neokuba22 23.11.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Zauważ, że jak masz zawór podmieszający na powrocie to sytuacja, w której na zasilaniu kotła jest temperatura o kilka stopni mniejsza niz temperatura podmieszania charakterystyczna dla danego typu zaworu normalnie oznacza, że: pozdro zgadzam sie z tym co napisales, miałem na mysli układ bez zaworu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlubaczdomowy 23.11.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Wracając do mojego bufora: -wężownicę do CWU mniej-więcej wiem jak zrobić. Teraz wężownica do solarów. Przeglądałem zdjęcia załączone kilka stron wcześniej i pokazane tam wężownice solarne mają swoje zasilania skierowane w dół tak jak tu Jak wygląda sprawa odpowietrzenia takiej wężownicy? Tam musi długo siedzieć powietrze. Wydaje mi się ,że lepiej jest zasilanie wężownicy zrobić na poziomie najwyższej spirali wężownicy. I jeszcze jedno odnośnie komina jaka średnica rury powinna być? czy jest to zależne od średnicy wężownicy solarnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.11.2016 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Oczywiście DA SIĘ I TAK BYŁOBY LEPIEJ ale...Są spore trudności wykonawcze.Ta wężownica jest pod lejkiem.Trzeba by przez taki lejek z nią przejść i to w mocno "nietaktycznym" miejscu.Odpowietrzenie tego nie jest problemem!Więc, nie wiem czy warto... Komin taki, jaki dostaniesz. Typowe to 120 i 130 (mm). średnicy.A że i tak z tego "koronkę" zrobisz, no same dziury, to nie ma większego znaczenia.To tylko kierownica strugi. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 23.11.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 74*C jest na górze, ale ponieważ powrót z grzejników i z bojlera cwu są na różnej wysokości, zład w buforze jest wymieszany i temperatura na dole jest niemal taka sama. Różnica to około 2*C mniej.I taką temperaturę pompa zasysa i pcha do pieca. Jedyne sensowne rozwiązanie to właśnie czujnik temperatury spalin (tak mi się wydaje). Ale jaka jest charakterystyka tych czujników ,nie mam pojecia. Muszę jeszcze to zgłębić. Tak. Faktycznie istnieje mozliwość takiego przebiegu procesów jak u ciebie czyli powroty z CO i CWU na takich poziomach, że w połączeniu z dużym wymuszonym przepływem przez kocioł/bufor powoduje przewalanie zładu na tyle szybkie, że zaburza się układ warstwowy. i pompa bedzie przewalała tak długo, aż na buforze/kotle temp. nie spadnie poniżej 59*C. Termostat na spalinach tak , jak najbardziej. Jedyne co można dodać to dodatkowy termostat na zasilaniu kotła aby zmniejszyć ryzyko zagotowania wody ponieważ ma on być dodatkowym zabezpieczeniem w przypadku uszkodzenia termostatu na spalinach (takiego typu , że nie załączał by on pompy). W Twoim przypadku taki dodatkowy termostat moznaby było ustawic na 85-90*C. Wtedy warunek zazwolenia na pracę pompy byłby temp. spalin większa od nastawionej lub temp. wody na zasilaniu większa od nastawionej. Ten termostat na zasilaniu nie ma byc głównym decydentem a jedynie zmniejszać ryzyko zagotowania wody. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 23.11.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 "Zastanawiam się tylko, czy przed naczyniem przeponowym ,nie trzeba zaworu zwrotnego ." No, przecież jest przeciwskażeniowy... on jest zwrotny... Dlatego że tam JEST to trzeba to naczynie wstawić. Adam M. Witam Nie mam ujęcia z sieci .Sieć to dla mnie rezerwa na wypadek poważnej awarii mojego ujęcia wody. Mam między dużym hydroforem / 3m3/,a siecią w domu, regulator ciśnienia. Nie wiem czy on nie działa jak zwrotny, dlatego chyba założę naczynie przeponowe. Miłego wieczoru J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 24.11.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Zbiornik przywieziony i rozładowany - lekko nie było bo waży około 550kg Przyszłościowo chcę podłaczyc solarki i patrze na olx są uzywane 5 szt za 3 tys ze stojakami i złączkami https://www.olx.pl/oferta/kolektory-slneczne-solary-5-szt-srubunki-zlaczki-i-stojaki-montarzowe-CID628-IDapoQt.html Tematu solarów jeszcze nie zgłębiłem luknijcie czy to okazja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 24.11.2016 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 mam 4 szt identycznych tylko po 2mkw i daja rade z buforem przez wymiennik plytowy za te pieniadze to okazja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 24.11.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Oglądałem te kolektory w dwóch w środku pod szybą widoczne jakieś paprochy. Obudowa cała bez śladów uszkodzeń. Czy paprochy mogą dostać się do środka solarów ? Coś to dziwne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.11.2016 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Wcale nie dziwne.One nowe nie są. Nie są też hermetyczne a w hydrosferze żyjemy.Obudowa (ta część, co jej nie widać, bo od środka) nieco podrdzewiała i ta rdza w transporcie się osypała.Ustawić do pionu, aby paprochy zsypały się w kąt, i zapomnieć o sprawie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 24.11.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 mam 4 szt identycznych tylko po 2mkw i daja rade z buforem przez wymiennik plytowy za te pieniadze to okazja Ja mam jeden kolektor grzeje 650l do ok 50 stopni i to jest wystarczajaco kupiłem co za 300zl Nowy tylko spadł z dachu przy montażu ale prawie nic mu się nie stało tylko obudowa się trochę przygiela Właśnie miałem montować wymiennik ale brakło czasu i musiałem spuścić wodę.jaki masz ten wymiennik i ile jest straty na wymienniku chodzi mi o to ze np.Jeśli z solara leci 60stopni to ile idzie w bufor ale to chyba można wyregulowac obrotami pompki ta pomiędzy buforem a wymiennikiem musi wolniej tloczyc aby wpuścić te 60stopni w bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 24.11.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Witam pochwalcie się , do jakiej temperatury udaje się Wam naładować bufor. Chodzi mi o temperaturę dołu bufora.Czy są ,wśród osób posiadających bufor, użytkownicy typowego pieca na gaz drzewny ,gdzie o spalaniu drzewa decyduje wentylator nadmuchowy sterowany termostatem. Mam na myśli piece typu Atmos ,Vigas i podobne. Jak Wy sterujecie praca pompy obiegowej przy ładowaniu bufora.Miłego wieczoru J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.11.2016 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 "pochwalcie się , do jakiej temperatury..." No, nie ja osobiście, ale w kotłowni, którą JA popełniłem użytkownik zagotował 2 tony. To oznacza 100stC w baniakach fi 80cm i wysokości 2,20m. Nie myślałem, że da się to zrobić kotłem dolnego spalania... A - zrobił! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 24.11.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Ja mam jeden kolektor grzeje 650l do ok 50 stopni i to jest wystarczajaco kupiłem co za 300zl Nowy tylko spadł z dachu przy montażu ale prawie nic mu się nie stało tylko obudowa się trochę przygiela Właśnie miałem montować wymiennik ale brakło czasu i musiałem spuścić wodę.jaki masz ten wymiennik i ile jest straty na wymienniku chodzi mi o to ze np.Jeśli z solara leci 60stopni to ile idzie w bufor ale to chyba można wyregulowac obrotami pompki ta pomiędzy buforem a wymiennikiem musi wolniej tloczyc aby wpuścić te 60stopni w bufor? wymiennik 40 płytowy, 50cm wysoki (ze zlomu za 60zl) , ustawiony oczywiscie pionowo, i podłaczony do bufora najnizej jak sie da. Ze wzgledu na jego moc jest na grawitacji i oddaje w bufor te temp co dostale z solarow, a przeplyw sam sie reguluje (nie lubie komplikowac układów), problem jak bufor nabity a slonce na drugi dzien wyjdzie (bufor juz nie POLYKA ciepla), wtedy zamykam na bufor, puszczam na grzejniki i tam cieplo ucieka, bo inaczej cieplo sie zmarnuje. Strat na wymienniku nie ma gdy ocieplony, a gdy nie odbierze wszystkiego ciepla z glikolu to ono wraca na dach i tam sie dogrzewa, straty sa niestety na przesyle, musialem zrobic korekte na czujniku o 4 st, bo o tyle byla nizsza na grupie pompowej od tej na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 24.11.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 "pochwalcie się , do jakiej temperatury..." No, nie ja osobiście, ale w kotłowni, którą JA popełniłem użytkownik zagotował 2 tony. To oznacza 100stC w baniakach fi 80cm i wysokości 2,20m. Nie myślałem, że da się to zrobić kotłem dolnego spalania... A - zrobił! Adam M. zagotował tak ze dół bufora miał 100st ? czyli powrót tyle miał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 24.11.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Witam pochwalcie się , do jakiej temperatury udaje się Wam naładować bufor. Chodzi mi o temperaturę dołu bufora. Czy są ,wśród osób posiadających bufor, użytkownicy typowego pieca na gaz drzewny ,gdzie o spalaniu drzewa decyduje wentylator nadmuchowy sterowany termostatem. Mam na myśli piece typu Atmos ,Vigas i podobne. Jak Wy sterujecie praca pompy obiegowej przy ładowaniu bufora. Miłego wieczoru J.Korona ja mam zgazowujacy 15kw DS tylko ze przerobiony na HG i tak grzeje przewaznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elektmar 24.11.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 ja mam zgazowujacy 15kw DS tylko ze przerobiony na HG i tak grzeje przewaznie [ATTACH=CONFIG]374178[/ATTACH] Takich jeszcze nie widziałem temperatur w buforze. Zamieszczam moje jak brakło zasilania i wysiadł akumulator UPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.11.2016 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 "zagotował tak ze dół bufora miał 100st ? czyli powrót tyle miał? " No... TAK!Wyprodukowali naprawdę piękną chmurkę!Najładniejszą w całym mieście (w tamtej chwili). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 24.11.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 wymiennik 40 płytowy, 50cm wysoki (ze zlomu za 60zl) , ustawiony oczywiscie pionowo, i podłaczony do bufora najnizej jak sie da. Ze wzgledu na jego moc jest na grawitacji i oddaje w bufor te temp co dostale z solarow, a przeplyw sam sie reguluje (nie lubie komplikowac układów), problem jak bufor nabity a slonce na drugi dzien wyjdzie (bufor juz nie POLYKA ciepla), wtedy zamykam na bufor, puszczam na grzejniki i tam cieplo ucieka, bo inaczej cieplo sie zmarnuje. Strat na wymienniku nie ma gdy ocieplony, a gdy nie odbierze wszystkiego ciepla z glikolu to ono wraca na dach i tam sie dogrzewa, straty sa niestety na przesyle, musialem zrobic korekte na czujniku o 4 st, bo o tyle byla nizsza na grupie pompowej od tej na dachu Czyli wymiennik przy dnie bufora i zasilanie z wymiennika wpiete na samej górze bufora i ta strona na grawitacji a kolektory wymiennik oczywiście pompka chyba ze kolektory masz na gruncie nie na dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 24.11.2016 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 (edytowane) Takich jeszcze nie widziałem temperatur w buforze. Zamieszczam moje jak brakło zasilania i wysiadł akumulator UPS.[ATTACH=CONFIG]374179[/ATTACH] na ukladzie zamknietym? romano78 na dachu, juz pisalem, no i na glikolu jest pompa solarna, ostatnio mam uzyski nawet do 10 kwh na dzien wiec cos tam jest zawsze do przodu Edytowane 24 Listopada 2016 przez neokuba22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 24.11.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 (edytowane) Witam pochwalcie się , do jakiej temperatury udaje się Wam naładować bufor. Chodzi mi o temperaturę dołu bufora. Czy są ,wśród osób posiadających bufor, użytkownicy typowego pieca na gaz drzewny ,gdzie o spalaniu drzewa decyduje wentylator nadmuchowy sterowany termostatem. Mam na myśli piece typu Atmos ,Vigas i podobne. Jak Wy sterujecie praca pompy obiegowej przy ładowaniu bufora. Miłego wieczoru J.Korona nie koniecznie nadmuchowy, wiele kotlow HG ma wyciagowy, ulatwia dokladanie opalu, nie dymi, powoduje obnizenie cisnienia w kotle i wtedy nawet nieszczelnosci nie robia problemow SENIO oto schemat (niech dla innych bedzie) Edytowane 25 Listopada 2016 przez neokuba22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts