Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Cześć dlubaczdomowy

Napisz po co chcesz ładować bufor gazówką na potrzeby cwu? Czy gazówkę masz dwu funkcyjną czy jedno funkcyjną?

Ja mam tez Ultimę II i jestem na etapie budowy bufora aby piec się nie dusił. Daj zdjęcia palnika w piecu i napisz co daje?

Jednoczesne ja mam gazówkę i aktualnie bojler ale funkcje bojlera przejmie bufor. Jak w buforze będzie zimno to cwu będzie z gazowego automatycznie przełączane zaworem trój drogowym z siłownikiem. Tak samo aktualnie załącza się u mnie gazówka jak w piecu węglowym zimno.

Piszesz że masz wymiennik - to kocioł nasz układ otwarty a gazówka i kaloryfery zamknięty czy jak?

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

neokuba22 gondoljerzy

Macie rację!

Praca bez zmian a tańsze i trwalsze.

A filtr nie zawsze konieczny, bo bufor robi mi tam za odstojnik/osadnik.

Dziękuję!

Tak by było...

[ATTACH=CONFIG]372712[/ATTACH]

Adam M.

A tu wizualizacja rozwiązania dla wzrokowców ( bo u mnie wszkole fiza słabo tłumaczona była ) :

Cześć dlubaczdomowy

Napisz po co chcesz ładować bufor gazówką na potrzeby cwu? Czy gazówkę masz dwu funkcyjną czy jedno funkcyjną?

Ja mam tez Ultimę II i jestem na etapie budowy bufora aby piec się nie dusił. Daj zdjęcia palnika w piecu i napisz co daje?

Jednoczesne ja mam gazówkę i aktualnie bojler ale funkcje bojlera przejmie bufor. Jak w buforze będzie zimno to cwu będzie z gazowego automatycznie przełączane zaworem trój drogowym z siłownikiem. Tak samo aktualnie załącza się u mnie gazówka jak w piecu węglowym zimno.

Piszesz że masz wymiennik - to kocioł nasz układ otwarty a gazówka i kaloryfery zamknięty czy jak?

-ładowanie bufora kotłem jednofunkcyjnym (w funkcji ładowanie zasobnika) gazowym na potrzeby cwu z powodu tego ,że jak nie będzie mi się chciało palić drewnem, węglem albo będę chory i nie będę miał siły palić to żebym miał ciepłą wodę. A w okresie letnim jakby nastąpiła awaria solarów albo jak nie będzie słońca tydzień to też by się woda ciepła przydała.

-co do palnika w Ultimie to nie mam fotek ale wzorowałem się na palnikach z czysteogrzewanie.pl nic nadzwyczajnego -ot kilka cegieł szamotowych i dolot powietrza wtórnego z kształtownika metalowego. Z tym ,że ten palnik sprawdza się przy paleniu węglem a co to dało? ano spalanie węgla o połowę mniejsze.

Na chwilę obecną mam na tą zimę drzewo opałowe toteż zdemontowałem z palnika dyszę i drzwo się też fajnie spala.

wzorowałem się na tym palniku:

http://czysteogrzewanie.pl/technika/drobne-usprawnienia-kotlow/

Kocioł Ultima pracuje na układzie otwartym a reszta z kotłem gazowym w układzie zamkniętym. Kocioł ultima przez wymiennik jest podłączony do układu zamkniętego. Tak to sobie kiedyś wymyśliłem i zrobiłem ale w planach mam przerobić na układ otwarty.

Adam

Odnośnie poniższego zaworu to dokładnie o jakim pisałeś bo w necie jest ich wiele i chcę właściwy kupić. CZy VTC300 będzie dobry?

Ten zawór termostatyczny znacie?

MIESZAJĄCY 30-70.

Na rysunku - gałązka góra-dół jest otwarta, jak zimny.

Na rysunku - gałązka w prawo jest zamknięta, jak zimny.

Dla grawitacji termostatyczny jest "zwierany" tym zwrotnym.

Zobaczcie rozkład ciśnień!

Schemat OK.jpg

Edytowane przez kudlaty69

W końcu założyłem termometr czterokanalowy ale mam do rozwiazania jeszcze jeden problem piętro rozladowuje bufor grawitacyjnie zawór zwrotny grzybowy ze sprężyną rozwiązał by problem tylko ze nie mam miejsca na wstawienie co przed pompką czy za pompką można dac taki zawór pompka by ciągnęła przez niego a nie pchala.?

20161119_135741.jpg

Edytowane przez romano78

Chciałbym prosić o kilka uwag dot wspomnianych zaworów termostatycznych 3d służących ochronie kotła (układ nielsena z termostatycznym zaworem 3d - rys. Adama, wstawiony dwa posty wyżej). W moim przypadku współpracować ma z kotłem zagazowującym drewno o mocy 22 lub 30kW (mam dwa palniki) oraz z buforem o pojemności 4300l (kocioł i bufor na tym samym poziomie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=7083672&viewfull=1#post7083672).

Wyczytane i wydumane spostrzeżenia i wątpliwości:

1. Wydaje się, że nie warto robić bypassu średnicami większymi niż 1" - DN25 - klamoty droższe i zajmują więcej miejsca, a korzyści żadne.

2. Ważne aby zawór nie stwarzał dużych oporów - miał wysoki współczynnik KVS (ile? przy 30KW 8.0 wystarczy?).

3. Temperatura otwarcia - różni producenci temperaturę podają różnie.

Kilka typów znalezionych w sieci

[table=width: 500, class: grid, align: center]

[tr]

[td]nazwa[/td]

[td]kvs[/td]

[td]temperatura[/td]

[td]cena[/td]

[/tr]

[tr]

[td]ESBE VTC 511 70/32 mm 51020900[/td]

[td]14[/td]

[td]73°+-4°[/td]

[td]399[/td]

[/tr]

[tr]

[td]ESBE VTC 511 75/25 mm 51020500[/td]

[td]9[/td]

[td]78°+-5°[/td]

[td]359[/td]

[/tr]

[tr]

[td]Herz TEPLOMIX DN32 - 17766-14[/td]

[td]14[/td]

[td]~61°[/td]

[td]232[/td]

[/tr]

[tr]

[td]25mm (1 cal) REGULUS TSV3 65°C 10347[/td]

[td]10,2[/td]

[td]75°?[/td]

[td]205[/td]

[/tr]

[/table]

Brać najtańszy, czy warto dopłacić do ESBE?

Pozdrawiam

Dawid

kudlaty69

Zdaje się, że ten zawór ma temperaturę ustawioną na stałe.

(jedna z kilku, do wyboru, w zależności od konkretnego modelu)

Ja myślałem o takim ustawianym, coś jak ten do CWU.

Wtedy nie ma takiego kotła, do którego się nie dopasujesz.

Adam M.

Brać najtańszy, czy warto dopłacić do ESBE?

Z tego co zdążyłem zaczytać producenci kotłów zgazowujących drewno zalecają wkładki na >70*C. Podejrzewam, że ta tamperatura wynika z jakiś przyjetych założeń przepływowych w kotle czyli otrzymywanej deltaT i parametrów temperaturowych bezpiecznych dla instalacji a jednocześnie dla warunków polepszających procesy dla drewna bo zawór na 99*C nie miałby sensu ze względu na deltaT na kotle. Dla ESBE VTC300 masz kvs 2,8-3,2 a producent zaleca takowy dla kotłów do 30kW mocy więc większe kvs będzie wystarczające. Ja kupiłem ESBE511DN25/70*C do kotła 25kW i muszę mieć przepływy przez kocioł na poziomie 1m3/h aby nie zagotować wody w układzie otwartym z naczyniem na wysokości 3m.

pozdro

Edytowane przez Okta

Chcę zamówić miedź na wężownice i oglądam fotki za wcześniejszych stronach i nie do końca widzę jak jest wykonana wężownica CWU.

Przeważnie jest robione 2x25mb cu 18 tylko jak one są umieszczone w buforze względem siebie?

Wykombinowałem coś takiego:

wezownica bufor.jpg

-czerwona jest wężownicą nr1

-żółta jest wężownicą nr 2

-obie są przymocowane poprzez standardowe uchwyty do rur cu do kwadratowego stalowego profila

czy to rozwiązanie jest dobre?

jaką odległość pomiędzy wężownicami zachować?

czy ma ewentualnie sens nawiercanie profila jak na załączonym obrazku?

czy może lepiej wykonać wężownicę tak gdzie naprzemiennie będzie wężownica 1 i 2:

bufor1.jpg

Czyli taki VTA572 3170 03 00 na pomieszanie powrotu w zakresie regulacji 45-65 1 cal i przerpływ 4,5m3/h bedzie OK?

http://allegro.pl/esbe-zawor-mieszajacy-vta572-1-45-65-termost-412-i6597529901.html

Mniejsze maja przepływ około 1,5m3/h i sa przystosowane do cwu i chyba nie bardzo do pieca np VTA322 choć jest od 30-dpo 70 c

Chcę zamówić miedź na wężownice i oglądam fotki za wcześniejszych stronach i nie do końca widzę jak jest wykonana wężownica CWU.

Przeważnie jest robione 2x25mb cu 18 tylko jak one są umieszczone w buforze względem siebie?

Wykombinowałem coś takiego:

[ATTACH=CONFIG]373938[/ATTACH]

-czerwona jest wężownicą nr1

-żółta jest wężownicą nr 2

-obie są przymocowane poprzez standardowe uchwyty do rur cu do kwadratowego stalowego profila

czy to rozwiązanie jest dobre?

jaką odległość pomiędzy wężownicami zachować?

czy ma ewentualnie sens nawiercanie profila jak na załączonym obrazku?

czy może lepiej wykonać wężownicę tak gdzie naprzemiennie będzie wężownica 1 i 2:

[ATTACH=CONFIG]373941[/ATTACH]

Pierwsze właściwe ale nie możne być spawane z metalem

Jak dobrze rozpalony kociołek ma deltę 30 to woda wypływająca z kotła będzie miała np. 65 + 30 = 95stC

Dla mnie - dość.

Zakres regulacji byłby od 45 + 30 = 75stC.

Czyli - wygodne. No i przepływ ma ładny.

Dłubacz

Nie kombinuj.

Weź beczkę 200 litrów i nawiń na niej pierwszą wężownicę.

Potem ją usztywnij jakimi patykami.

NA NIEJ nawiń drugą w przeciwnym kierunku.

Adam M.

Jak dobrze rozpalony kociołek ma deltę 30 to woda wypływająca z kotła będzie miała np. 65 + 30 = 95stC

Dla mnie - dość.

Zakres regulacji byłby od 45 + 30 = 75stC.

Czyli - wygodne. No i przepływ ma ładny.

Dłubacz

Nie kombinuj.

Weź beczkę 200 litrów i nawiń na niej pierwszą wężownicę.

Potem ją usztywnij jakimi patykami.

NA NIEJ nawiń drugą w przeciwnym kierunku.

Adam M.

Dziękuję za odpowiedź.

Doczytałem gdzieś że wężownica powinna mieć średnicę mniej więcej 3/4 średnicy bufora, czy po prostu zachować jakąś konkretną odległość od ścianek zbiornika.

[ATTACH=CONFIG]373941[/ATTACH]

Ja mam zrobiona tak jak tutaj narysowałeś... No prawie tak.

Nawijałem jednoczesnie z dwóch kręgów 25mX18mm tak aby zwoje były naprzemiennie czyli pierwszy zwój - pierwszy z węzownicy nr 1, drugi zwój - pierwszy z wezownicy nr 2, trzeci to drugi z węzownicy nr 1, czwarty to drugi z węzownicy nr 2 itd...

Następnie tak jak wielokrotnie tutaj było podawane rozłożyłem zwoje tak aby większa ich częsć była potem w górnej przestrzeni zbiornika. U mnie wyszło ok 1/3 zwojów w przestrzeni 0-2/3 wysokości zbiornika oraz 2/3 ilości zwojów w w pozostałej górnej częsci zbiornika. Chodziło o to aby tak rozłozyć zwoje w przestrzeni zbiornika aby stopniowo zagęszczały sie ku górze. Po drugie u mnie zbiornik będzie utrzymywał "poduszkę" ciepłej wody ok 40cm od góry zbiornika dlatego chciałem spora część zwojów tam umieścić. Rózne sa tutaj rozwiązania ale na podstawie sprawdzonego u mnie zachowanie od góry 40cm "poduszki" ciepłej wody o temp 40*C nawet jeśli w pozostałej częsci zbiornika jest woda o temp 20*C pozwala na podgrzanie CWU do temperatury odczuwanej jako ciepła. Utrzymanie tej poduszki na 50*C podgrzewa wode CWU do odczuwanej jako gorąca.

Są też różne rozwiązania w temacie rozłozenia poszczególnych zwojów w przestrzeni i tak zaleca się aby kolejne zwoje w miere mozliwości nie były bezpośrednio nad sobą ze wzgledu na wykorzystanie "bryły walca wody". Ja uzyłem rurek miedzianych, które powsuwałem wzdłuż tej "sprężynki" tak aby kolejne zwoje były naprzemiennie raz od wewnatrz a raz na zewnatrz tych rurek pozycjonujących. potem to juz lutowanie CuP6, kolanka, trójniki, etc.

Na tym rysunku jest część górna wężownicy

DSC08397a.jpg

Na tym z kolei część dolna.

DSC08392a.jpg

W środku są zwoje od węzownicy solarnej co może zakłucać ogólny podląd. Zwróć uwagę jak sa porozstrzelane poszczególne zwoje i nie jest to "bałaganiarstwo" tylko celowe rozłożenie zwojów w przestrzeni.

W tym linku wydaje sie mi, że udało sie to w miare logicznie wytłumaczyc dlaczego zwoje się zagęszczają.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=7085091&viewfull=1#post7085091

Mam nadzieję, że trochę rozjasniłem :D

pozdro

a jakiej średnicy rurki włożyłeś pomiędzy wężownice?

Cyrkulacje CWU też robiłeś? a jak tak to czy włączałeś ją w obie wężownice?

W środek z tego co pamietam fi12mm. Cyrkulacji nie robiłem po lekturze watku made by Adam.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?62606-Cyrkulacja-CWU-W%C3%B3r-bez-dna&highlight=cyrkulacja

Swoja droga odległosci z rozdzielaczy CWU mam 5-8mb więc jest to ok 0.5-1 sek czekania az z ujecia zacznie płynąc ciepła woda.

pozdro

Edytowane przez Okta

Miałem chwilkę czasu i popełniłem dwie próbne wężownice ;)

20161122_131508 (Small).jpg20161122_131517 (Small).jpg20161122_131549 (Small).jpg

Jak widać jest to model w skali :)

Wole zmarnować kawałek drucika niż rurki za parę stówek.

Wewnętrzna wężownica jest nawinięta w drugą stronę jak sugerował Pan Adam.

Co zauważyłem nawet przy tak małej skali - po nawinięciu wężownicy dość mocno się rozprężyła po zdjęciu z kawałka rurki na której była nawinięta. Czy w przypadku rury jest podobnie?

Miałem chwilkę czasu i popełniłem dwie próbne wężownice ;)

[ATTACH=CONFIG]373967[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]373968[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]373969[/ATTACH]

Jak widać jest to model w skali :)

Wole zmarnować kawałek drucika niż rurki za parę stówek.

Wewnętrzna wężownica jest nawinięta w drugą stronę jak sugerował Pan Adam.

Co zauważyłem nawet przy tak małej skali - po nawinięciu wężownicy dość mocno się rozprężyła po zdjęciu z kawałka rurki na której była nawinięta. Czy w przypadku rury jest podobnie?

Dokładnie ja swoje nawijalem na wiaderku srednicy ok 40 cm przy wiązania czy krepowaniu można jeszcze spokojnie regulować średnicę

Edytowane przez romano78