Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Witam.

Pewnie gdzieś w tym wątku jest odpowiedź na moje pytanie, ale przyznam się szczerze że nie mam czasu przeczytać całości, a na kilkudziesięciu przeczytanych stronach nie znalazłem.

Bufor będzie w garażu oddalony od mieszkania jakieś 12m.

Chciałbym zamontować sterownik pokojowy do pompy CO oraz jeśli to możliwe to "coś" co wyświetlałoby mi w mieszkaniu temp. w buforze.

Przez były kanał wentylacyjny - przez który teraz idzie pion - muszę przeciągnąć przewód, który pozwoli mi sterować pompą CO, jeśli to możliwe to również do czujników temperatury.

Jaki przewód wciągnąć? Zaznaczę, że jest to skomplikowane ponieważ jest w nim bardzo ciasno - przewód ydyp 3x2.5 (do zasilania) udało mi się przeciągnąć po kilkugodzinnej "walce", więc wolałbym aby przewód był jak najcieńszy.

Odnośnie tej temperatury. Jakie czujniki/wyświetlacz temp. może sterownik pokojowy z możliwością wyświetlania temp z 3 cujników kupić? Najlepiej gdyby dało się go (wyświetlacz temp) zamontować w mieszkaniu, jednak aby nie był zbyt drogi, w przeciwnym wypadku może termometry mechaniczne przy buforze - jakie?

Sprawa następna. Jaki sterownik do załączania pompy układu ładowania bufora wg. schematu "nilsana" i aby a po wygaśnięciu w kotle ją wyłączył?

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc :)

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdzie na chwile obecną można nabyc sensowne rury używane na bufor.

Byłem popytać w rzeszowskim Hermesie ale wszystko co dostępne 70-80cm śr. to grubościenne :(

Gdy ja robiłem swój też tam byłem i był ten sam problem wszystko grubościenne ostateczne zwineli mi z blachy 4mm w POM w Ropczycach,dorobili odkręcany dekiel górny i wspawali krócce z gwintem ,z bebechami już ja się osobiście męczyłem.

Do kotłowni mam schody o szkielecie stalowym , celowo je tak zrobiłem . Dzięki temu mogłem je zdemontować co dawało mi pionowy szyb . Po zdemontowaniu schodów ustawiłem rusztowanie , nad tym rusztowaniem jest stalowa belka , do niej doczepiony bloczek łańcuchowy . Przy pomocy rurek wtoczyliśmy kocioł ( 45o kg ) na rusztowanie , lekko unieśliśmy kocioł , zdemontowaliśmy rusztowanie , i bloczkiem opuściliśmy na dół , na wcześniej ułożone dwie kantówki . Potem to już poszło bez problemu , znowu między kotem a kantówkami rurki . Kocioł wstawiliśmy we duch . Całkiem sprawnie to poszło .

rjarek

gratulacje z racji wykonania takiej potężnej konstrukcji !!!

Powiedz dwa słowa - co to za kolektor pionowy na zewnątrz bufora?

Wężownica CWU - też potężna, ile mb ?

Niezmiernie mnie cieszy jak widzę Conexy w kolejnych realizacjach :) - mój maleńki wkład w rozwój tej konstrukcji :)

Teves

Witam Wszystkich Forumowiczów

Z uwagi że to mój pierwszy post, proszę o wyrozumiałość

Przebrnąłem przez pierwsze 10 str. i ostatnie 10 str. uff i nie spotkałem się z następującym rozwiązaniem dotyczącym cwu i co: kominek bez płaszcza wodnego, bufor między 1000-1500 litrów i do tego pompa ciepła pozioma.

Nie ma w tym nic nadzwyczajnego poza tym, że chciałbym wokół komina wychodzącego z kominka ukręcić wężownicę, która by grzała bufor.

Chciałbym poznać Wasze opinię, w szczególności adama_mk na temat takiego rozwiązania.

Czy taką instalację ma ktoś u siebie i czy jest zadowolony?

Z góry bardzo dziękuje za jakiekolwiek rady.

Jest tu watek na temat.

Poszukam i dam linkę.

Adam M.

Tu jest:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230909-Ubieranie-kominka-w-p%C5%82aszczyk-%E2%80%9Etymi-r%C4%99cami%E2%80%9D-robione

A.M.

Edytowane przez adam_mk

Dzięki Adamie za szybką informację.

Przeczytałem tego linka, ale stwierdzam, że to było jedno "naparzanie się" i udawadnianie innym swojego "ja" - szkoda.

Czy masz Adamie jakieś doświadczenia z tego typu instalacjami i czy rzeczywiście może być tak niska sprawność jak pisali naparzający się forumowicze?

A może ktoś inny ma doświadczenia z tego typu instalacjami ?

Swego czasu dość popularne były takie "nakładki" wodne na zwykłe typowe wkłady.

Istotą było to, ze miały małą pojemność wodną, wiec działały bardziej jak grzałka niż jak kocioł.

W efekcie - były dość bezpieczne bo niczym nie ryzykowało się, jakby się w tym woda zagotowała.

Przy POPRAWNEJ instalacji takiego "cudaka" produkowało się jaką chmurkę w razie "W".

Stopień komplikacji przy instalacji niewielki.

Moce też nie powalały, ale...

W dobrze opatulonym domu, którego zapotrzebowanie na ciepło nie jest duże, nawet przy okazjonalnym paleniu - wkład w bilans był niezerowy.

Lekko dodatni.

Per analogiam z rekuperacją...

Pobiera strugę ciepła z domu i pcha ją spowrotem, równo po pomieszczeniach.

Tu - tak samo, ale nie powietrzem wentylacyjnym a układem podłogówki (do którego to ciepło trafia).

A przy okazji - umyć się w ciepłej wodzie można.

Tak wiec...

Sposób realizacji zależy od możliwości warsztatowych.

Owijanie rurką miedzianą jest prostsze.

Czy mam doświadczenie...

Trochę.

Tę z linka ja popełniłem.

Kilka takich widziałem.

Zawsze to działa.

Bywa, że kogoś moc/wydajność nie zachwyca, ale TO NIE MIAŁ BYĆ ZASADNICZY SYSTEM GRZEWCZY.

Adam M.

Sądzimy to, co zawsze w tej sprawie.

GŁUPI POMYSŁ.

Było po sto razy...

Komin chcesz popsuć...

Ale... To TWOJE jest a to podobno wolny kraj.

Rób jak uważasz.

Zrobisz "za dobrze" to spadkobiercy poprawią.

Adam M.

Pierwsze to psucie komina bardzo nieznaczne.

Dobre w nadmiarowo dobranych wkładach.

Drugie - bełkot i paranoja.

Kondensacja przy 120stC.

No, można, ale chyba nie wody!

Albo...

Opisane jest to skandalicznie niekomunikatywnym językiem.

Kocioł kondensacyjny na paliwa stałe...

Jak wierzyć w to, co napisali - bełkot i ściema.

Jak działa dobrze - opisali to FATALNIE!

Dla mnie - oba rozwiązania nie powalają na kolana.

Podobne do tej rurki owiniętej na czapie wkładu.

Tyle, ze ta rurka bezpieczniejsza...

Adam M.

Wężownicy jest w sumie 75 m fi 15 , trzy równoległe odcinki , a ten kolektor to drabinka mająca na celu warstwowe ładowanie bufora cwu z paneli pv, na dole kolektora jest grzałka elektryczna , jak to będzie działać czas pokarze , na razie dni krótkie , słońca tyle co na lekarstwo . Conexy to świetny pomysł , myślałem aby zrobić takie dławiki , ale dzięki informacjom na forum znalazłem gotowe rozwiązanie . Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc :)

gratulacje z racji wykonania takiej potężnej konstrukcji !!!

Powiedz dwa słowa - co to za kolektor pionowy na zewnątrz bufora? n

Wężownica CWU - też potężna, ile mb ?

Niezmiernie mnie cieszy jak widzę Conexy w kolejnych realizacjach :) - mój maleńki wkład w rozwój tej konstrukcji :)

Teves