Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

jaki zawór żeby w podłogówkę nie wpuścić np 90 stopni.

Jeśli to będzie zawór mechaniczny ze siłownikiem i sterownikiem, to nic nie powinno się stać (no, chyba że zawór się zatnie, sterownik zawiesi, termometr odklei albo coś tam)

U siebie dodatkowo mam termostacik za 5zł ktory wyłącza pompę podłogówki gdy zasilanie osiągnie 40st. Raz się przydalo, jak jeszcze ręcznie ustawialem.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Termostat ma histerezę.

Głowiczki maja gigantyczna moc 1,5W /szt. i jednym termostatem ze sto pętli NARAZ posterujesz.

Czas reakcji głowiczki rzędu 35 sekund.

Nie ma oscylacji!

Jest też homeostat.

WIESZ, ze napędem przepływu ciepła jest różnica temperatur...

Nie ma różnicy - nie ma przepływu.

Adam M.

Może być i sterowany elektronicznie zawór 3d .. jak prąd padnie to w układzie tym

Merkava systema.jpg otworzy się obiega grawitacyjny, w innym wypadku nie ustawiał bym zaworu w głównej gałęzi !

Jest na bypasie i jest mu dobrze, akurat jest zawór termostatyczny + krótki bypas i sprawdza się znakomicie.

Moc cieplna kotła jest masakryczna, chciał bym aby jakiś producent kotła powiedział.. nasz kocioł spali i 20 kg drewna..

choć ma wodą moc 20kW.. a cieplną miał by 60-80 kW.. oczywiście na wiwat w komin wyrzuconą, ale to pokazało by ile da się wydusić z kotła.

Witam.

Panowie ratujcie.

W kotłowni ma stanąć tania pompa ciepła gruntowa w ogrodzie jest już dolne źródło 750m rury pe32 w kręgach i kolektor słoneczny samorobny 8m2.

Jak to dobrze połączyć najlepiej samorobnym buforem?

Założenia:

-Ogrzewanie CO z pompy prosto na podłogówkę.

-Ogrzewanie CWU na bufor bezpośrednio bez wężownicy.

- W buforze wężownica do cwu 25m miedzi 18 i weżownica do solarów 25m miedzi 15

- Grzanie tylko w tanim prądzie 10h / doba.

Czy budowa bufora tylko dla CWU jest lepsza niż zakup drogiego zbiornika cwu z weżownicami?

Jaka pojemność bufora w tym przypadku?

pierwszy start - poszło 60 kg drewna, teraz nie wiem ile, muszę znowu ważyć.

Nie wiem do czego zmierzasz, ale tu pojemność bufora nie ma znaczenia, tylko jakość domu - tj jego izolacyjność.

Pierwszy sztych sprawności 60-65% układu ..pierwszego odpalenia... w domu było 10 -12 st.

Teraz jest w domu 21 / 21,5 łazienki i korytarz cieplej, ponieważ nie ma na grzejnikach termostatów.

U siebie dodatkowo mam termostacik za 5zł ktory wyłącza pompę podłogówki gdy zasilanie osiągnie 40st. Raz się przydalo, jak jeszcze ręcznie ustawialem.

Dobre! Tak chce:D napisz proszę jak to masz podłączone po kolei.

Panowie też chce prosto ale z możliwością rozbudowy. Na szybko dałbym zawór 3d termostatyczny 20-43stopnie i ręcznie ustawiał.

Czy 3d mieszającym + siłownik+ sterownik, można zmieszać tak żeby uzyskać efekt jak z zaworem termostatycznym. No w tym przypadku trzeba dać czujnik temperatury (jaki?)na zasilaniu, po zaworze, żeby czytał temperaturę i przymykał zawór. A może lepiej dać 4d i sterować w podobny sposób?

Sterowanie przy rozdzielaczach odpada. 1 zawór , 1 pompa i 2 rozdzielacze. W poniedziałek muszę się na coś zdecydować. A jak to wygląda w praktyce często kręcicie tymi zworami? Czy wziąć taki indeks.jpg i dodatkowo termostacik do pompy za 5zł:D?

Edytowane przez Bullineczka

Nie wiem do czego zmierzasz, ale tu pojemność bufora nie ma znaczenia, tylko jakość domu - tj jego izolacyjność.

A do niczego nie zmierzam. Pytałem bo chciałem porównania i teraz już coś wiem. Odpowiesz na kilka pytań jeszcze ? Ile razy na dobę ładujesz kocioł teraz ? Czy to kocioł zgazowujący drewno ? Jaką pojemność ma komora załadowcza ? Jakiego gatunku drewna używasz ? Jakie jest porównanie w zużyciu do starego kotła bez zbiornika ?

Te informację są ważne nie tylko dla mnie.

ps. przepraszam jeśli nie na temat

U mnie to wygląda tak piętro nad użytkowym lokalem raczej słabo ogrzewanym jak dotąd

100m2 podłogówki(zrobionej według przykazań mistrza-> perlit, czarna folia, siatka i pert 18 co 15cm na klipsach w połowie wysokości wylewki z mixokreta)

budynek nowy ściany 24 keramzyt i 15 szarego styro okna 3 szybowe sufity sufity GK 6cm pianki PUR aluminizowanej obustronnie i na 50% na razie 15cm wełny płyta OSB i strych w temp jak na zewnątrz

Bufor się robi a trza było grzać więc z 2" obejścia pompy od starego pieca wyjąłem piłkę i wstawiłem w te dwa trójniki grzałkę 2kW z termostatem od bojlera

podpoiłem do licznika i co dzień patrzę na zużycie.... mam jescze ESBE572 i pompę

Od 9 X do dziś grzałka pracowała łącznie ponad 16 dób zjadła prądu za 500zł w tym początkowy okres wygrzewania podłogi i budy całej

Przy obecnych temp koło 0' w nocy na dobę idzie max 30 kWh(razem z resztą domu kilka LED żarówek lodówka czajnik komputer i takie tam duperele)

na zasilaniu mam max 25'C jak działa grzałaka zazwyczaj 22'C

w domu 19'-20'C i to odczucie ciepełka jest fantastyczne

jak wygrzewałem posadzki i było ponad 30' na zasilaniu to nie szło w domu wytrzymać...

układ świetnie się sam reguluje zaświeci słoneczko jak dziś to sie grzałka

włączy tylko kilka razy w dzień za to nadrabia nocą

-> na zaworze termostat mam chyba 2 ustawione

termostat na grzałce na jakieś 30'C pompa na min obrotach zjada 9W pracuje 24h na dobę

po prostu jak trochę spadnie temp powrotu to się włącza grzałka na kilka min

Nie mam żadnych pogodówek, zaworów 3;4;5D siłowników sterowników po 500zł

nawet nie mam termostatu pokojowego podpiętego, choć kable w mam pociągnięte i rozdzielacz też pod głowice z siłownikami-- naciągnęli mnie

Lada dzień odpalę wreszcie kocioł z buforem i wtedy się okaże co to jest warte...

Edytowane przez misiowy

"nawet nie mam termostatu pokojowego podpiętego, choć kable w mam pociągnięte i rozdzielacz też pod głowice z siłownikami-- naciągnęli mnie "

Leniuszek...

I malkontent.

Nie naciągnęli!

Podłączysz to będzie jeszcze lepiej i bardziej bezobsługowo.

Choć jak czytam - już jest nieźle.

Prośba jest..

Napisz jaką temperaturę pchasz w te rurki a jaka wraca.

Ile stC masz wtedy w pomieszczeniach.

Adam M.

Może trochę chaotycznie ale pisałem wyżej

Grzałka grzeje ze 2 litry wody w moim "kotle" do o kolo 30'C

Pompka podmieszuje przez zawór termostatyczny jakieś 25'C mam u góry na belce rozdzielacza(mierzone pirometrem +/- 1'C)

Na belce powrotnej jest około 22-23'C płytki, panele, goły beton(bo jeszcze nadal mam kilka pomieszczeń tak wykończonych) mają około 21'C

W całym domu równa temperatura 19-20'C i około 60 % wilgotności

O teraz od kilku godzin pięknie świeci słoneczko i okno otwieram by trochę przewietrzyć

Żona największy u nas piecuch twierdzi że jest cieplutko-oo i przez wzgląd na koszt nawet słyszałem już żeby to ogrzewanie wyłączyć trochę(nie słuchałem )

W poprzednim mieszkaniu było zazwyczaj 23'-25'C i ciągłe narzekania że ciągnie po nogach że zimno rano podłoga lodowata.....

Sam na początku nie wierzyłem posadzka na rękę zimna a tu cieplutko, termometry nowe kupowałem bo myślałem że zepsute

Czyli...

W domu 19-20.

Na powierzchni podłogi 21 (2stC więcej)

Zasilanie 25 powrót 23 dwa stC "zostają" we wnętrzach.

Wilgotność 60%.

Znaczy - dom schnie.

Pierwszy sezon grzewczy zawsze jest droższy.

Potem będzie tylko lepiej.

Zrób, proszę , eksperyment.

Na jakim stole połóż płytę styropianu.

Na niej jakie kartonowe pudełko bez pokrywki.

Do niego wsadź termometr i zostaw na jakiś czas.

Potem zobacz co pokazuje względem tego, co mierzysz BEZ takiego zestawu pomiarowego.

Bezkosztowe, bez wysiłku...

Bardzo jestem ciekawy wyniku.

Bo...

"Sam na początku nie wierzyłem posadzka na rękę zimna a tu cieplutko, termometry nowe kupowałem bo myślałem że zepsute "

"Żona największy u nas piecuch twierdzi że jest cieplutko...W poprzednim mieszkaniu było zazwyczaj 23'-25'C i ciągłe narzekania że ciągnie po nogach że zimno rano podłoga lodowata....."

Chciałbym zobaczyć ile ta podłoga u Ciebie "ŚWIECI ciepłem" a ile grzeje.

Adam M.

Może trochę chaotycznie ale pisałem wyżej

Grzałka grzeje ze 2 litry wody w moim "kotle" do o kolo 30'C

Pompka podmieszuje przez zawór termostatyczny jakieś 25'C mam u góry na belce rozdzielacza(mierzone pirometrem +/- 1'C)

Na belce powrotnej jest około 22-23'C płytki, panele, goły beton(bo jeszcze nadal mam kilka pomieszczeń tak wykończonych) mają około 21'C

W całym domu równa temperatura 19-20'C i około 60 % wilgotności

O teraz od kilku godzin pięknie świeci słoneczko i okno otwieram by trochę przewietrzyć

Żona największy u nas piecuch twierdzi że jest cieplutko-oo i przez wzgląd na koszt nawet słyszałem już żeby to ogrzewanie wyłączyć trochę(nie słuchałem )

W poprzednim mieszkaniu było zazwyczaj 23'-25'C i ciągłe narzekania że ciągnie po nogach że zimno rano podłoga lodowata.....

Sam na początku nie wierzyłem posadzka na rękę zimna a tu cieplutko, termometry nowe kupowałem bo myślałem że zepsute

Czyli ty masz piec z robiony z czajnika elektrycznego ? Hehe możesz zbadać ile pobiera Ci ta grzałka wciągu 24 h ?możesz zrobić jakieś fotki tego lub schemat narysować ?

Pisałem wcześniej pobór na dobę wynosi poniżej 30kWh razem z resztą domu(niewielkie zużycie- gównie komp, lodówka, rzadko czajnik i 50W oświetlenia LED)

Fotki wynalazku są na moim dyskuhttps://drive.google.com/open?id=0B0CjG1jsIQAmWGhNUVNmZVhxUFU niestety tylko z telefonu ale coś tam widać ...

całość zamontowana w kotłowni w piwnicy gdzie jest około 10'C więc mam ustrojstwo na stałe opatulone pierzyną i tymi piankami

i tak straty są pewnie spore-- no ale to tymczasowa prowizorka z potrzeby chwili

Materiały kosztowały około 100zł stary całkiem zdrowy niestety ocynkowany podgrzewacz biawar 120l z grzałką (przerobiony na naczynko)

i 5zł kawałek instalacji 2" z zaworem piłeczkowym taka promocja była na złomie kiedyś....

Adam fotka eksperymentu też tam jest- nie mam w domu więcej termometrów

To dopiero początkowy setup...

poczekamy trochę

mało dokładne te moje przyrządy pomiarowe...

pirometr też się okazuje do kitu trochę bo nie można wprowadzić wsp.emisji

i pokazuje czasem głupoty na lśniących powierzchniach

Pamiętaj że ja lustro mam nad głową --> dokładnie uszczelnione każde łączenie

i dziurkę sam osobiście zaklejałem "prawdziwą" taśmą aluminiową