Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Witam.

Spotkałem na forum kilka postów na temat przejścia rury miedzianej przez zbiornik bufora. Opisy bardzo skromne, wręcz niekompletne. Ciekawy jestem jakie zastosowaliście sprawdzone rozwiązania w tym temacie. Opiszcie schemat, zastosowane materiały i kolejność robót. Ja mam nieco inny pomysł niż opisywane: rura miedziana wychodzi z bufora (nie kończy się przy jego ścianie) i jest zakończona złączką lutowaną na miękko (łatwa dostępność, ciepło nie odbierane przez ścianę bufora podczas lutowania. Pozostaje problem przejścia przez ścianę bufora. Myślę o zastosowaniu mufy mosiężnej, przylutowanej do przewodu, a następnie zespawanej ze ścianką. Jeżeli zachodziłaby obawa powstania podczas spawania nieszczelności w połączeniu mufy z rurą, to można spróbować dodatkowo aplikować lut podczas spawania. Czy to dobry pomysł?

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak więc powstaje układ:

- stalowy piec CO;

- stalowy bufor 1000l;

- nierdzewne naczynie wyrównawcze;

- mosiężne złączki;

- miedziane rury;

- Pex rurki;

- może i PP gdzieś wejdzie

Prawdziwa Korozyjna BOMBA.

Jaki inhibitor wlać do tego układu?

Szereg korozyjny metali twierdzi coś innego.

Prędzej zanieczyszczenia wypłukają wątpliwej jakości (cienkościenne) kształtki miedziane.

Rysowane na szybko.

U mnie tak to wygląda:

Jak temperatura na powrocie z bufora jest > 60C to zawór odcina przepływ z zasilania bufora.

kocio.jpg

A tak w realu. Zdjęcie robione w fazie testów w listopadzie 2015. Brakuje izolacji, sterowania pompami, itp. Bałagan został do dziś.

DSC_0152.jpg

...Jak temperatura na powrocie z bufora jest > 60C to zawór odcina przepływ z zasilania bufora. ...

Chyba troszkę inaczej jest:

Jak temp. na powrocie z bufora osiągnie 60*C to zawór już nie podmieszuje wody kotłowej z buforową. Całość wody idzie wtedy przez bufor i zawór nie musi chronić powrotu kotła przed zimną wodą.

• 2 weeks później...

Ja jednak nie posłuchałem rad i zrobiłem układ zamknięty przy buforze 1000l oraz kotle 17kW. Co do "wybuchowości" to układ zabezpiecza miarkownik ciągu, pompka do grzejnika w garażu, która włącza się kiedy trzeba oraz po przekroczeniu 92 stopni na kotle, zawór bezpieczeństwa w kotle, dwie grupy bezpieczeństwa 24l z zaworami 2 bary no i podstawowe zabezpieczenie 1000 litrów wody (żeby to nagrzać trzeba trochę grzać).

Plip - ja mam rurą miedzianą 42 bodajże.

miarkownik ciągu nie jest zabezpieczeniem, przy braku prądu pompka nie poda do garażu a kocioł może się rozchulać, na szczęście ma zawór bezpieczeństwa i on na pewno zadziała przy wzroście ciśnienia, układ zamknięty nie jest wybuchowy kilka postów wcześniej pisałem o otwartym i zamarznięciu rury do naczynia i wtedy taki układ jest wybuchowy ty masz naczynia które skompensują wahania ciśnienia i zawór bezpieczeństwa, tak na marginesie widziałem zawory zaślepione korkiem bo ciekło :)

ironsmith - Nie ma takiej praktycznej możliwości aby zawiódł miarkownik, brakło prądu, grawitacyjnie bufor nie odebrał wystarczającej ilości ciepła oraz zawiodły 3 zawory bezpieczeństwa dlatego jestem spokojny.

sieno26 - w praktyce wyjdzie wszystko. Jeśli będzie za mało to dorzucę jakiś baniaczek pod sufitem, jednak planuję puścić minimum ciśnienia jak to tylko będzie możliwe możliwe.

edit: Korzystając z okazji proszę o poradę.

Chcę zamontować sterownik pomp przy rozdzielaczach tak, aby włączały się one jedynie po przekroczeniu np. 50" w buforze, jednak, żeby nie przegrzewać domu to chciałbym pomiędzy sterownikiem pompy a samą pompą wstawić bimetaliczny sterownik pokojowy, który przy przekroczeniu zadanej temperatury w pomieszczeniu rozłączy obieg i pompa przestanie działać. Chodzi o coś takiego:

http://allegro.pl/showitem/description/5243481659.html

Nie chcę sterować każdym pomieszczeniem osobno a jedynie parter-poddasze.

Uważacie, że takie rozwiązanie zda egzamin?

Edytowane przez jarekpolak

• 2 weeks później...

Pytanko:

Kto z was malował bufor stalowy jakimiś farbami a jeśli tak to czy jakimiś specjalnymi, takimi aby przy temp 95-100*C nie wydzielały niebezwpiecznych związków albo zapachu?

W sumie zastanawiam się czy w ogóle jest sens malowania płaszcza bufora skoro będzie cąły obłożony izolacją i do tego temperatury będa się wachały w granicach 30-95* czyli jakakolwiek wilgoć będzie odparowywana.

pozdro

Maluje się na wszelki wypadek.

Żyjemy w hydrosferze Ziemi i woda (wilgoć) jest wszędzie.

Otacza nas powietrze - mieszanina gazów w której 20% to tlen.

Także część tej mieszaniny to para wodna.

Żelazo + wilgoć + temperatura = rdza.

Malując odcinamy dostęp tlenu.

Bufor ma służyć przez dziesięciolecia!

Ale przecież to jest oczywiste...

Adam M.

witam kolegów

mój bufor prawie skończony, pracuje jeszcze nad wężownicą do solara, nie jest to łatwe tym bardziej że zwijam ją z 18ki, troche ciężko się będąc w środku w tej bańce cokolwiek robi, spawanie mi słabo szło więc wspomogłem się fachowcem, nagrzewnice cwu sprawdziłem ciśnieniem z wodociągu i jest suchutka :-)20160906_162329.jpg20160906_135135.jpg20160906_154703.jpg

Edytowane przez godz