marcinpq 02.02.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 glinka glinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 02.02.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Czyli spaliny 200-250*C oraz powrot na kotle pow. 60*C -> pewność, że kotła nie zeżre korozja. Czujnik temp. spalin, które opuszczają komin ze względu na ochronę komina? I jak tu wycisnąć ostatni gram węglowodorów/węgla do utlenienia z paliwa jak w pierwszej kolejności trzeba chronić kocioł i komin ? ech, cięzka dola palacza D Można próbować w kotłowni zamontować dwa lub trzy piece o różnej mocy i wykorzystywać je według pogody lub prościej, czyli pod średniej mocy piec podłączyć bufor ok 500 l i palić np na jakiejś średniej mocy, by swoje mogły dostać kaloryfery(podłoga) a naddatek do bufora. Rozwiązanie jeszcze lepsze, to duży bufor i jak najszybsze ładowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 02.02.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 ...duży bufor i jak najszybsze ładowanie. Z rozmowy z właścicielem firmy gdzie zamawiałem kocioł wynikało, że paląc drewnem ew. węglem o dużej zawartości części lotnych czyli paliwem długopłomienicowym mogę doprowadzić do sytuacji gdzie kocioł przekracza zaprojektowaną moc znamionową i jest to spowodowane zbyt dużą temperaturą spalin na czopuchu (teraz jak paliłem drewnem modrzewiowym to jezor ognia przepływał przez cały wymiennik i częsciowo dostawał się do komina). Zwiększając przepływ wody przez kocioł zmniejszałem lokalny efekt przegrzania wymiennika jednocześnie zwiększając stratę kominową. W/g mnie jak najszybsze ładowanie bufora może kłócić się ze sprawnością procesu ze względu na zbyt duża temp. spalin wylatujących z komina. Znowu coś za coś pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 02.02.2016 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Kocioł, o którym wspominasz ma wyraźnie za mały odbiór a być może jest na płomień krótki, czyli inne paliwo Najlepiej jakby w takim piecu był"myk" do regulacji powierzchni chłodniczej, czyli jak płomień krótki, to jakąś część można było pominąć a jak długi to uaktywnić. Nie wiem czy takie coś można kupić lub czy jakiś śmiałek robi prywatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 02.02.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Kotły typowo węglowe nie nadają sie do drewna mają zazwyczaj krótkie wymienniki , drewno ma długi płomień i będzie kończył sie w kominie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 02.02.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Kotły typowo węglowe nie nadają sie do drewna mają zazwyczaj krótkie wymienniki , drewno ma długi płomień i będzie kończył sie w kominie Tak dokładnie powiedział mi właściciel firmy z tym, że jak prowadzę kocioł na miarkowniku (nawet jak jest sporo otwarty) to płomień z drewna kończy się na ok 2/3 długosci wymiennika czyli nie wpada do komina. Chodziło mi o sytuację kiedy "jak najszybciej" chciałbym naładować bufor. Otwieram dolne drzwiczki popielnika (mam dolniaka) i płomień na drewnie wychodzi z czopucha, zwiększam przepływ wody przez kocioł (u mnie z 1 na 3) i ustaje podgotowywanie oraz wymiana ciepła przez powierzchnię wymiennika jest najintensywniejsza ale wywalam za wymiennik za gorace spaliny czyli strata kominowa. Z tego wnioskuję, że tak czy siak bez opomiarowania temp spalin sie nie da dobrze dostroić kotła. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 02.02.2016 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 (edytowane) To ślepa uliczka z podkręcaniem pompy . Pierwsze ,termometr do czopucha tem spalin nie wiecej jak 250 st i tak poustawiać " wiatry w kotle " ewentualnie trochę poprawić fabrykę kotłową i dopasować kocioł do potrzeb , temperatura w czopuchu ma być w miarę stała . Pompę należy tak ustawić aby odbierała wyprodukowaną ilość ciepła , przy założonej delta t ( wejście , wyjście z kotła ) . Ja mam kocioł 25 kW pewnie przez moje zmiany trochę mniej . Pompa pracuje mi na 1 biegu i to jeszcze zdławiona , ładująca bufor . Prawdopodobnie będzie to moc nominalna kotła czyli max sprawność , przy dobrze spalonym paliwie .Ale odbiegamy od tematu buforów Edytowane 2 Lutego 2016 przez rjarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 02.02.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 (edytowane) Witam. Jarkowi się nie dziwię ale ty adamie mój idol, mi nie wierzy?No nie chcem ale muszem się napić. Wiem, fakt nie jestem specjalistą,fakt jestem leśnikiem i malarzem z wykształcenia to ci się nie dziwię,że się dziwisz. Okta,to jest wielki problem w tym kraju,wszyscy chcą kotłem na wungiel spalać drewno jak w t.z.w. zgazowującym,który ze zgazowaniem i tak nie ma wiele wspólnego. Ale HG jest już o wiele sprawniejszym urządzeniem do spalania drewna. Jak chcesz to potrafisz pisać zwięźle,tak trzymaj Pozdrawiam. Edytowane 2 Lutego 2016 przez miedziannik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 02.02.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Witam rjarek tłumaczyłem ja i jeszcze raz napisał to Adam. Jeżeli masz piec nisko a nad nim kolejno bufor, kaloryfery i zbiornik wyrównawczy ,to ciśnienie największe będzie w piecu. W tym układzie najwyższe ciśnienie będzie w buforze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 02.02.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 najwyższe ciśnienie będzie w najniższym miejscu układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2016 23:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 I tego trzeba się trzymać! miedziannik.Ja Ci wierzę i podziwiam!A to, ze kocioł "ma brać wszystko" od opon przez drewno po antracyt - to fakt!Każdy by chciał... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 02.02.2016 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 (edytowane) A to, ze kocioł "ma brać wszystko" od opon przez drewno po antracyt - to fakt! Każdy by chciał... OOO nie drewna do tego nie mieszajcie Chociaż w innym wątku jak przeczytałem co emituje palone drewno to już nie za bardzo mam ochotę na "wędzone". Walczę na osiedlu z kopcącymi kominami ale jak rjarek napisał to wątek buforowy/akumulatorowy. Jednak bufor sam w sobie bez tych kotłów, solarów, PC, czterdziestu różnych kotłów podłączonych do jednego komina? hmmm A propos buforka: jak ktoś robi samoróbkę ze ścianką 8-12mm to warto podliczyć wagę i ciepło właściwe bo wprowadza to dodatkowe kilka-kilkanaście % kWh "pojemności" akumulacyjnej buforka. Mój ze ścianką 3mm i deklami 5mm dodaje ok 4kWh dodatkowej pojemności. pozdro Edytowane 2 Lutego 2016 przez Okta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 03.02.2016 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Witam. Tak a najniższe atmosferyczne w zbiorniku wyrównawczym =100 st. i woda wrze i tego się będziemy trzymać. Okta,to co emituje spalone drewno to pikuś tego co wungiel,o oponach nawet nie wspomnę. Wystarczy prosta konstrukcja dopalająca gazy typu RS i jest prawie jak kocioł gazowy. Zamiast grubej blachy lepiej zrobić ściany z silikatów,łatwiejsza obróbka i przypuszczam kasa nie większa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 03.02.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Stal ma chyba z 10 razy mniejsze ciepło właściwe niż woda , więc chyba można sobie darować ilość ciepła zmagazynowanego w ściankach bufora , chyba że bufor ważył by z 5 ton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 03.02.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 najwyższe ciśnienie będzie w najniższym miejscu układu A jak połączysz piec z buforem? Przez promiennik? Kocioł możesz z buforem połączyć, piec raczej ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 03.02.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 A jak połączysz piec z buforem? Przez promiennik? Kocioł możesz z buforem połączyć, piec raczej ciężko. No jak to jak?.. Wsadzasz bufor do pieca i grzeje go pełną parą albo raczej spaliną i jakia powierzchnia wymiany uaaa (offtop) A tak na poważnie to faktycznie przeliczyłem dokładniej i pojemność cieplna stali bufora to kilka kWh więcej i owszem do prób i obliczeń można przyjąć poprawkę ale w codziennym użytkowaniu niezauważalne. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 03.02.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 A jak połączysz piec z buforem? Przez promiennik? Kocioł możesz z buforem połączyć, piec raczej ciężko. ale o co Ci chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.02.2016 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Piec ma kafle a wodę grzejesz w KOTLE. W piecu się pali a kotły się PROWADZI. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 04.02.2016 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Witam. No niekoniecznie,mój piec kuchenny nie ma kafli a grzeje wodę. W kotle tysz się musi palić,bo nic nie poprowadzisz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 04.02.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Witajcie. Kupiłem buforek i wpisuję się do grona buforowców. Jest jeszcze jeden bliżniak mojego- około 800 litrów i emalia. http://olx.pl/oferta/nowy-zbiornik-akumulacyjny-do-instalacji-c-o-800-litrow-CID628-IDbDzOB.html Bufor już w piwnicy i jego kąt. Nie wiem czy nie za późno piszę, ale szczeliny dokładnie bym uszczelnił opianką. Lambda lambdą, ale konwekcja może wywiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts