Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Niestety mam za małą wiedzę aby taki zawór dobrać do swojej instalacji dlatego może ktoś podzielił by się swoim doświadczeniem w tym temacie?

Jaka średnica zaworu klapowego była by odpowiednia dla układu kocioł 20-25kW i bufora ustawionego na tym samym poziomie co kocioł? W sumie to trochę determinuje średnice rurek łączących bufor z kotłem.

pozdro

Ja klapkowy dałem taki sam jak rury czyli 6/4 .

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

https://kotly.com.pl/produkt-zawor-trojdrogowy-termostatyczny-11-100-r40mm-72c-4075.html?l=pl zawór chce taki dać ..

rury 6/4 - bo przyłącze z pieca takie i nie chcę zbytnio zmniejszać przekroju.

coś takiego na sterowanie temperaturą

wyjściową na grzejniki

Edytowane przez מרכבה

https://kotly.com.pl/produkt-zawor-trojdrogowy-termostatyczny-11-100-r40mm-72c-4075.html?l=pl zawór chce taki dać ..

rury 6/4 - bo przyłącze z pieca takie i nie chcę zbytnio zmniejszać przekroju.

coś takiego na sterowanie temperaturą

wyjściową na grzejniki

A regulator to tego siłownika to gdzie?

bufor-schemat-antyladdomat-nilsan-1024x819.jpg

Na czerwono zaznaczyłem rury które mają mieć jak największy przekrój dla obiegu grawitacyjnego (minimum dn40). Dla reszty wystarczy dn25 czyli odpowiednik 1".

Na zzk będzie strzałka.

Bufor im wyżej tym lepiej.

Ochrona powrotu.... Z założenia w kotle w zestawie z buforem palimy na pełnym uchyleniu przepustnicy. Przepływ powietrza nie pozwoli na powstanie kondensatu na ścianach kotła. Nawet jak woda na powrocie ma 15'C. To pod mieszanie to po to, aby jak najszybciej napełnić górę bufora gorącą wodą. I niestety tutaj zawór z kapilarą w układzie wyżej się nie sprawdza. Modyfikacja tego układu polega na usunięciu tego zaworu i w miejscu które zaznaczyłem na zielono zamontowaniu zaworu 3d z wkładką o temperaturze otwarcia co najmniej 60'C, albo dwu-zaworowego termostatu samochodowego. Pompkę krótkiego obiegu uruchamiamy termostatem z kapilarą umieszczoną na czopuchu.

Czyli zawór ZT out z tego układu? chciał bym dać zawór z otwarciem na 72 st ? dużo? drugi jest na 63 st.

Czyli pompka ma być włączona czujnikiem temp spalin ?

Wywalił bym jeszcze ZR pod pompką? nie wystarczy 3 biegi na pompce?

A wiecie skąd pytanie o zawór klapkowy? zmylił mnie opis :p bywa - stąd wolałem się upewnić.

Kasa- rozbija się układ o kasę, mnie by tu pasił elektrozawór .bez prądu - otwarty.

Edytowane przez מרכבה

[ATTACH=CONFIG]370968[/ATTACH]

Na czerwono zaznaczyłem rury które mają mieć jak największy przekrój dla obiegu grawitacyjnego (minimum dn40). Dla reszty wystarczy dn25 czyli odpowiednik 1".

Na zzk będzie strzałka.

Bufor im wyżej tym lepiej.

Ochrona powrotu.... Z założenia w kotle w zestawie z buforem palimy na pełnym uchyleniu przepustnicy. Przepływ powietrza nie pozwoli na powstanie kondensatu na ścianach kotła. Nawet jak woda na powrocie ma 15'C. To pod mieszanie to po to, aby jak najszybciej napełnić górę bufora gorącą wodą. I niestety tutaj zawór z kapilarą w układzie wyżej się nie sprawdza. Modyfikacja tego układu polega na usunięciu tego zaworu i w miejscu które zaznaczyłem na zielono zamontowaniu zaworu 3d z wkładką o temperaturze otwarcia co najmniej 60'C, albo dwu-zaworowego termostatu samochodowego. Pompkę krótkiego obiegu uruchamiamy termostatem z kapilarą umieszczoną na czopuchu.

Ja u siebie w odnodze łączącej baypas z rurą zasilającą mam zwykły zawór kulowy i przewaznie jest zamknięty ale jak będe chciał mieć wcześniej ciepła wode to mogę go trochę uchylić u znajomego chyba tez tak zrobię żeby w razie czego było jakieś podmieszanie.

[ATTACH=CONFIG]370968[/ATTACH]

.

Więc będą potrzebne:

4 x zwór odcinający kulowy 6/4

4 x śrubunki 6/4

4 x trójnik redukcyjny 6/4 x 1 (jeden do podłączenia naczynia wzbiorczego)

1x klapowy zawór zwrotny DN40

6 x kolan 6/4

6 x nyplowych 6/4

1x zawór termostatyczny Dn25

1 x zawór z filtrem 1

1 x pompa z śrubunkami na Dn25

1 x zawór dławiący grzybkowy Dn25

2 x termometry

No i rura czarna DN40 i 25

Edytowane przez misiowy

Czyli zawór ZT out z tego układu? chciał bym dać zawór z otwarciem na 72 st ? dużo? drugi jest na 63 st.

Czyli pompka ma być włączona czujnikiem temp spalin ?

Wywalił bym jeszcze ZR pod pompką? nie wystarczy 3 biegi na pompce?

A wiecie skąd pytanie o zawór klapkowy? zmylił mnie opis :p bywa - stąd wolałem się upewnić.

72 może być ... 63 też... Pompka tak powinna być włączana, a zawór regulacyjny nie potrzebny. W 90% wystarczy pompka na pierwszym biegu.

Kasa- rozbija się układ o kasę, mnie by tu pasił elektrozawór .bez prądu - otwarty.

Właśnie....

nawet nie udało mi się zmieści drugiego zaworu na powrocie ale to dobrze bo moim zdaniem nie jest tam wogóle potrzebny

Ten zawór jest BARDZO potrzebny/przydatny. Dzięki niemu możemy BEZPIECZNIE odciąć bufor od kotła, a tym samym znacznie ograniczyć jego samo-rozładowywanie Gdyby były elektrozawory dużych średnic w rozsądnych pieniądzach...

Czyli optimum był by elektrozawór na powrocie z bufora do kotła ?

Zawór termostatyczny na 72 st w takim wypadku 6/4 chyba że taki grubas nie potrzebny.

Idzie to zrobić :) wiele rzeczy, ale czasu mało.

Różnego rodzaju maści silniki, siłowniki itp ..

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1786704.html

Edytowane przez מרכבה

Na czerwono zaznaczyłem rury które mają mieć jak największy przekrój dla obiegu grawitacyjnego (minimum dn40). Dla reszty wystarczy dn25 czyli odpowiednik 1"

rury - armatura czyli 3d dn25

romano78 Zwracam w takim razie honor - wystarczy zawór przy buforze

i tam idealnie byłoby mieć elektrozawór dn40...

Zrozumiałem, że nie masz zaworów na powrocie.

Czemu robicie miedziane wężownice! korozja elektrolityczna itp... miedź w niczym nie pomaga .. różnica w faktycznej przewodności cieplnej

układu woda / wężownica/ woda jest na 3 -4 miejscu po przecinku w porównaniu ze stalą.

Dobra trzeba składać klocki do przyłączenia bufora.