מרכבה 26.10.2016 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 (edytowane) Tak dokładnie tak jeszcze przerysuje dokładnie a zawór klapowy na zasilaniu ? bo go już nie ma na tym nowszym schemacie... jest tylko na dole bufora. Edytowane 26 Października 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 26.10.2016 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Na pewno nie ma? Powinien być oczywiście skierowany zgodnie z kierunkiem grawitacyjnego przepływu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 27.10.2016 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 To ma być w układzie otwartym, czyli z kotła rura bezpieczeństw/wznośna i dopiero za tym jakaś ewentualna armatura. Wysokość umieszczenia tego 3d (termostatycznego) nie ma znaczenia, będzie odcinał duży obieg puki nie osiągnie temperatury na jaką jest wkładka. Ja pisałem jak jest u mnie, a co do ukl otwartego to sie zgadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 27.10.2016 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 (edytowane) tu jest cos na temat tego zaworu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171319-Termostatyczny-zaw%C3%B3r-tr%C3%B3jdrozny-rozczarowanietylko byl wpiety w powrot. Do czego on jest w koncu przeznaczony? Ochrona powrotu czy zasilanie bufora? Edytowane 27 Października 2016 przez neokuba22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 (edytowane) krótki obieg oznaczyłem kropami i ułożenie ESBE mieszacza z termostatem i wyjściem 72st Układ wydaje się prosty Do czego on jest w koncu przeznaczony? Ochrona powrotu czy zasilanie bufora? jedno i pewnie drugie rozwiązanie ale dobrze jak piec będzie prawie od razu ciepły, to przy drewnie jest chyba ok? Zresztą ... Edytowane 27 Października 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi721 27.10.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 (edytowane) Witam wszystkich użytkowników forum. Śledząc wpisy pokusiłem się w zeszłym roku o uzupełnienie mojej instalacji o bufor /700L/. Jest to prosta konstrukcja, bez wężownic do cwu i solara z której jestem bardzo zadowolony. W najbliższym czasie planuję dołożyć drugi bufor o takiej samej pojemności jednak wyposażony będzie w wężownicę cwu oraz lejek i wężownicę solarną. Preferowane przez Was jest połączenie buforów dwiema rurami tj. góra z górą i dół z dołem o dużej średnicy. Żeby wykonać taki układ - muszę najpierw "zdemolować" to co już zrobiłem czyli obudowę i izolację /obudowa z płyt OSB zasypana perlitem/. i tu pojawia się moje pytanie: jakie są różnice w funkcjonalności przy powyższym połączeniu a równoległym połączeniu buforów na rurach zasilającej i powrotnej wg załączonego rysunku? z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. /Schemat oczywiście w mocnym uproszczeniu/ Edytowane 27 Października 2016 przez robi721 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Szukaj używki nierdzewnej jak już spinał bym jedne przez drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.10.2016 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 "jakie są różnice w funkcjonalności ..." No, mogą być spore! Zależnie od wykonania i układu połączeń. CO ma robić ta dodatkowa beczułka? Łączenie przy pomocy rur 2" blisko siebie stojących baniaków sprawia, że , realnie, mamy JEDEN baniak. Narysowałeś układ dość "kapryśny", który będzie działał nieco nieprzewidywalnie. Bo? Przeanalizuj co się będzie działo, gdy ten z wężownicą będzie "pusty" a ten bez wężownicy "załadowany" a w kotle się pali. "Przepychanka" strug w rurkach połączeniowych. Uśrednianie temperatur. Brak sterowalności. MOŻNA te baniaki połączyć nawet rurką 1/2" tak, aby pracowały prawie jak jeden baniak. Ale to połączenie MUSI być wydzielone! Tylko baniak-baniak. Góra z górą a dół z dołem. Im cieńsza rurka tym wolniej układ się ustabilizuje. Połączenie 1" wystarczy dla dość wygodnej pracy układu. Będzie poprawnie, choć nie idealnie. Za to kupa roboty i dewastacji odpadnie. I coś jeszcze... NIE SZUKAJ nierdzewki. Kasy szkoda a konieczności nie ma. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 (edytowane) Adamie - ale Jego wnuki jeszcze będę mieć ten baniak... kupiłem używkę 10lat .. pytali się czy to nówka 2" rury spięcie bufora z buforem tak jak "gadasz" i po sprawie. U mnie może być tak .. że wystarczył by zawór termostatyczny i układ niech chodzi na "grawitacji" rury 6/4 bo takie przyłącze ma piec .. stary miał 2" zresztą, widać w jakim stanie komin, dałem foto w temacie spalania paliw stałych. Od dołu wygląda jak by nigdy nie był palony. Zobaczymy jak będzie z tym .. kusi mnie zwinąć jeszcze wężownicę na czopuch ..i zwiększyć pobór mocy z czopucha.. Układ jednak zrobię na pompie do tego falownik i cześć pieśni .. pompka będzie Mozarta grać na rurach http://allegro.pl/bufor-nierdzewny-nierdzewka-dms-1300l-inox-ko-i6528064611.html#thumb/1 moje cudeńko Edytowane 27 Października 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.10.2016 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 I tak wnuki będą się tym baniakiem cieszyły, nawet jak z czarnej stali zrobiony.Przecież woda kotłowa jest nieagresywna.(jak jest - to ktoś coś spieprzył!) Nie łączyć w jednym układzie stali, miedzi i aluminium.Zwłaszcza miedzi i aluminium - i będzie dobrze!MOŻNA układ napełnić wodą z baniaka (paletopojemnika) pod rynnę wstawionego. To destylatka jest... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Miedź do cynku szczególnie - to jak by dwa bieguny przeciwstawnych potencjałów .. i robi się ogniwo korozyjne.stąd nie wiąże się miedzią stali zbrojeniowej np. Adam nie było czasu knuć i spawać, bo by się jakiegoś zrobiło .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.10.2016 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 A mnie się marzy baniaczek 30 000 literków. Leży w krzakach od lat wielu bo... napić się za niego nie da, bo to szkłoepoxyd. Rozwiązałby sto problemów i ciepełko z lata na zimę przeniósł. Ino nie mam gdzie go wstawić, na razie... No to leży, czeka i nawet nie rdzewieje! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi721 27.10.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 wielkie dzięki za szybką odpowiedź W takim razie - równoległe połączenie: góra z górą, dół z dołem. Zbiornik już mam - czarna stal, całe 200 zł kosztował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2016 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Ale mojego na CWU przerobi śmiało i będzie trwały jak już ma potencjał Zrób jak najkrótsze przejścia jak możesz, będzie mniejsza powierzchnia wymiany ciepła, jeśli zbiorniki będą przytulone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 27.10.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Ja to jednak zrobie tak ze zawór różnicowy na wyjściu z pieca dla pompki i klapkowy przy buforze dla blokowania ucieczki ciepła po wygaśnięciu w piecu, niestety nie dało rady już zmieścic zaworu kulowego przy buforze na zasilaniu będzie tylko na powrocie ,gdyby była dostępna miedz fi42 i kształtki w moich okolicach na pewno zrobiłbym to z miedzi. podmieszanie powrotu robię za pomocą zaworu z kapilarą bo akurat leżą u mnie dwa które zdemontowałem z rozdzielaczy podłogówki. Jak z tym naczyniem na wężownicy cwu czy może jakiś zawór bezpieczeństwa np.5bar. wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 (edytowane) I robisz układ zamknięty ? aby to otworzyć dokręcić wystarczy jeszcze jeden trójnik (ile 6/4 czy 5/4?) i wyprowadzić bez niczego do zbiornika wyrównawczego, chyba że masz gdzieś inaczej .. ale powinno być bezpośrednio z kotła - bez przeszkód. U mnie tak będzie, bez przeszkód aż na strych do naczynia wyrównawczego. wystarczy i przestajesz spać na bombie. Ale Twój wybór. Edytowane 27 Października 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 27.10.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 I robisz układ zamknięty ? aby to otworzyć dokręcić wystarczy jeszcze jeden trójnik (ile 6/4 czy 5/4?) i wyprowadzić bez niczego do zbiornika wyrównawczego, chyba że masz gdzieś inaczej .. ale powinno być bezpośrednio z kotła - bez przeszkód. U mnie tak będzie, bez przeszkód aż na strych do naczynia wyrównawczego. [ATTACH=CONFIG]371290[/ATTACH] wystarczy i przestajesz spać na bombie. Ale Twój wybór. A ten trójnik u samej góry to niby po co tam jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 27.10.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 A mnie się marzy baniaczek 30 000 literków. Leży w krzakach od lat wielu bo... napić się za niego nie da, bo to szkłoepoxyd. Rozwiązałby sto problemów i ciepełko z lata na zimę przeniósł. Ino nie mam gdzie go wstawić, na razie... No to leży, czeka i nawet nie rdzewieje! Adam M. Czy możesz rozwinąć swój pomysł, czym latem grzać taki buforek ? zimą ile m pod ziemią miał byc zakopany ? pytam z ciekawości ??:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 27.10.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Ja to jednak zrobie tak ze zawór różnicowy na wyjściu z pieca dla pompki i klapkowy przy buforze dla blokowania ucieczki ciepła po wygaśnięciu w piecu, niestety nie dało rady już zmieścic zaworu kulowego przy buforze na zasilaniu będzie tylko na powrocie ,gdyby była dostępna miedz fi42 i kształtki w moich okolicach na pewno zrobiłbym to z miedzi. podmieszanie powrotu robię za pomocą zaworu z kapilarą bo akurat leżą u mnie dwa które zdemontowałem z rozdzielaczy podłogówki. Jak z tym naczyniem na wężownicy cwu czy może jakiś zawór bezpieczeństwa np.5bar. wystarczy? na zasilaniu daj zawor srubunkowy, nawet nie wiesz kiedy bedzie ci potrzebny, dla bezpieczenstwa wystarczy zdjac motylek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Niby tak, ale lubię czystą sprawę, przed różnicówką.. ale bo pomyślisz że się czepiam. na zasilaniu daj zawor srubunkowy, nawet nie wiesz kiedy bedzie ci potrzebny, dla bezpieczenstwa wystarczy zdjac motylek To może wypada dać co ważniejszy zawór taki ? w sensie "łatwości wymiany... tegoż zaworu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts