Bogusław_58 06.02.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Te przewymiarowanie to genialna idea. Nigdy jakoś nie pomyślałem o tym w stosunku do kaloryferów. Owszem stosuję w piecach ceramicznych i się pięknie sprawdza. Piecem ceramicznym można grzać podłogówkę ale kaloryfery to już nie, gdyż trudno jest utrzymać na nich "wysokie ciepło". Przy przewymiarowaniu, kaloryfer będzie działał podobnie jak podłogówka. Dzięki za rozszerzenie horyzontów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 06.02.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Te przewymiarowanie to genialna idea... Przy przewymiarowaniu, kaloryfer będzie działał podobnie jak podłogówka... U mnie tak dokładnie parter jest zrobiony. Broń Panie Boże dać temperaturę powyżej 40*C na grzejniki w takie jak teraz chłodne dni. Jak na dworze na minusach to dłużej utrzymuję ogień na piecu, ale temp standardowego grzania nigdy jeszcze nie przekroczyła 45*C. Dawałem tylko więcej na grzejniki jak dom był wychłodzony po kilku dniach niegrzania. Ale wtedy to już byłem palacz pełna gębą, w piecu aż dudniało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 06.02.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 odpowiedzi są proste dwa złady bo zawsze mam ciepłą CWU, nawet gdy rozładuję baniak główny 1000l ,CWU to 300l,(przydatne w okresach przejściowych gdy palimy cyklicznie ,no i pozwala na głębokie rozładowanie zładu głównego nie zmuszając do kompania czy mycia w zimnej wodzie). Czyli według Ciebie: - lepiej mieć 300 litrów CWU niż 1000. - lepiej częściej palić w piecu (bo te 300l trzeba grzać pewnie codziennie w okresach przejściowych) - lepiej mieć bardziej skomplikowaną (droższą i z definicji bardziej zawodną) instalację A wszystko to, by móc się wykąpać w ciepłej wodzie, gdyby przypadkiem okazało się, że bufor się wychłodził do "zera", a dom już zamarzł (co umożliwia wychłodzenie bufora). Jak to jeszcze zestawić z grzejnikami, które trzeba zasilać temperaturą zbliżoną do CWU, to... jakoś "dziwnie" to wygląda. dadi321: nie obraź się, ale Adam nie przypadkowo odsyłał Cię do początku tego wątku. Można komplikować układ tak jak proponujesz (bo kto bogatemu zabroni), ale twierdzenie, że tak jest lepiej, to jednak podpada już pod mniemanologię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadi321 06.02.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 (edytowane) nie masz za co przepraszać, częściowo przebrnąłem ale chyba zgodzisz się że mogę mieć swoje zdanie , już tłumaczę , u mnie grzejniki pracują efektywnie do temperatury ok 34C ciężko w tej temperaturze brać prysznic , lepiej mieć 300l tylko CWU które starcza mi na 3 dni niż 1300 które wystarcza na 12 godzin , bywało że w pracy dłużej bufor rozładowany a dziecka nie ma w czym wykąpać, a gdyby mi się znudziło kompanie to z tego bufora też zagrzeję dom , ale....... to moja decyzja a nie zastosowanego układu. Czy droższy to zależy co kupisz , gdzie i za ile.Co do niezawodności, są to elementy normalnie stosowane w CO zawory termostatyczne tylko o zwiększonym przepływie , siłowniki termiczne (cena kompletu 120zł )więc urządzenia dosyć niezawodne Natomiast wydaje mi się że urządzeniem najczęściej zawodnym w takich układach jest wężownica do CWU, popatrz na allegro lub OLX ile tam jest wymienników z rozciekniętymi wężownicami, w końcu pracuje ona pod ciśnieniem sieci wodociągowej na czasami dosyć twardej wodzie .Cała automatyka może się sprowadzić do kilku przełączników , zależy czego oczekujesz ,koszt tego rozwiązania jeżeli chodzi o automatykę łącznie z zaworami to poniżej 1000zł, za to bufor bez przeróbek po zamknięciu temperatura w zimnym garażu spada ok 2 C na dobę , żadnego problemu z lewymi przepływami itpi podstawowa sprawa pełna kontrola na układem to ja decyduję gdzie płynie ciepło i w jakiej kolejności, a nie układPonadto nigdzie nie napisałem że musicie robić tak jak ja to opisałem to jest pewna alternatywa mająca duże zalety które opisuję a każdy ma swój rozum i musi zdecydować sam czego oczekuje Edytowane 7 Lutego 2016 przez dadi321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.02.2016 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Jak jesteś zadowolony z pracy układu - jest dobry! Są takie grzejniki z wymuszonym wentylatorem opływem strugi powietrza.Pracują poprawnie już od jakich 25stC. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadi321 06.02.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 u mnie to zwykłe aluminiowe grzejniki tylko przewymiarowane i taki mały myk do podniesienia sprawności układu oraz obniżenia temperatury powrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.02.2016 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Plus generator wodoru w gratisie...Inhibitora jakiego tam dolej... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadi321 06.02.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 (edytowane) nie do końca , nic drogiego , słyszałeś o ogrzewaniu listwowym ja coś takiego mam na powrocie ,pracuje doskonale szczególnie pod oknem tarasowymoczywiście samoróbka bo na kupne to mnie nie stać Edytowane 7 Lutego 2016 przez dadi321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 06.02.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Witam Na początek przywitam się jako, że to mój pierwszy post na forum.Chodzi o kwestię wpięcia kominka w instalację.Planujemy kocioł Vienybe 20+ i bufor 2000 litrów, samoróbka ze zbiornika hydroforowego.Zapotrzebowanie domu na ciepłohttp://cieplowlasciwie.pl/wynik/170jChodzi o to czy jest sens kupowania wkładu kominkowego z płaszczem wodnym i robienia całej instalacji, czy lepiej dać sobie spokój i tą energię puszczać w komin? Jakie są orientacyjne koszty instalacji do podłączenia kominka, same materiały? Ile orientacyjnie trzeba grzać kominkiem aby naładować bufor 2000 litrów? Wiem, że wszystko zależy od mocy kominka, chodzi mi po prostu o przykłady, ponieważ mocy kominka też nie mamy jeszcze.Palić chcemy okazjonalnie, nie potrafię na chwilę obecną określić częstotliwości. Kominek będzie oddalony od kotłowni jakieś 6 metrów. Nie chcemy też mieć DGP. Więc albo płaszcz, albo goły kominek.Wiem, że teoretycznie można to policzyć, ale spalanie w kominku jest dla mnie tak nieprzewidywalne, że chciałabym podpytać o opinie kogoś kto podobny układ użytkuje bądź będzie potrafił sobie to wyobrazić lepiej od nas Pozdrawiam. Też chciałem mieć w domu kominek z płaszczem wodnym i bufor >Nawet nawierciłem w buforze dziury, bu wpiąć tam kominek. Jednak zrezygnowałem z tej koncepcji. Kominek będzie w oranżerii ,taki dla rekreacji. Buduje dom pasywny ,patrzyłem na twoje obliczenia zapotrzebowania ciepła ,też nie są duże. Zastanowiłeś się, jak zaizolujesz ten kominek ,by po godzinie w nim palenia ,nie trzeba w domu chodzić bez ubrania. Będziesz palił w nim normalnie ,to masz kilka kW ciepła .które idzie do domu ,a twój dom potrzebuje w takie dni jak teraz 2,6 kW. Kominek z płaszczem wodnym wymaga, by palić w nim optymalnie ,bo inaczej tego ciepła będzie niewiele i tej wody nigdy nie zagrzejesz.Trochę czytałem na ten temat i doszedłem do wniosku ,że nie jest prosto ,ani tanio dobrze zaizolować kominek ,dlatego zrezygnowałem z niego w domu.Miłego wieczoru J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadi321 07.02.2016 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Te przewymiarowanie to genialna idea. Nigdy jakoś nie pomyślałem o tym w stosunku do kaloryferów. Owszem stosuję w piecach ceramicznych i się pięknie sprawdza. Piecem ceramicznym można grzać podłogówkę ale kaloryfery to już nie, gdyż trudno jest utrzymać na nich "wysokie ciepło". Przy przewymiarowaniu, kaloryfer będzie działał podobnie jak podłogówka. Dzięki za rozszerzenie horyzontów To sposób często stosowany tylko my na to nie zwracamy uwagi, ogrzewanie kanałowe lub tzw konwektory to nic innego jak rozbudowa powierzchni czynnej grzejnika, co pozwala na zasilanie go niższą temperaturą, podłogówka to też nic innego jak potężna powierzchnia czynna , pomijając pojemność cieplną która czasami jest wadą, no dochodzi też miejsce oddawania ciepła czyli od dołu , ale ogrzewanie ścienne lub sufitowe jest już pozbawione tej cechy. Grzejniki jest łatwiej rozbudować ponieważ nie wymagają dewastacji pomieszczeń jak w przypadku podłogówki, oraz nie jest to inwestycja droga obecnie grzejnik 10 żeber można kupić za 180zł, jeżeli tylko mamy go gdzie powiesić to chyba warto , a jeżeli nie to mamy jeszcze do wyboru grzejniki wyższe, jest jeszcze jedna korzyść z takiej rozbudowy zwiększamy ilość ciepła oddawanego przez promieniowanie a zmniejszamy konwekcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.02.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Tak, wiemy o co chodzi ale nie zawsze do nas dociera wszystko i w szczegółach, a wtedy nie można tego należycie wykorzystać.Przewymiarowywanie też nie jest ideałem, ale można to zaakceptować na tyle, że może się stać standardowym rozwiązaniem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadi321 07.02.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 na tym świecie nie ma rzeczy idealnych , a to dlatego że nie to jest piękne co jest piękne, ale to co się komuś podobapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 07.02.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Witam. Dadi321,a takie coś widziałeś ? http://www.heizleisten-murnau.de/einbauanleitung.html To tysz ogrzewanie listwowe,posiadam i innego bym nie chciał. Ma tylko jedną wadę=cena,ale budujesz to tylko raz w życiu,choć byś nawet był z plemienia hunza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadi321 07.02.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) Witam. Dadi321,a takie coś widziałeś ? http://www.heizleisten-murnau.de/einbauanleitung.html To tysz ogrzewanie listwowe,posiadam i innego bym nie chciał. Ma tylko jedną wadę=cena,ale budujesz to tylko raz w życiu,choć byś nawet był z plemienia hunza. Pozdrawiam. mam coś podobnego , wprawdzie mniejszej mocy ale tanie i prostsze do zrobienia, pracuje na wodzie powrotnej z grzejników i jest praktycznie niewidoczne Edytowane 7 Lutego 2016 przez dadi321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 07.02.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Ale to jedyne ogrzewanie jakie mam,potrzebuje podobnych temp. jak grzejnik konwekcyjny,ale jest w 100 % ogrzewaniem IR=funkcjonuje na zasadzie efektu Coandy. A że jest widoczne=obudowa 7 x 14 cm. jest olbrzymim plusem=są minimalne straty ciepła ścian w porównaniu do ogrzewania ściennego,no i obrazek możesz przybić gdzie chcesz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadi321 07.02.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 ale wiesz jak to jest jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma . Moje ogrzewanie listwowe powstało z konkretnego powodu z potrzeby chwili , gdy grzejniki już były a fundusze nie pozwalały na inne rozwiązania:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 07.02.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Witam. Koledzy w burzliwej dyskusji przeoczyliśmy pytanie kolegi antka 12345 na str. 605,chłopak w akcie desperacji założył swój wątek. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245726-bufor-gdzie-go-postawic-w-tym-wypadku To co koledzy pomożecie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadi321 07.02.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 no tak czasami coś umknie , jak napisałem kilka postów wcześniej ja preferuję dwa bufory , u mnie cwu ok 6 m rurki 15 i niestety trzeba poczekać ok 15 sekund na ciepłą wodę, liczę długość rurki a nie odległość w linii prostej, wszystko zależy od przepustowości perlatora w kranie, bo ciśnienie w instalacji powinno być w miarę jednakowe ok 4 bary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 07.02.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Ja mam dwa bufory jeden 2 tyś l do co drugi 500 l tylko do cwu , bardzo sobie to chwalę , drugi raz zrobił bym identycznie . Mam małą piwnicę , gdyby była większa to ten pierwszy miał by ze 3 tys l . Domu mam ok 250 m2 w starej technologii , dość energochłonny . W całości przewymiarowane grzejniki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antek12345 07.02.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Ja mam dwa bufory jeden 2 tyś l do co drugi 500 l tylko do cwu , bardzo sobie to chwalę , drugi raz zrobił bym identycznie . Mam małą piwnicę , gdyby była większa to ten pierwszy miał by ze 3 tys l . Domu mam ok 250 m2 w starej technologii , dość energochłonny . W całości przewymiarowane grzejniki . Panowie jak za bardzo kombinuje to odrazu z grubej rury na mnie najechac. A gdybym tak podobnie jak kolego rjarek zrobil.W garazu do c.o postawil kolosa takiego jak smok hehe a w piwnicu cos mniejszego do cwu. I w tedy i wilk syty i owca cala Nie ukrywam ze chcial bym znac tez zdanie pana adama.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts