jerzyka51 30.12.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Witam Po pierwszym nieudanym podejściu do nawijania wężownicy ,byłem trochę podłamany .Ale jak udało się to zrobić poprawnie wielu ,to i mi musiało się udać. Dzisiaj była druga próba ,zakończona pełnym sukcesem .Beczkę przykręciłem do betonu ,nierówności pokryłem paskiem blachy i na tak przygotowanym podłożu ,razem z kolegą nawinęliśmy , dwie ładne spirale miedziane długości 15 i 25 mb. Miedż średnicy 22 mm. Tym razem poszło, bez żadnch problemów.Zostało,tylko to razem polutować i będzie wężownica do ciepłej wody. Wężownica długości 40 mb i powierzchni ok 2,8 m2, powinna wystarczyć na moje potrzeby.Przy okazji ukształtowałem lejek z czarnej blachy grubości 0,8 mm. Średnica lejka 63 cm ,wysokość 50 cm . Pomysły Adama na "dobry " dom od początku uważam za świetne. Zrobiony mam rekuperator jego pomysłu a teraz będę składał bufor 2* 1000 l. Bufory będą grzane piecem na drzewo ,będą grzałki elektryczne ,solar Jaśka /ciepło spod blachy dachu - pisał ,że daje mu 40-50 % ciepła do grzania wody /i dodatkowo ,w buforze będzie wężownica do pompy ciepła tymi rękami .Ten wątek z pompą ciepła trochę zamarł ,ale Adam ciągle zapewnia ,że ruszy jak tylko będzie miał trochę czasu. Taki bufor w domu, który buduje / celuje w pasywny / pozwoli mi na zminimalizowanie wydatków na jego grzanie ,ciepłą wodę i jednocześnie nie muszę się martwić o jego grzanie ,nawet przy długich, kilkutygodniowych wyjazdach. Miłego wieczoru J.Korona Życzę wszystkim wszystkiego najlepszego w Nowym Roku ,zrealizowania wszystkich zamierzeń. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez jerzyka51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.12.2015 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Śliczne sprężynki!No, przecież pisałem - ze się da!Wprawy nabrałeś. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiowy 30.12.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Wężownicy jest w sumie 75 m fi 15 , trzy równoległe odcinki ..... Jak skuteczność takiej równoległej? Sprawdzałeś może co leci z kranu jak masz około 40'C na górze zbiornika? Conexy lutowałeś do muf czy kleiłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 30.12.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 WitamAdam, mam jeszcze jedno pytanie ,jak je teraz połączyć .Czy połączyć je szeregowo i będzie to jedna długa spirala 40mb .Wstawiony na 1/3 wysokości trójnik do ewentualnej cyrkulacji .Czy dać je równolegle. Wtedy przecinam tą dłuższą ,wstawiam trójnik do cyrkulacji ,a dalej łącze te dwie spirale w przeciwnych kierunkach i lutuje je jedna w drugiej.Na końcu trójnik i wyjście jedną rurą.Miłego wieczoru J.Korona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendziol 30.12.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Witam szanowne grono, chylę czoła przed ogromem pracy jaki został włożony w rozwój tego tematu. Mam kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi po przeczytaniu tego wątku (w całości) i innych powiązanych na różnych innych forach. 1. Co to znaczy prawidłowo zrobiona podłogówka wodna (pominąwszy kwestie izolacji termicznej tj. perlit vs wata vs styro), jakie wytyczne powinna spełniac przy projektowaniu i wykonastwie. Ogólne wymagania znam - pętle mniejsze jak 80/100m, sprawa dylatacji, itp. kol. adam_mk wspomniał o mocowaniu, ale nic czego bym nie wiedział nie znalazłem. Aha, folia "alu" do podłogówki - alu znika po wylaniu betonu, odczyn zasadowy zżera warstwę alu z folii - przynajmniej u mnie na folii za 75PLN z alledrogo. 2. Czy dając termostaty tak jak proponuje adam_mk mogę olać zabezpieczenie kotła przed niską temp? chciałbym tutaj zmodyfikowac układ proponowany przez adama tj. dwa termostaty równolegle - jeden np. 65*C i drugi 80*C - bufor ładowałby się grawitacyjnie do wysokości pieca do 65* a potem do 80*C wciskając niżej wodę chłodniejszą. Dół bufora byłby wówczas wykorzystany przy ładowaniu grawitacyjnym - zakładam ten sam poziom bufora i kotła. bardzo zależy mi na grawitacyjnym ładowaniu. Aby sie wkupic w łaski szanownych forumowiczów opisałem swoje zmagania z buforem - walczę z prototypem od wakacji, a dopiero w październiku trafiłem na ten wątek A do testów z termowizją przekonałem sie po wymianie uwag pomiędzy adamem_mk oraz mac_612, pozdrowienia dla was. Ktos kiedyś w tym wątku juz wspomniał, że do testów wystarczy obserwować drobinki kurzu na powierzchni wody - i tu ma racje. Co prawda nie widać takich ładnych cumulonimbusów jak w termowizji, ale zasada ta sama. Gdzies w necie kiedys trafiłem na termografię bufora gdzie było widac strużkę ciepłej wody idącej po ściance bufora pionowo w górę (żadnego coriolisa), ale teraz nie umiem jej znaleźć, a w moich testach w ogóle nie zauważyłem takiego zjawiska. w załączniku(załącznik za duzy, musze przez jakis file hosting) wyniki testów z wirowaniem zładu. Najważniejszy wniosek - to to że wężownica CWU musi byc po całości bufora, chociaz to już wiem po wakacjach - nagrzane 150l wody gdy jest krótka wężownica (otacza ją ~50l wody) wystarcza do 3 szybkich pryszniców, potem robi się ciut chłodna. a powinno wystarczyć na dłużej.... http://www.filedropper.com/testyladowaniabuforagru2015 lub http://chomikuj.pl/bendziol/bufor+ciepla/Testy+ladowania+bufora+gru+2015,5150452469.pdf filmik (wrzucam tylko jeden z serii) http://www.filedropper.com/vid20151229162618 http://www.filedropper.com/download_button.png online backup lub http://chomikuj.pl/bendziol/bufor+ciepla/VID_20151229_162618,5150510438.mp4(video) aha, mam więcej filmików z termowizji z różną konfiguracją bufora, tak jak to opisałem w raporcie, ale to męczarnia uploadować przez kiepskiego neta jeszcze jak ma po miesiacu zniknąć z sieci. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez bendziol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 30.12.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 conexów nie lutowałem , wszystko co na zewnątrz jest skręcane ,mufy calowe przyspawane d płaszcza bufora , przy 40 st to spokojnie można wziąć 3 prysznice przy względnym komforcie termicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.12.2015 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 (edytowane) "Co to znaczy prawidłowo zrobiona podłogówka wodna " Funkcjonalnie - Nieupierdliwa, szczelna, pracująca "bezobsługowo" (nie wymagająca ciągłego przeregulowywania, odpowietrzania itp.).Także taka, która grzeje wnętrza sama nie będąc "gorąca" (bo to niezdrowe). Ale pewnie chodzi o techniczne aspekty jej budowania... Trzeba znać fakty i mity dotyczące podłogówki.Jak słyszę czy czytam o foliach "odbijających" podczerwień (promieniowanie) w ośrodku, który dla podczerwieni jest "nieprzeźroczysty" (w betonie wylewki) to robi mi się... gorzej!Jak czytam czy słyszę, ze taka folia tam być MUSI - zaczynam zgrzytać zębami...Jedyna zaleta takiej folii to to, ze ma nadrukowany raster, kratkę, która ułatwia rozmieszczenie rurek.Ale raczej wtedy, gdy są spinkami kotwione do styropianu (kolejny kretynizm).Na termoizolacji rozkłada się folię, szczelnie klei ją ABY NIE WPUŚCIĆ WODY Z WYLEWKI W TEN STYRO.Potem setkami "spinek" kotwi się do podłoża te rurki ABY SIĘ DOBRZE TRZYMAŁY PRZED ZALANIEM WYLEWKĄ, ABY Z NIEJ NIE "WYLAZŁY".Jednocześnie DZIURAWI SIĘ W SETKACH MIEJSC tę folię. Ale w tej technologii inaczej się nie da.Wylewkę robi się półsuchą, aby jak najmniej wody w termoizolację wlazło.Wtedy jednak powstaje wzdłuż rurki "kieszonka" powietrzna a i tak NIE CAŁA powierzchnia rurki styka się z wylewką, bo rurka dociśnięta jest przecież do podłoża.W efekcie - zmniejszamy powierzchnię "grzewczą" tej rurki.Aby uzyskać zakładane parametry TAK zrobionej płyty grzewczej, przeniesienie koniecznej strugi ciepła, MUSIMY podnieść temperaturę wody w tych rurkach.I - całość DZIAŁA.Tylko inwestor, który do porównania ma tylko pokój do pokoju, kuchnię do salonu nie wie, że da się inaczej - bardziej poprawnie technicznie.Zwykle jest to jego pierwszy dom z TAKIM ogrzewaniem, to skoro działa - jest zrobione dobrze!Zalety tej technologii wykonania są duże.Bardzo szybko się te rurki układa.Bardzo dobrze są umocowane i nie robią kłopotu przy wylewaniu wylewki.Ze trzy domy tygodniowo da się w tej technologii "zrobić".Tylko...Inwestor ma JEDEN dom, a są to zalety dla wykonawcy! Są i inne technologie wykonywania podłogówki.Np. taka, gdzie rozkłada się SZCZELNIE specjalne kształtki styro pokryte jednostronnie WODOSZCZELNĄ folią z "grzybkami" do utrzymywania układanej rurki.Szybko, sprawnie solidnie i niestety, nie tanio.Zarobku w tym mało, bo materiał sporo kosztuje.A do tego - jak poprzednio - rurka LEŻY na styro. Można też nieco inaczej...Na termoizolacji rozkłada się SZCZELNIE grubą folię budowlaną.Na tej folii rozkłada się siatki metalowe z druciku około 3mm średnicy i oczku 10cm x 10cm.Końce płatów siatki (z marketu po około 5zł za płat 1 x 2m) zaplata sie płat do płata.Wtedy ta siatka "nie wstaje" tworząc "dywan" w pomieszczeniu.Do prętów siatki rurkę podłogówki mocuje się systemowymi spinkami "na klik".NIE STOSUJE SIĘ wtedy zimnogietej rurki PEX a elastyczną rurkę PERT, która TEŻ się do podłogówki "urodziła" i spełnia wszelkie wymogi.W tej technologii, znacznie bardziej pracochłonnej i upierdliwej, rurka WISI tak około 1 do 1,5cm NAD termoizolacją i folią SZCZELNĄ na niej.Nadepnięta nogą przy dalszych pracach "wstaje" sama, czego PEX nie zrobi!Podczas wykonywania wylewki (dowolnej, od "śmietanki" anhydrytowej po "suchy pioch" wylewki mineralnej) CAŁA powierzchnia rurki z wylewką się styka.Umieszczona zostaje realnie - w połowie grubości takiej typowej wylewki (6-9 cm grubości).Wtedy...Żądana temperatura wnętrz - powiedzmy 22stCPodłoga, powierzchnia podłogi, ma około 24stC (zimna jest, bo my mamy 36,6stC i oby nam tak zostało jak najdłużej!)Temperatura wody w rurkach to kolejne 2 stC więcej czyli około 26stC.I to wszystko, jak dom dobrze wykonany i zaprojektowany - W MROZY!!!WTEDYTaka pompa ciepła, na ten przykład, NIE MUSI "wytwarzać" dla ogrzewania temperatur rzędu 40 czy 50stC z pracując na około 30stC tzw COP ma dużo lepszy.Taniej jest...Zresztą...Te 26stC to można sobie zrobić na sto sposobów i nie za drogo.Tylko...Kocioł stałopalny do tego za bardzo, JAK NIE MA BUFORA, nie pasuje. Wątek jest o buforach.Post o podłogówce, ale z buforem nieźle podłogówka współpracuje.Nieważne, jak i czym grzanym buforem. Adam M Edytowane 31 Grudnia 2015 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 01.01.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Witam w Nowym Roku .Jak pisałem ,moje bufory będą stały na strychu. Będzie to takie pomieszczenie na bufory ,rekuperator ,odkurzacz ,ewentualnie PC. Będą oczywiście dobrze zaizolowane. Chcę mieć możliwość grzania ich prądem ,by ciepło było w domu przy długich wyjazdach. Nie chcę montować grzałek od spodu ,mam mało miejsca ,niski strych ,bo w razie awarii nie będzie możliwości ich wymiany. Chcę grzałki umieścić w małym zbiorniku obok, jak to było opisane już na tym forum.Myślałem o wykorzystaniu starej butli ,po gazie z samochodu. Przeglądałem znany portal i tam można kupić zespoły grzejne różnej mocy.http://allegro.pl/kospel-zespol-grzejny-epv-18kw-i5886554806.html .Mają one chyba ,za małe przekroje rur doprowadzających wodę. Pomyślałem o nawierceniu większych dziur 6/4 lub 2 " i wspawaniu tam jakiś gwintowanych rur. Te zespoły są małe i zastanawiam się czy przy wierceniu nie uszkodzi się grzałek .Miał już ktoś z nimi do czynienia?Miłego wieczoru J.Korona Edytowane 1 Stycznia 2016 przez jerzyka51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 01.01.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 "Co to znaczy prawidłowo zrobiona podłogówka wodna " ... Na tej folii rozkłada się siatki metalowe z druciku około 3mm średnicy i oczku 10cm x 10cm. ... Podczas wykonywania wylewki (dowolnej, od "śmietanki" anhydrytowej po "suchy pioch" wylewki mineralnej) CAŁA powierzchnia rurki z wylewką się styka. Umieszczona zostaje realnie - w połowie grubości takiej typowej wylewki (6-9 cm grubości). Adam M Adamie stal i anhydryt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 01.01.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Witam w Nowym Roku . Jak pisałem ,moje bufory będą stały na strychu. Miłego wieczoru J.Korona O masie ich (buforów) pamiętasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.01.2016 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Ja bym tak nie łączył, ale czego to ludziska nie robią...Anhydryt bardzo ucierpi od tej stali?Twardy przestanie być? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yasiek 02.01.2016 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 (edytowane) Ja zrobiłem, tak jak opisał to Adam.Rurki pert-al-pert przymocowałem do siatek trytytkami, tak mi się wydawało logicznie, nie dziurawić folii. W paru miejscach wbiłem tylko spinkę, gdzie były rurki co 10 i mocno podnosiło. Folie kupiłem aluminiowaną z nadrukiem, bo siatki na składach budowlanych z oczkiem równym 10x10 nie znalazłem, zwykle nie były jakoś starannie zgrzane. Tylko czy to dobre rozwiązanie to nie jestem pewny. Rurki przy nagrzewaniu pracują, będą tarły o ten drut, czy się to kiedyś nie rozszczelni to się okaże, ryzyko jakieś jednak jest. Edytowane 2 Stycznia 2016 przez yasiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 02.01.2016 03:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Witam Po pierwszym nieudanym podejściu do nawijania wężownicy ,... U mnie nawinięcie trwało ok 30 min plus 3 ludzisków plus ok 1h przygotowań. Pytanko : Dlaczego wężownice masz nawinięte w odwrotne strony? A propos kierunku nawijania wężownicy względem wirowania zładu: W/g mnie czym większy kąt pomiędzy wektorem opływającej wężownicę strugi a osią wężownicy tym lepiej - chodzi o to w jakiej "chmurce" będą ścianki wężownicy. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 02.01.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 (edytowane) WitamO masie ich (buforów) pamiętasz? Chyba wszystko przewidziałem .Kolejno mam 40 cm styropianu EPS 100 ,na niej chudziak 13 cm /beton B25 / zbrojony podwójnie prętami 10 w rozstawie ok 10 * 10 cm .Dodatkowo zbrojenie rozproszone stalowe. Ścianka z siliki 18 i na tym wylewka pod bufory gr 10-12 cm, zbrojona prętami i zbrojeniem rozproszonym.Na tym ciężar ok 3,5 t rozłożony na dużą powierzchnie.To powinno wystarczyć ,żebym spokojnie spał.Okta Wężownice są nawinięte tak, dlatego że będą połączone równolegle ,wężownica w wężownicy.W sumie będzie to ponad 40 mb rury 22.Chodzi o to, by było, jak podpowiedział mi Adam , tej rurki jak najwięcej w górnej części bufora.Miałem miedż długości 15 i 25 mb i zastanawiałem się jak to połączyć. Adam w rozmowie zasugerował takie wykonanie wężownicy. Ile ty masz tej miedzi, u mnie 25 m to raptem 13 zwojów.Ja zbyt lekko samemu podszedłem pierwszym razem do nawijania i dlatego nie wyszło to dobrze, Ktoś kiedyś napisał ,że nawija się to szybciej niż pije piwo ,uwierzyłem i efekt był opłakany .Ładne odcinki tej wężownicy dołożę do tych 40 m dobrze zwiniętej i jakoś się to wykorzysta ,reszta niestety strata.Przestroga dla tych co będą zwijać miedż ,że jednak trzeba się do tej pracy przygotować i poprosić kolegów do pomocy ,chyba ,że ma się doświadczenie i wprawę jak Adam. Jeszcze raz ponawiam pytanie ,o zespoły grzałek takie od nagrzewnic przepływowych,miał ktoś z nimi do czynienia ,da się tam nawiercić większe dziury? Miłego dnia J.Korona Edytowane 2 Stycznia 2016 przez jerzyka51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 02.01.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Witam w Nowym Roku. Cruz,z anhydrytem=gipsem i stalą masz problem=korozja kiedy cały czas w stanie wilgoci,ale zwykły beton również jeśli nie wodoszczelny będzie miał podobne problemy Zauważ że anhydryt jest po wysuszeniu suchy i zawsze ciepły. Adam, nie wiem jak folia alu w podłogówce,ale na poddaszu jest według mnie najlepszym rozwiązaniem,nie tylko ze względu na termikę. Dobrze, że nie mam podłogówki,powyższych i wiele innych problemów,choć ciepło te same,ale to co chcę wiedziałem kilkanaście lat temu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 02.01.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 (edytowane) Okta Wężownice są nawinięte tak, dlatego że będą połączone równolegle ,wężownica w wężownicy.W sumie będzie to ponad 40 mb rury 22.Chodzi o to, by było, jak podpowiedział mi Adam , tej rurki jak najwięcej w górnej części bufora.Miałem miedż długości 15 i 25 mb i zastanawiałem się jak to połączyć. Adam w rozmowie zasugerował takie wykonanie wężownicy. Ile ty masz tej miedzi, u mnie 25 m to raptem 13 zwojów. Ja zbyt lekko samemu podszedłem pierwszym razem do nawijania i dlatego nie wyszło to dobrze, Jak możesz to zapodaj więcej szczegółów bo mi przychodzi na myśl, że te 25 mb masz od dołu do samej góry a potem te 15 mb masz od samej góry troszkę w dół wewnątrz tych 25 mb. Proszę o więcej szczegółów nie tylko ze względu na mnie Mam 2 x 25mb fi 18 połączone równolegle a decyzję o takiej konfiguracji podjąłem ze względu na: opory przepływu - 2 x 18mm ma pole przekroju 1,28 x większe niż 1 x 22, pole wymiany - 1,62 x większe niż 1 x 22, cena - 2 x 18mm kosztowała mnie 1,6 x więcej niż 1 x 22mm ale tylko o 300 zł a to przy kosztach całego bufora rzędu 10x większych niewielka różnica. Zbiornik "się spawa" i ma 800mm i po wspawaniu króćcy zostało mi pole gdzie mógłem umieścić ok 600mm średnicy wężownicy co przełożyło się na średnicę wewnętrzną nawijania 43cm a zewnętrzną 47cm. Po takim nawinięciu rozłożę w 3 kierunkach każde kolejne kółka tak aby co trzecie było nad poprzednim co trzecim. Ok 1/3 wężownicy będzie szło przez 2/3 zbiornika pozostałe 2/3 wężownicy będzie w sposób zagęszczający się do góry umieszczone w górnej 1/3 zbiornika tak, że na górze ok 10-12 zwoji będzie się stykać ze sobą jedynie przesunięte osiowo. Zapodam zdjęcie po ;D pozdro PS: "się spawa" Edytowane 2 Stycznia 2016 przez Okta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 03.01.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Witam Rozmawiałem przed lutowaniem wężownicy z Adamem i on mi wszystko wyjaśnił. Też nie byłem pewny czy te moje wężownice łączyć szeregowo /jedna nad drugą /czy równolegle /jedna w drugiej/.Adam stwierdził ,że trzeba je połączyć równolegle,jedna w drugiej i dobrze gdy będą miały te samą długość.Zalety tego rozwiązania to mniejsza prędkość przepływu w nich wody / mniejsze wypłukiwanie miedzi i lepszy odbiór ciepła./ Spirala ma tak być nawinięta by na górze było dużo zwojów ,tam jest najcieplej i ich gęstość maleje do dołu. Tam odległości między zwojami nawet 0,5 m są dobre. Kształtujesz to i lutujesz .Na końcu jeżeli będziesz miał cyrkulacje to dopiero przecinasz zewnętrzny zwój i lutujesz trójnik. Wtedy możesz dokładnie go wlutować w miejscu gdzie ma być . Zdjęcia nie są najlepszej jakości robione wieczorem przy kiepskim oświetleniu.Na zdjęciach oczywiście wężownica jest do" góry nogami". Góra jest na dole, bo tak było dobrze ją postawić Ja wczoraj lutowałem ten wymiennik i zostały mi tylko małe poprawki i przygotowanie go do próby ciśnieniowej. Udało mi się wykorzystać kilka zwojów z żle nawiniętej wężownicy i mam teraz ok 47-50 m miedzi, w dwu jednakowej długości odcinkach ,Zastosowałem miedz średnicy 22 , co dało mi powierzchnie wymiany ciepła ok 3,4 m2.Ja dałem taki przekrój miedzi ,bo jak czytałem to forum ,to niektórzy mieli problemy z małym przepływem, gdy zastosowali mniejsze średnice.Lubię wylegiwać się w wannie i nie chciałem by woda do niej leciała "godzinę" Ja nie będę miał w buforze wężownicy do solarów ,mam już nawiniętą wężownice do pompy ciepła i ona będzie pod lejkiem.Ja chcę wykorzystać do grzania wody w buforach solar pomysłu Jaśka ,korzysta z ciepła spod blaszanego dachu i tym ciepłem grzeje bezpośrednio wodę.Pisał,że latem w ciągu dnia jest w stanie nagrzać tą wodę do 60 a w słoneczne dni zimą do 40 stopni. Łatwe w wykonaniu i nie szpeci dachu. To chyba na razie tyle mojej pracy ,jutro mam operacje lewej ręki i chyba kilka tygodni przerwy w pracy. Miłego dnia J.Korona Edytowane 3 Stycznia 2016 przez jerzyka51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 03.01.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Kształtujesz to i lutujesz .Na końcu jeżeli będziesz miał cyrkulacje to dopiero przecinasz zewnętrzny zwój i lutujesz trójnik. Wtedy możesz dokładnie go wlutować w miejscu gdzie ma być Miłego dnia J.Korona Bez sensu. Jak chcesz, żeby to tak działało, jak wymyślił Adam, to na zewnątrz buforu wyprowadź dwa końce rozciętej wężownicy. Wtedy możesz wkręcić trójnik i zawór jednokierunkowy, tak, aby przy cyrkulacji pracowała część wężownicy. Jeśli tak tego nie zrobisz, powrót cyrkulacji równie dobrze możesz podpiąć przed wymiennikiem z wężownic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 03.01.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 [DomyślnieCytat Napisał jerzyka51 Zobacz postKształtujesz to i lutujesz .Na końcu jeżeli będziesz miał cyrkulacje to dopiero przecinasz zewnętrzny zwój i lutujesz trójnik. Wtedy możesz dokładnie go wlutować w miejscu gdzie ma być Miłego dnia J.KoronaBez sensu. Jak chcesz, żeby to tak działało, jak wymyślił Adam, to na zewnątrz buforu wyprowadź dwa końce rozciętej wężownicy. Wtedy możesz wkręcić trójnik i zawór jednokierunkowy, tak, aby przy cyrkulacji pracowała część wężownicy. Jeśli tak tego nie zrobisz, powrót cyrkulacji równie dobrze możesz podpiąć przed wymiennikiem z wężownic/HTML] Możesz wyjaśnić mi dlaczego przy takiej cyrkulacji jak zrobiłem ,nie będzie to poprawnie działać.Czy ilość wody z cyrkulacji, która popłynie na dół pierwszej wężownicy i następnie drugą do góry, będzie na tyle znacząca w stosunku do tej ,która będzie płynęła tylko pierwszą do góry że mocno to zakłóci ten proces. Przecież ta druga odnoga będzie kilka metrów dłuższa ,przez co opór przepływu będzie większy.Dodatkowo woda zimniejsza na dole bufora ma większą gęstość od tej na górze, to chyba też dodatkowy opór.Ja nie wiem jak to policzyć. Gdy jest rzeczywiście tak ,że taki sposób cyrkulacji jest jednak całkiem bez sensu to dla mnie byłoby technicznie prościej połączyć dodatkowo dwie wężownice na wysokości wejścia cyrkulacji. Miłego dnia J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 03.01.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Opór tych kilku metrów rury jest pomijalny. Tak, połączenie dwóch wężownic to również wyjście z sytuacji Edytowane 3 Stycznia 2016 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts