Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to te Niemcy. Oczywiście dla Vismanna robi to pewnie ktoś inny. Na którejś Budmie dostałem ładny folder od firmy specjalizującej się w zbiornikach (niestety nie pamiętam już nazwy). Ich konstrukcja wyglądała bardzo podobnie do tej Vismannowej (może nawet lepiej), ale cenę też miała podobną.

Popatrzyłem w necie i widzę że narobiło się tego bardzo dużo, jak 2 lata temu szukałem to wybór był mniejszy i ceny o wiele wyższe.

Jak dochodziła wężownica cwu to z 2 tyś robiło się już 10 tyś !

Myślę że dziś do 5 tyś można kupić 1000 L bufor przyzwoitej jakości !

Regulus (to też czeska firma) ma ceny katalogowe na zbiorniki z wężownicą do przepływowego grzania CWU na poziomie 2500 euro. Dukla z wężownicą do CWU kosztowały 2 lata temu ok. 7-8 tysięcy. Chyba aż tak nie staniały. A może ja inną wersję wtedy oglądałem? W każdym razie ten co pokazałeś ma zdaję się wężownice do solara tylko (czyli na dole zasobnika).

Tak, to jest z wężownicą do solara.

Znalazłem z 2 wężownicami 2000 L ale już prawie 14 tyś ! :(

Wygląda na to że nadal opłaca się wykonanie bufora, ale im więcej wężownic w środku tym większy zysk !

Jeśli ta Dukla z cwu kosztuje rzeczywiście 8 tys to zaoszczędziłem jakieś 6 tyś !

Znalazłem coś takiego, ale może niech ktoś mi wyjaśni, jak to zagrzewa CWU do powiedzmy 50 stopni, jak na podłogówke ma iść 30 stopni, to się da jakoś pogodzić? Do ilu będzie musiała grzać wodę PCi i czy to ma sens?

http://www.regulus.eu/Akumulacni-nadrze-latento.asp

Czy taki zbiornik zapewni wystarczającą ilość ciepłej wody ogrzewanej jak rozumiem przepływowo, czy to będzie mało? Nie chce "magazynować" CWU bo takie rozwiązanie mi sie nie podoba, ale jak poleci zimna z kranu to rozwód jest jakby z automatu ;)

Ten: http://www.regulus.eu/Aku-nadrze-se-zasobnikem-TUV.asp ma przynajmniej grzałkę, ale ten na górze chyba nie...

Pozdrawiam,

BK

bartbk albo grzejesz bufor pod podłogówkę albo wyżej ( tak 50-60 C) i wtedy masz ciepłą wodę. tylko że wtedy komplikuje się trochę bo musisz dać mieszacz między buforem a podłogówką!

Czy ta wężownica ogrzeje cwu przy temp. wody kotłowej 50 stopni to nie wiem, zapytaj sprzedawcy :roll:

bartbk: przy grzaniu PC zasobnik ciepłej wody grzeje się niezależnie od CO. Tj. służy on tylko podgrzewaniu CWU, a nie zasilaniu CO. A robi się tak dlatego, że przy PC każdy dodatkowy stopień, o który trzeba podgrzać wodę powoduje spadek COP, czyli wzrost jednostkowych kosztów grzania. Innymi słowy: w przypadku zasilania z PC, zbiorniki z podgrzewaczami przepływowymi mają tylko tę zaletę, że woda użytkowa jest w nich grzana przepływowo, poza tym niczym szczególnym nie różnią się od standardowych (pojemnościowych) zasobników CWU.

Jest jeden wyjątek: jeżeli skraplacz PC jest umieszczony wprost w zasobniku. Takie rozwiązanie proponuje np: Thermogolv.

Nie pisałem, że tanie :) choć z drugiej strony czasami nie da się tego porównać z innymi tańszymi konstrukcjami bo różnią się technicznie a jakośc to się okaże za lat kilka o ile ktoś kto kupił drogie przyzna się że kupił źle.

Jak ktoś nie ma czasu czy talentu na robienie samemu ciekawych i dobrych buforów to nawet te dobre drogie wychodzą tanio.

w Capito ciekawie wygląda wężowniaca w klapie zasobnika.

pozdrawiam adam

Dlaczego podłogówka z samej góry bufora?

Przyglądałem się kliku rozwiązaniom fabrycznym i widać w nich wyraźne rozdzielenie funkcji przestrzeni w buforze dla c.w.u i c.o. Nie ma to znaczenia przy ładowania bufora jakiś źródłem wysokotemperaturowym, ale http://www.oertli.de/ grzeje zasobnik kotłem kondensacyjnym. Wtedy gdy jest potrzeba górną część ładuje temp. potrzebną dla c.w.u ale gdy jest potrzeba dogrzania poziomów bufora dla c.o. ładuję ten poziom niższą temperaturą kondensując. Tyle, że podłogówka w ich wykonaniu pobiera wodę z wysokości jakiś 3/5 od dołu bufora.

Chodzi po prostu o to, że podłogówka rozładowuje bufor pozostawiając co najmniej 2/5 od góry takiej temperatury, która zaspokaja potrzeby c.w.u - wtedy potrzeby c.o. może zaspokoić niskotemp. np. PC albo solar, a tylko na potrzeby c.w.u załączy się strażnik w postaci kociołka gazowego lub grzałki.

Co o tym sądzicie ? Jest o co się bić ?

Dlaczego podłogówka z samej góry bufora?

Przyglądałem się kliku rozwiązaniom fabrycznym i widać w nich wyraźne rozdzielenie funkcji przestrzeni w buforze dla c.w.u i c.o. Nie ma to znaczenia przy ładowania bufora jakiś źródłem wysokotemperaturowym, ale http://www.oertli.de/ grzeje zasobnik kotłem kondensacyjnym. Wtedy gdy jest potrzeba górną część ładuje temp. potrzebną dla c.w.u ale gdy jest potrzeba dogrzania poziomów bufora dla c.o. ładuję ten poziom niższą temperaturą kondensując. Tyle, że podłogówka w ich wykonaniu pobiera wodę z wysokości jakiś 3/5 od dołu bufora.

Chodzi po prostu o to, że podłogówka rozładowuje bufor pozostawiając co najmniej 2/5 od góry takiej temperatury, która zaspokaja potrzeby c.w.u - wtedy potrzeby c.o. może zaspokoić niskotemp. np. PC albo solar, a tylko na potrzeby c.w.u załączy się strażnik w postaci kociołka gazowego lub grzałki.

EDIT

Jest to oczywiście po to by zapewnić w pierwszej kolejności CWU bo potrzebuje wyższej temperatury.

Co o tym sądzicie ? Jest o co się bić ?

Zasadniczo jest to dobre podejście. U siebie właśnie planuję takie wykonanie bufora (ok 1500l). Od góry tylko wężownica do podgrzewania przepływowego CWU. Na wysokości 2/3 zbiornika dopiero wyjście na CO - planuję tylko grzejniki ale z zasilaniem 55/35. Oczywiście układ mieszania będzie także. Bufor grzany będzie kotłem na paliwa stałe tzw. 24h. Do wspomagania mają być solary, wiatrak + ew. powietrzna pompa ciepła.

Jak wyjdzie zobaczymy na ile kaski starczy. I wszystko w założeniu "tymi ręcami"...

Witajcie

Posiadam dwa zbiorniki ok 120 l z nierdzewki z wezownicami do CWU . Aktualnie grzeje 70 m2 a w tym mam 35 m2 podlogowki , drugie 70 stoi nie wykonczone .Kociol mam 18 kW za poradami LastRico palenisko oblozylem szamotka pale od gory i moc aktualnie troche mniejsza ale zawsze jakas nadzywka zostaje i teraz porsba o porade.

1. Bufor myslalem cos o 1000-1500 l bo pienica na okolo 2.1 wysoka z jedna wezownica do ladowania go z kotla i do tego dostawic zbiorniki CWU pod kuchnia i pod lazienka odl okolo 7m

2. Czy bufor z 2 wezownicami druga do CWU a te zbiorniki popostu sprzedac

Nie liczylem co mnie taniej wyjdzie :)

Dzieki za podpowiedz

Pozdrawiam

No NIE !! Pomylka w pomyslunku :)

Przejechalem sie po zlomowiskach i maja nawet w dobrym stanie zbiorniczek 1000 i wejdzie do mnie do piwnicy bo 2000 za szeroki jest.

Z racji tego ze u mnie mam tylko 4 kaloryfery stalowe to trza mi ta nadwyzke mocy zlapac i se mysle ze taki bufor podepne do kotla dam jakis mieszacz coby byla regulacja na kaloryfer i drugi chyba na podlogowke a zbiorniki CWU one sa z wezownicami postawie w dwoch miejscach i niech sie tez laduja...

tylko problem jest taki ze w kuchni duzo mniej wody potrzeba (zmywarka) niz w lazience...