jarek-62 10.08.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Witam. Spotkałem na forum kilka postów na temat przejścia rury miedzianej przez zbiornik bufora. Opisy bardzo skromne, wręcz niekompletne. Ciekawy jestem jakie zastosowaliście sprawdzone rozwiązania w tym temacie. Opiszcie schemat, zastosowane materiały i kolejność robót. Ja mam nieco inny pomysł niż opisywane: rura miedziana wychodzi z bufora (nie kończy się przy jego ścianie) i jest zakończona złączką lutowaną na miękko (łatwa dostępność, ciepło nie odbierane przez ścianę bufora podczas lutowania. Pozostaje problem przejścia przez ścianę bufora. Myślę o zastosowaniu mufy mosiężnej, przylutowanej do przewodu, a następnie zespawanej ze ścianką. Jeżeli zachodziłaby obawa powstania podczas spawania nieszczelności w połączeniu mufy z rurą, to można spróbować dodatkowo aplikować lut podczas spawania. Czy to dobry pomysł?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigeon8 10.08.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 A w tym rysunku, który pokazałeś nie jest źle wpięty zawór 3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 10.08.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 @jarek-62Duuużo było na ten temat. Można najprościej złączkami conex. Zerknij tutaj:http://domkopedia.pl/index.php/Bufor_ciep%C5%82a#Jak_to_si.C4.99_robi.2C_czyli_bufor_ciep.C5.82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 10.08.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 A w tym rysunku, który pokazałeś nie jest źle wpięty zawór 3D tzn jak ma być wg ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 10.08.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Tak więc powstaje układ:- stalowy piec CO;- stalowy bufor 1000l;- nierdzewne naczynie wyrównawcze;- mosiężne złączki;- miedziane rury;- Pex rurki;- może i PP gdzieś wejdziePrawdziwa Korozyjna BOMBA.Jaki inhibitor wlać do tego układu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 10.08.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Tak więc powstaje układ: - stalowy piec CO; - stalowy bufor 1000l; - nierdzewne naczynie wyrównawcze; - mosiężne złączki; - miedziane rury; - Pex rurki; - może i PP gdzieś wejdzie Prawdziwa Korozyjna BOMBA. Jaki inhibitor wlać do tego układu? Szereg korozyjny metali twierdzi coś innego. Prędzej zanieczyszczenia wypłukają wątpliwej jakości (cienkościenne) kształtki miedziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
webi 11.08.2016 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Rysowane na szybko. U mnie tak to wygląda: Jak temperatura na powrocie z bufora jest > 60C to zawór odcina przepływ z zasilania bufora. A tak w realu. Zdjęcie robione w fazie testów w listopadzie 2015. Brakuje izolacji, sterowania pompami, itp. Bałagan został do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 12.08.2016 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 ...Jak temperatura na powrocie z bufora jest > 60C to zawór odcina przepływ z zasilania bufora. ... Chyba troszkę inaczej jest: Jak temp. na powrocie z bufora osiągnie 60*C to zawór już nie podmieszuje wody kotłowej z buforową. Całość wody idzie wtedy przez bufor i zawór nie musi chronić powrotu kotła przed zimną wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
webi 12.08.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 No w sumie tak rozumiem swoją wypowiedź " z zasilania " czyli odcina przepływ z przewodu kocioł-bufor = nie miesza strumieni.Niemniej jednak przepraszam za nieścisłości i skróty myślowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 23.08.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Ja jednak nie posłuchałem rad i zrobiłem układ zamknięty przy buforze 1000l oraz kotle 17kW. Co do "wybuchowości" to układ zabezpiecza miarkownik ciągu, pompka do grzejnika w garażu, która włącza się kiedy trzeba oraz po przekroczeniu 92 stopni na kotle, zawór bezpieczeństwa w kotle, dwie grupy bezpieczeństwa 24l z zaworami 2 bary no i podstawowe zabezpieczenie 1000 litrów wody (żeby to nagrzać trzeba trochę grzać).Plip - ja mam rurą miedzianą 42 bodajże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 23.08.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 miarkownik ciągu nie jest zabezpieczeniem, przy braku prądu pompka nie poda do garażu a kocioł może się rozchulać, na szczęście ma zawór bezpieczeństwa i on na pewno zadziała przy wzroście ciśnienia, układ zamknięty nie jest wybuchowy kilka postów wcześniej pisałem o otwartym i zamarznięciu rury do naczynia i wtedy taki układ jest wybuchowy ty masz naczynia które skompensują wahania ciśnienia i zawór bezpieczeństwa, tak na marginesie widziałem zawory zaślepione korkiem bo ciekło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieno26 24.08.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Jarekpolak@ wydaje mi sie że te 2x25l przepony to conajmniej o połowę za mało. Mam też bufor 1000l plus reszta ok 200l i naczynia dwa w sumie ok 100l i przy nagrzanym całym buforze do 90-100 ciśnienie wzrosło mi o ok 1bar więc muszę coś dołożyć. Pomyśl o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 25.08.2016 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 (edytowane) ironsmith - Nie ma takiej praktycznej możliwości aby zawiódł miarkownik, brakło prądu, grawitacyjnie bufor nie odebrał wystarczającej ilości ciepła oraz zawiodły 3 zawory bezpieczeństwa dlatego jestem spokojny.sieno26 - w praktyce wyjdzie wszystko. Jeśli będzie za mało to dorzucę jakiś baniaczek pod sufitem, jednak planuję puścić minimum ciśnienia jak to tylko będzie możliwe możliwe. edit: Korzystając z okazji proszę o poradę.Chcę zamontować sterownik pomp przy rozdzielaczach tak, aby włączały się one jedynie po przekroczeniu np. 50" w buforze, jednak, żeby nie przegrzewać domu to chciałbym pomiędzy sterownikiem pompy a samą pompą wstawić bimetaliczny sterownik pokojowy, który przy przekroczeniu zadanej temperatury w pomieszczeniu rozłączy obieg i pompa przestanie działać. Chodzi o coś takiego:http://allegro.pl/showitem/description/5243481659.htmlNie chcę sterować każdym pomieszczeniem osobno a jedynie parter-poddasze.Uważacie, że takie rozwiązanie zda egzamin? Edytowane 25 Sierpnia 2016 przez jarekpolak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 07.09.2016 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Pytanko:Kto z was malował bufor stalowy jakimiś farbami a jeśli tak to czy jakimiś specjalnymi, takimi aby przy temp 95-100*C nie wydzielały niebezwpiecznych związków albo zapachu? W sumie zastanawiam się czy w ogóle jest sens malowania płaszcza bufora skoro będzie cąły obłożony izolacją i do tego temperatury będa się wachały w granicach 30-95* czyli jakakolwiek wilgoć będzie odparowywana. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 07.09.2016 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Nie wiem czy jest sen malowania, jednak swój pomalowałem Malowałem chlorokauczukiem. Przez pierwsze 2 może 3 grzania trochę śmierdziało farbą, ale teraz już brak zapachu. I tak najgorzej było podczas malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 07.09.2016 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 ja malowałem czarnym hummerite al też nie wiem po co Był bardziej "śliski" i milutko bylo wełną ocieplać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.09.2016 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Maluje się na wszelki wypadek.Żyjemy w hydrosferze Ziemi i woda (wilgoć) jest wszędzie.Otacza nas powietrze - mieszanina gazów w której 20% to tlen.Także część tej mieszaniny to para wodna.Żelazo + wilgoć + temperatura = rdza.Malując odcinamy dostęp tlenu.Bufor ma służyć przez dziesięciolecia!Ale przecież to jest oczywiste... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.09.2016 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Ale przecież to jest oczywiste... Adamie: wszystko co piszesz jest z grubsza oczywiste. Jak już to napiszesz. Bo przedtem to różnie bywa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.09.2016 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Rozumiem... Pośpiech, gonitwa, brak czasu aby siąść pooglądać coś, pomyśleć i ZOBACZYĆ... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godz 09.09.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 (edytowane) witam kolegów mój bufor prawie skończony, pracuje jeszcze nad wężownicą do solara, nie jest to łatwe tym bardziej że zwijam ją z 18ki, troche ciężko się będąc w środku w tej bańce cokolwiek robi, spawanie mi słabo szło więc wspomogłem się fachowcem, nagrzewnice cwu sprawdziłem ciśnieniem z wodociągu i jest suchutka Edytowane 9 Września 2016 przez godz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts