Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Witam.

Neokuba,napisz w skrócie jak to przerobiłeś DS na HG.

Jaka według ciebie jest różnica pomiędzy DS z ceramiczną komorą dopalającą i HG.:p

Adam,zapewniam cię że mój DS 10 kw.po 1 dokładce buka,bądź 2 sosny =14-16 godz. pracy,przy obecnych temp. ,baniaczek 1000 l.,bojler 140 l i instalację, doprowadza pod stan wrzenia.:cool:

Pozdrawiam.

Edytowane przez miedziannik

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Jaka według ciebie jest różnica pomiędzy DS z ceramiczną komorą dopalającą i HG.:p

.

Ciężko odnaleźć tą różnice, bo wyrafinowany DS do drewna, to właśnie kocioł na HG (Albo kocioł HG to wyrafinowany dolniak do drewna ;)

IMO im stosunek powietrza wtórnego do pierwotnego większy tym bardziej kocioł zgazowujący.

Czy ma ktoś połączony bufor z kotłem poprzez wymiennik? Układ w budynku musi być zbudowany zamknięty.

Zabezpieczenie schładzające do kotła kosztuje około 700zł, a wymiennik 110kW tyle samo.

Było by zdecydowanie bezpieczniej.

A może inaczej,wyjście na ogrzewanie poprzez wymiennik.

Zamontowanie wymiennika powyżej bufora, prawdopodobnie dało by możliwość jego pracy grawitacyjnie.

Bezpiecznie jest tak jak wklejałem .. pompka wyłączy się idzie grawitacją i to się chwali za pomoc w układzie Koledze mac_612 bo to jego zasługa - z przeróbką schematu. Działa to bardzo dobrze i nie chciał bym wiele zmieniać .. tyle co może większe obejście nad zaworem, zamiast rury fi 1" rurę nominalną 6/4" zawór grzybkowy dławi niestety przepływ więcej niż fi rury, a jego najłatwiej ustawić .np na 74 st .. i trzyma jak w zegarku.

A czemu większa rura obejścia ? bo kocioł 25 kW .. ma spory zapas mocy .. której firma nie raczy zbadać.. tylko pisać dyrdymały ..

Doradźcie coś odnośnie osłony czujników temperatur.

Gdzieś widziałem na forum ale nie mogę znaleźć :/

-Robione we własnym zakresie ?

-jak daleko od ściany powinny sięgać w głąb bufora ?

Znalazłem na necie mosiężne długości 20cm ale dość drogie bo po 18zł.

Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem:

1.

-w bufor wspawana mufka czarna 3/4"

-osłona czujnika wykonana z rurki cu 15 na końcu zaklepana i zalutowana albo kapka wlutowana

-rurka wlutowana w nypelek gz 18/3/4" (ale odwrotnie tzn. wlutowana od strony gwintu)

-całość wkręcona na pakuły w w/w wspawaną mufkę

2.

-opcja wlutowania kapilary metodą taką jak Adam poleca do wlutowania wężownic bufora.

I jeszcze jedno odnośnie króćców ładowania bufora -czy rura stalowa 32 będzie ok.

Wcześniej było pisane ,że ładowanie bufora taką rurą jak wychodzi z kotła - u mnie z kotła wygląda ,że wychodzi 40 i powiem szczerze ,że nie bardzo mam jak

poprowadzić takiego grubasa.

Dlatego zastanawiam się czy 32 wystarczy, nie planuję ładować bufora grawitacyjnie (no chyba ,że pompa siądzie) aczkolwiek rury będą tak zrobione aby grawitacyjnie poszło. Odległość od bufora do kotła około 3m. i niestety ze cztery kolana po drodze.

Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem:

1.

-w bufor wspawana mufka czarna 3/4"

-osłona czujnika wykonana z rurki cu 15 na końcu zaklepana i zalutowana albo kapka wlutowana

-rurka wlutowana w nypelek gz 18/3/4" (ale odwrotnie tzn. wlutowana od strony gwintu)

-całość wkręcona na pakuły w w/w wspawaną mufkę

2.

-opcja wlutowania kapilary metodą taką jak Adam poleca do wlutowania wężownic bufora.

Najpierw zastanów się po co ci te pomiary tych temperatur. Jak do jakiegoś super uber truper sterowania to kłania się laboratorium. Jeśli tylko po to aby wizualizować stan bufora to wystarczą w zupełności przylgowe - bez wspawywania, bez kłopotu i możliwe do zmiany.

pozdro

W zasadzie to potrzebne coby wiedzieć jaka jest temp. w buforze.

Muszę wiedzieć:

-jaka jest temp. na górze bufora (na potrzeby cwu) coby ewentualnie zasterować załączanie kotła gazowego. (cały czas myślę żeby była możliwość ewentualnego ładowania góry bufora na potrzeby cwu kotłem gaz.)

-jaka jest temp na dole i na górze to z kolei dla solarów

-jaka jest temp na górze to z kolei dla sterownika co ustawia mieszacze podłogówek (mam już te sterowniki sprawdzają się więc nie chcę z nich rezygnować)

Mam też ze dwa trzy termometry z kotłów gazowych takie z długą kapilarą i chcę je zainstalować tak żeby widzieć co się dzieje w buforze.

Jeżeli chodzi o wizualizację to może coś pokombinuje na ds18b20 ale to w przyszłości. Mam w domu zainstalowane PLC i moduł na 1-Wire (Ada) więc kiedyś mam nadzieje uda się to pospinać w całość ale są ważniejsze sprawy w tej chwili :)

Co do montażu przylgowego to jest na pewno łatwiej i taniej i tak chciałem zamontować ewentualne ds18b20.

Ale co do ewentualnej wymiany to już się nie zgodzę jak przykleję czujniki do bufora całość owinę wełną lub perlitem i potem zabuduje to płytą meblową to wymiana lub dołożenie czujnika to będzie operacja na maksa:/

Miałem w planie zrobić kapilary w opisany wcześniej sposób potem to przedłużyć jaką rurką aż do ściany obudowy. Wtedy wymiana czy dołożenie czujnika nie byłoby problemem. Kapilara z rurki fi 15 pozwoliłaby wepchać tam jakie czujniki jakby mi coś do głowy jeszcze strzeliło kiedy :)

Pomęczę temat: Wcześniej pisałem:

Mam jeszcze drugi problem dylemat. Aktualnie instalacja zamknięta. W piwnicy piec węglowy w bojlerem. Powyżej parter i piętro. Na pietrze pod sufitem w łazience piec gazowy dwufunkcyjny. Instalację będę otwierał w obwodzie piec węglowy bufor w piwnicy i zbiornik wyrównawczy otwarty pod sufitem w piwnicy. Pozostała instalację chciałbym zostawić zamkniętą (takie chciejstwo jak to Adam pisze). Może ja otworze jak gazówka się sypnie i nową przeniosę od piwnicy - jakiś tani jednofunkcyjny bez bajerów.

Te dwa obwody mogę zespolić poprzez wymiennik, (coś takiego:zdjęcie z neta wymiennik.jpg

ale chyba lepiej by wpuścić w bufor dodatkową wężownicę jako wymiennik bo jedna pompa mniej i wymiennik trwalszy?.

B.jpg

Czy jest to dobry pomysł?. Jeżeli tak do jak długa wężownica 22 i jak umieszczona? przy założeniu odbioru mocy max 10kw i temperaturze wody w buforze 70-80 stopni?

Pozdrówka

Krzysztof

Adam polecał wymiennik. Ale ja mam chciejstwo na dodatkową wężownicę w buforze z układu zamkniętego. Pozwoli to uniknąć pompy pomiędzy bufor wymiennik. Wymiennik 30 płyt ma 0,36m2 powierzchni i daje 25kw. Jakbym dał wężownicę 10m długą cu 22 to miała by 0,64m2 wymiany. Chyba powinno dać radę i było by mniej bebechów bo tylko wężownica a z wymiennikiem to wymiennik , dodatkowa pompa.

Co o tym sądzicie?

Edytowane przez kudlaty69

No sądzimy, że wszystko da się spieprzyć...

Pomysł, w założeniu, błędu nie zawiera.

Oczywiście... NIE ZADZIAŁA jak go zgodnie ze sztuką się nie zrealizuje.

A tę sztukę to znasz na ten przypadek?

:lol:

Piszesz o kW mocy wymiennika....

No, TEGO wymiennika!

A ta moc to jedynie w określonych warunkach tam przepłynie.

POTRAFISZ zasymulować TAKI wymiennik wężownicą w buforze?

Bo tutaj wielki wpływ na treść ma forma tego wymiennika.

Nie rozumiesz?

No to... zagrzej palnikiem szklankę wody OD GÓRY.

Palnik (płomień) ma kilka tysięcy stC...

Adam M.

Witam.

Mac,psujesz zabawę.;)

Kolega-dzy,są tak podjarani tym mitem obrośniętym HG,jak na wojnie stojący w ukryciu ruscy pancerniacy w T 34 widzący daleko Tigra.

Krótko dla ścisłości,żaden kocioł HG NIE ZGAZOWUJE DREWNA.Tu coś na temat,dla zainteresowanych

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?131795-KOT%C5%81Y-ZGAZOWUJ%C4%84CE-DREWNO!!!-Wasze-Do%C5%9Bwiadczenia/page7

Adam,uważam że od 1942 roku do dziś szkopy robią najlepsze czołgi,merkava raczej zaprojektowana do "walki wręcz",teren zabudowany.;)

Pytanie na temat,wężownica 50 m. cu 15mm. ma ok.6-7 l. (jak dobrze liczę).

Jakie naczynie przeponowe mam zamontować do tłumienia uderzeń wodnych

Coś takiego

http://www.reflex.pl/produkt/refix-de.html

Myślałem Refiks DD lub DE,DC,czy do każdego kranu to

http://balneumart.pl/kotlownia/naczynia_przeponowe/reflex_tlumik_uderzen_wodnych.html

Byłyby to 3 szt.,wannę i prysznic pomijam.

Pozdrawiam.

Edytowane przez miedziannik

Naczynie nie do końca jest do tłumienia uderzeń wodnych, choć i to potrafi.

Zwykle kompensuje rozszerzalność cieplną zładu CWU.

A że TUTAJ zład jest "symboliczny" to i naczynie takie samo wystarczy.

Reflex najpopularniejszy jest.

Są dwa - do zimnej, tańszy i do ciepłej, droższy.

Ten najmniejszy reflex postawiony na wlocie do wężownicy, na zimnej wodzie, starczy.

Adam M.

No sądzimy, że wszystko da się spieprzyć...

Pomysł, w założeniu, błędu nie zawiera.

Oczywiście... NIE ZADZIAŁA jak go zgodnie ze sztuką się nie zrealizuje.

A tę sztukę to znasz na ten przypadek?

Piszesz o kW mocy wymiennika....

No, TEGO wymiennika!

A ta moc to jedynie w określonych warunkach tam przepłynie.

POTRAFISZ zasymulować TAKI wymiennik wężownicą w buforze?

Bo tutaj wielki wpływ na treść ma forma tego wymiennika.

Nie rozumiesz?

No to... zagrzej palnikiem szklankę wody OD GÓRY.

Palnik (płomień) ma kilka tysięcy stC...

Adam M.

Adam kuźwa co Ty z tym grzaniem palikiem od góry - co to ma wspólnego z wymiennikiem - pisz po ludzku. Jak będziesz potrzebował pomocy z ubezpieczeniami to zgłoś sie do mnie to napisze ci co trzeba bez zbytecznego gadania o franszyznach redukcyjnych czy integralnych i innych bzdurach.

Rozumiem, że ma dać sobie spokój z wężownicą do układu zamkniętego. Ale w sumie nie wiem dlaczego ale ok.

Witam.

Adam,zapewniam cię że mój DS 10 kw.po 1 dokładce buka,bądź 2 sosny =14-16 godz. pracy,przy obecnych temp. ,baniaczek 1000 l.,bojler 140 l i instalację, doprowadza pod stan wrzenia.:cool:

Pozdrawiam.

witam, komory dopalajacej w wymienniku nie mialem miejsca zrobic, poza tym tracilbym na sprawnosci wymiennika (było wiele eksperymentow) zrobilem ostatecznie tak, ruszt wyleciał na zewnatrz, na to miejsce szamot z SZPARKA i PW, przelot z komory zaladowczej do wymiennika zamurowany, w popielniku wełna i szamot (komora dopalajaca) i dopiero z popielnika na wymiennik, komin czysty, dymu brak, czasem chmurka (widoczna para jak zimno) jako ze to jest fabrycznie 15kw kocioł weglowy, jedyny problem to wymiary komory zaladowczej 24x27x50 cm i drewno niestety musi byc krotkie.Mimo wszystko po wielu probach udoskonalania DS (marzylem o odwzorowaniu MPM DS jednak miejsca za malo) dopiero wersja HG osiagla najlepsze efekty, w dodatku bardzo sie lubi z buforem :lol2: i co lepsze, daje znaczne oszczednosci w opale

Edytowane przez neokuba22

0,36 m2 powierzchnia wymiany ... nie ma szans na taką wymianę ciepła .. 25 kW.

To jest właśnie bajanie tych co sprzedają takie rzeczy, najlepsi są oczywiście producenci

baniaczków ~140 L na wodę .. z mocą wężownicy 15 kW :rotfl:

wszystko mozliwe, widocznie testują je na 99st i przepływie 5000 l/h wtedy pewnie i wieksza jest moc jak 15 kw, mi tak kiedys chcieli wcisnac jakies chinskie grzejniki bo były niby mocniejsze od Serira, i miały wieksza moc ale na innych parametrach.

Takie czasy ze trzeba byc w wielu dziedzinach specjalista aby sie nie dac WYD...MAC.

Edytowane przez neokuba22

kudlaty69

Dla mnie ubezpieczenie - to ubezpieczenie.

Tak jak dla Ciebie - wymiennik to wymiennik.

Ale...Jaki?/jakie?

Pokazałeś wymiennik w którym warstwa wody GRZANEJ ma ze 2-3mm grubości x wiele takich warstw.

Do tego - te 2-3mm grzane są OBUSTRONNIE.

W efekcie sposób przekazywania ciepła jest bardzo sprawny.

Ma toto powierzchnię wymiany Xm2.

Postulujesz, ze jak zrobisz nieco większą powierzchnię wymiany na rurce miedzianej to będzie tylko lepiej.

A to już nie musi być prawda!

Geometria wymiennika typu wężownica już tak optymalna nie jest.

Pomysł, jak pisałem, błędu nie zawiera, ale...

Strugę wody grzanej trzeba podzielić na WIELE stróżek puszczonych równolegle.

Wiele cienkich rurek (o sporej powierzchni) łączonych równolegle.

Wtedy dostaniesz efekt, który Ci potrzebny.

WSZYSTKIE handlowne rury miedziane są testowane na 50 bar.

O to się martwić nie musisz.

Coś takiego trzeba by zrobić:

wymiennik.jpg

To widok z góry.

Do TWOJEGO zastosowania lekko bym go zmodyfikował.

Adam M.

Cienkie rurki gnie się łatwo.

Dadzą się giąć na małym promieniu.

Jak policzysz sumaryczny przepływ równoważny rurze o sporej średnicy okaże się, ze WAGA tych cienkich tak dużo większa nie jest , za to POWIERZCHNIA - JEST ZNACZNIE WIĘKSZA.

A płacisz za wagę rury.

Przemyśl problem.

Adam M.

Lokalny zakład ślusarski wycenił wykonanie zbiornika 1000l z mufami, ale bez wężownic i z niezaspawanym wiekiem (żebym te wężownice mógł zamontować) na 1600zł. Cena wraz z materiałem.

1. Czy sądzicie, że to korzystna oferta?

2. Jak rozwiązujecie kwestię przejścia wężownicą z karbowanej nierdzewki przez ścianę bufora? Bez lutowania i bez ryzyka kontaktu cwu z materiałem ścian zbiornika?

3. Jak rozumiem króluje przekonanie o wyższości wężownic miedzianych nad nierdzewnymi, czy przy zastosowaniu tych pierwszych nie dochodzi do korozji jeśli inne elementy instalacji wody użytkowej zawierają elementy stalowe? Naturalnie miedź nie styka się z nimi bezpośrednio.

4. Czy przy 3 łazienkach z prysznicem i max 12 osobach miedziana wężownica cwu o dwóch zwojach fi 20 po 20mb podoła zadaniu dostarczeniu ciepłej wody? Bufor nagrzany na 80stopni i zawór mieszający na wyjściu wody ze zbiornika.

5. Czy lepiej zrobić dwie mufy 1cal i wężownice rozdzielić na dwa zwoje wewnątrz zbiornika, czy cztery mufy i połączenia na zewnątrz?

6. Ostatnie pytanie : ile zrobić muf na grzałki elektryczne 5/4 cala? Czy są grzałki 3 fazowe np. 6kw dla której wystarczy jedna mufa? Większy sens widzę w wężownicy solarnej niż grzaniu wody fotowoltaiką, ale chciałbym zostawić sobie furtkę.

Te wątpliwości męczą mnie najbardziej, a moment zamówienia zbiornika tuż tuż. Będę wdzięczny za pomoc.