Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Ogólnie idea bufora bardzo mi się podoba. Miejsce w kotłowni jest ponad 10m2. Zapał do majsterkowania też posiadam tylko czy mógłbym prosić forumowiczów o jakieś schematy lub przekroje swoich buforów najlepiej na skrzynkę co by mi bardzo pomogło w ewentualnej realizacji takiego ustrojstwa. Dom powierzchnia użytkowa poniżej 100m2, rekuperator, piec na paliwo stałe, prawdopodobnie solar, jeśli bym się zdecydował na bufor to podłogówka w całym domu plus grzałka elektryczna w buforze.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No ale w jakim celu ten trójnik skoro mam układ zamknięty i wszytkie potrzebne zabezpieczenia do tego układu

To tylko propozycja, u siebie robię otwarty i tego się trzymam, bezpieczny, bo nie tylko jak będę palił, ale też Tato, Mama.

A nie mam wody z wodociągu, lub pod własnym ciśnieniem, aby dać wężownicę schładzającą.

Hydrofor jest też na prąd. Zwłaszcza że zjawisko gotowania wody w piecu z tego co wiem wystąpiło raz .. przez zakręcony zawór zaraz za piecem...

A tak nigdy nie doszło doszło go zagotowania, bo kocioł był wybrany przypadkiem (brało się to co było- takie czasy). i ten układ wyrobił pewne przyzwyczajenia.

Teraz będzie buchaj 25 kW z buforem oby nie za małym na 1300 L +300 L w instalacji.

Stąd układ najprościejszejszym zabezpieczeniem będzie zdiełąny.

Tylko wszędzie pisze że działa on w poziomie a o pionie nie słyszałem żeby ktoś stosował klapę. Obecnie moja klapa jest też pod skosem w górę gdzie bez palenia powinna się samoczynnie zamknąć ale tak nie jest. Może wystarczy przerobić zawiesie klapy jak to zrobił rjarek któr nie raz ro opisywał ale sam niewiem czemu jeszcze tak nie zrobiłem

No nie patrzyłem. Niedziałała id pierwszego palenia więc domyślam się wgl coś z nią nie tak. Dodam że w sumie mam dwie klapy tzn jedna na zasilaniu przed buforem a druga na bypassie na powrocie w poziomie i żadna nie zatrzymuje cofającej się wody do bufora któr przez noc bez odbioru na instalację jest w stanie wychłodzić bufor z 110/95/90/80'C do 20'C po całości. Strasznie to uciążliwe

Startuję z ciśnienia ok 1,1 bara i pali się ok 70'C aż temp wsrosnie w całości bufora powyżej tej temp. Wtedy temp kotła wzrasta wraz z ciśnieniem które przy temp bufora 100/95/85/80 ma ok 2,2 bara. Wiem że mam za mało przepony ale czeka na montaż następna o wielkości 35l. Mam nadzieję że ona załatwi sprawę. W sumie wtedy będzie ok 130l przepony na ok max 1300l wody CO Edytowane przez sieno26

witam wszystkich mój bufor 750l pracuje w układzie zamkniętym od wielu lat , mam podłączone 2 naczynia przeponowe po 80 l ( drugiego nie widać jest za piecem ) nawet przy ostrych paleniach nigdy nie było więcej jak 1,7 bara bufor blacha 10 mm ,dno i dekiel z 12mm , miedzy kotłem a buforem nie posiadam żadnych zaworów zamykających , w kotle spokojnie pali moja żona i córki ,bo nie trzeba nic regulowac tylko rozpalić i wrzucić węgiel ,nie posiadam grawitacji tylko pompka i zawór klapowy, sterownik pompy ustawiony na 70 , instalacja jest po wielu zmianach co widać po plontaninie rur i przewodów ,jako że wszystko zrobiłem sam popełniłem błąd to pompka na zasilaniu ,miałem tak zamontowaną zwykłą 3 biegową po7 latach zdechła , kupiłem elektroniczną z leszna super oszczędna pobór kilka watów, zamontowana i lipa pompka ma zabezpieczenie termiczne na 90 stopni , powyżej się wyłącza ,znowu przeróbka instalacji pompka na powrót i śmiga do dziś to ta czarna .

DSCN7361.jpg

DSCN7362.jpg

DSCN7363.jpg

DSCN7364.jpg

witam moje ostre palenie to 90stopni ale nie często bo zwykle to 70 ,na dzisiaj wygląda to tak o 16 wracam z pracy w buforze jest ok 33 stopni rozpalam w kotle i puszczam od razu ciepło przez bufor na grzejniki i podłogówkę , kiedy bufor osiągnie temperaturę 70 stopni koncze palenie,w domu jest już cieplutko, i małe zapotrzebowanie więc bufor rozładowuje się wolno do 36 potem sterownik wyłącza pompkę od grzejników ta czerwona alpina, teraz na grzejniki podaję wodę o temperaturze 40 stopni

20160302_201614.jpg a u mnie tak jest na ostro :p uroki zamknietego ukladu, 1000l bufor, 165l wzbiorcze, cisnienie 0,3 do 1,1 gdy nabity. Grzeje tylko parter 90m kw grzejnikami 33st i wystarcza na 3 do 4 dni, mimo niskiej temp zasilania, malego przeplywu ok 7w na pierwszym biegu, to i tak czasem termostat pokojowy zamyka zawor 3D, oczywiscie izolacja bufora hybryda dochodzaca do 20cm Edytowane przez neokuba22