Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ma być w układzie otwartym, czyli z kotła rura bezpieczeństw/wznośna i dopiero za tym jakaś ewentualna armatura.

Wysokość umieszczenia tego 3d (termostatycznego) nie ma znaczenia, będzie odcinał duży obieg puki nie osiągnie temperatury na jaką jest wkładka.

Ja pisałem jak jest u mnie, a co do ukl otwartego to sie zgadzam

tu jest cos na temat tego zaworu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171319-Termostatyczny-zaw%C3%B3r-tr%C3%B3jdrozny-rozczarowanie

tylko byl wpiety w powrot.

Do czego on jest w koncu przeznaczony? Ochrona powrotu czy zasilanie bufora?

Edytowane przez neokuba22

kocioł bufor 3d odwrotny.jpg

krótki obieg oznaczyłem kropami i ułożenie ESBE mieszacza z termostatem i wyjściem 72st

Układ wydaje się prosty :)

Do czego on jest w koncu przeznaczony? Ochrona powrotu czy zasilanie bufora?
jedno i pewnie drugie rozwiązanie :) ale dobrze jak piec będzie prawie od razu ciepły, to przy drewnie jest chyba ok? Zresztą ...

kocioł bufor 3d odwrotny.jpg

Edytowane przez מרכבה

Witam wszystkich użytkowników forum.

Śledząc wpisy pokusiłem się w zeszłym roku o uzupełnienie mojej instalacji o bufor /700L/.

Jest to prosta konstrukcja, bez wężownic do cwu i solara z której jestem bardzo zadowolony.

W najbliższym czasie planuję dołożyć drugi bufor o takiej samej pojemności jednak wyposażony będzie w wężownicę cwu oraz lejek i wężownicę solarną.

Preferowane przez Was jest połączenie buforów dwiema rurami tj. góra z górą i dół z dołem o dużej średnicy.

Żeby wykonać taki układ - muszę najpierw "zdemolować" to co już zrobiłem czyli obudowę i izolację /obudowa z płyt OSB zasypana perlitem/.

i tu pojawia się moje pytanie: jakie są różnice w funkcjonalności przy powyższym połączeniu a równoległym połączeniu buforów na rurach zasilającej i powrotnej K__priv_dwa bufory.jpg wg załączonego rysunku?

z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

/Schemat oczywiście w mocnym uproszczeniu/

Edytowane przez robi721

"jakie są różnice w funkcjonalności ..."

No, mogą być spore!

Zależnie od wykonania i układu połączeń.

CO ma robić ta dodatkowa beczułka?

Łączenie przy pomocy rur 2" blisko siebie stojących baniaków sprawia, że , realnie, mamy JEDEN baniak.

Narysowałeś układ dość "kapryśny", który będzie działał nieco nieprzewidywalnie.

Bo?

Przeanalizuj co się będzie działo, gdy ten z wężownicą będzie "pusty" a ten bez wężownicy "załadowany" a w kotle się pali.

"Przepychanka" strug w rurkach połączeniowych. Uśrednianie temperatur. Brak sterowalności.

MOŻNA te baniaki połączyć nawet rurką 1/2" tak, aby pracowały prawie jak jeden baniak.

Ale to połączenie MUSI być wydzielone!

Tylko baniak-baniak. Góra z górą a dół z dołem.

Im cieńsza rurka tym wolniej układ się ustabilizuje.

Połączenie 1" wystarczy dla dość wygodnej pracy układu.

Będzie poprawnie, choć nie idealnie.

Za to kupa roboty i dewastacji odpadnie.

I coś jeszcze...

NIE SZUKAJ nierdzewki.

Kasy szkoda a konieczności nie ma.

:lol:

Adam M.

Adamie - ale Jego wnuki jeszcze będę mieć ten baniak... kupiłem używkę 10lat .. pytali się czy to nówka :)

2" rury spięcie bufora z buforem tak jak "gadasz" i po sprawie.

U mnie może być tak .. że wystarczył by zawór termostatyczny i układ niech chodzi na "grawitacji" rury 6/4 bo takie przyłącze ma piec ..

stary miał 2" zresztą, widać w jakim stanie komin, dałem foto w temacie spalania paliw stałych.

Od dołu wygląda jak by nigdy nie był palony. Zobaczymy jak będzie z tym .. kusi mnie zwinąć jeszcze wężownicę na czopuch ..i zwiększyć pobór mocy z czopucha..

Układ jednak zrobię na pompie do tego falownik i cześć pieśni .. pompka będzie Mozarta grać na rurach :D

http://allegro.pl/bufor-nierdzewny-nierdzewka-dms-1300l-inox-ko-i6528064611.html#thumb/1 moje cudeńko :)

Buf for.jpg

Edytowane przez מרכבה

I tak wnuki będą się tym baniakiem cieszyły, nawet jak z czarnej stali zrobiony.

Przecież woda kotłowa jest nieagresywna.

(jak jest - to ktoś coś spieprzył!)

Nie łączyć w jednym układzie stali, miedzi i aluminium.

Zwłaszcza miedzi i aluminium - i będzie dobrze!

MOŻNA układ napełnić wodą z baniaka (paletopojemnika) pod rynnę wstawionego. To destylatka jest...

Adam M.

A mnie się marzy baniaczek 30 000 literków.

Leży w krzakach od lat wielu bo... napić się za niego nie da, bo to szkłoepoxyd.

Rozwiązałby sto problemów i ciepełko z lata na zimę przeniósł.

Ino nie mam gdzie go wstawić, na razie... No to leży, czeka i nawet nie rdzewieje!

Adam M.

Ja to jednak zrobie tak ze zawór różnicowy na wyjściu z pieca dla pompki i klapkowy przy buforze dla blokowania ucieczki ciepła po wygaśnięciu w piecu, niestety nie dało rady już zmieścic zaworu kulowego przy buforze na zasilaniu będzie tylko na powrocie ,gdyby była dostępna miedz fi42 i kształtki w moich okolicach na pewno zrobiłbym to z miedzi. podmieszanie powrotu robię za pomocą zaworu z kapilarą bo akurat leżą u mnie dwa które zdemontowałem z rozdzielaczy podłogówki.

Jak z tym naczyniem na wężownicy cwu czy może jakiś zawór bezpieczeństwa np.5bar. wystarczy?

20161027_174856.jpg

I robisz układ zamknięty ? aby to otworzyć dokręcić wystarczy jeszcze jeden trójnik (ile 6/4 czy 5/4?) i wyprowadzić bez niczego do zbiornika wyrównawczego, chyba że masz gdzieś inaczej .. ale powinno być bezpośrednio z kotła - bez przeszkód. U mnie tak będzie, bez przeszkód aż na strych do naczynia wyrównawczego.

1.jpg wystarczy i przestajesz spać na bombie.

Ale Twój wybór.

Edytowane przez מרכבה

I robisz układ zamknięty ? aby to otworzyć dokręcić wystarczy jeszcze jeden trójnik (ile 6/4 czy 5/4?) i wyprowadzić bez niczego do zbiornika wyrównawczego, chyba że masz gdzieś inaczej .. ale powinno być bezpośrednio z kotła - bez przeszkód. U mnie tak będzie, bez przeszkód aż na strych do naczynia wyrównawczego.

[ATTACH=CONFIG]371290[/ATTACH] wystarczy i przestajesz spać na bombie.

Ale Twój wybór.

A ten trójnik u samej góry to niby po co tam jest ?

A mnie się marzy baniaczek 30 000 literków.

Leży w krzakach od lat wielu bo... napić się za niego nie da, bo to szkłoepoxyd.

Rozwiązałby sto problemów i ciepełko z lata na zimę przeniósł.

Ino nie mam gdzie go wstawić, na razie... No to leży, czeka i nawet nie rdzewieje!

Adam M.

Czy możesz rozwinąć swój pomysł, czym latem grzać taki buforek ? zimą ile m pod ziemią miał byc zakopany ? pytam z ciekawości ??:>

Ja to jednak zrobie tak ze zawór różnicowy na wyjściu z pieca dla pompki i klapkowy przy buforze dla blokowania ucieczki ciepła po wygaśnięciu w piecu, niestety nie dało rady już zmieścic zaworu kulowego przy buforze na zasilaniu będzie tylko na powrocie ,gdyby była dostępna miedz fi42 i kształtki w moich okolicach na pewno zrobiłbym to z miedzi. podmieszanie powrotu robię za pomocą zaworu z kapilarą bo akurat leżą u mnie dwa które zdemontowałem z rozdzielaczy podłogówki.

Jak z tym naczyniem na wężownicy cwu czy może jakiś zawór bezpieczeństwa np.5bar. wystarczy?

na zasilaniu daj zawor srubunkowy, nawet nie wiesz kiedy bedzie ci potrzebny, dla bezpieczenstwa wystarczy zdjac motylek

Niby tak, ale lubię czystą sprawę, przed różnicówką.. ale bo pomyślisz że się czepiam.

na zasilaniu daj zawor srubunkowy, nawet nie wiesz kiedy bedzie ci potrzebny, dla bezpieczenstwa wystarczy zdjac motylek

To może wypada dać co ważniejszy zawór taki ? w sensie "łatwości wymiany... tegoż zaworu?