Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Tak więc termometr 4 kanałowy został właśnie podłączony i w końcu wiem jaki jest rozkład temperatur w buforze podczas palenia w piecu

... nagrzanie go piecem 20kW zajmuje około 3 godzin. Następnym razem dokładnie przeliczę czas palenia i ilość spalonego drewna.

PliP prosiłbym abys zanotował przy kolejnej próbie takie rzeczy:

1. Na jakich wysokościach (przykładowo od dołu) masz umieszczone czukniki i czy masz bufor z płaskimi dennicami?

2. Z jakich temperatur startujesz i na jakich zakończy się palenie?

3. na ile w/g Ciebie oceniasz sprawnośc spalania drewna u siebie w kotle? (orientacyjna temp na czopuchu, kolor spalin w trakcie rozpalania, palenia głównego i dopalania drewna)

4. Jaki masz kocioł i mniej więcej w jakim % zapełniasz komorę załadunkową i ilukrotnie?

5. Jakim drewnem palisz (gatunek i czy z korą) i oczywiście ile spalisz jego kilogramów oraz o mniej więcej jakiej wilgotności?

Cel jest taki aby w miarę dokładnie wyliczyć ilość przekazanej energii do bufora a dalej obliczyć rzeczywistą przekazaną energię z 1kg drewna.

Z innego żródła mam dla kotła gazującego drewno i spalonego drewna owocowego rzeczywistą energię przekazaną wodzie w buforze 3,23kWh/kg drewna.

pozdro

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PliP prosiłbym abys zanotował przy kolejnej próbie takie rzeczy:...

Dokładnie taki mam zamiar aby wszystko dokładnie oszacować.

Bufor mam z dnem i górą wypukłą. Czujniki są rozmieszczone równomiernie na całej wysokości.

Mam bufor firmy Austria email 1000litrów z 2 wężownicami.

Czujniki mam na wysokości 31cm, 74,5cm, 125cm, 171cm Wysokośc całkowita bufora to: 205cm

Załadunek gorącą wodą CO jest wejście na wysokości 171cm a rozładunek na instalację jest z wyjścia na szczycie czyli z wysokości 205cm.

PliP mógłbyś powiedzieć jak podłączyłeś czujniki termometru do bufora?

Kupiłem specjalne mosiężne rurki chyba 150mm które wchodzą do wnętrza bufora. i w nie wsadzone są czujniki.

Czujniki z racji, że były na cieniutkim kabelku ta zgrzałem z kablem 2,5mm2 w otulinie termozgrzewalnej.

Jeszcze wcześniej na każdą mufę nałożyłem gąbkę taką tą do ocieplania rur i zacisnąłem 2 razy opaską - trytytką.

Wszystko to co lutowane- połączenia- zaizolowane koszulka termozgrzewalną.

Końcówki kabli które podłączyłem pod termometr również zlutowane.

sterowniki.jpg

Kupiłem specjalne mosiężne rurki chyba 150mm które wchodzą do wnętrza bufora. i w nie wsadzone są czujniki.

Czujniki z racji, że były na cieniutkim kabelku ta zgrzałem z kablem 2,5mm2 w otulinie termozgrzewalnej.

Jeszcze wcześniej na każdą mufę nałożyłem gąbkę taką tą do ocieplania rur i zacisnąłem 2 razy opaską - trytytką.

Wszystko to co lutowane- połączenia- zaizolowane koszulka termozgrzewalną.

Końcówki kabli które podłączyłem pod termometr również zlutowane.

[ATTACH=CONFIG]369856[/ATTACH]

Witam.

Jak sprawuje sie sterownik tech do zaworu??

Witam.

Jak sprawuje sie sterownik tech do zaworu??

Ten co widać na zdjęciu to jeden który dba o zasilanie w ciepło parteru. Sprawuje się bardzo dobrze. Ma sporo ustawień i przez pierwsze 2 dni nie mogłem z nim dojść o co chodzi. Na poddaszu drugi taki będzie dbał o zasilanie podłogówki. Już kupiony ale jeszcze nie uruchomiony.

Nie mam jeszcze podłączonego czujnika zewnętrznego bo obecnie jadę na ustawieniu tygodniowym i zasilaniu 29*C na grzejniki. Do tego ustawiłem odchyły -2*C i na zero o godz. 7 rano, bo na noc jest wyłączony.

Krótko mówiąc polecam.

Ma jednak jedną wadę - Ma kilka ustawień danych które widać na ekranie startowym - nie można jednak ustawić ich wszystkich jako grafikę. Być może się to zmieni w ramach jakiejś aktualizacji.

Dzięki za rady. Znowu się nauczyłem czegoś nowego. Z tym zaworem,to świetny pomysł i tańszy. Poprawiłem projekt.

Czy teraz mogę się brać do pracy, czy jeszcze coś powinienem poprawić?[ATTACH=CONFIG]369799[/ATTACH]

A jak się sprawuje taki mały zbiorniczek cwu w takim układzie powiedzmy że idę brać kapiel i leje sobie całą wannę wody W zbiorniczku pomału się kończy ciepła wodą a w buforze mamy pod dostatkiem tu pewnie jakiś sterownik z dwoma czujnikami potrzebny i jak to wygląda w praktyce gdy np.5 oś.W domu czy nie trzeba czekać na wodę i czy zawor mieszkający który puszcza na grzejniki czy podlogowke też nie lepiej dac termostatyczny.

A jak się sprawuje taki mały zbiorniczek cwu w takim układzie powiedzmy że idę brać kapiel i leje sobie całą wannę wody W zbiorniczku pomału się kończy ciepła wodą a w buforze mamy pod dostatkiem tu pewnie jakiś sterownik z dwoma czujnikami potrzebny i jak to wygląda w praktyce gdy np.5 oś.W domu czy nie trzeba czekać na wodę i czy zawor mieszkający który puszcza na grzejniki czy podlogowke też nie lepiej dac termostatyczny.

W kwestii zbiornika wody CWU sie nie wypowiem, gdyż mam to zupełnie inaczej rozwiązane.

Jednak w kwestii zasilania grzejników już coś mogę powiedzieć.

Otóż można dać zawór termostatyczny i sterować zaworami na grzejnikach - bowiem woda na zasilaniu będzie miała zawsze jednakową temperaturę.

Jak damy zawór 3D z siłownikiem i sterownikiem oraz czujnikami temperatur to już mamy pełną automatyczna obsługę zależna np od temp. pomieszczenia lub temp. na zewnątrz lub od tego i od tego itp itd. Możemy różna tem zasilania ustawić na różne dni tygodnia oraz na różne godziny w ciągu doby.

Jeśli będzie termostatyczny to będzie zawsze jednakowa temp. Amen

...Bufor masz Austria Email ??:)

Dokładnie taki bufor z 2 wężownicami. Jak się one sprawują to nie powiem gdyż mam je połączone i podłączone w układzie zamkniętym do podłogówki na poddaszu. Ta natomiast nie została jeszcze uruchomiona. Myślę, że na początku przyszłego roku zacznie działać. Ale jak to będzie w praktyce to fiu fiu... bo jeszcze mam tam sporo pracy do zrobienia :/

W kwestii zbiornika wody CWU sie nie wypowiem, gdyż mam to zupełnie inaczej rozwiązane.

Jednak w kwestii zasilania grzejników już coś mogę powiedzieć.

Otóż można dać zawór termostatyczny i sterować zaworami na grzejnikach - bowiem woda na zasilaniu będzie miała zawsze jednakową temperaturę.

Jak damy zawór 3D z siłownikiem i sterownikiem oraz czujnikami temperatur to już mamy pełną automatyczna obsługę zależna np od temp. pomieszczenia lub temp. na zewnątrz lub od tego i od tego itp itd. Możemy różna tem zasilania ustawić na różne dni tygodnia oraz na różne godziny w ciągu doby.

Jeśli będzie termostatyczny to będzie zawsze jednakowa temp. Amen

Ale po co zmieniać temp.na zasilaniu ja mam termostatyczny ustawiony na 30stopni a jedynie pompka jest sterowana zwykłym termostatem pokojowym i na dodatek mam 100procent podlogowki mam ustawione na termostacie 21stopni jeśli temperatura zostanie osiągnięta termostat wyłącza pompke zawsze mam w domu 21 stopni proste sterowanie i efekt moim zdaniem mam ten sam co u Ciebie takie coś to by sprawdziło się Ale w starej nie ocieplone kamienicy a w takich domach jak teraz się buduje to moim zdaniem takie coś jest wogole nie potrzebne bo temperatura zewnętrzna nie ma aż tak wielkiego wplywu na temperaturę wewnętrzną moim zdaniem troszkę nie potrzebnie przekombinowane.

Ale po co zmieniać temp.na zasilaniu ja mam termostatyczny ustawiony na 30stopni a jedynie pompka jest sterowana zwykłym termostatem pokojowym i na dodatek mam 100procent podlogowki mam ustawione na termostacie 21stopni jeśli temperatura zostanie osiągnięta termostat wyłącza pompke zawsze mam w domu 21 stopni proste sterowanie i efekt moim zdaniem mam ten sam co u Ciebie takie coś to by sprawdziło się Ale w starej nie ocieplone kamienicy a w takich domach jak teraz się buduje to moim zdaniem takie coś jest wogole nie potrzebne bo temperatura zewnętrzna nie ma aż tak wielkiego wplywu na temperaturę wewnętrzną moim zdaniem troszkę nie potrzebnie przekombinowane.

Jakie masz sterownik do pompki C.O :):)