michalwdowski 14.11.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Witaj Piczman Mam policzony dom OZC. Który wskaźnik potrzebujesz do obliczenia optymalnej wielkości bufora i czasu jego rozładowywania podłogówką? Pomijamy CWU. http://images42.fotosik.pl/139/5acaa19105b10fb0m.jpg Dzięki Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 14.11.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Jeśli masz podłogówkę to możesz bufor rozładować do niższych temp. niż przy grzejnikach a wynika to z temp. zasilania . I tak i nie ... Czemu wszyscy piszą, że jak bufor to podłogówka. Najlepiej to wiadomo. A przecież przy grzejnikach wychodzi tak samo; mam na myśli efekt końcowy czyli wykorzystanie zmagazynowanej energii. Przy grzejnikach przecież również można rozładować bufor do temperatur 20-stokilkustopniowych (tak jak w podłogówce). Różnica jest tylko taka, że z upływem czasu ilość oddawanego ciepła maleje (zmniejsza się moc). Ale czy to jest problem? W większości budynków nie, bo sporą część ciepła jest kumulowana w budynku (ściany, wylewki itp). Oczywiście w końcowej fazie rozładowywania bufora średnia temperatura wewnętrzna może spaść nieco, przewiduję 1-2 st. C przy domach docieplonych wg aktualnych norm. Nie uważam to za dyskomfort. Wnioski: - tak przy podłogówce jak i przy grzejnikach bufor będziemy ładować taką samą ilością energii, - przy grzejnikach pod koniec rozładowywania bufora temperatura wewn pomieszczeń nieco spada, ale nie aż tak aby czuć dyskomfort. Moje rozważania dotyczą w szczególności okresów przejściowych jesień-zima i zima-wiosna i cieplejsze dni zimy. Przy dużych mrozach i tak trzeba mocno grzać, a dodatkowy bufor w tym jeszcze pomaga. Oczywiście mam na myśli instalacje grzane paliwami stałymi. Przy gazie bufor jest oczywiście zbędny. Piszę to dla osób, co mają lub planują grzejniki+bufor. Bufor będzie tu również dobrze wykorzystany. A czy się opłaca dodatkowo stawiać bufor, to już inna sprawa... ekonomia... Myślę, że się ze mną zgadzacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.11.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 michalwdowski Obliczeniowe zapotrzebowanie na moc cieplną....... Qo[W] ??? kszew oczywiście zgadzam się ze bufor przy grzejnikach też jest ok, nie mniej jednak w sytuacji kiedy grzejnik przestanie dawać tyle co powinien to już dla mnie jest sygnał do naładowania bufora, to może nastąpić kilka lub kilkanaście godzin szybciej niż przy podłogówce! To się nazywa przerwa w ogrzewaniu, może nie całkowite odcięcie ale jednak. Przy podłogowym komfort jest odczuwany cały czas a nawet dłużej bez żadnych przerw czy "wyziębień" ścian ! Tłumaczenie że dyskomfort jest niewielki nie jest IMHO wystarczające ,,, Twierdzisz że dla domu z buforem 2 omawiane tu systemy są dobre, Ja też tak myślę ale podłogówka wygrywa wyścig z czasem, przyznaj ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 14.11.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Obliczeniowe zapotrzebowanie na moc cieplną....... Qo[W] ??? Jedyne co mogę znaleźć to to Projektowe obciążenie cieplne budynku: 6896 W Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 14.11.2009 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Myślę, że się ze mną zgadzacie. Niestety ale nie, bufor będziesz ładował a właściwie doładowywał znacząco mniejszą ilością energii, ponieważ nie będziesz w stanie rozładować go w takim samym stanie jak podłogówka. No chyba ze przeliczysz moc grzejników do temp. zasilania podłogówki i zastosujesz ich odpowiednią ilość. Będzie jednak pewien problem - gdzie je umieścić. Nie zmienia to faktu, że jednak bufor da korzyść np. w podwyższeniu spawalności źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 14.11.2009 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 bufor da korzyść np. w podwyższeniu spawalności źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donalds 14.11.2009 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 WitamPanowie ponawiam prośbę o schemat o podłączenie pieca na ekogroszek+kominek z PW i bufor ciepła. Jestem w tej sprawie laikiem a myślę o takim rozwiązaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 14.11.2009 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Myślę, że się ze mną zgadzacie. Niestety ale nie, bufor będziesz ładował a właściwie doładowywał znacząco mniejszą ilością energii, ponieważ nie będziesz w stanie rozładować go w takim samym stanie jak podłogówka. No chyba ze przeliczysz moc grzejników do temp. zasilania podłogówki i zastosujesz ich odpowiednią ilość. Będzie jednak pewien problem - gdzie je umieścić. Nie zmienia to faktu, że jednak bufor da korzyść np. w podwyższeniu spawalności źródła ciepła. Przeliczyć powierzchnie grzejników do temp. zasilania podłogówki może być ciężko. Ich powierzchnia wyjdzie masakryczna. Gdzie to upnać. Dla przewymiarowanych grzejników przyjmuje się temp. zasilania 45 - 55 oC. Czas korzystania z ciepła zgromadzonego w buforze przy kaloryferach bez odczuwalnego dyskomfortu będzie na pewno krótszy w stosunku do podlogówki. Tak jak napisałeś, dla kotła na paliwo stale będzie optymalizował proces spalania, a wiec korzyść będzie wymierna. Jani_63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.11.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Projektowe obciążenie cieplne budynku: 6896 W Jeśli się nie mylę to na dobę będzie jakieś 165 Kwh energii! Taką ilość musisz zmagazynować w zbiorniku buforowym aby mieć zapas na 24 godziny.Czyli 0k. 2 300 tyś litrów naładowane do 90 C ! Pasuje Ci taka wielkość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 15.11.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 bufor da korzyść np. w podwyższeniu spawalności źródła ciepła. Skąd to rozbawienie ? A teraz już wiem :):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.11.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Bo nikt z nas nie będzie spawał źródła ciepła. Chyba, że chodziło Ci o inną sp....ność -- na przykład sprawność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r7m8 15.11.2009 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Przy gazie bufor jest oczywiście zbędny. Myślę, że się ze mną zgadzacie. Niezupełnie bo przy gazie bufor też daje wymierne korzyści gdyż znacząco zmniejsza ilość startów palnika co się przekłada wprost na dłuższą żywotność tego drugiego. Ale to nie wszystko bo przy każdym starcie następują małe straty spowodowane pewną bezwładnością pracy palnika nim osiągnie on 100% mocy. Bufor przy gazie daje też pewien komfort niekoniecznie tylko psychiczny a mianowicie to, że można łatwo uniezależnić się od gazu gdy jego cena lub jakość albo i cena i jakość przestanie nam odpowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 15.11.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 czy taki bufor wystarczy: http://www.systemyogrzewania.pl/aktualnosci/aktualnosci.asp?id_artykulu=532 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.11.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Oglądnąłem z przyjemnością.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r7m8 15.11.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 czy taki bufor wystarczy: http://www.systemyogrzewania.pl/aktualnosci/aktualnosci.asp?id_artykulu=532 Buforek jak się patrzy Ciekawe jaką on ma żywotność bo skoro obudowany zostanie domem to nie wchodzi w grę jego ewentualna wymiana. Trudno sobie wyobrazić aby działał tak długo jak długo będzie istniał budynek bo przecież domy "żyją" nawet po kilkaset lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.11.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Z oceny schematu budynku wynika ,że przewidują wyciągać go przez dach do góry dźwigiem.Dach w tym miejscu jest prawdopodobnie bardzo łatwo rozbieralny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 15.11.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Witam. Co lepiej wstawić do nieogrzewanego garażu - bufor czy pompę ciepła ? Czy może oba sprzęty? Współpraca urządzeń przez ścianę, izolacja np. styro samego urządzenia. Zależy mi na miejscu w pomieszczeniu gospodarczym ale nie wiem czy takie rozwiązanie nie będzie powodem zwiększonego zużycia energii. Pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 15.11.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Serwis24 jeśli masz możliwość połączyć PC z buforem przez ścianę, to bufor postawiłbym w pomieszczeniu gospodarczym, a PC w garażu.Powierzchnia elementów "ciepłych" PC jest nieporównywalnie mniejsza niż powierzchnia bufora. Temperatura pomieszczenia gospodarczego jest wyższa niż ta w garażu.Z tego wynika ze straty z dużej powierzchni bufora będą zdecydowanie mniejsze w pomieszczeniu o wyższej temp. Jani_63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 16.11.2009 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Buforek jak się patrzy Ciekawe jaką on ma żywotność bo skoro obudowany zostanie domem to nie wchodzi w grę jego ewentualna wymiana. Trudno sobie wyobrazić aby działał tak długo jak długo będzie istniał budynek bo przecież domy "żyją" nawet po kilkaset lat. Nie przypuszczam żeby konstruktorzy zakładali aż długi żywot budynku. Raczej po okresie na jaki został zaprojektowany zostanie "przewrócony". U nas w mieście jest osiedle domków jednorodzinnych wybudowanych jeszcze przez Niemców w 1920. Budynki były zaprojektowane na 50 lat, i przypuszczam że tyle by się stały. W nasze rzeczywistości domki się mają dobrze. Większość pierwotnych właścicieli już nie żyje , a nowi przeprowadzili gruntowne remonty i dalej tam mieszkają. Jak się widzi w jakim stanie są niektóre kamienice dopuszczone ze względu na brak alternatywy do zamieszkania, i popatrzy np. na mieszkania socjalne w Niemczech, to od razu widać różnice. Ani chybi maja inne standardy budowlane, i inną zasobność"portfela". Przynajmniej tak mi się wydaje. Jani_63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 16.11.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Niemcy są mistrzami w budownictwie.Wybudowane przez nich "osiedle" w Oświęcimiu też do dziś stoi. Ps.Opłacalność inwestycji w "osiedle" w Oświęcimiu była chyba spora, ponieważ złoto i diamenty za "czynsz" do dziś mogą zalegać w skrytkach w Szwajcarii.A te nowatorskie rozwiązania w znanych nam" piecach" opracowała firma Buderus.Jeśli chodzi o umiejętność "wywracania" budynków,to pokazali ją w 39 i 45 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts