Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Dziś kupiłem 3x25m Cu15 i tak siedzę i wychodzi że w moim buforze wyjdzie z tego tylko 3x13 spiral o średnicy 60cm. bufor ma 200cm wysokości, mam trochę wątpliwości czy to nie będzie za rzadko. Chciałem jutro to zrobić ale dzisiaj wieczorem już mi ręce opadają z tego rozmyślania.

Jak myślicie będzie dobrze czy lepszym rozwiązaniem było by zrobić dłuższe spirale w dwóch odcinkach. Ma ktoś zdjęcie jak powinna wyglądać wężownica 25m??

Czacha dymi normalnie:bash::bash::bash::sleep::sleep:

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziś kupiłem 3x25m Cu15 i tak siedzę i wychodzi że w moim buforze wyjdzie z tego tylko 3x13 spiral o średnicy 60cm. bufor ma 200cm wysokości, mam trochę wątpliwości czy to nie będzie za rzadko. Chciałem jutro to zrobić ale dzisiaj wieczorem już mi ręce opadają z tego rozmyślania.

Jak myślicie będzie dobrze czy lepszym rozwiązaniem było by zrobić dłuższe spirale w dwóch odcinkach. Ma ktoś zdjęcie jak powinna wyglądać wężownica 25m??

Czacha dymi normalnie:bash::bash::bash::sleep::sleep:

3 x 13 spirali to ok 39 zwojów do rozłożenia to nie jest mało. U mnie jest mniej więcej tyle samo. To może być uciążliwe ale jak przejrzysz wstecz z 20-30 stron to znajdziesz kilka zdjęć.

Najważniejsze aby większa część zwojów była w mniejszej górnej części zbiornika, oczywiście jeśli zakładasz układ warstwowy etc, itp... i ty się zaczynają schody bo jakieś założenia musisz poczynić - coś co będzie punktem wyjścia. Przykładowo: "będę chciał mieć 60cm górnej warstwy zbiornika zawsze powyżej 50*C". W tej zakładanej warstwie zachodzi tym intensywniejsza wymiana ciepła czym większy pobór wody będziesz miał. Warstwy poniżej mają zabezpieczyć wstępne podgrzanie wody do tych 20-30*C. Adam dość dobrze wyjaśnił to na przykładzie wężownicy od solara - "dynamiczna zmiana mocy". Tu masz podobną sytuację, że zwiększenie przepływu wody przez wężownice powoduje, że w coraz dalszych odległościach wężownicy od wejścia ZWU do bufora zaczyna występować większy gradient temp. więc i wymiana intensywniejsza. Zagrożeniem jest sytuacja gdzie następuje tak duży pobór CWU, że w końcowych długościach wężownic woda jest jeszcze za chłodna a gradient temp. za mały aby przy takim przepływie przekazać odpowiednią ilość energii.

Sytuację taką rozwiązujesz zwiększając gradient czyli zwiększając temperaturę w górnych warstwach zbiornika.

Nie wiem czy nie za bardzo nie zamąciłem ale jak spróbujesz sobie to wyobrazić jak płynie ta woda przez rurkę od spodu bufora i jak tę rurkę otacza coraz cieplejsza woda i gdzie tej wody najcieplejszej jest najwięcej to zrozumiesz dlaczego właśnie tam jest najwięcej zwojów. A dlaczego zwoje z samego dołu? Bo transport ciepła z gorącej wody do zimniejszej przez ściankę rurki ma pewne ograniczenia i najlepiej jest ją ogrzewać stopniowo.

Masz 25mb pojedynczej rurki czyli wypada ok 1,3*C do podniesienia na 1 mb rurki. Temp. ZWU 10*C a zakładana temp CWU 43*C. Jakby woda w buforze miała liniowy rozkład temp. od 12->45*C to zwoje były by równomiernie rozłożone w długości bufora. Jest jednak tak, że na samym dole zazwyczaj panują temp ok 20-30*C a na górze 40-90*C a do tego rozkład jest nieliniowy więc i rozkład rurek musi być nieliniowy.

uff

pozdro

Witam. Użytkuje już bufor 1000 l i mam podobne problemy jak Pekaesik Zimny powrót przez pierwsze dwie godz. ładowania Skropliny leją sie strumieniem przy drewnie Dość tego !! Zakupiłem juz 3 drozny ESBE 511 na 50 st. i będę go montowal. Myslalem że sie obędzie bez niego i grawitacja wystarczy ale mam pionowy wymiennik w kotle i tradycyjnie na ostatnim na dole następuje spore wykraplanie.

Po za tym zawiodlem sie na zaworze zwrotnym roznicowym z Ping pongiem w środku Oczywiscie dziala jak pracuje pompa kotła ale w ogóle nie chroni przed wychlodzeniem bufora. Czopuch kotła przyjmuje temp. bufora na tej wysokosci.

Wielkie nadzieje pokladam w zaworze klapowym, juz zakupiony.

Mam pytanie jeśli zamontuje go na poziomym odcinku rury z delikatnym spadkiem do kotła to klapka jest trochę uchylona. Czy nie trzeba poprawic fabryki przymykajac ją jakoś przeciw wagą.

Wielkie nadzieje pokladam w zaworze klapowym, juz zakupiony.

Mam pytanie jeśli zamontuje go na poziomym odcinku rury z delikatnym spadkiem do kotła to klapka jest trochę uchylona. Czy nie trzeba poprawic fabryki przymykajac ją jakoś przeciw wagą.

Zawór klapowy założony zgodnie ze sztuką też czasem nie domyka się , Wszystko zalezy od konstrukcji zaworu , oraz tego jak bardzo gorąca woda chce wracać do kotła ( różnica ciśnień przed i za klapą zaworu) . Miałem z tym sporo problemów , zawory mi nie trzymały , znalazłem rozwiązanie , przerobiłem zawiesie klapy . Opisałem to w swoich wcześniejszych postach . W Twoim przypadku może tego problemu nie będzie .

[...] grzałki umieszczone pionowo, podczas gdy stopniowo powiększa się warstwa gorącej wody, zaczynają być zanurzone "odwrotnie" w coraz mniejszej warstwie chłodnej/letniej wody a w coraz większej warstwie gorącej wody. Masz wtedy sytuację kiedy czubek grzałki jest zanurzony w 30-40*C, środek w przykładowo 60*C a coraz większa część grzałki u nasady w wodzie o temp bliskiej 100*C. W ten sposób od części grzałki przy nasadzie woda o temp blisko 100*C nie ma jak bezpiecznie odebrać ciepła powodując zagotowanie i pracę grzałki w niebezpiecznych warunkach być może prowadzących do uszkodzenia

A ogrzejmy tymi pionowymi grzałkami troszkę mniej (średnio o 10 stopni mniej). Będziemy wtedy mieć:

sama góra: blisko 90*C

20cm od góry: 50*C

40cm od góry: 30*C

Tak... Tak w zamyśle ma to działać :p

Biorąc pod uwagę rozmiar bufora (4300l), to do jednorazowego ogrzania samej tej górnej warstewki o wysokości 40cm (V = 800 dm3) z temperatury 30*C do 50*C (dT=20*C) w całości (grzałki poziomo) potrzeba blisko 20kWh (powiedzmy 10 PLN).

Przy pionowych powinno być taniej gdyż można przypuszczać, że dla CWU wystarczy, że warstewka będzie miała: sama góra: 55*C, 20cm od góry: 45*C, 40cm - 35*C .

A teraz pytanko: Jak radzicie zamontować grzałki do grzania całego bufora? Być może będę chciał grzać panelami fotowoltaicznymi z demontażu, albo czasem dogrzewać prądem z sieci. robienie tak wielkiego lejka mi się nie uśmiecha, przepływowe grawitacyjne zewnętrzne ustrojstwo z grzałkami to trochę zabawy. Może po prostu grzałki w ściance zbiornika na różnych wysokościach załączane przez odpowiedni sterownik (mało eleganckie...)?

(opis bufora w poście #12223)

Pozdrawiam

Dawid

One są z czarnej blachy, ok 7mm. Dziś mi taki przyszedł.

Nastepna dostawe zbiornikow beda miec pod koniec marca.

Dziś coś takiego zrobiłem, roboty i nerwów kupę :/ na drugim zdjęciu 3 spirala nie jest do konca przymocowana

http://s27.postimg.org/4e2q9vypb/20160225_125200.jpg

http://s28.postimg.org/bmmpzewvt/20160225_163200.jpg

Edytowane przez sieno26

Dziękuję za zawór klapowy oczywiście zamontuje zgodnie ze sztuką.

Namiar na zbiorniki

ttp://bigtech.pl/pl/i/Kontakt/15 przedzwoń do Pana Andrzeja

Od czasu do czasu wystawiają na all..o

Też mam stamtąd mojego polecam i witam w klubie. Swoją drogą ciekawe ile % użytkowników w spisie Bajcika ma zbiorniki z Poznania.

Oczywiście zbiorniki są ze stali czarnej do spawania cięcia w sam raz . Mój ma 8mm blachę.

A ogrzejmy tymi pionowymi grzałkami troszkę mniej (średnio o 10 stopni mniej). Będziemy wtedy mieć:

sama góra: blisko 90*C

20cm od góry: 50*C

40cm od góry: 30*C

Tak... Tak w zamyśle ma to działać :p

Do przemyślenia:

Jak te 5cm spirali grzejnej u nasady grzałki umieszczone pod górną dennicą ma wiedzieć, że już ma przestać grzać jak pod dennica będzie już 90*C a 5cm niżej będzie 30*C. Tak to będzie wyglądać? Sama się zorientuje? Termostat na -50cm będzie chciał nadal aby działała a ona nie ma możliwości nagle przestać grzać na kawałku spirali :(

Mimo wszystko przemyśl wspawanie 2-3 muf na grzałki z boku tak na wszelki wypadek :p

W pozycji poziomej cała grzałka jest zanurzona w wodzie o najniższej temperaturze biorąc pod uwagę warstwy wyższe więc ma co cała grzała grzać.

pozdro

Edytowane przez Okta

Jak te 5cm spirali grzejnej u nasady grzałki umieszczone pod górną dennicą ma wiedzieć, że już ma przestać grzać jak pod dennica będzie już 90*C

pozdro

Myślałem o czujniku przylgowym mocowanym na dennicy. To rozwiązuje wspomniany problem. Ciągle waham się, czy nie zrobić standardowo - dużego lejka i wrzucić grzałki pod lejek, lub czy nie dać grzałki "awaryjnej" poziomo 40cm od góry, tak jak proponujecie. Korzystając z rady, mufy zostaną wspawane a tuż przed samy zalaniem zadecyduje gdzie wkręcić grzałki.

Jeśli chodzi o podejścia do kotła, to zastanawiam się, czy wspawać tylko mufę z kolankiem, czy może wyjść spawaną instalacją aż poza przewidywaną izolację. Jak radzicie?

Adamie, który Gumosil polecasz oraz jaką geometrię uszczelki stosowałeś (przekrój w kształcie prostokąta?)? U mnie obwód to 5mb, dla grubości uszczelki równej 5mm i szerokości 20mm, objętość uszczelki to jakieś 0,5 dm3.

A gdyby tak, zamiast na szybę, wlać ten silikon do starego przezroczystego węża ogrodowego o odpowiedniej długości i spiąć go w obręcz? Niechciane powietrzne bąble można by strzykawką z igłą zassać. Po utwardzeniu i rozcięciu węża mielibyśmy ładny wałek uszczelniający :)

Pozdrawiam

Dawid

Edytowane przez dawidjj

Są firmy które robią takie uszczelki na zamówienie podajesz tylko wymiary, u nas w firmie często zamawiamy o-ringi pod nietypowe wymiary.

Natomiast jeżeli dennica ma powierzchnię przylegającą do bufora dosyć szeroką to można spokojnie położyć silikon na niej i skręcić , oczywiście po oczyszczeniu i odtłuszczeniu , sprawdza się doskonale. stosowane w wielu maszynach .

Jeżeli chcesz mieć to łatwo demontowalne to w dennicy trzeba nawiercić i nagwintować kilka otworów np 4 szt, pod tymi otworami w kołnierzu nie ma otworów , wkręcenie w nie śrub powoduje rozerwanie silikonu i podniesienie dennicy

Edytowane przez dadi321

Ja wylewałem z gumosilu WW.

Dwa kilo było akurat dość.

Grzałka pionowo w dół to smutny pomysł.

Grzałka pozioma lub pionowa w górę to pomysł znacznie lepszy.

dadi321

Samą prawdę piszesz.

To też dobre podejście do problemu.

Adam M.

Dziś kupiłem 3x25m Cu15 i tak siedzę i wychodzi że w moim buforze wyjdzie z tego tylko 3x13 spiral o średnicy 60cm. bufor ma 200cm wysokości, mam trochę wątpliwości czy to nie będzie za rzadko.

No nie wiem, ja mam 2x7 okrążeń dla CWU i działa. Co prawda fi18 a nie fi15, ale i tak bym się nie martwił.

Najważniejsze aby większa część zwojów była w mniejszej górnej części zbiornika, oczywiście jeśli zakładasz układ warstwowy etc,

[...]

ale jak spróbujesz sobie to wyobrazić jak płynie ta woda przez rurkę od spodu bufora i jak tę rurkę otacza coraz cieplejsza woda i gdzie tej wody najcieplejszej jest najwięcej to zrozumiesz dlaczego właśnie tam jest najwięcej zwojów.

Szczerze mówiąc, to do dzisiaj nie wiem po co zagęszczać zwoje u góry. Mnie się to zawsze kojarzyło ze szybszym obniżaniem temperatury w tym rejonie.

No ale może mój "chłopski rozum" pracuje inaczej niż twój :D

Kusi mnie od jakiegoś czasu wymyślić model fizyczny wymiany ciepła zład->wężownica, i zbudować symulator, układać różnie wężownice i uruchamiać to na tym samym scenariuszu.