Okta 16.11.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 (edytowane) Pytanko: Czy takie podłączenie naczynia wzbiorczego do układu otwartego jest prawidłowe? Czerwony - rura bezpieczeństwa z zasilania kotła, Szary - rura wzbiorcza podłączona na powrocie kotła, Niebieski - rura przelewowa wraz z odpowietrzaniem/napowietrzaniem Na rurze wzbiorczej dodany trójnik w celu podłączenia wskaźnika poziomu cieczy z rurką plexi przezroczystą. Na rurze przelewowej dodany trójnik i od góry podłączone napowietrzanie/odpowietrzanie. Naczynie wzbiorcze takie jak narysowałem czyli króćce boczne na dole i na górze oraz osiowo na górze walca króciec dla rury bezpieczeństwa. Pytanie drugie: Rurę wzbiorczą mógłbym wpiąć na powrocie kotła przed lub za pompą (układ z 3D wzorowany na nilsana). naczytałem się tych artykułów o wpięciu rury wzbiorczej i niestety nie znalazłem odpowiedzi jaki ma wpływ wprowadzenie do układu otwartego bufora (wszędzie gdzie znalazłem było tylko o kotle i grzejnikach). Które z możliwych miejsc wpięcia rury wzbiorczej będzie właściwe/właściwsze w układzie gdzie kocioł ma ten sam poziom co bufor a naczynie wzbiorcze jest zaledwie kilkanaście centynetrów wyżej niż górna dennica bufora? Wysokości kotła to 0-110cm, bufora: 0-230cm, naczynia wzbiorczego 245-285cm. Czy tak umieszczone naczynie wzbiorcze nie spowoduje, że pompa ładująca bufor "jakoś" będzie chciała częsc wody "przepchnąć" przez naczynie wzbiorcze? Opory w układzie kocioł/pompa/bufor są chyba największe na górnym zaworze klapowym. pozdro Edytowane 16 Listopada 2016 przez Okta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 16.11.2016 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 @Okta Orurowanie zbiornika wzbiorczego mam takie samo. Co do połączenia przed czy za pompą - chyba bez znaczenia. Ale mogę sobie wyobrazić scenariusz gdyby było za pompą a przed zaworem przy kotle który to jest zakręcany żeby ograniczyć samorozładowanie. No i palacz zapomni go odkręcić, termostat włączy pompę, a pompa wypompuje całą wodę z układu do kanalizy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 16.11.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 (edytowane) @Okta Orurowanie zbiornika wzbiorczego mam takie samo. Co do połączenia przed czy za pompą - chyba bez znaczenia. A jak masz wysokości kotła/bufora/naczynia wyrównawczego? Podłączenie przed czy za pompą z tego co zdążyłem zaczytać ma znaczenie (dlaczego tego jeszcze nie wiem) szczególnie, że rozróżnione jest to w normach. Na razie wyobrażam sobie to tak, że pompa pracując wytwarza różnicę ciśnień za sobą/ przed sobą i ta różnica ciśnień po zrównoważeniu w obiegu wytwarza określony przepływ. Inaczej - jeśli zwiększał by się przepływ to zwiększały by się opory hydrauliczne i tak długo zwiększał by się przepływ i opory hydrauliczne aż pompa na określonej mocy nie miała już możliwości wytworzyć większej różnicy ciśnień. W tak ustabilizowanej sytuacji naczynie wzbiorcze będąc za pompą (ciśnienie słupa wody z naczynie wzbiorczego) wywoływało by niższe ciśnienie przed pompą (ciśnienie słupa pochodzące z naczynie minus różnica ciśnień na pompie). W odwrotnej sytuacji kiedy rura wzbiorcza zamontowana była by przed pompą to na ssaniu pompy występowało by ciśnienie słupa wody z naczynia a za pompą ciśnienie zwiększone o różnicę ciśnień na pompie. Nie wiem natomiast jak to wygląda kiedy opory hydrauliczne dla pompy które musi zrównoważyć są znikomo małe dlatego, że mamy układ ładowania bufora dla pompy a nie układ z kilkoma/nastoma grzejnikami. W ten sposób rozumując wydaje się mi logiczne podłączenie rury wzbiorczej na ssaniu pompy w układzie a'la nilsan z tym, że wtedy mam jedno możliwe miejsce a mianowicie pomiędzy buforem a zaworem klapowym i to jest moja wątpliwość czy to czegoś niedobrego nie spowoduje Chyba, że różnica ciśnień na pompie była by tak mała, że można było by ją pominąć i dać wtedy rurę wzbiorczą zaraz przy powrocie kotła. Mógłby to ktoś bardziej szczegółowo wyjaśnić w tym konkretnym przypadku czyli układ kocioł-bufor blisko siebie, dna na tych samych poziomach, naczynie wzbiorcze niewiele wyżej niż górna dennica bufora i układ ładowania bufora a'la nilsan? pozdro Edytowane 16 Listopada 2016 przez Okta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 16.11.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 jerzyka51 Ostatnio wkleiłem schemat jakby lepszy niż ten termostat. Szybciej działa i nie taktuje. Ze dwie strony wstecz. PO CO chcesz gotować kocioł w układzie z buforem? Trudne jest to trochę... Adam M. Witam ,ze schematem się zapoznałem ,rzeczywiście jest mniej skomplikowany ,niż ten z termostatem .Tylko znów mam pytanie. Jakiej wielkości ma być to zawór termostatyczny w moim przypadku.,chodzi mi o wielkość śrubunków/ jego przepustowość/. Ja będę piec miał połączony z buforami ,rurą 6/4 ".Te rury w odległości ok 2 m od pieca schodzą na dół ,poniżej pieca. W grubej warstwie izolacji ,są prowadzone do dom /ok 8 m długości.Dalej w warstwie ocieplenia ,są prowadzone na strych /ok 4 m /, by strychem po następnych 7-8 m połączyć się z buforem. Tam też blisko buforów będzie naczynie wyrównawcze. Nie wiem czy przy takim ułożeniu rur,grawitacja zadziała.Gdyby działała słabo, to wtedy tylko wodę tłoczy pompka przez zawór termostatyczny ,dlatego moje pytanie o jego wielkość. Boje się również o to czy naczynie wyrównawcze ,nie będzie za daleko od pieca. Ja mam piec na drzewo Vigasa 40 KW ,gdzie mieści jak dobrze pamiętam ok 90 l wody. Jego nie nagrzewa się w kilka minut ,jak i zaraz po wyłączeniu dmuchawy nie przestaje grzać.Teraz, gdy grzeje mój stary, dziurawy dom to ,potrafi często puścić chmurkę. Ale teraz naczynie wyrównawcze jest nad piecem.,więc nie ma strachu. Nie chcę bomby w domu ,dlatego mam jeszcze jedno pytanie ,czy ten układ z termostatem samochodowym w moi przypadku nie będzie bezpieczniejszym rozwiązanie ?Ten mój piec całą mocą grzać bufory ,więc będzie chodził ma max temperaturze ,i jak bufory nie odbiorą ciepła, może być nieciekawie. Jeszce raz spytam ,o to czy jest sens budować dodatkowy układ, ze zbiornikiem 150 l ,który by odbierał ciepło "resztkowe " ,po napełnieniu buforów. Mój piec to zbiornik 90 l gorącej wody , będzie jeszcze dużo żaru i niespalonego drzewa./nie wyobrażam sobie, bym mógł tak załadować piec drzewem ,aby wypaliło się całkowicie przy naładowaniu buforów./. Jakie są straty z tego powodu? Miłego wieczoru J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.11.2016 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Po kolei...Rozumiem, że Twoje obawy związane są z istnieniem PASKUDNEJ U rurki.U rurka nie paskudna jest... krótka, a nie wysoka.Rury masz 2".Kociołek z tych większych.Wstaw VTA z tych ,co mają 5/4" i KVs 4,coś m3.No i... odpowiednio DUŻĄ (średnica przepływu) pompę. Co przewiduję...Uruchomienie grawitacyjnego obiegu w TAKIEJ geometrii będzie trudne.No samoczynne uruchomienie.Ale...U rurka to U rurka.Jeżeli wspomożesz kociołek pompką przy starcie i wymusisz warunki względnie ustabilizowane, to potem ta pompka nie musi działać bo sama Natura o sprawy zadba.Miejsce montażu naczynia WYRÓWNAWCZEGO nie ma znaczenia.Może być i kilometr dalej!Nie mylisz go z naczyniem BEZPIECZEŃSTWA układu otwartego?"nie wyobrażam sobie, bym mógł tak załadować piec drzewem ,aby ..."Termostat sterowany temperaturą spalin i wyłączający pompkę załatwia problem.Straty z tego co zostanie jak SPALINY będą miały z 50stC są pomijalne.To troszkę takiego czerwonawego popiołu na rusztach...Nic nie może i nic nie zrobi. "jak bufory nie odbiorą ciepła, może być nieciekawie."No, wiem.ZAWORÓW po drodze pilnuj!Zdejmij z nich motylki, żeby kto kawału nie wyciął. Zwykle NIE DOCENIAMY układów pracujących w grawitacji, a one sporo mogą! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 17.11.2016 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 "Ja będę piec miał połączony z buforami ,rurą 6/4 ".Te rury w odległości ok 2 m od pieca schodzą na dół ,poniżej pieca" A masz mozliwosc aby rurę zasilającą poprowadzic pod sufitem? Sasiad ma kocioł na parterze i grzejniki parteru mają zasilanie z piętra, a powrót idzie dołem i działa grzanie na graw. Mozna by bufor podobnie podłaczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.11.2016 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 czy ten układ z termostatem samochodowym w moi przypadku nie będzie bezpieczniejszym rozwiązanie ? termostat z ciągnika ursusa 60'tki lub 85 otwarcie ma na 72 st początek .. tyle co moja tempemperaturówka. Układ działa puki co bardzo dobrze, szczególnie kiedy brakło by prądu, wtedy nie ma problemu chodzi grawitacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 17.11.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Po kolei... Rozumiem, że Twoje obawy związane są z istnieniem PASKUDNEJ U rurki. U rurka nie paskudna jest... krótka, a nie wysoka. Rury masz 2". Kociołek z tych większych. Wstaw VTA z tych ,co mają 5/4" i KVs 4,coś m3. No i... odpowiednio DUŻĄ (średnica przepływu) pompę. Co przewiduję... Uruchomienie grawitacyjnego obiegu w TAKIEJ geometrii będzie trudne. No samoczynne uruchomienie. Ale... U rurka to U rurka. Jeżeli wspomożesz kociołek pompką przy starcie i wymusisz warunki względnie ustabilizowane, to potem ta pompka nie musi działać bo sama Natura o sprawy zadba. Miejsce montażu naczynia WYRÓWNAWCZEGO nie ma znaczenia. Może być i kilometr dalej! Nie mylisz go z naczyniem BEZPIECZEŃSTWA układu otwartego? "nie wyobrażam sobie, bym mógł tak załadować piec drzewem ,aby ..." Termostat sterowany temperaturą spalin i wyłączający pompkę załatwia problem. Straty z tego co zostanie jak SPALINY będą miały z 50stC są pomijalne. To troszkę takiego czerwonawego popiołu na rusztach... Nic nie może i nic nie zrobi. "jak bufory nie odbiorą ciepła, może być nieciekawie." No, wiem. ZAWORÓW po drodze pilnuj! Zdejmij z nich motylki, żeby kto kawału nie wyciął. Zwykle NIE DOCENIAMY układów pracujących w grawitacji, a one sporo mogą! Adam M. Witam Mam rury 6/4 cala,ale to chyba nie będzie miało większego znaczenia. Może mylę ,naczynie wyrównawcze z bezpieczeństwa. Ale zdawało mi się ,że to naczynie wyrównawcze spełnia dwa zadania.Przyjmuje nadmiar wody wynikający z jej cieplnej rozszerzalności i jednocześnie przy tym otwartym układzie ,nie dopuszcza do wzrostu w nim ciśnienia. Ja napisałem ,że mój piec to 90 l wody. Kończymy ładowanie pieca ,dążę do tego aby jego temperatura na dole miała ok 80 oC. To i te 90 l wody w piecu ma ją jeszcze wyższą. Palę różnym drzewem ,więc ciężko jest tak naładować ten piec ,by po naładowaniu bufora na 100 % ,praktycznie wszystkie drzewo się wypaliło. Można w piecu palić tak ,że rozpalam ,ładuje drzewa do pełna .Wtedy mogę bufor nagrzać nie koniecznie do ich 100 %. Wtedy rzeczywiście ciepła resztkowego tylko tyle ile ma woda w kotle. Lub inna metoda palenia na 100 % nabicia kotła. Rozpalam dokładam drzewa do pełna i po 3-4 godzinach palenia. jeszcze raz dokładam drzewo.I wtedy gdy nałożę go za dużo ,to mam gorące 90 l pieca i jeszcze ciepło z niespalonego drzewa. Miłego wieczoru J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 17.11.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 "Ja będę piec miał połączony z buforami ,rurą 6/4 ".Te rury w odległości ok 2 m od pieca schodzą na dół ,poniżej pieca" A masz mozliwosc aby rurę zasilającą poprowadzic pod sufitem? Sasiad ma kocioł na parterze i grzejniki parteru mają zasilanie z piętra, a powrót idzie dołem i działa grzanie na graw. Mozna by bufor podobnie podłaczyc Witam niestety ja nie mam takiej możliwości .Kotłownia to osobny budynek i rury między domem a nią ,biegną w dobrze izolowanym kanale pod chodnikiem. To już dawno zrobione ,zostało połączenie tych moich rur na strychu z buforami i w kotłowni z piecem Ciągle wykorzystuje ten piec do grzania starego dom, który będzie rozbierany w przyszłym roku.Wtedy skończę podłączać nowy dom z piecem Miłego wieczoru J.Korona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 17.11.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 termostat z ciągnika ursusa 60'tki lub 85 otwarcie ma na 72 st początek .. tyle co moja tempemperaturówka. Układ działa puki co bardzo dobrze, szczególnie kiedy brakło by prądu, wtedy nie ma problemu chodzi grawitacja Też zastanawiam się ciągle nad tym układem z termostatem 'samochodowym' .Myślałem wykorzystać jakiś termostat od ciągnika ale większego niż 60. Takiego by jego średnica była ok 100 mm..Ten układ wydaje mi się trochę bardziej skomplikowany,od tego nowego zaproponowanego przez Adama.\,ale gdy przestajemy grzać on na 100 % odcina kocioł. Muszę jeszcze to dobrze przemyśleć ,który układ u siebie zastosuje. Brak prądu to może być problem . Mój układ sam nie zadziała grawitacyjnie jak napisał Adam . Muszę go rozruszać pompką.Ja wyprowadziłem przewód na zewnątrz domu, do hydroforowni. .Będzie wpięty w układ w tablicy rozdzielczej. Braknie prądu i okaże się ,że na dłużej, to kupię jakąś prądnicę i zaprzęgnę ją do pracy. Miłego wieczoru J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 17.11.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 (edytowane) Palę różnym drzewem ,więc ciężko jest tak naładować ten piec ,by po naładowaniu bufora na 100 % ,praktycznie wszystkie drzewo się wypaliło. Można w piecu palić tak ,że rozpalam ,ładuje drzewa do pełna .Wtedy mogę bufor nagrzać nie koniecznie do ich 100 %. Wtedy rzeczywiście ciepła resztkowego tylko tyle ile ma woda w kotle. Lub inna metoda palenia na 100 % nabicia kotła. Rozpalam dokładam drzewa do pełna i po 3-4 godzinach palenia. jeszcze raz dokładam drzewo.I wtedy gdy nałożę go za dużo ,to mam gorące 90 l pieca i jeszcze ciepło z niespalonego drzewa. Pod koniec palenia tego drewna co jeszcze by zgazowywało jest niewiele i oczywiście sporo węgla drzewnego. W takiej sytuacji miarkownik łatwo poradzi sobie z przytłumieniem procesu spalania. W/g mnie omyłkowo rozważa się proces ładowania i rozładowania bufora jako osobne i do tego trwające na przemian a przecież w okresie grzewczym ładujesz bufor ale i go cały czas rozładowujesz. To oczywiście prowadzi do wniosku, że jeżeli przykładowo ładowanie bufora trwa 4h a rozładowanie 20 to faktycznie rozładowywanie trwa 24h. Dalej z tego przykładu można przyjąć, że na jedną godzinę przypada rozładowanie ok 4% energii wpompowanej do bufora. Takie resztkowe drewno może zawierać 0-20% (no chyba, że ktoś bardzo przesadzi ) tej nadmiarowej energii do wykorzystania co daje ok kilka dodatkowych godzin kiedy to kocioł będzie je spalał na mocno przytłumionej mocy i wydłużał czas pomiędzy kolejnymi ładowaniami. Po tym czasie na wyjściu z bufora pojawiać się będzie coraz chłodniejsza woda i mimo, że proces dopalania już mógł się skończyć to w kotle nadal będzie gorąca woda ale coraz chłodniejsza zaczyna wracać z bufora więc dopóki pompa będzie pracować to ta woda będzie wypychała resztkową gorącą wodę do bufora. Oczywiście w pewnym momencie woda na zasilaniu kotła spadnie poniżej jakiejś tam granicy, przykładowo 40*C i wtedy pompa stop - udało się "wypompować" resztki gorącej wody z kotła Przeszkodą w tym "wypompowywaniu" gorącej wody z kotła poprzez pompę mógłby być zawór podmieszający wodę dla ochrony kotła ale one nie mają uszczelnienia 100% co powoduje u nich "przeciek" i w ten sposób mimo, że ustawione są na krótki obieg to zasysają część zimnej wody ze spodu bufora (teplomix do 4%, esbe do 3%). Swoją drogą w całym cyklu rocznym bez jakiegoś dodatkowego komplikowania układu spalisz co najwyżej 1m3 drewna więcej. pozdro Edytowane 17 Listopada 2016 przez Okta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 17.11.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Pytanie: Jakie macie naczynia przeponowe zamontowane przed wężownicą CWU i przy jakich wężownicach? Chodzi mi o układy przepływowego podgrzewania CWU bez zasobników. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 17.11.2016 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Ja będę miał naczynie 20 l bo takie pozostanie mi po bojlerze, ale tu chyba wystarczy kilka litrów bo pojemność mała, ale chyba się przyda żeby nie było uderzenia hydraulicznego przy zamykaniu kranu.http://www.reflex.pl/program-doboru.html - tu jest program online do doboru naczyń itp.Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.11.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) Też zastanawiam się ciągle nad tym układem z termostatem 'samochodowym' .Myślałem wykorzystać jakiś termostat od ciągnika ale większego niż 60. Takiego by jego średnica była ok 100 mm..Ten układ wydaje mi się trochę bardziej skomplikowany,od tego nowego zaproponowanego przez Adama.\,ale gdy przestajemy grzać on na 100 % odcina kocioł. Muszę jeszcze to dobrze przemyśleć ,który układ u siebie zastosuje. Brak prądu to może być problem . Mój układ sam nie zadziała grawitacyjnie jak napisał Adam . Muszę go rozruszać pompką.Ja wyprowadziłem przewód na zewnątrz domu, do hydroforowni. .Będzie wpięty w układ w tablicy rozdzielczej. Braknie prądu i okaże się ,że na dłużej, to kupię jakąś prądnicę i zaprzęgnę ją do pracy. Miłego wieczoru J.Korona ten układ jest bardzo prosty, to tylko by pas między rurami obiegu grawitacyjnego To oczywiście prowadzi do wniosku, że jeżeli przykładowo ładowanie bufora trwa 4h a rozładowanie 20 to faktycznie rozładowywanie trwa 24h. tak, ponieważ budynek potrzebuje ciągle średnio 10 kW mocy to naładowany bufor starcza na godziny nocne tylko i to jest minimum. Oczywiście po docelowym dogaceniu budynku będzie to 8-10 razy dłuższy czas. Ale bardzo dobrze bufor sprawdza się jako tłumik mocy pieca. Wybiera skoki mocy bardzo dobrze, i umożliwia stałą regulację temp na grzejniki. Inaczej była by bieda. Edytowane 18 Listopada 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolczaczko 19.11.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Witam Panowie, ja po prośbie... znajdzie się u kogoś schemat połączenia dwóch buforów równolegle ? Jeżeli ktoś posiada to będę wdzięczny. Próbowałem coś stworzyć ale brakuje mi wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.11.2016 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Co potrzebne?Bo temat był wałkowany.Wątek był... kocioł i sto buforów...http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147321-Piec-100-bufor%C3%B3w-i-grawitacyjne-zabezpieczenie Tu wszystko już było.Niektóre rzeczy to po kilka razy. Adam M. Cholera... tu też obrazki jakieś żaby zeżarły.Chyba trzeba coś dorysować. A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 19.11.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 W związku z tym iż dużo opisów i schematów oraz zdjęć zniknęło z forum w paru postach powklejam troszkę zdjęć rysunków i schematów - wszystko wklejane to co zdołałem ściągnąć z neta z tego forum z archiwum oraz inne losowe. Jak ktoś ma chęć to może to wszystko opisać ponownie. Mi to posłużyło do obgladnięcia i wyłapania szczegółów (jestem wzrokowcem). Na początek zdjęcia wężownic. Niestety forum pozwala na dodanie tylko po 5 zdjęć na post i to małych rozmiarów (lipa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 19.11.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Wężownice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 19.11.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Wężownice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 19.11.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Wężownice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts