sieno26 09.09.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Ile m miedzi i jaka srednica do cwu zrobiles? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godz 09.09.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 hejdałem 2x15 m fi 18tylko że równolegle obok siebie bo jak widać ja to musiałem wkładać przez otwór i zwijać w bańce no i pierwotnie w planach miałem jeszcze za wężownicą zasobnik który mam już zamontowany(waham się czy go podłączać). mój schemat jest w:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?242576-Nape%C5%82nianie-bufora-akumulatora-prawie-wrz%C4%85tkiem/page5&highlight=adam_mkpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 14.09.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Witam Zaczynam przygodę bufora w moim domu i zwracam się do forumowiczów z prośbą pomocy w jego budowie. Wątek bardzo potężny staram się go czytać od początku ale idzie to mozolnie więc za wszelką pomoc dziekuje. Dom nowo budowany wszędzie podłogówka zatopiona w płycie fundamentowej (grubości 20cm powierzchnia 100m2) około 500m fi 16x2. Całoś planuję ogrzewać prądem-grzałkami w buforze i dodatkowo kominkiem jak będę miał chęć. Bufor celuje max 700l (z kwasiaka) taki mały ponieważ będzie stał na stropie i nie chcę więcej obciążać kondygnacji. Wstępnie narysowałem coś takiego: Wężownicę do CWU planuję zrobić fi 22x25m czy to nie za mało na 4 osoby? Zacznie się kilkoma pętlami na dole a zacieśnie u góry około 40cm od górnego dekla. Nie wiem jak rozwiązać zasilanie z kominka czy zrobić wężownicę czy może woda ma krążyć w całym buforze-górą zasilanie dołem powrót? Jakiej średnicy zrobić wężownicę do podłogówki żeby to przyzwoicie funkcjonowało? Czy czegoś istotnego brakuje na moim rysunku? Za wszelką pomoc dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 14.09.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Nie wiem jaki masz strop, ale u mnie stoi nad piwnicą 1600 litrowa beczka. Jeśli nie jest za późno, zawsze można strop wzmocnić/rozłożyć obciążenie na większą powierzchnie. Pierwsze co rzuca się w oczy, to niskie umieszczenie zasilania podłogówki, co ogranicza zastosowanie Twojego zbiornika do celów CO jednocześnie czyniąc go przydużym zasobnikiem CWU - czyżbyś miewał w domu ze 12 kobiet i boisz się o dostępność ciepłej wody? Polecam przeniesienie zasilania podłogówki pod sam szczyt zbiornika. Kominek podłącz tak jak narysowałeś -ten sam obieg kominek-bufor. Wężownica 1x22x25m wg relacji innych użytkowników wystarcza w zupełności, choć ja polecam 2x18x25m. Całość najlepiej umieść pod szczytem w 1/3 wysokości od góry, chyba, że planujesz cyrkulację CWU wtedy jeden czy dwa zwoje rozciągnij do dna. Na szczycie zbiornika zrób zawór odpowietrzający/odpowietrznik, a naczynie podłącz jak należy - do kotła. Króciec do "zasilania bufora w wodę" jest zbędny. Instalacje lepiej napełniać od najniższego jej punktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.09.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Witam Zaczynam przygodę.Bufor celuje max 700l (z kwasiaka) Wężownicę do CWU planuję zrobić fi 22 x 25m Za wszelką pomoc dziękuje.Wprzypadku zasobników ze stali nierdzewnej wyposażonych w wężownice miedziane może dochodzić do korozji elementów na połączeniu płaszcza ze stali nierdzewnej i miedzianej wężownicy. Skłonność do korozji elektrochemicznej zwiększa się wraz z temperaturą i przewodnością elektryczną elektrolitu w tym przypadku wody, a ponadto na przewodnictwo elektryczne wpływają także wszystkiego rodzaju zanieczyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godz 15.09.2016 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 ja zwróciłem uwagę że grzałki zaplanowałeś 6/4 cala, ja dałem 5/4 bo jest ich dużo większy wybór i są w lepszych cenach. o czym też tu na forum czytałempozdrawiamfilip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 15.09.2016 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 No i już coś się klaruje w głowie-dzięki ze się odezwaliście.mac_612 dom dobrze ocieplony na płycie fundamentowej która robi jako duży bufor a grzanie prądem wymusza puszczanie w podłogówkę niskiej temperatury więc czy jest sens zabierać z bufora gorącą wodę (z samej góry) i zaraz puszczać ją przez mieszacz żeby schłodzić z 55* na te 35*?U góry zrobię zawór, a naczynko przy kotle. Rozumiem że króciec spustowy będzie zarazem do napełniania. Strop już wylany-teriva i już mam wylewki także lipa...w miejscu bufora zamiast podłogowego styro dałem xps-a i dołożyłem trochę prętów zbrojeniowych zamiast tych siatek które idą w wylewki. Poprawię rysunek i wrzucę jeszcze raz.animuss tak występuje takie zjawisko tylko czytając forum "buforowcy" na przejściu wężownica/płaszcz stosują "przejście/mufę" z mosiądzu i to już chyba wystarcza żeby nie było korozji?godz dzięki za informację zaraz biorę się za czytanie i szukanie grzałek i pewnie zmienia to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 15.09.2016 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 czy jest sens zabierać z bufora gorącą wodę (z samej góry) i zaraz puszczać ją przez mieszacz żeby schłodzić z 55* na te 35*? Oczywiście, że jest sens: - raz, że w niczym to nie przeszkadza, nie jest to kocioł kondensacyjny, czy pompa ciepła - dwa, że tak czy siak, musisz zastosować mieszacz, bo nie masz pewności, że na wysokości króćca zawsze będzie odpowiednia temperatura (a przy kominku może się tam pojawić wrzątek). Zbiornik z nierdzewki to tak fanaberia - stal czarna w zupełności wystarcza, jest dużo tańsza w obróbce i w zakupie, nie stwarza takich problemów, a do tego zastosowania jej trwałość (parę dziesięcioleci) nie ustępuje. Zrób ze stali zwykłej, a zaoszczędzone pieniądze wydaj na następne 25m miedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.09.2016 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Gniazdo grzałki 6/4 jest dobre!Można je zredukować do 5/4 kształtką, co w niczym nie szkodzi, jak kupisz grzałki 5/4.Dziwnie chcesz używać tego baniaka...Zastanów się czy warto go tak budować, skoro akumulujesz w betonie to ciepło.Bufor 300 litrów to bardziej sprzęgło wodne niż akumulator czy bufor... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.09.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 (edytowane) animuss tak występuje takie zjawisko tylko czytając forum "buforowcy" na przejściu wężownica/płaszcz stosują "przejście/mufę" z mosiądzu i to już chyba wystarcza żeby nie było korozji? .Nie bym był tego do końca pewny, jak nie dasz wężownicy ("zasilanie z kominka czy zrobić wężownicę? ") może "zejść" coś stalowego . A co do grzałek w w środowisko zbiornika z nierdzewki to mogą szybko się przepalać. Edytowane 15 Września 2016 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 16.09.2016 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 (edytowane) mac_612 w sumie to jakoś w głowie mi się ubzdurało że z kwasówki i tak to ciągnę ale fakt można rozważyć stal tylko czy wystarczy grubość jak kwasiaka 2-3mm? Dla mnie to napewno znacząca oszczędność. adam_mk fak masz rację nie będę kombinował zostawię taką mufę do grzałek. Dziwnie chcesz używać tego baniaka... Zastanów się czy warto go tak budować, skoro akumulujesz w betonie to ciepło. Bufor 300 litrów to bardziej sprzęgło wodne niż akumulator czy bufor... Adam M. Hm a jak Ty byś widział kwestię takiego baniaka u mnie skoro piszesz żebym się zastanowił? Ja liczę że ten bufor ma mieć 600l. Edytowane 16 Września 2016 przez Xesxpox błędy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 16.09.2016 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Hm a jak Ty byś widział kwestię takiego baniaka u mnie skoro piszesz żebym się zastanowił? Ja liczę że ten bufor ma mieć 600l. Adam zwrócił Ci wagę, że przy tak umieszczonych króćcach jak narysowałeś, masz 300l bufor/sprzęgło hydrauliczne + 300l zbiornik CWU... 600l bufor Ci wyjdzie, jak umieścisz zasilanie podłogówki pod górnym deklem zbiornika. Możesz grzać pod 100'C i długo korzystać z taniego źródła ciepła (kominek, G12) do ogrzewania domu. Do tego dochodzi masa płyty. Na zbiornik blacha raczej od 3mm w górę, ale to ze względu, na łatwość obróbki - blacha grubsza łatwiej wybacza błędy np podczas wspawywania króćców. Swoją drogą pozwiedzałbym okoliczne składy, zostawił bym tam swój nr telefonu, przeglądałbym ogłoszenia, może akurat trafi się odpowiedni gotowy zbiornik/rura. Chyba 90% konstrukcji w tym wątku, jest budowanych o pozyskane w ten sposób "półprodukty". Warto podpatrywać, jak zrobili to inni, uczyć się na cudzych błędach, oraz adoptować pomysły do własnych potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.09.2016 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Określ JAK ma on pracować. Ja jestem zwolennikiem takich rozwiązań, które łączą potrzebne funkcje w jedno.Kocioł stałopalny, zwłaszcza prowadzony przez osoby mało doświadczone, to piki mocy, wysoka temperatura mała stabilność chwilowych parametrów.- Dlatego BUFOR (zderzak, amortyzator, sprężyna tłumiąca "drgania").Grzanie prądem w taniej taryfie, gdy ciepło potrzebne jest też w taryfie drogiej powoduje, że także AKUMULATOR tego ciepła.Konieczność połączenia układu wysokotemperaturowego (baniak załadowany na full) i ogrzewania płaszczyznowego (podłogowego) zasilanego nisko wymusza funkcję SPRZĘGŁA wodnego, którym ten baniak TEŻ może być.Dodatkowo - przenosi "w czasie" zgromadzoną energię z bardzo kapryśnych źródeł takich jak solary czy PV z momentu gdy jest jej nadmiar na czas niedoboru.A skoro jest już miejsce, gdzie gromadzimy dużo ciepła, naturalne wydaje się dodanie "fabryki ciepłej wody" pracującej w czasie rzeczywistym, bezpiecznie przygotowującej dowolną jej ilość przepływowo - czyli BEZPIECZNIE (bo ciepła wodą bardzo łatwo jest się skrzywdzić i nie chodzi tu o oparzenie!!!).Wszystkie te funkcje JEDNOCZEŚNIE może spełniać TONA WODY schowana w rozsądnie zbudowanym pojemniku - Buforze.NIE MUSI BYĆ "W JEDNYM KAWAŁKU"!!!Jest tu wątek "kocioł i sto buforów..."Dla dobrze ocieplonego domu strumień MOCY grzewczej w mrozy zwykle to kilka kW.Tyle z tej tony da się czerpać przez prawie dobę, bo tona gromadzi około 100kWh w użytecznym zakresie a jest to ilość porównywalna do dobowego zapotrzebowania takiego domu.Dodatkowo...Dobrze wykonane urządzenie ma trwałość ponad pięćdziesięcioletnią.Realnie - robimy je raz na całe życie a i dzieciom jeszcze posłuży długo... "Ja liczę że ten bufor ma mieć 600l. " Pozornie, bo DZIELISZ GO między funkcje pełnione na kawałki po około 300 litrów.Postaw DWIE bańki po 600l z blachy czarnej, jak nie masz miejsca na jedną dużą.Wykorzystaj wsparcie siłami natury. Nasłonecznienia, grawitacji, ciepła niskotemperaturowego w otoczeniu...Przecież da się do baniaka podpiąć też PC, choć dla PC baniak konieczny nie jest!Ale dla powietrznej PC już jest wygodny!Solar pracuje jedynie w dzień, a mała PC cała dobę!Chcesz zbudować bufor, bo jest "fajny".Pytam - do czego Ci on potrzebny, jak ograniczasz jego możliwości? Zabaweczkę z urządzenia chcesz zrobić... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.09.2016 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Łatwo kupić kawał wielkośrednicowej rury z demontażu na jakim złomie... Kominek z PW to kocioł stałopalny... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 16.09.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 ... TONA WODY schowana w rozsądnie zbudowanym pojemniku - Buforze. NIE MUSI BYĆ "W JEDNYM KAWAŁKU"!!! Jest tu wątek "kocioł i sto buforów..." ... Adam M. Temat jest, tylko rysunek rozwiązania przepadł. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147321-Piec-100-bufor%C3%B3w-i-grawitacyjne-zabezpieczenie&highlight=kocio%C5%82+bufor%C3%B3w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 19.09.2016 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Nie ukrywam, że taki układ krócców w tym moim rysunku wynika z mojej nie wiedzy. Dzięki, że macie ochotę mi pomóc. W mojej okolicy pytając instalatorów to raczej nie mają wiedzy na temat buforów i każą kupować gotowy to go podłączą więc muszę sam w tym zakresie trochę nabrać wiedzy. Dziś już wiem że króciec od podłogówki przesunę w górę. Bufor robię bo boje się trochę tego prądu a gdyby przyszło mi dogrzewać się w drogich taryfach to mam mały akumulator w zapasie. Dodatkowo chcę wykorzystać ciepło z kominka który będzie z płaszczem wodnym. Adamie chciałbym zrobić funkcjonalne urządzenie/bufor ale bez specjalistycznej/fachowej wiedzy raczej ciężko.Powiedzcie mi jeszcze wężownicę do podłogówki też robić fi 22 długości 25 rozciągniętą po całej długości bufora? Dodatkowo nie wyrysowałem a zrobię wężownice do solara bo szkoda byłoby nie wykorzystać sił natury mając całą połać południową dachu skierowaną na południe.Trafiła się okazja kupić zbiornik -naczynie wzbiorcze przeponowe 600l za kilka stówek- chyba się nada taki zbiornik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 19.09.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Powiedzcie mi jeszcze wężownicę do podłogówki też robić fi 22 długości 25 rozciągniętą po całej długości bufora? Dodatkowo nie wyrysowałem a zrobię wężownice do solara bo szkoda byłoby nie wykorzystać sił natury mając całą połać południową dachu skierowaną na południe. Trafiła się okazja kupić zbiornik -naczynie wzbiorcze przeponowe 600l za kilka stówek- chyba się nada taki zbiornik? Podłogówkę zrób w jednym otwartym układzie z kotłem - bez dodatkowej wężownicy. Wężownice solarną w formie stożka umieść przy dnie zbiornika i nakryj "parasolem" z dziurą u szczytu (5-10cm średnicy). Zbiornik jak Ci pasuje wymiarami, jest w dobrej kondycji i cena pasuje... Myślę, że to dobry materiał wyjściowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bullineczka 21.09.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Panowie podpowiedzcie odnośnie grzałek. Mam przygotowane 2 wyjścia 6/4 na grzałki i planuję jedną 6kW drugą 4kW. W kotłowni wyprowadziłem obwód siły i dodatkowy obwód gniazda 230V. Tą mniejsza grzałkę chciłabym podpiąć pod 230v a większą pod "siłę". Grzałki które przeglądałem na All.. to np Eliko z kołpakiem 3x2000W ale na 230v sprzedający każe mi sobie podpiąć każdą fazę pod osobny obwód grzejny Wiem że tak się nie da bo sumarycznie to 400V a 690V. Czyli taka grzałka 3x2000W po podłączeniu daje 2000W "(...)a dwie pozostałe masz pan w zapasie w razie czego to nie musisz wykręcać grzałki" Gwiazda trójkąt da się taką podłączyć, gwiazda 200W trójkąt 6000W. Jak to rozwiązać i co wybrać? Jak to macie rozwiązane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 21.09.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 W gwiazdę masz 3x230V co wcale nie znaczy, że masz 690v Po podłączeniu w trójkąt, czyli 3x400V otrzymasz pełne 6000W. Najłatwiej kup dwie 6kW i będziesz mieć moc maksymalną 12kW, które łatwo możesz stopniować co 2kW (jedna grzałka), lub dwoma przełącznikami gwiazda/trójkąt co ok 3kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 21.09.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Ale chyba nie ma czego tu stopniowąć - albo się włącza albo wyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts