Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Witam . Pozdrawiam Pana Adama ze jeszcze tłumaczy ludziom jak to tłumaczył 3 lata temu , tez po 3 czy 4 sezonach stwierdzam ze ładowanie do 90 C jest nie ekonomiczne, czy ktoś ma podłaczony bufor 1000l pod piec gazowy ?? jakie są koszty ładowania bufora z 30 do 90 C ??

Ja mam podłączony ale mogę tylko grzać połowe i grzeje do 45stopni całą góre zwłaszcza w lecie do 90stopni nigdy nie grzałem bo niby po co? a koszty pewnie podobne w porównaniu z węglem ale ja przepalam czasami w śmieciuchu tylko dlatego że mam swoje drzewo.

A i nie mogę zakumac o co chodzi z tym podmieszaniem na powrocie co taki zawór daje prócz ochrony przed zbyt zimną wodą ja miałem ale zdemontowałem po demontażu duzo szybciej bufor się nabija.

Edytowane przez romano78

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Liczenie bardzo proste:...

Teraz z proporcji: skoro 20kW to 100% sprawności, to 19,24kW = 96,19% sprawności

achhhh teraz rozumiem dlaczego nie mogłem się dogadać z Tobą na temat sprawności.

Nie za bardzo wiem o jaką sprawność Tobie dokładnie chodzi ale w większości jeśli chodzi o kotły to wygooglowałem jakiś wydaje się sensowny artykuł:

https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/sprawnosc-cieplna/

W moim zapytaniu do Ciebie o różne parametry przed i po paleniu chodziło o wyliczenie sprawności procesu kocioł-bufor przy spalaniu drewna w Twoim kotle - stosunek przekazanej energii wodzie w buforze do energii chemicznej zawartej w drewnie brzozowym, które u siebie spalasz.

W tym artykule zapodanym powyżej ciekawa jest temperatura spalin - te 190*C. Już to ktoś kiedyś poruszył tutaj na forum. Nadmiaru powietrza było by bardzo trudno dopilnować szczególnie w kotle z miarkownikiem.

...Grzanie do jak najwyższych temperatur niestety jest związane ze stratami...

Może wykaże się niewiedzą w tym temacie zadając to pytanie ale: o jakich stratach mówisz, gdzie one powstają?

Swoją drogą w buforach przeznaczonych do współpracy z kotłami na paliwo stałe ładowanie do jak największych, bezpiecznych parametrów temperaturowych wody w buforze pozwala potem na dłuższą przerwę pomiędzy paleniami czyli na większą wygodę, dlatego jakby się dało bez szczególnych nakładów naładować wodę w buforze do 150*C to tak bym robił.

@byry007 możesz podesłać linka do postów Adama, w których tłumaczy dlaczego jest nie ekonomiczne ładowanie bufora do 90*C?

pozdro

Edytowane przez Okta

"dlaczego jest nie ekonomiczne ładowanie bufora do 90*C"

Sam już nie pamiętam - czemu...

Było to liczone.

Chodzi o straty/zyski/akumulację

To nie jest "funkcja liniowa".

Trzeba sobie "przegięcie funkcji"znaleźć i się go trzymać.

Adam M.

@Adam

Mogę się tylko domyślać, że:

1. chodzi o rosnące straty przez izolację bufora/rur łączących - ale te można minimalizować a jak umieszczony w domu to co najwyżej dom dostanie dodatkową porcję ciepła z kotłowni,

2. malejące przekazywanie ciepła przez spaliny do wody na wymienniku wraz ze wzrostem temperatury wody - tutaj można było by starać się wyregulować tak instalację ładującą bufor aby na powrocie kotła mieć te 50-60*C a na zasilaniu 90-95*C. Czy te straty rosną tak drastycznie dla parametrów wody powrotnej/zasilającej 50-80*C vs. 60-95*C jeśli to o nie chodzi.

pozdro

Jakie sterowniki pompki polecacie miedzy kotłem a buforem,

mam tego typu komplet:

http://allegro.pl/termostat-bimetaliczny-no-60c-5a-250v-ksd9700-i5564617250.html

http://allegro.pl/przelacznik-podswietlany-ac-15a-250v-3poz-czerwon-i5088494260.html

co w praktyce daje automatykę plus ręczne sterowanie.

Ja mam start pompki ustawiony na 60stopni raz dziennie ide do kotłowni wrzucam kartony ... drewno ile wlezie ... pale na miarkowniku prawie ile fabryka dała ... nie zaglądam do kotłowni przez 24 godziny ten załadunek starcza na podgrzanie prawie całego bufora do 60 stopni temperatura spadnie do 59 pompka się wyłącza

Qr.. przecież to takie logiczne i w pełni automatyczne.

Musze to przerobić w przyszłym tygodniu :)

Qr.. przecież to takie logiczne i w pełni automatyczne.

Musze to przerobić w przyszłym tygodniu :)

Logiczne nie za bardzo, aby w całosci wykorzystac ciepło z kotła powinien byc zastosowany regulator termperatury róznicowy tak by pompa załączała sie jedynie przy temperaturze wyzszej kotła niz bufora, przy czym start mozna, a nawet powinno sie ograniczyc ponizej okreslone temperatury np 40 oC. Dodatkowo trzyba by zapezpieczyc powrót kotła poprzez dodanie kolejnej pompy sterowanej termostatem lub regulatorem mierzącym temp. powrótu. Nie ma sensu aby pompa ładująca bufor pracowała wtedy gdy jest nizsza temp. na kotłe niz w buforze.

Logiczne nie za bardzo, aby w całosci wykorzystac ciepło z kotła powinien byc zastosowany regulator termperatury róznicowy tak by pompa załączała sie jedynie przy temperaturze wyzszej kotła niz bufora, przy czym start mozna, a nawet powinno sie ograniczyc ponizej okreslone temperatury np 40 oC. Dodatkowo trzyba by zapezpieczyc powrót kotła poprzez dodanie kolejnej pompy sterowanej termostatem lub regulatorem mierzącym temp. powrótu. Nie ma sensu aby pompa ładująca bufor pracowała wtedy gdy jest nizsza temp. na kotłe niz w buforze.

O którą temperaturę bufora chodzi? tą na górze czy tą na dole?

Rozkminiam jeszcze tą hipotezę "ładowania przy jak najniższej temperaturze" (ale nie zanadto niskiej, bo źle dla kotła).

Czemu nie ustawić pompy na tą najniższą temperaturę po prostu? Naładuje cały bufor tą temperaturą od góry do dołu, a potem, jak starczy paliwa (i już będzie zaciągać powrotem wodę z dołu bufora o tej temperaturze), to dopchnie do wyższych temperatur.

Jak ciepło "zrobi kółko przez cacły bufor" to pompa będzie załączona cały czas - co jest korzystne, bo przy wysokim ładowaniu większa szansa zagotowania (przynajmniej u mnie - kocioł 28kW, bieg pompy najniższy, stycznik 80 albo 85st)

Może czegoś nie rozumiem, to proszę wyjaśnijcie :)

O którą temperaturę bufora chodzi? tą na górze czy tą na dole?

Rozkminiam jeszcze tą hipotezę "ładowania przy jak najniższej temperaturze" (ale nie zanadto niskiej, bo źle dla kotła).

Czemu nie ustawić pompy na tą najniższą temperaturę po prostu? Naładuje cały bufor tą temperaturą od góry do dołu, a potem, jak starczy paliwa (i już będzie zaciągać powrotem wodę z dołu bufora o tej temperaturze), to dopchnie do wyższych temperatur.

Jak ciepło "zrobi kółko przez cacły bufor" to pompa będzie załączona cały czas - co jest korzystne, bo przy wysokim ładowaniu większa szansa zagotowania (przynajmniej u mnie - kocioł 28kW, bieg pompy najniższy, stycznik 80 albo 85st)

Może czegoś nie rozumiem, to proszę wyjaśnijcie :)

Jezeli caly bufor ma byc naładowany to na dole.

Jak sie "ciepło zrobi przez cały bufor" to traktowanie tego jako zabezpieczenia przed zagotowaniem jest dosc specyficzne, kocioł az tak duzo ciepła do komina czy kotłowni nie odda, ale zawsze zmiejszy pare stoponi temp na buforze. Ekonomiczne to za bardzo nie jest, ale ciezko ustalic ile w danym momencie ma byc opału. To czy dołozyc mnej aby taka systuacja nie miała miejsca czy troche za duzo i czekac az kocioł będzie wyjscem awaryjnym to kwestia dyskusyjna, ze wzgledu na ekonomie lepiej jest tego opała załadowac mniej.

Mi chodzi o to ze nie jest ekonomiczne ze start bufora góra 35 C dół to już nie cale 30 a nawet 25 C przy załadowanym piecu całym to wyda mi do 50 C cały ale żeby nabić go do 90 C prawie całego to musze dołożyć może 2 razy jeszcze mowie tu o paliwie drzewo nie w pełni wysezonowale, każdy może sprawić ile jest w stanie naładować bufor jednym zaladowanym piece na max , jak coś to najlepiej wychodzi brykiet drzewny ale nie te castoramy tylko od ludzi co go pasują go w takie batony okrągłe. Możecie mi opisać jak to wygląda cenowo ładowanie bufora gazem ? Chciałbym mieć gaz jako awaryjne zasilanie lub jak mi się nie chce iść na palić w tym moim smieciuchu 30 kw , mam grzałki 2 po 1.5 kw ale drogo to wychodzi i ciężko będzie naładować w mrozy w 2 taryfie przy moim zapotrzebowaniu .

Możecie mi opisać jak to wygląda cenowo ładowanie bufora gazem ? Chciałbym mieć gaz jako awaryjne zasilanie lub jak mi się nie chce iść na palić w tym moim smieciuchu 30 kw , mam grzałki 2 po 1.5 kw ale drogo to wychodzi i ciężko będzie naładować w mrozy w 2 taryfie przy moim zapotrzebowaniu .

Nie przesadzaj, po co ładowac bufor gazem, ok jezeli nie chcesz palic a masz wezownicę cwu w buforze który w tym przypadku jest zasobnikiem (duzym) cwu. Jezeli grzac gazem to bezposrednio, a nie przez bufor. Nie obraz sie ale pomyslowosc forumowiczów jest wprost niewyczerpana, a Twój pomysł to jedna z takich perełek

I jakie zalety ma nam dać termostat różnicowy + czujnik na dole bufora? Wciąż tego nie widzę. Widzę minusy

- koszt i komplikacja

- zbędne włączanie pompy gdy na dole jest 25st. Wyziębianie kotła i ochłodzenie ciepłej warstwy na górze bufora

- pompa się nie włączy gdy temp na dole bufora przekroczy 100-deltaT(+-histereza)

Na razie głosuję za jednym termostatem na kotle, ale jestem otwarty na argumenty :cool:

Jak sie "ciepło zrobi przez cały bufor" to traktowanie tego jako zabezpieczenia przed zagotowaniem jest dosc specyficzne, kocioł az tak duzo ciepła do komina czy kotłowni nie odda, ale zawsze zmiejszy pare stoponi temp na buforze. Ekonomiczne to za bardzo nie jest, ale ciezko ustalic ile w danym momencie ma byc opału. To czy dołozyc mnej aby taka systuacja nie miała miejsca czy troche za duzo i czekac az kocioł będzie wyjscem awaryjnym to kwestia dyskusyjna, ze wzgledu na ekonomie lepiej jest tego opała załadowac mniej.

Opisywałem odmienny scenariusz - gdzie ciepło "zrobi kółko" i na powrocie do kotła jest już 50-60-70 a w buforze ciągle się jeszcze energia zmieści. I wtedy ciągła paca pompy ma sens. Po zrobieniu przerwy czasowej, jak się włączy pompa to jeszcze temperatura rośnie, bo schładzanie (wodą 70st) jest od dołu kotła.

Po wygaszeniu należy wyłączyć pompę ręcznie. I tu widzę (na razie jedyną) przewagę potencjalnego termostatu różnicowego.

Nie przesadzaj, po co ładowac bufor gazem, ok jezeli nie chcesz palic a masz wezownicę cwu w buforze który w tym przypadku jest zasobnikiem (duzym) cwu. Jezeli grzac gazem to bezposrednio, a nie przez bufor

Jeśli zależy na cwu+co to najprościej chyba pod bufor podłączyć. Bo dlaczego nie?

Ktoś już chyba robił bufor+gaz, ale nie pamiętam czy opisał instalację.

Nie obraz sie ale pomyslowosc forumowiczów jest wprost niewyczerpana, a Twój pomysł to jedna z takich perełek

I za to kocham to forum :D Dużo kreatywnych pomysłów, a "ilość przechodzi w jakość".

I jakie zalety ma nam dać termostat różnicowy + czujnik na dole bufora? Wciąż tego nie widzę. Widzę minusy

- koszt i komplikacja

- zbędne włączanie pompy gdy na dole jest 25st. Wyziębianie kotła i ochłodzenie ciepłej warstwy na górze bufora

- pompa się nie włączy gdy temp na dole bufora przekroczy 100-deltaT(+-histereza)

Na razie głosuję za jednym termostatem na kotle, ale jestem otwarty na argumenty :cool:

Przy pełnym etacie palacza domowego termostat tez jest zbedny, niepotrzebne koszty wystarczy najtanszy termometr, mozna jeszcze taniej bo recznie sprawdzac temperature i odpowiednio załaczac i wyłaczac pompę. Te godziny spedzone w kotłowni to takie niezapomniane chwile. Jak tanio to tanio, a jak dojdzie do zagotowania to miec przygotowaną łopatę i wiaderko piachu do zagaszenia awaryjnego. Jak atrakcje to aktrakcje. Kazdy sam ustala w jaki sposób spędza czas, pobyt w kotłowni tez nalezych do takich sposobów. Wracajac do zbednego załaczania pompy przy 25 oC, to przeciez mozna ustawic na regulatorze róznicowym próg zadziałania pompy, jaki problem ustawic 30-40-50 oC lub jakąkolwiek inna wartosc.

Pompa wyłaczy sie przy 100 oC gdy w kotle bedzie mniej, jezeli wiecej to mozna ustawic alarm przy dowolnej temperaturze, a wtedy interwencja palacza domowego nieunikniona.

Nie przesadzaj, po co ładowac bufor gazem, ok jezeli nie chcesz palic a masz wezownicę cwu w buforze który w tym przypadku jest zasobnikiem (duzym) cwu. Jezeli grzac gazem to bezposrednio, a nie przez bufor. Nie obraz sie ale pomyslowosc forumowiczów jest wprost niewyczerpana, a Twój pomysł to jedna z takich perełek

Dokładnie ja tak właśnie mam ogrzewanie domugazem ma z ominieciem bufora a tylko dla potrzeb cwu grzane ok 300l bufora od góry do 45 stopni gdzie jest większość wezownicy cwu.

Jeśli zależy na cwu+co to najprościej chyba pod bufor podłączyć. Bo dlaczego nie?

Ktoś już chyba robił bufor+gaz, ale nie pamiętam czy opisał instalację.

I za to kocham to forum :D Dużo kreatywnych pomysłów, a "ilość przechodzi w jakość".

Jezeli mam grzac bufor z cwu gazem to po co, to samo dadzą mi grzałki w II taryfie (dotyczy Tauronu).

Jezeli chodzi o to ze ilosc przechodzi w jakosc, to raczej w bylejakosc