adam_mk 13.11.2016 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 No to dupa... nie pokaże różnicy. Za dobrze Ci wyszło! A to taki fajny eksperyment jest... Z chałupą - przesadziłeś! Tak totalna jednorodność temperatur w pomieszczeniach, to jakby wcale zimy nie było! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiowy 13.11.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 (edytowane) No to dupa... nie pokaże różnicy. Za dobrze Ci wyszło! A to taki fajny eksperyment jest... Z chałupą - przesadziłeś! Tak totalna jednorodność temperatur w pomieszczeniach, to jakby wcale zimy nie było Adam M. Powinieneś czuć się współwinny Toż ja sobie do głowy brał wszelkie prawdy fizyczne żeby biedadomku sobie nie wybudować na starość Z tymi płytami to mi dała do myślenia pewna obora na setkę bydła bez ogrzewania gdzie w mróz i piździawę na dworze w środku lokatorki maja cieplutko i milutko... Może kiedyś jak będzie z minus 20 na polu to uda się pożyczyć kamerę termowizyjną wtedy wyjdą na światło dzienne wszystkie moje partactwa... Choć to wbrew fizyce pirometr pokazuje jednak pewne różnice u góry mam zimniej niż na podłodze (oczywiście wszystko na granicy błędu pomiarowego) podłoga ma 23'C ściany 20-21'C a sufit zależy od miejsca 19- 21'C najzimniej jest w okolicy otworów anemostatów (jak to u mnie na razie tylko rury rozłożone) w miejscach gdzie nie położyłem jeszcze wełny między jętki na stychu w rogach zewnętrznych budynku... A zima jednak niestety jest, wystarczy na strych wyjść to się można szybko przekonać że jest Edytowane 13 Listopada 2016 przez misiowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.11.2016 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 No to - czuję się i WCALE nie jest mi z tego powodu wstyd! "Z tymi płytami to mi dała do myślenia pewna obora na setkę bydła bez ogrzewania gdzie w mróz i piździawę na dworze w środku lokatorki maja cieplutko i milutko..." No, masz oko! WIESZ, że już czas jakowyś temu zostało to (no, ten fakt) wykorzystane jako dolne źródło sporej PC? Cały system ogrzewania chałupy farmera na tym zbudowali... Nie opisywałem, bo kto tu dziś ma 100 krów koło domu? W mojej wsi (bom wieśniak teraz) jest, podobno, JEDNA krowa! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.11.2016 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 "Choć to wbrew fizyce pirometr pokazuje..."Nie wbrew fizyce!Tak ma być. PIROMETREM mierzysz - znaczy, patrzysz JAK ŚWIECI ciepłem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiowy 13.11.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 (edytowane) Według moich obliczeń gdybym uruchomił w końcu ten mój kocioł śmieciuch z buforem to koszt by wyniósł od 120 do 150zł paląc węglem zużyłem 727kwh po 0,7zł co daje koło 500złprzyjmując 5,5kWh/kg węgla to daje jakieś 132kg + straty postojowe, kominowe itd niech będzie + worek czyli mammy 150kg węglaco daje 6 worków => 120złjedno naładowanie bufora do 90 powinno mi wystarczyć na 2,5 dobyczyli 10 razy bym spalał po13 kg węgla coś za pięknie to wygląda..... Edytowane 13 Listopada 2016 przez misiowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.11.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 (edytowane) A do niczego nie zmierzam. Pytałem bo chciałem porównania i teraz już coś wiem. Odpowiesz na kilka pytań jeszcze ? Ile razy na dobę ładujesz kocioł teraz ? Czy to kocioł zgazowujący drewno ? Jaką pojemność ma komora załadowcza ? Jakiego gatunku drewna używasz ? Jakie jest porównanie w zużyciu do starego kotła bez zbiornika ? Te informację są ważne nie tylko dla mnie. ps. przepraszam jeśli nie na temat Wypada ładować 2 razy przy tej pogodzie, głównie przez temperaturę wody, ale całą noc bufor pakuje w budynek energię i temperatura w pomieszczeniach stoi na właściwym poziomie, ciągłość i zachowanie temperatury- godne gazu. Kocioł Defro KDR 3 25 kW dobrze że jest "duży" w planie przeróbka na dolniaka. teraz brał bym pewnie MPM (blisko bo z podkarpacia producent). Drewno bukowe .. ale to nie ma znaczenia .. liczy się kg.. wiadome że topoli trzeba 2x wzrokowo na te same kg. Stary kocioł bez zbiornika - topił drewno, jego buforem był komin, na tyle mocno grzał, iż wymagana była konstrukcja wzmacniająca komin. Plus? komin był tak czysty, że Koledzy z forum podejrzewali mnie o wkręt, że jaja sobie robię .. niestety, era czystego komina odeszła w zapomnienie, chyba że wyciągnę zawirowywacz spalin. Ten obecny kocioł to inna liga, nawet jak się pali na namiarze powietrza, komin można nad piecem dotknąć. Przedtem skóra by zeszła w sekundę .. Obawiam się teraz brudnego komina, a nikt nie nawykły chodzić i czyścić. Ale może przeróbka na kocioł z palnikiem ceramicznym da radę poprawić ten stan. Prawdopodobnie potrzeba będzie izolować komin, coś trzeba zrobić, aby cały był ciepły i nie powodował osadzania się smoły .. chyba że to efekt pierwszego palenia na zimnych ściankach, ale to jest przypuszczenie tylko. Ponieważ od początku palone jest raczej "żywym ogniem". Edytowane 13 Listopada 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 13.11.2016 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Dobre! Tak chce:D napisz proszę jak to masz podłączone po kolei. Jeśli chodzi o elektrykę, to tak * górna kreska to faza, dolna to neutral. Albo odwrotnie * Tno to stycznik który się zwiera po przekroczeniu temperatury, Tnc to taki co się rozwiera * "ster" to przekaźnik sterownika. * element 1/0/A oraz żaróweczka to jedno urządzenie - przełączniki I-0-II podświetlane * termostaty i przyciski O TAKIE a jeśli o rury to tak: http://usos.hopto.org/~bajcik/pub/budowa/co/1.co-6.png * grawitację od razu sobie darowałem, skoro i tak musi być pompa. * grzałki mam dwie (jedna wysoko dla strefy rezerwowej CWU), a stycznik do nich na górze bufora. Czy 3d mieszającym + siłownik+ sterownik, można zmieszać tak żeby uzyskać efekt jak z zaworem termostatycznym. tak, a nawet lepszy bo zasilanie może się dynamicznie zmeiniać w zależności od pogody: np 26st przy +5, 32 przy -20 No w tym przypadku trzeba dać czujnik temperatury (jaki?) Czujniki temp (takie jak sterownik wymaga) na zasilaniu za zaworem mieszający, i może na dworze i może w pokoju. A jak to wygląda w praktyce często kręcicie tymi zworami? Jeśli nietermostatyczny + sterownik, to samemu nie kręcisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 14.11.2016 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 מרכבה - możesz mi napisać czy masz jeszcze jakieś pompy CO lub CWU w układzie oprócz tej między kotłem a buforem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 14.11.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Witam. Misiowy,tylko nie kładź na ten beton grubego parkietu lub co gorsze z czasem śmierdzącej wykładziny dywanowej. To że żonie teraz ciepło w nóżki wynika z fizyki=systemu ogrzewania i fizjologi człowieka=cały czas wszyscy "świecimy ciepłem". Jeśli jest tak jak piszesz to przedtem miałeś ogrzewanie konwekcyjne=grzejnik,konwektor,tysz to miałem i przy 21 st. za ciepło nie było. Teraz chodzę w podkoszulku,żona(piecuch) do dziś nie może się nadziwić jakim cudem termostat w sypialni dalej na 2 a jej nie jest zimno w stopy=przedtem spała w "angorkach". Adam,niedawno coś pisałeś że folia alu niewiele daje,zrób proszę eksperyment który sam kiedyś popełniłem,mianowicie kup to https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=ekran+aluminiowy+za+grzejnik&tbm=shop&spd=16690739653927548150 Utnij 2 kawałki po 2 m. i włóż jeden obok drugiego pod materac gdzie śpisz,zdaj relację. Jak wytrzymasz całą noc,zwracam koszty,podaj konto. Co do wody mineralnej,można by się kłócić czy jest taka zdrowa jak na papierze stoi. Wódka Finlandia zawiera jednak wodę z lodowca,a najdłużej żyjący ludzie na tym zanieczyszczonym bożym świecie piją tylko wodę z lodowca. Wiem, nie na temat,ale szef też tu dużo politykuje,obietnica przedwyborcza=więcej się nie powtórzy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.11.2016 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 "najdłużej żyjący ludzie na tym zanieczyszczonym bożym świecie piją tylko wodę z lodowca."Rozumiem, ze piszesz - KOBIETY.Bo chłopaków diabli im z tego powodu brali szybko.Statystyki sobie pooglądaj. "Adam,niedawno coś pisałeś że folia alu niewiele daje,"Daje dokładnie tyle, co rolka w magazynie producenta, jak ja w betonie zatopisz.Jest takie coś:http://www.icd.pl/koc-ratunkowy-termoizolacyjny-25143.htmlZatopione w betonie da tyle samo. Użyte prawidłowo - działa dobrze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiowy 14.11.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) dlatego ja specjalnie karton gipsy poobniżałem okolo 2 cm (grubość stelaża kapeluszowego) od tego alu choć mogłem bezpośrednio kręcić płyty było równiutko..mam teraz dodatkowe 2cm jednego z najlepszych izolatorów w warstwie ocieplenia....nie mogło się to niektórym w głowach zmieścić oj nie mogło i tym sposobem przykręciłem 120m2 GK sam ze sobą zyskałem jeszcze jedno--> płyt izolacji nie podziurawiłem tysiącami wkrętów tylko co najwyżej setkami.... Edytowane 14 Listopada 2016 przez misiowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 14.11.2016 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) No aż takie łatwe to to nie jest. Chodzi o to http://bialczynski.pl/krolestwo-sis-i-jego-cuda/ludy-albo-plemiona-krolestwa-sis/lud-dlugowiecznych-hunzow-czyli-guniow-hakownikow-w-krakorum/ a tu masz coś o wodzie http://www.merkuriusz.com.pl/index.php/component/k2/item/222-woda-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-3 Misiowy,wiem doskonale ile daje ekran aluminiowy pod stelarzem,ale niektórzy są niewierzący. Folia alu ma oprócz tego bardzo ważną funkcje,jest zdecydowanie najlepszym materiałem paroizolacyjnym,oczywiście nie należy oszczędzać na grubości i taśmie klejącej. miedziannik. Edytowane 14 Listopada 2016 przez miedziannik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieno26 14.11.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 bajcik górną grzałkę masz zamontowaną z boku bez żadnych lejków itp?? jaka moc?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolczaczko 14.11.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Użyte prawidłowo - działa dobrze. Adam M. Panie Adamie, warto taki koc wykorzystać przy podwieszaniu sufitu? Jeżeli tak to pod wełnę czy nad? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.11.2016 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Od dołu patrząc:Podwieszany sufit.PUSTKA POWIETRZNALustro (no, taka albo podobna folia - jak najszczelniej, klejona taśmą dekarską - bo jest też paroizolacją)Wełna, styro czy inna termoizolacja. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolczaczko 14.11.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Podziękował Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 14.11.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Mam parę pytań technicznych bo róznie wykonujecie. Bufor średnica 87cm, wysokość 2,2m. 1. Jaka średnica wężownicy do cwu (czy są jakieś zasady zmniejszania procentowego czy np 10 cm mniejsza niż baniak tj 77cm czy inne ? 2. Czy wężownica cwu ma zaczynać się troszkę powyżej lejka dolnego? 3. Czy poniższa wężownica to wężownica ala Adam: 4. Odnośnie komina - jaka powinna być średnica przy szerokości bufora 87cm, i jaka wysokość - czy średnica 12 cm będzie dobrze? 5. Czy jak komin nawiercę dziurami ok 2cm co około 10cm wysokości z 4 stron będzie dobrze? 6. Czy komin ocieplony pianką szarą do ocieplania rur, będzie dobrze? Poczytałem troszkę o lutach miękkich i doczytałem coś takiego: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2522218.html http://eu.harrisproductsgroup.com/~/media/Files/PDF/Catalogs/Alloy-Cat-PL.pdf Cyt: "Przy uzyciu nowych rur i ksztaltek, wystarczy pasta biala, a cyna z zawartoscia srebra, choc nieco drozsza daje lut o wytrzymalosci posredniej miedzy lutem miekkim a lutem twardym. Cyna prod USA " bridgit" zawiera oprocz srebra, nikiel, oraz granulki molibdenu, co daje jej wlasciwosci uzyteczne przy lutowaniu luznych (zbyt luznych ) polaczen. Nigdy przez 30 lat nie mialem przecieku przy uzyciu tej cyny. Zlutowane ksztaltki sa prawie niemozliwe do rozlutowania, dzieki granulkom. Poza tym, przepisy w UK, dopuszczaja lutowanie gazu lutem miekkim, ale wlasnie ze wzgledu na ryzyko przecieku, stosuje wyzej wymieniona cyne i dzieki niej mam spokojna glowe i pewnosc ze nic sie nie stanie." Co o tym sądzicie, bo mam zwykły palnik na propan butan i mała butlę i nie wiem czy dam radę polutować na twardo z AG45. Będę lutował w środku. Przejście na zewnątrz conexami. Na filmach widać ze tymi conexami skręcają cu miękkie jako podejścia do kaloryferów i jest ok - co o tym sadzicie? Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 14.11.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Głowiczki maja gigantyczna moc 1,5W /szt. i jednym termostatem ze sto pętli NARAZ posterujesz. WIESZ, ze napędem przepływu ciepła jest różnica temperatur... Nie ma różnicy - nie ma przepływu. Ok. Rozumiem, że głowiczki termoelektryczne są dedykowane do sterowania poszczególnymi pętlami i pewnie jak każda z nich będzie miała swój sterownik termostatyczny/termostat mielibyśmy niezależne sterowanie. Jeśli jednym termostatem na raz mamy sterować wszystkimi głowiczkami na rozdzielaczu to uzyskujemy w/g mnie ten sam efekt co sterowaniem temperaturą zasilania wszystkich pętli przy zachowaniu przepływów. W pierwszym przypadku sterujemy przepływem ciepła poprzez modulację przepływem cieczy o stałej temp zasilania a w drugim sterujemy przepływem ciepła poprzez modulację temperatury zasialania przy stałym przepływie. W moim rozumieniu to ciepło jest transportowane z wody w rurkach do powietrza w pomieszczeniu poprzez element o dużej stałej czasowej czyli poprzez płytę betonową. Jeśli do tej pory czegoś nie pomyliłem to brnąc dalej: impulsowe sterowanie uśrednionym (dobowym/godzinnym) przepływem ciepła będzie wymagało większej temperatury zasilania z kolei stały przepływ cieczy będzie pozwalał na porównawczo mniejszą temperaturę zasilania. Jest oczywiście minus tego, że jest stały przepływ - bo przy zmniejszającym się zapotrzebowaniu chwilowym i zmniejszającej się tym samym temperaturze zasilania doprowadzamy do sytuacji, że w pewnym momencie nie ma już transportu ciepła z cieczy do powietrza a przepływ cieczy nadal jest wymuszany przez pompę co za tym idzie generując stratę na pompie. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 14.11.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 bajcik górną grzałkę masz zamontowaną z boku bez żadnych lejków itp?? jaka moc?? Do lejka nie zdążyłem się zabrać. Na razie to bez znaczenia, a przy solarach to się zobaczy. Jedna grzałka jest nisko nad wężownicą solarną, druga wysoko nad odbiorem CO. Schemacik: http://usos.hopto.org/~bajcik/pub/budowa/co/2.bufor-schemat.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.11.2016 00:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 kudłaty 69 Problem wykonania...Beczka 200 litrów dostępna na każdym złomie - jako szablon do zwijania wężownicy sprawdza się dobrze!Ma około 60cm średnicy.Baniak 80, to wężownica nawinięta na wężownicy (nawijanej na beczce) - mieści się z ODPOWIEDNIM luzem (jest opływana z każdej strony). Komin = lejek?Co zdobedziesz ...120 tak samo dobre jak 130.Ale...To KIEROWNICA strugi!Ma być BARDZO dziurawa.Nawiercanie jest bez sensu.Nacinanie tarczą 5mm grubości (kątówka, do szlifowania) piono wo i w "szachownicę" jest dobre. sprawdza się.Ta fotka...MOJE wężownice są znacznie bardziej zagęszczone pod szczytem baniaka.TAM jest lwia część tej miedzi.Wzór ogólny jest DOBRY! Przepusty...Niech każdy robi je tak, jak może, ale maja byś solidne i trwałe!Jest sto sprawdzonych (i opisanych tu) sposobów. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts