia pozostaje 80KWh co przy różnicy temp 80->40 daje buforów ok 1800l. Z treści wcześniejszych postów można wywnioskować, że podłogowa i niskotemperaturowe grzejniki mają na powrocie ok 25-30 st C do tego rozkład warstwowy i grzanie do 95st C pozwoli na zmniejszenie tego bufora do 1000l.

Co do sterowania to zależy co chcesz osiągnąć.

Witam wszystkich planuje przerobić kotłownie gdyż ma ona swoje wady opowiem co i jak:

w zeszłym roku wykonałem własnoręcznie cała instalacje CO CWU wymieniłem wszystkie rury grzejniki piec i zasobnik wody CWU.

Wszystko działa jak należy Piec SAS 17KW górnego i dolnego spalania zbiornik cwu 140l dwupłaszczowy rury wszystkie łącznie z wodą użytkowa miedziane, instalacja co wykonana w układzie zamkniętym do tego 3 zawory bezpieczeństwa oraz zawór dvb-t do ochrony przed zagotowanie wody do tego naczynie przeponowe 50l.

Teraz problem jest taki że na wszystkich grzejnikach oprucz łazienki i drabinek mam pozakładane głowice termostatyczne, w kotle mam ustawionę 50stopni kocioł przeciąga go do 55, 56 czsami 57 lecz gdy ustawie 55stopni do potrafi go przeciągnąć do nawet 65 stopni gdyż nie ma co odebrać aż takiej ilości ciepła.

dla grzejników wystarczy mi 45 stopni i teraz myśle nad tym by zbudować bufor i rozwiązać tym samym problem z duszeniem kotła a i przy okazji zrobić sobie solary do cwu

załączam schemat jaki sobie wykonałem prosze o opinie co warto by zrobić inaczej lepiej?

[ATTACH=CONFIG]339340[/ATTACH]

napisałem kilka przykładowych pytań na schemacie proszę o dobre rady:0

Bufor obowiązkowo. Jak policzyć jego pojemność, jaki układ zastosować masz ma:

http://domkopedia.pl/index.php?title=Bufor#Pod.C5.82og.C3.B3wka_czy_Grzejniki.3F

Czytałem już wcześniej wszystko co tam jest chodzi ale nie wszystko znalazłem co mnie interesuje.

Mianowice czy lepszy wymiennik płytowy do CO czy lepiej może weżownicę wrzucić do baniaka tylko jaką musiał by mieć długość żeby wystarczyła do ogrzewania domu.

jakie dać rury do wężownicy CWU myślałem o przepływowym nagrzewaniu wody czy moze lepiej mieć zbiornik tak jak do tej pory miałem

Bufor obowiązkowo. Jak policzyć jego pojemność, jaki układ zastosować masz ma:

http://domkopedia.pl/index.php?title=Bufor#Pod.C5.82og.C3.B3wka_czy_Grzejniki.3F

W tym opracowaniu nie podano ze najwazniejszym parametrem koniecznym do wyboru pojemnosci bufora jest projektowe obciązenie cieplne budynku, taryfa, ilosc osób (dla cwu), oczywiscie mówimy o grzaniu wyłacznie w II taryfie. Jezeli chodzi o dobór bufora do kotła to wazne są nasze oczekiwania co do tego bufora, czyli jego funkcje w danej konfiguracji.

No tak tylko że dom nie jest nowy stoi już 25 lat nie wiem jakie jest zapotrzebowanie na ciepło powiem tylko że jest ocieplony styropianem 10cm okna plastik poddasze wełna 5cm ilość osób 4 powierzchnia do ogrzania około 150m

OZC mozna zrobic do kazdego domu, nieistotne czy nowy czy stary. Tak szacunkowo to projektowe obciązenie cieplne twojego budynku to 10-13 kW, ta wełna 5 cm to chyba żart.

FRYC6KF

No tak tylko że dom nie jest nowy stoi już 25 lat nie wiem jakie jest zapotrzebowanie na ciepło powiem tylko że jest ocieplony styropianem 10cm okna plastik poddasze wełna 5cm ilość osób 4 powierzchnia do ogrzania około 150m

OZC mozna zrobic do kazdego domu, nieistotne czy nowy czy stary. Tak szacunkowo to projektowe obciązenie cieplne twojego budynku to 10-13 kW, ta wełna 5 cm to chyba żart.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

@FRYC6KF

No jeszcze by trzeba widzieć co pod wylewkami, jaka powierzchnia okien i jakie okna, powierzchnia ścian zewnetrznych.

Ogólnie liczysz OZC dla poszczególnych pomieszczeń analizując każda jego przegrodę, dodając conieco na mostki (ja dodałem 10% bo konstrukcja budynku jest bez przesady ale z minimalizacją mostków) jeśli takowe rozpoznasz i dodając conieco na wentylację (ja dodałem 30% bo grawitacja ale inni liczą z konkretnej wymiany powietrza w pomieszczeniu)- to tak najprościej jak się da. Weź pod uwage, że OZC to zapotrzebowanie dla okreslonej strefy geograficznej ale jak przyjmiesz -20*C to też nie popełnisz wielkiego błędu.

Najważniejsze dla mnie przy obliczeniach było to, że takich dni poniżej -7*C w moim regionie jest niewiele w skali całego roku dlatego w takie dni kiedy zapotrzebowanie na ciepło będzie większe będe częściej palił w kotle albo dogrzewał grzałką.

Montując bufor/akumulator zakłada się, że kocioł pracuje na maxymalnej sprawności co niejednokrotnie oznacza prace na mocy nominalnej ale jesli tak dopasujesz parametry pracy kotła, że będzie zamiast 4h ze 100% mocą palił 10h na 75% mocy oraz koniec palenia oznaczał całkowicie naładowany bufor to od tej chwili liczysz czas jaki ma wytrzymać bufor do następnego palenia w ten sposób posługując sie nastawami na kotle możesz dopasować to do warunków na zewnątrz oraz dopasowac minimalny rozmiar bufora, który pozwoli Ci komfortowo funkcjonować.

Jak ja zaczynałem rozważania to wydawało się mi, że recepta jest prosta na instalację ale bez przemyślenia JAK instalacja ma pomóc TOBIE i w CZYM niestety nie da się tego dobrze zrobić

pozdro

Witam możecie coś wiecej napisać Panowie na temat sterowania grzałkami do bufora w II taryfie ? jak macie rozwiązane sytuacje grzania włącza się o danej porze bez względu jak jest temp na zbiorniku ??ile kw trzeb żeby zagrzać bufor z 40 C do 80 C ??

Obecnie: rzut oka na termometry na buforze i na zegarek i załączam ręcznie :) Szeregowo termo-stycznik wpięty żebym nie zagotował jak bym zapomniał.

Docelowo: sterownik ma to robić

ok to policzę sobie a co z pozostałymi pytaniami ktoś coś podpowie?

Mianowice czy lepszy wymiennik płytowy do CO czy lepiej może weżownicę wrzucić do baniaka tylko jaką musiał by mieć długość żeby wystarczyła do ogrzewania domu.

jakie dać rury do wężownicy CWU myślałem o przepływowym nagrzewaniu wody czy moze lepiej mieć zbiornik tak jak do tej pory miałem

Chcesz sam wykonac ten bufor?

W/g mnie jesli chodzi o CO to wymiennik bo w razie czego dołożysz drugi jakby mocy brakło chociaz tam jest potrzebna mniejsza wymiana ciepła (zakładając OZC u Ciebie, że wyjdzie na poziomie 8-10kW) niż przy CWU.

Przy CO potrzebna wymiana ciepła na poziomie zapotrzebowania chwilowego.

Przy CWU potrzeba przy przepływie 8l/min (jeden prysznic) zapewnic transport ciepła na poziomie 22kW a jak włączy się drugi prysznic albo równolegle ciepłą wodę w kuchni i zrobi sie przepływ 15l/min to już potrzeba wymiany 40kW więc sam widzisz, że trudniejsza sprawa z CWU.

Jeśli chodzi o zasobnik czy wężownicę to jak zwykle sam musisz wybrać bo jeśli zasobnik to trzeba go okresowo przegrzewać no i ten kamień, który wreszcie kiedyś zmniejszy pojemność zasobnika (raz już czyściłem przy okazji wymiany grzałki i po 2 latach mało tego nie było bo prawie 1/4 zbiornika). Jesli wężownica to najpierw określ jaki standardowo przewidujesz przepływ chwilowy a potem dobierz wężownicę (Piczman gdzieś przy okazji swojego dziennika budowy pokazywał wyniki z pomiarów temperatur). Poza tym przy wężownicy musisz założyć jakies parametry minimalne na buforze bo z pustego to i salomon....

U mnie to jest tak, że zakładam minimum 55*C w poduszce u góry ok 200l (widząc wykresy z rozładowania bufora moge przyjąć, że będzie to ok 70*C w tej poduszce) i będe robił wężownicę by Adam tyle, że zastanawiam się jeszcze nad jej długością bo skoro już wydaję kase na bufor i wężownice to te kilka metrów więcej nie zaszkodzi a potem ciężko było by to "nadrobić".

Zawsze możesz zrobić dwie wężownice do CWU i do CO w jednym buforze i jak sie wszystko sprawdzi to tylko sie cieszyć a jak nie to obydwie wężownice do CWU przeznaczysz a CO na wymienniki przerobisz albo odwrotnie obydwie do CO przeznaczysz a na CWU dołożysz zasobnik. Wbrew pozorom takie wykonanie byfora aby można było go zaadoptować do zmieniających się warunków w domu może wyjść na dobre.

Pomyśl tak: Jesli byś miał zastosowac gotowe rozwiązanie z dwiema wężownicami to wydałbys majatek, a skoro chcesz to robić "własnymi ręcoma" to koszty wyjda o połowę mniejsze więc można dodać te kilka stówek na większe wężownice ale jak zwykle... TO ZALEŻY... od tegodo czego potrzebujesz a jak juz wiesz do czego potrzebujesz to liczysz, liczysz, liczysz... dodajesz mały zapas i masz rozwiązanie.

pozdro

Poczytaj sobie moje posty opisałem tam swoje dokonania . Z tego co zrobiłem jestem bardzo zadowolony , gorzej było z kotłem co , ale dopracowałem szczegółu , i jest jak dla mnie bardzo dobrze . Do cwu mam wężownicę 3x25 mb rurki miedzianej fi 15 ,łącznie 75 mb rurki . nawet przy 38 st w górnej części zasobnika spokojnie można wziąć ze dwa, trzy prysznice . Do instalacji co możesz wodę dać bezpośrednio z bufora , po co wymiennik ?

Poczytaj sobie moje posty opisałem tam swoje dokonania . Z tego co zrobiłem jestem bardzo zadowolony , gorzej było z kotłem co , ale dopracowałem szczegółu , i jest jak dla mnie bardzo dobrze . Do cwu mam wężownicę 3x25 mb rurki miedzianej fi 15 ,łącznie 75 mb rurki . nawet przy 38 st w górnej części zasobnika spokojnie można wziąć ze dwa, trzy prysznice . Do instalacji co możesz wodę dać bezpośrednio z bufora , po co wymiennik ?

Nie moge dać wody prosto z bufora bo grzejniki mam w układzie zamkniętym z racji tego że teraz już nie przerobię tego na otwarty bo nie mam gdzie naczynia wzbiorczego wsadzić, tylko w kotłowni przewiduje przeróbki na tą chwile i tego się trzymam wiec albo wymiennik płytowy albo wężownica i tu mam dylemat bo nie chcę za chwilę znowu przerabiać układu bo jest za mało wydajny....