Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Nie warto mylić zjawiska zakwaszania żołądka i jelit z zakwaszeniem organizmu.

Można więc zakwasić żołądek, czyli obniżyć jego pH ale równocześnie odkwasić tym organizm. No i są też warianty odwrotne. Bez treningu można się w tym gubić.

Spora sztuczka do opanowania i najlepiej ćwiczyć na paskach lakmusowych monitorując mocz i pot. Jeśli te dwa są w normie, to wszystko jest w normie.

Paski można nabyć na Allegro i te najtańsze działają całkiem poprawnie, a z jednego można zrobić 4, więc pomiar kosztuje coś ok 1 gr :)

To tak w skrócie o tym buforze :)

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mierzę od kilku lat :)

Zrobiłem ponad 3 200 pomiarów i jadę z tym dalej, ponieważ analizuję różne diety i produkty oraz ich kombinacje.

Oryginalne tradycyjne diety ze wszystkich kontynentów odkwaszały, a właściwie utrzymywały organizm w równowadze i rozrzedzały krew na tyle, by nie było zatoru czy zawału. No i nie było mowy o cukrzycy, bo było na niskim IG.

Duża sztuczka utrzymać ten bufor w sprawności :)

Witam.

Co tam mistrzu,coś nie tak. :eek:

Na buforach się znasz,jak mało kto na tym świecie,ale z medycyną już nie bardzo. ;)

Boguś próbuje cię trochę doszkolić,ale ty wiesz lepiej.

Zanim znowu zaczniesz wywody,jedno konkretne zdanie panie majster(żebyś nie mylił)

ZAKWASZENIE ŻOŁĄDKA POWODUJE ZAWSZE ODKWASZANIE ORGANIZMU.

Z wiekiem każdy ma niedokwaszony żołądek,zakwaszony organizm to osteoporoza=kamień,wapń odkłada się na kościach, a nie w kościach,wapń odkłada się w żyłach,zawały,nowotwory jelit, powstają przez niedokwaszony żołądek,na zgagę zakwaszamy żołądek,a nie odkwaszamy. ;)

To tyle na ten temat,pewnie i tak wiesz lepiej,życzę dużo zdrowia skoro tych podstawowych rzeczy nie znasz.

Pozdrawiam.

Witam.

Widzę iskierkę światłości. :cool:

Zupełnie zapomniałem, a bardzo ważny komunikat.

Nie należy w żadnym wypadku zakwaszać żołądka,jeśli żołądek chory np.wrzody,wtedy najpierw wyleczyć wrzody.

Tak to też możliwe,bez antybiotyków,tabletek i innych toksyn.:D

Tu jeszcze też ciekawe rzeczy piszą,choć podchodzę do tego trochę ostrożnie

https://tajnearchiwumwatykanskie.wordpress.com/

Wiele rzeczy z historii jest mi znanych i potwierdzonych np. to że ruscy przechowują w moskiewskim archiwum czaszkę kobiety a nie Hitlera.;)

Pozdrawiam.

Edytowane przez miedziannik

Witam. Mam dwa zbiorniki hydroforowe (650l i 300l) z czego jeden 80 średnicy a drugi 55. Chcę ich użyć do zrobienia bufora ciepła i nie wiem czy lepiej do jednego wstawić wężownicę CWU i połączyć je rurą (jeden na CO drugi na CWU, czy odciąć wieko i zespawać obydwa razem a wężownica CWU będzie tylko w górnej części? Nie będzie przeszkadzało, że od połowy wysokości średnica zmniejsza się o 25cm?

Witam. Mam dwa zbiorniki hydroforowe (650l i 300l) z czego jeden 80 średnicy a drugi 55. Chcę ich użyć do zrobienia bufora ciepła i nie wiem czy lepiej do jednego wstawić wężownicę CWU i połączyć je rurą (jeden na CO drugi na CWU, czy odciąć wieko i zespawać obydwa razem a wężownica CWU będzie tylko w górnej części? Nie będzie przeszkadzało, że od połowy wysokości średnica zmniejsza się o 25cm?

Jeśli są one ocynkowane to nic z tego nie będzie niestety. Ja kupiłem jak duża część forumowiczów z poznania 1000l i jestem bardzo zadowolony, może poza tym że ścianka okazała się 12mm:P

wczoraj udało się zrobić pierwszy rozruch :) dwa razy załadowany defro ds 20kw i zbiorniczek naładował się 85/80/65/30 przy ciągłej pracy podłogówki 32'C

Jeśli są one ocynkowane to nic z tego nie będzie niestety. Ja kupiłem jak duża część forumowiczów z poznania 1000l i jestem bardzo zadowolony, może poza tym że ścianka okazała się 12mm:P

wczoraj udało się zrobić pierwszy rozruch :) dwa razy załadowany defro ds 20kw i zbiorniczek naładował się 85/80/65/30 przy ciągłej pracy podłogówki 32'C

Jeden jest ocynkowany i to w tym problem jest największy bo ocynk nie nadaje się do ogrzewania centralnego? widziałem wiele systemów grzewczych na ocynku które działają o 20 lat więc nie rozumiem dlaczego mój bufor ma nie działać? Jednak dobrze coś takiego usłyszeć zanim zacząłem jakiekolwiek prace w tym kierunku.

Pomijając to, że to ocynk (bardzo stary) to w jaki sposób połączyć oba te zbiorniki? rozciąć wieka i zespawać ze sobą?

http://s31.postimg.org/v8zvbzql3/20160423_195605.jpg

Co ma do rzeczy ocynk na zbiorniku? Rozcinasz, montujesz co trzeba i spawasz w całość. Trzeba tylko zeszlifować krawędź żeby się tyle oparów nie wydzielało no i wiadomo że spawasz na otwartej przestrzeni żeby tego nie wdychać. Jeśli są dwie średnice zbiornika to ja bym go nie łączył bo za dużo zabawy, ewentualnie po dwie mufy wspawać i zrobić grawitacyjne ładowanie mniejszego.

pospawanie tego do kupy to nie problem a ocynk się zeszlifuje. Jeśli to, że średnica się zmniejsza nie jest problemem to wolałbym zespawać je razem niż łączyć rurkami. Dość nietypowy ten mój zbiornik może powstać, ale jeśli będzie to działać to zamawiam gadżety i zabieram się do roboty

a co byłoby najlepsze w środku? myślałem nad 22mm x 25mb dla cwu bo nie chcę łączeń wewnątrz i to tyle jeśli chodzi o wnętrze

edit:

dom dopiero buduję. 220m z czego grzane 170 podłogówki i tylko podłogówki. Nad kotłem jeszcze myślę ale chcę coś z dużą komorą spalania bez automatyki zbędnej w granicach do 22kw.

Edytowane przez jarekpolak

Myli Cię wzrok. Z ocynku mam tylko jeden nypel przed pompą podłogówki bo akurat brakło a mosiądz w niczym nie przeszkada. Zrobisz jak uważasz

Zbiornik 1000l wychodzi 1250zl z transportem pod dom. A tu kupe przerobek itp

ciąć i tak muszę spawać również bo chcę wstawić wężownice a odpowiedź dlaczego nie kupić za 1000zł jest prosta - bufor ma być możliwie wykonany jak najtaniej a dwa zbiorniki o łącznej pojemności blisko tysiąca litrów już mam za free. W swoim życiu widziałem nawet połączenia w c.o. ocynku, czarnej stali, miedzi oraz kilku aluminiowych grzejników, więc mam nadzieję, że ten mój 30. letni ocynk, z którego już niewiele zostało znacznie nie namiesza w całej instalacji.

edit: jeśli mnie pamięć nie myli to każdy element ocynkowany w kontakcie z mosiądzem i wysoką temperaturą jest szkodliwy dla instalacji, więc Twój nypel może równie sporo namieszać co stara ocynkowana beczka. o ocynk się nie martwię tylko o to, że średnica wyżej będzie się zmniejszać o 25cm i czy to nie wpłynie negatywnie na układ warstwowy wody.

Edytowane przez jarekpolak