Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

okta

Chciałem pokazać, ze DA SIĘ grupowo sterować.

Salon co ma trzy pętle i JEDEN termostat naścienny...

Pomieszczenia nasłonecznione i te zacienione W TYM SAMYM CZASIE.

W jednych transport ciepła jest a w innych - nie.

Niezależnie od tego, czy głowiczka ZDĄŻY się zamknąć czy nie - sterowana termostatem.

To homeostat.

Nastawy są stałe.

Całość SAMA się do nich dopasowuje.

Adam M.

"generując stratę na pompie"

Zrób przekaźnikologię co wyłączy pompę gdy WSZYSTKIE pętle są zamknięte.

A.M.

Edytowane przez adam_mk

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

3. Czy poniższa wężownica to wężownica ala adam:

[attach=config]373061[/attach]

to moja wężownica :)

Miałem to szczęście, że miałem stary kotłowy bufor para-woda i wężownica mieściła się bez nawijania. Tzn, tak jak kupiłem w kręgu taką miałem średnice.

Gorzej ze stożkiem ale poradziłem sobie tak jak pisali na forum: nawijałem jeden zwój na drugi a potem wyciągnąłem do góry.

Aha i oczywiście ona stoi do góry nogami.

Dziękuję za odpowiedzi Adam i ProMyst :rolleyes: .

Bufor u mnie bo piec za duży i się kisi opał (palę drewnem).

Przeczytałem cały wątek forum i myślę że jestem przygotowany na 4+ ale muszę popytać o szczegóły których nie znalazłem lub mi umknęły.

Prowadnica strugi ma być ocieplona czy nie musi bo chyba rożnie robicie?

Mam jeszcze drugi problem dylemat. Aktualnie instalacja zamknięta. W piwnicy piec węglowy w bojlerem. Powyżej parter i piętro. Na pietrze pod sufitem w łazience piec gazowy dwufunkcyjny. Instalację będę otwierał w obwodzie piec węglowy bufor w piwnicy i zbiornik wyrównawczy otwarty pod sufitem w piwnicy. Pozostała instalację chciałbym zostawić zamkniętą (takie chciejstwo jak to Adam pisze). Może ja otworze jak gazówka się sypnie i nową przeniosę od piwnicy - jakiś tani jednofunkcyjny bez bajerów.

Te dwa obwody mogę zespolić poprzez wymiennik, (coś takiego:zdjęcie z neta wymiennik.jpg

ale chyba lepiej by wpuścić w bufor dodatkową wężownicę jako wymiennik bo jedna pompa mniej i wymiennik trwalszy?.

B.jpg

Czy jest to dobry pomysł?. Jeżeli tak do jak długa wężownica 22 i jak umieszczona? przy założeniu odbioru mocy max 10kw i temperaturze wody w buforze 70-80 stopni?

Pozdrówka

Krzysztof

Adam a w czym problem wrzucić jeszcze jedna wężownicę - to mnie nie przeraza - odchodzi wtedy jedna pompa do ładowania wymiennika.

I nie widzę związku ze sposobem ładowania bufora prawie wrzątkiem - co ma jedno do drugiego? nie kumam.

Takie wymiennik 20kw

wymiennikk.jpg na powierzchnię wymiany 0,24m2 - wiec wężownica chyba krótka by wystarczyła?

Krzysztof

Kierownica strugi.

Nie musi być ocieplana wystarczy zrobić ze zwykłej blachy.

Ja swoją robiłem lejek wycinany ze zwykłej stalowej blachy 1,5 mm zgodnie ze wzorem na stożek. Nie pamiętam gdzie on jest ale pewnie Bajcik pomoże.

Komin pionowy zakupiłem metrowy odcinek prostej rury spalinowej w sklepie zelaznym fi 125 skręciłem to na blachowkręty i gotowe Nawiercałęm to wszystko stożkiem fi 27 mm

Gwintowanie 6/4 rury.

Straszna kara ile się trzeba zmagać. Ja po prostu zakupiłem gotowe sztucery 15cm do spawania. Z jednej strony nagwintowane 6/4 z drugiej odciete do dospawania. Rurę 6/4 cala docinałem na wymiar odjać te 30cm sztucerów. Zanosiłem to wszystko do spawacza i gotowe bez kropli potu.

Przy modernizacji (wstawiałem 3D do ochrony powrotu) odcinałęm sztucer za spawem i dospawałem tyle ile trzeba.

Edytowane przez samuel76
Emotikony

Możesz sprawdzić po jakim czasie to się dzieje - minuta , pięć, trzydzieści? Mam sprzeczne informacje od działu tech. "Pewnej Firmy" dlatego pytam :( Chodzi o szybkość zadziałania zestawu zaworu z głowicą termostatyczną z kapilarą od momentu jak w rurze pojawiło się już medium o pożądanej temperaturze. Co gorsze nie chcą udokumentować wyników ze względu na ewentualne reklamacje.

pozdro

Czas reakcji tej mojej ok 10sekund sprawdziłem przetestowałem nie wiem jak to możliwe czyżby w tym cienkim druciku była ciecz.?

bajcik Wielkie dzięki ! Mam podobnie podłączone jak Ty tylko...na grawitacji 6/4 (zobaczymy jak będzie) i do naczynia wzbiorczego rura 1' od dołu , od góry przelew.

Napisz jeszcze, proszę, czy trzeba spinać zasilanie z powrotem na rozdzielaczu (ponoć wystarczy na jednym) bądź zrobić to zaraz za pompą. Widzę że w większości osób tego niema. W moim przypadku nie będzie takiej sytuacji że wszystkie pętle będą jednocześnie zamknięte, więc wydaje mi się to zbędne.

Czy taki sterownik ST-431n_przod.jpgbędzie ok?

Czy wziąć pompę elektroniczną npi-wilo-yonos-pico-25-1-6-4164032.jpg czy zwykłą?

Witam

Jestem na etapie zbrojenia buforów.,kończę układy ciepłej wody i ogrzewania podłogowego. Mam jeszcze wyjście z bufora do podłączenia pompy ciepła typu Adam /niestety temat umarł/ i wyjścia do Jaśkowego solara. Bufor będzie grzany głównie piecem na drzewo / ma jeszcze grzałkę elektryczną/ .Piec chcę połączyć z buforem według schematu przedstawionego na forum ,z wykorzystaniem termostatu od samochodu ciężarowego. /Jako obudowa do niego ,że będzie dobry śrubunek 2-3 ".

Po przeróbce kotłowni zostanie mi jeszcze stary bojler do grzania wody. Zastanawiam się ,czy nie wykorzystać go do odbioru resztkowego ciepła pieca, po naładowaniu buforów.Ile wam tego ciepła się marnuje po naładowaniu ,czy jest sens komplikować układ. /z tego baniaka bym podgrzewał ziemię pod roślinami w oranżerii./Planowałem wcześniej to ciepło resztkowe wykorzystać od razu do grzania ziemi, lecz stwierdziłem ,że nie było by to dobrze dla roślin.

Druga moja wątpliwość dotyczy zbiornika wyrównawczego .Musi być 7 m nad piecem i w odległości od niego jakieś 18 m .Piec będzie połączony z buforami rurą 6/4 ".Tu obawiam się tego ,że po zagotowaniu wody w piecu, układ nie zdąży prawidłowo zadziałać ,ze względu na duże odległości..

Miłego wieczoru J.Korona

Witaj jerzyka51 ja Ci nie pomogę ale dzięki za zdjęcia w tym wątku. W zeszłym tygodniu z kumplami uzbrajaliśmy mój bufor i Twoje zdjęcia nam naświetliły co i jak zrobić;) Postaram się wrzucić kilka fotek dla innych zapaleńców buforów z budowy mojego zbiornika.

Dziś mam pytanie jakie grzałki kupujecie do buforów pędzonych prądem? na allegro widzę że do 100zł grzałkę 6/4' 3x2000W można spokojnie dostać tylko czy na coś muszę zwracać uwagę?

Bufor (800l) będzie spięty z kominkiem z PW znajdującym się na parterze a bufor będzie na piętrze. Dostałem bojler 80l, który wykorzystam jako naczynie wzbiorcze. Czy naczynko wzbiorcze muszę montować dużo wyżej niż bufor? czy jak dno naczynka będzie 10 cm -20cm nad buforem to wystarczy?

Ja mam ten sam problem od góry bufora do sufitu piwnicy zostaje 40-50 cm. Pojemność instalacji około 1500 l. Zbiornik około 60l. Czy go tam wcisnę. czy zbiornik może być niski i długi?

Jak kto by potrzebował zdjęcia z forum i nie tylko odnośnie buforów to troszkę ich mam (pewnie nie wszystko) ale dla potrzebujących i wzrokowców mogę podesłać, lub wkleić na forum. Piszcie na maila.

Edytowane przez kudlaty69

מרכבה - możesz mi napisać czy masz jeszcze jakieś pompy CO lub CWU w układzie oprócz tej między kotłem a buforem ?

Mam pompę na krótkim obiegu pieca - tzw 60'tkę i drugą pompę na grzejniki na zasilaniu i poza krótkim obiegiem / grzejniki przy funkcji mieszającej, w funkcji rozdzielania, pompa winna być przed zaworem. A jeszcze jedno, obejście zaworu termostatycznego, sprawa minodna, inaczej zwłoka w działaniu 72 st zaworu.. doprowadziła by do gotowania wody, bufor ładuje się naprawdę teraz szybko, ba ciągle jest na rozładowanie ustawiony, bo grzać trzeba i nie ma

tak- bufor ładuje- później upuszczam. Tylko wespół. Dwa razy dziennie, trzeba kupić wagę elektroniczną- ważyć drewno.

Kolejna sprawa? obawiam się ostan komina, kocioł jest sprawniejszy i nie puszcza tyle ciepła w komin, muszę wyjść zobaczyć jak góra komina wygląda.

Resztki smoły z pierwszych rozpaleń są już wypalone.

Fajny patent na podejrzenie ilosci wody w zbiorniku. A Ty masz rurę wznosną i bezpieczeństwa na jednej nitce?. Czy ten zawór bezpieczeństwa na buforze to potrzebny?.

Czy na wyjściu na ogrzewanie domu masz wymiennik?

Naczynie wzbiorcze to 2 x 40 litrów zespawane ze sobą. Rurka pokazująca poziom wody w naczyniu, to rurka z plexi osadzona w złączce PEX.

Odnośnie podłączenia kotła z naczyniem, jest to rura wznośna, a ta tzw. bezpieczeństwa, to w razie jakby jakimś cudem jednak doszło do zagotowania wody w piecu (choć teraz to naprawdę trudne) żeby para nie wypchnęła wody z naczynia.

Zawór bezpieczeństwa na buforze może nie jest potrzebny,ale ja zdecydowałem się założyć jakby coś kiedyś się przytkało. ;) Świetnie się sprawdza do szybkiego usuwania powietrza, przy dopuszczaniu wody do zbiornika.

Na wyjściu na grzejniki (nie mam podłogówki,niestety) mam zawór 3D, będzie sterowany siłownikiem.

W tym tygodniu będę ocieplał rurki i bufor obudowany G-K ,zasypywał perlitem.

WP_20161115_23_10_10_Pro.jpg