Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

1. Mam pytanie na jakiej wysokości umieścić powrót do kotła z bufora ile centymetrów wyżej od powrotu? Powrót na kotle 34cm od posadzki, 2cm na 50cm odległości wystarczy? Wysokość kotłowni mam 3,5m a bufor 2,97m tak że zapasu 0.5m jest. Bufor i tak musi stać na nóżkach, teraz tylko kwestia ich wysokości. Fi 1 i 1/2

2. Kolejna rzecz to ma ktoś może kapilary do termometrów zamontowane do zewnętrznej ściany bufora? Widziałem kiedyś że miał koleś tak montować ale czy ostatecznie tak zrobił? Nie znalazłem.

3. Czy Conexy mogą być stosowane do miękkiej miedzi? wydaje mi się że to nie ma znaczenia, ale wole dopytać. Planuję wyprowadzić wężownice pojedynczo na conexy i połączyć trójnikiem na zewnątrz lutem miękkim

Edytowane przez Bullineczka

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Odnośnie pkt 2 termometry przylgowe są szeroko stosowane, u mnie w instalacji większość czujników jest przylgowa, różnica na odczycie jest pomijalna a wygoda duża, zresztą kapilara w pochwie to tak naprawdę też przylga

poniżej tulejka rozporowa do miedzi miękiej

tuleja-wzmac18-stan-dconex.jpg

Edytowane przez dadi321

Wielkie dzięki, to jednak robię trójniki i spawanie wewnątrz a conexy na twardej lub spawanie. A te spadki dla grawitacji ok?

Uwaga! :D Ta twarda jak miedż miedź staje się miękka po przegrzaniu do lutowania twardego. U mnie kawałki ok 12cm miedzi twardej wlutowywałem na zakończenie wężownic aby dopasować do muf i te 12 cm twardej stało się po lutowaniu twardym miękkie ;) więc zdefiniuj dokładnie co będziesz robił z każdym kawałkiem miedzi twardej aby przemyśleć czy nie zrobi się miękka :(

pozdro

@dadi321

Wracając do zaworu HERZ 3d teplomix 55-65*C jest on z kvs 11 i 14. W moim przypadku zakładam przepływy przez kocioł początkowo ~2m3/h (prędkość przepływu przez 1" ok 1,6m/sek) a jak zdecyduję się na zmianę typu kotła to mam do wyboru:

1. albo zwiększyć przepływ do poziomu 3,4m3/h co oznacza u mnie przepływy 2,7m/sek. - to wydaje się mi już za dużym przepływem ze względu na erozję,

2. albo zwiększyć zakładaną deltaT na kotle z 10*C na ok. 16*C.

W jednym i drugim przypadku zastanawiam się jaki wpływ na spadek ciśnienia będzie miało różne Kvs tego zaworu. W mojej instalacji na wejściach do tego zaworu były by ciśnienia ok 0,6bar.

Mógłbyś napisać jak jest u Ciebie albo coś podpowiedzieć jak obliczyć spadek przy takiej sytuacji jak u mnie?

Porównując do ESBE VTC511 Kvs tych zawórów są podobne więc i rozważania podobne, jedynie co to różnorodność temperatur otwarcia dla ESBE jest interesująca szczególnie wersja 75*C. Zastanawia mnie tylko czy ze względu na Kvs nie będę musiał zmniejszyć przepływów przez tego typu zawór tym samym zwiększając deltaT na kotle i tym samym ograniczając się "od góry" temperaturą otwarcia.

pozdro

@dadi321

Wracając do zaworu HERZ 3d teplomix 55-65*C jest on z kvs 11 i 14. W moim przypadku zakładam przepływy przez kocioł początkowo ~2m3/h (prędkość przepływu przez 1" ok 1,6m/sek) a jak zdecyduję się na zmianę typu kotła to mam do wyboru:

1. albo zwiększyć przepływ do poziomu 3,4m3/h co oznacza u mnie przepływy 2,7m/sek. - to wydaje się mi już za dużym przepływem ze względu na erozję,

2. albo zwiększyć zakładaną deltaT na kotle z 10*C na ok. 16*C.

W jednym i drugim przypadku zastanawiam się jaki wpływ na spadek ciśnienia będzie miało różne Kvs tego zaworu. W mojej instalacji na wejściach do tego zaworu były by ciśnienia ok 0,6bar.

Mógłbyś napisać jak jest u Ciebie albo coś podpowiedzieć jak obliczyć spadek przy takiej sytuacji jak u mnie?

Porównując do ESBE VTC511 Kvs tych zawórów są podobne więc i rozważania podobne, jedynie co to różnorodność temperatur otwarcia dla ESBE jest interesująca szczególnie wersja 75*C. Zastanawia mnie tylko czy ze względu na Kvs nie będę musiał zmniejszyć przepływów przez tego typu zawór tym samym zwiększając deltaT na kotle i tym samym ograniczając się "od góry" temperaturą otwarcia.

pozdro

w Twoje wyliczenia wkradł się błąd 2m3/h dla rurki 25 czyli 1" to ok 1,13m/s

dla zaworów trójdrożnych producent dostarcza tabele spadków ciśnień dla poszczególnych przepływów, są one przeważnie dostępne na jego stronach, zawór ma stały spadek ciśnienia dla danego przepływu niezależnie od ciśnienia zasilania , pytanie czy taki spadek ciśnienia jest dla ciebie dopuszczalny

ja korzystam z zaworów typu CALIS 362, są to zawory pod siłowniki lub głowice również te z kapilarą regulowane, zawór ma KVS 6,27 przy max dp 0,73 bar, u mnie na przepływie ok 1,5 m/h sprawuje się doskonale

tutaj link do karty zaworu wraz z wykresem przepływów http://www.herz.com.pl/grafiki/1_kt_7761_calis_ts_rd.pdf

pozdrawiam

Czegoś tu nie rozumiem z tymi przepływami. Bufor jeszcze stoi niepodłączony więc nie mogę sprawdzić doświadczalnie. Skoro bufor ma ładować się warstwowo to przepływ musi być bardzo niski w przeciwnym wypadku będzie ładował się od razu w całości, czyli ciepłą wodę na grzejniku mógłbym uzyskać dopiero po dłuższym czasie (zagrzaniu się całości do temperatury ponad 50*C), a czytałem co innego. Skoro piszecie o przepływie 2m3/h to skoro mój bufor będzie się ładował kilka godzin to całość zładu kilkakrotnie przepłynie przez kocioł ładując się całościowo a nie warstwowo.

W moim układzie jest nieco inaczej, mam układ równoległy czyli grzejniki i zbiornik CWU są grzane równolegle z buforem więc te 1,5 m/h to niewiele, ale wszystko zależy od tego jaki przyrost temperatury na kotle dopuszczasz. Jeżeli chcesz uzyskać na wyjściu z kotła 90oC z 20 to faktycznie szczególnie na początku przepływ musi być znikomy ale pewnie doprowadzi to do podgotowywania wody w kotle, więc lepiej moim zdaniem zastosować zawór mieszający który podwyższy temperaturę powrotu a równocześnie pozwoli na zwiększenie przepływu.

Poprawnie zrobiony bufor zawsze ładuje się warstwowo przynajmniej mnie nie udało się zaburzyć tego efektu, jeżeli początkowo ładujesz go temperaturą 50oC to taka jest u góry

pozdrawiam

W moim układzie jest nieco inaczej, mam układ równoległy czyli grzejniki i zbiornik CWU są grzane równolegle z buforem więc te 1,5 m/h to niewiele, ale wszystko zależy od tego jaki przyrost temperatury na kotle dopuszczasz. Jeżeli chcesz uzyskać na wyjściu z kotła 90oC z 20 to faktycznie szczególnie na początku przepływ musi być znikomy ale pewnie doprowadzi to do podgotowywania wody w kotle, więc lepiej moim zdaniem zastosować zawór mieszający który podwyższy temperaturę powrotu a równocześnie pozwoli na zwiększenie przepływu.

Poprawnie zrobiony bufor zawsze ładuje się warstwowo przynajmniej mnie nie udało się zaburzyć tego efektu, jeżeli początkowo ładujesz go temperaturą 50oC to taka jest u góry

pozdrawiam

Pierwszą rzeczą po zainstalowaniu kotła to zamontowanie termometru temperatury spalin w czopuchu , ta nie powinna przekraczać 250 st , jeśli to osiągniemy , to całe modernizacje , usprawnienia kotłowni powinny być podporządkowane temu parametrowi , u mnie tem spalin ustwiona na 190 st , praktycznie nie przekracza 210 . wszystko działa perfekcyjnie .

Witajcie.

Proszę was o krytykę. Zamierzam uczynić coś co załączam na schemacie poniżej.

Dom z lat 70'. Powierzchni ogrzewanej jest 85m2. Mam już w kotłowni zamontowany kocioł gazowy, dwu-funkcyjny Immergas Nike Star 24.

Jestem właśnie na etapie kupna buforów z Austria Email (2x1000L) i kotła MPM DS II 17-19kW. Idea jest taka, że w razie lenistwa, gazownia wyręczy mnie z zadania grzania domu. Chciałbym u was potwierdzić to, że nie zrobię sobie, ani portfelowi krzywdy montując taki układ.

Z najbardziej charakterystycznych kwiatków na tym schemacie, to zasilanie układu CWU kotła gazowego ciepłą wodą z wężownicy w buforze.

Chciałbym uczynić sterownik pompy obiegu wymiennika ciepła, aby przez regulację obrotów pompy P2 regulować temperaturę na "wyjściu" wymiennika ciepła.

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

schemat za zewnętrznym hoscie:

http://postimg.org/image/pomx4r9b1/

ten sam schemat na hoscie muratora:

ProjektInstalacjiCO_3.jpg

Michał

Edytowane przez gzyms

Na moje oko to obieg pompy P2 musi być wpięty do bufora. W przypadku jak na schemacie nie masz możliwości kontrolowania, czy woda będzie pobierana z kotła, czy z bufora.

faktycznie łatwiej to będzie kontrolować pobierając wodę bezpośrednio z bufora

Edytowane przez dadi321

Pierwszą rzeczą po zainstalowaniu kotła to zamontowanie termometru temperatury spalin w czopuchu , ta nie powinna przekraczać 250 st , jeśli to osiągniemy , to całe modernizacje , usprawnienia kotłowni powinny być podporządkowane temu parametrowi , u mnie tem spalin ustwiona na 190 st , praktycznie nie przekracza 210 . wszystko działa perfekcyjnie .

Po co, na co i dlaczego?

Znaczy się jak masz temperaturę > 190oC to zamykasz dopływ powietrza?

Zmniejszam a w zasadzie sterownik , dopływ powietrza , mam wentylator wyciągowy , przekraczanie temperatur na czopuchu świadczy o przekraczaniu mocy nominalnej ( konstrukcyjnej kotła ) będzie to skutkowało podgotowywanie ( bulgotanie ) wody , zwiększa się strata kominowa , a zwiększanie wydajności pompy wpływa na nadmierne wychłodzenie wymiennika ( smołowanie )