adam_mk 21.09.2016 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Są grzałki 3 x 1200W oraz 3 x 1500W a także 3 x 2000W w jednym gnieździe 6/4".Są na 230Vzm i na 400Vzm.Do wyboru.Nie widzę gdzie jest tu problem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bullineczka 21.09.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Są grzałki 3 x 1200W oraz 3 x 1500W a także 3 x 2000W w jednym gnieździe 6/4". Nie widzę gdzie jest tu problem. Adam M. Jak to podłączyć aby można było sterować/ stopniować (przełączniki, zabezpieczenie termiczne, sterowanie czasowe). Jedna grzałka obwód 230V druga 400V i na ile V je wybrać? 3x2000W /230v czy 3x2000W/400V ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 21.09.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Podpowiedzcie proszę, czym zasterować załączanie grzałek w buforze? Termostat z kapilarą jak w ogrzewaczu CWU? Czy zastosować bardziej wyrafinowane rozwiązanie, jakie? Czujnik temperatury umieścić na wysokości grzałki bufora, czy nieco wyżej? PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 21.09.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Ja steruję ręcznie, przyciskiem. Ma być sterowniczek ale mi się nie spieszy. Szeregowo czujnik termiczny (na górze bufora) w razie co.Oczywiście przez stycznik trójfazowy o odpowiednim amperażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bullineczka 21.09.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Jaką masz tą grzałkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 21.09.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Ja za leniwy jestem na sterowanie przyciskiem. Najlepiej włączyć i zapomnieć. Rozumiem że na górze bufora zamontować termostat bezpieczeństwa STB, a co niżej? Pozdrawiam Cezary PS Może dacie link do optymalnego gotowego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 21.09.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Dwie grzały trójfazowe po 6kW, jedna na górze druga na dole. Łączone chyba w gwiazdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 21.09.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Mam już grzałki wkręcone w dół bufora, 8 kW. W połowie bufora grzałka 2 kW do CWU na lato. Będzie stycznik do grzałki 8 kW, ale jak mam sterować tym stycznikiem?Taki termostat z kapilarą (w buforze na wysokości grzałek są dwie pochwy)? http://termoplus.pl/produkt/termostaty/wpr90gc/Czy jakiś elektroniczny czujnik sterujący pracą stycznika? PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.09.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 (edytowane) Mam już grzałki wkręcone w dół bufora, 8 kW. W połowie bufora grzałka 2 kW do CWU na lato. Będzie stycznik do grzałki 8 kW, ale jak mam sterować tym stycznikiem? Taki termostat z kapilarą (w buforze na wysokości grzałek są dwie pochwy)? http://termoplus.pl/produkt/termostaty/wpr90gc/ Czy jakiś elektroniczny czujnik sterujący pracą stycznika? Pozdrawiam Cezary Stycznik a najlepiej 2 w szereg sterowane : a) zegar sterujący - II taryfa b) regulator temperatury - najlepiej podwójny np. http://termoplus.pl/produkt/regulatory/dc20d-na-szyne-din/ c) termostat z kapilarą - zabezpieczajacy To wszystko wpięte szeregowo steruje cewką stycznika(ów) Pasowałoby 3 pochwy - jedna do kapilary termostatu, druga do czujnika regulatora temperatury ładowania bufora, trzecia do czujnika regulatora blokujacego pompę obiegową w celu utrzymania odpowiedniej temp. cwu Wszytkie te elementy są na szynę, mozna zamontowac dodatkową rozdzielnicę i w niej umiescic cała automatykę. Mozna dołozyc układ czasowy do sterowania cyrkulacją cwu, oraz inne elementy domowej automatyki. Edytowane 21 Września 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 21.09.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Stycznik a najlepiej 2 w szereg sterowane : a) zegar sterujący - II taryfa b) regulator temperatury - najlepiej podwójny np. http://termoplus.pl/produkt/regulatory/dc20d-na-szyne-din/ c) termostat z kapilarą - zabezpieczajacy To wszystko wpięte szeregowo steruje cewką stycznika(ów) Pasowałoby 3 pochwy - jedna do kapilary termostatu, druga do czujnika regulatora temperatury ładowania bufora, trzecia do czujnika regulatora blokujacego pompę obiegową w celu utrzymania odpowiedniej temp. cwu Wszytkie te elementy są na szynę, mozna zamontowac dodatkową rozdzielnicę i w niej umiescic cała automatykę. Mozna dołozyc układ czasowy do sterowania cyrkulacją cwu, oraz inne elementy domowej automatyki. Dzięki za odzew:) Cyrkulacji CWU nie będzie, zbyt mały domek i wszędzie blisko. Na samym dole bufora grzałki i wolne dwie pochwy na czujniki. Tam gdzie termometry tarczowe też można pochwy wykorzystać na czujniki. To które pochwy wykorzystać i do jakich czujników? Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.09.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Dzięki za odzew:) Cyrkulacji CWU nie będzie, zbyt mały domek i wszędzie blisko. [ATTACH=CONFIG]368122[/ATTACH] Na samym dole bufora grzałki i wolne dwie pochwy na czujniki. Tam gdzie termometry tarczowe też można pochwy wykorzystać na czujniki. To które pochwy wykorzystać i do jakich czujników? Pozdrawiam Cezary Ja to robię tak, dwie pochwy na samej górze to termostat i regulator ładowania bufora, ponizej jedna pochwa na czujnik regulatora blokady co. Przełoz pochwy tak jak podałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 21.09.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Ja to robię tak, dwie pochwy na samej górze to termostat i regulator ładowania bufora, ponizej jedna pochwa na czujnik regulatora blokady co. Przełoz pochwy tak jak podałem. Pięknie dziękuję, ale chyba będę Cię nękał telefonicznie jutro. Termostat (zabezpieczenie przed zagotowaniem wody) na górze bufora, to logiczne. Lecz regulator ładowania bufora? Zrobię nastawę 85*C, nagrzeje się tylko góra bufora i wyłączy grzałki? Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.09.2016 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Pięknie dziękuję, ale chyba będę Cię nękał telefonicznie jutro. Termostat (zabezpieczenie przed zagotowaniem wody) na górze bufora, to logiczne. Lecz regulator ładowania bufora? Zrobię nastawę 85*C, nagrzeje się tylko góra bufora i wyłączy grzałki? Pozdrawiam Cezary Usytuowanie czujnka zalezy od ilosci energii którą chcemy zmagazynowac, jezeli wiecej czujnik na dól, jezeli mniej czujnik do góry. Zawsze trzeba pamiętac o cwu, czyli wkrecamy pochwy na kazdym poziomie i w praktyce testujemy ich połozenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 21.09.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Jeśli chcę naładować cały bufor do 85*C w drugiej taryfie, to góra bufora może mieć ponad 100*C (2 at. ciśnienia w instalacji CO), a dół np. 70*C i w tej strefie czujnik temperatury wyłączy grzałki? PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnneooo 22.09.2016 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Witam,proszę o poradę jak zmodyfikować istniejąca instalacje zęby działała automatycznie .Główny problem to przewymiarowany piec zebiec 23kw , grzejniki. Powierzchnia do grzania 100m2 słabo ocieplony budynek.Zbiornik CWU 80 l .Zima temperatura na piecu nie przekracza 55 stopni , więcej nie jest potrzebne w domu 23-25 stopni.Zamierzam dołożyć bufor 1000l i co jeszcze ? (zawór 3D termostatyczny , pompę do ładowania CWU ) W tym momencie jest tylko jedna pompa obiegowa i nic więcej , nie ma ochrony powrotu (zaworu 3D) , zbiornik CWU jest wpięty jak grzejnik do instalacji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.09.2016 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Jeśli chcę naładować cały bufor do 85*C w drugiej taryfie, to góra bufora może mieć ponad 100*C (2 at. ciśnienia w instalacji CO), a dół np. 70*C i w tej strefie czujnik temperatury wyłączy grzałki? Pozdrawiam Cezary Jezeli sie chce miec koniecznosc ładowania wiekszej ilosci energii to lepiej jest zainstalowac wiekszy zbiornik, w praktyce nie ma potrzeby ładownia do tak wysokich temperatur, dodatkowo rosną nam straty postojowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.09.2016 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Wystarczy normalny termostat montowany przylgowo na wybranej wysokości.Można dać dwa czy trzy przełączane według potrzeby.Załącza stycznik grzałek zegar taniej taryfy.Wyłącza ten termostat, jak temperatura na wybranej wysokości dojdzie do temperatury nastawionej.Nie ma tu cudów!NIE DA SIĘ zagotować tego bufora jak CAŁY nie osiągnie temperatury wrzenia!!!A nie osiągnie, bo ten termostat mu na to nie pozwoli. Cuda tu jakieś niepotrzebnie wymyślacie a układ jest prosty jak budowa bata...OCZYWIŚCIE, MOŻNA tam dać sterownik procesorowy PID czy podobny z wyświetlaczem i programowaniem wielopoziomowym za jakie 2500zł.Tylko po co? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 22.09.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 OCZYWIŚCIE, MOŻNA tam dać sterownik procesorowy PID czy podobny z wyświetlaczem i programowaniem wielopoziomowym za jakie 2500zł. Tylko po co? No jak to po co? A jak żona zapyta na co poszła kasa, która miała być na firanki, to co pokażesz? Kawał rury i to z odzysku? A jeszcze gorzej będzie, jak sąsiad przyjdzie zobaczyć... Inna rzecz, że jak się całość zrobi prosto (więc tanio), to i na firanki starczy i na piwo dla sąsiada będzie (a po piwku nie będzie się pchał do kotłowni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.09.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 ... OCZYWIŚCIE, MOŻNA tam dać sterownik procesorowy PID czy podobny z wyświetlaczem i programowaniem wielopoziomowym za jakie 2500zł. Tylko po co? Adam M. Przykład regulatora który podałem wczesnie to koszt 199 zł, do 2500 zł jeszcze bardzo daleko, ale liczmy dalej 2 termostaty to koszt ok 100 zł, jeden regulator podwójny to 199 zł, Adam za 99 zł robisz taki raban?, nie przesadzaj te 99 zł nie majątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.09.2016 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Ja nie o tym, o czym piszesz a o tym - co by można! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts