Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Adam wróćmy jeszcze na chwilkę do tej nieszczęsnej wełny ....

tymczasowo muszę czymś opatulić baniak (będę mu na wiosnę dostawiał bliźniaka i kilka zmian mam w planie instalacji)

więc tymczasem wymyśliłem że owinę wełnianką 5cm w kilku warstwach i tak do wiosny musi postać bo bez izolacji nie da się wytrzymać w kotłowni jak bufor nagrzany do 90'C

Z fizyczno-prakrycznego punktu lepiej będzie każdą warstwę wełny 5cm oddzielić od poprzedniej warstwą folii alu czy poprosty dać np: 20cm wełny i ją dopiero owinąć kocem ratunkowym?

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam takie pytanko (może było - nie znalazłem). Jako, że zawory zwrotne nie trzymają, a do tego utrudniają obieg grawitacyjny pomyślałem o zamontowaniu zaworu kulowego z siłownikiem. Znalazłem coś takiego http://allegro.pl/elektrozawor-kulowy-1-cal-z-silownikiem-napedem-i6340801801.html

Myślałem o siłowniku 2-przewodowym, który bez napięcia będzie otwarty (dla bezpieczeństwa)

Zamontowałbym go na powrocie przed kotłem. Dodatkowo zrobiłbym mu obejście z zaworem zwrotnym ze sprężynką - gdyby się nie otworzył to pompa przepchnie wodę przez zawór.

Sterowanie zrobiłbym ze sterownika z czujnikiem kominowym PT1000, który teraz wyłącza pompę obiegową, gdy wygaśnie w kotle.

Dodatkowo napięcia na siłownik puściłbym przez termik 100*C

Tak więc w przypadku zaniku napięcia zawór otworzyłby się. Tak samo w przypadku wzrostu temperatury na zasilaniu powyżej 100*C, a gdyby z jakiś powodów zawór się zaciął i nie otworzył to woda popłynie przez obejście.

Co o tym sądzicie? Nada się taki zawór?

U mnie jest VTC511 z wkładką 70*C ale jak się obawiasz to mógłbyś zastosować wkładkę 55-60

Z tą wkładką na 70*C ok! Tylko adam_mk kiedyś tam pisał że zależy to też od kotła, bo niektóry może gotować wode po takim zaworze i regulacyjnym można to skorygować. W sumie to nie wiem co wybrać. Bezpieczniej pewnie byłoby wziąć z wkładką ok 60*C

Jak dla mnie wkładka 70*C to za wysoko. Zawór stosuje się ją żeby nie występowało skraplanie w kotle, a do tego wystarczy 55*C. U mnie VTC511 5/4” dla kotła Defro DS 20 kW i bufora 1000L temp pracy kotła 80*C. Kotłownia oprócz dokładania paliwa pracuje bezobsługowo, chociaż spędzam tam trochę czasu.

A odnośnie tego sterowania pompką to jak macie (prosto i tanio mnie interesuje )?

Euroster 11. Można taniej ale taki miałem pod ręką.

Jeśli prawie cały czas panują tam niższe temperatury rzędu 20-30*C to warto spróbować. Ja tak mam i rura wzbiorcza tylko pod koniec procesu ładowania bufora, i to wtedy kiedy na dole bufora pojawia sie coraz cieplejsza woda, robi się nieznacznie ciepła. pozdro

Można wpiąć w króciec spustowy z bufora na trojaku.

Jako, że zawory zwrotne nie trzymają, a do tego utrudniają obieg grawitacyjny pomyślałem o zamontowaniu zaworu kulowego z siłownikiem.

Jak dla mnie jedno i drugie stwierdzenie jest nieprawdziwe.

Porównywałem działanie zaworu klapowego i kulowego zamkniętych na 24 h i nie było różnicy.

U mnie jest 6/4 i nie zauważyłem zwiększonych oporów dla grawitacji.

Inna sprawa Jeżeli na buforze jest 90*C to grawitacja wiele nie pomoże i lokalnie może się woda gotować. Zależy oczywiście od ciśnienia w układzie, bo niektórzy mają zamknięte obiegi i pędzą bufory do 100*C.

Poczytałem troche o inhibitorach i wynika z tego, że nawet jak nie ma się aluminiowych elementów w instalacji to warto je dolać.

Przykładowo taki : http://allegro.pl/inhibitor-korozji-ochrona-c-o-5-l-1250-l-1-250-i6632194910.html

Ale zaczytałem też, że są środki chemiczne do regeneracji instalacji http://www.vitcas.pl/Regenerator-Instalacji-I-Kotlow-Centralnego-Ogrzewania-Vitcas-BNS

Szczególnie interesuje mnie wersja gdzie zamykam bufor i do układu kocioł/pompa/krótki obieg nalewam te 1l płynu i "odkamieniam" wymienniki ciepła w kotle.

U mnie mam kocioł z rusztem wodnym i od jakiś 40-50*C na powrocie przy mocach bliskich max. zaczyna "skwierczeć" w kotle - taki cichy ciągły szum/pisk. Rozmawiałem z producentem i zapewniał, że to ustanie po całkowitym odgazowaniu zładu ale z artykułów znalezionych w necie wynika, że jesli woda była twarda (niestety nie udało się mi całkowicie wykorzystać deszczówki bo tylko do połowy bufora :( ) to kamień głównie osadzi sie na wymienniku kotła.

U mnie ok 1000l wody z wodociągów czyli ok 250g kamienia (ok 150cm3) co przy powierzchni wymiennika 2,6m2 (26000cm2) daje warstwę gr ok 0,05mm.

To dużo czy mało jesli chodzi o proces przepływu ciepła na wymienniku?

Gorzej wygląda sprawa jeśli z tego powodu gdzies tam na wymienniku powstały strefy, w których z powodu tegoz kamienia zaczynają sie wydzielać i implodować pęcherzyki pary.

Czy ktos takie zabiegi wykonywał u siebie? (hmmm zabrzmiało to jak "pytanie" w komentarzach na stronie oferującej super produkty do odchudzania etc. - czy to działa?, albo czy ktoś to używał?... :p)

pozdro

Edytowane przez Okta

Czy ktos takie zabiegi wykonywał u siebie? (hmmm zabrzmiało to jak "pytanie" w komentarzach na stronie oferującej super produkty do odchudzania etc. - czy to działa?, albo czy ktoś to używał?

U mnie po 6 miesiącach woda z wodociągu zaczęła się pienić i miała zapach soku jabłkowego ;). Zawartości alkoholu nie sprawdzałem ale pH 9.1.

Zamknąłem zawory do bufora i przepłukałem podgrzany do 50*C kocioł Kamixem na krótkim obiegu. I wymieniłem cały zład na wodę demineralizowaną. Przesadyzm? Może, ale sporo instalacji z pompami ciepła już padło z powodu jakości płynu w instalacji. Wiadomo że kocioł się nie zapcha jak wymiennik płytowy ale teraz śpię spokojnie.

A czy inhibitor pomoże? Myślę że tak.

Ważne żeby sprawdzać filtry przed pompami.

DSC_0270.jpg

popełniłem dzisiaj półtorej wężownicy

stożek do solara:

20161208_202606 (Small).jpg

i wewnętrzną wężownicę dla CWU 25 mb CU 18

20161208_174851 (Small).jpg20161208_174847 (Small).jpg

Wężownice nawijałem jak polecał OKTA czyli 1/3 dł. wężownicy rozłożona w 2/3 wys. bufora pozostała część rury rozłożona w reszcie wysokości bufora czyli u mnie jakieś 40 cm. Nie wiem tylko czy to jeszcze bardziej zagęścić na górze czy już zostawić.

Powtarzam bo coś wcieło

Adam wróćmy jeszcze na chwilkę do tej nieszczęsnej wełny ....

tymczasowo muszę czymś opatulić baniak (będę mu na wiosnę dostawiał bliźniaka i kilka zmian mam w planie instalacji)

więc tymczasem wymyśliłem że owinę wełnianką 5cm w kilku warstwach i tak do wiosny musi postać bo bez izolacji nie da się wytrzymać w kotłowni jak bufor nagrzany do 90'C

Z fizyczno-prakrycznego punktu lepiej będzie każdą warstwę wełny 5cm oddzielić od poprzedniej warstwą folii alu czy poprosty dać np: 20cm wełny i ją dopiero owinąć kocem ratunkowym?

Stożek śliczniusi a wężownica... be.

Ścieśnij ją MOCNO tam, gdzie jest góra a na dół prowadź w CZTERECH co najwyżej zwojach.

CO Z TEGO, ze to "głupio" wygląda?

Ma DZIAŁAĆ!

Nie - wyglądać...

Adam M.

Dziękuje za dobre słowa i konstruktywną krytykę :)

Ok

w tej chwili mam 5 zwoi poniżej tych 40 cm od góry, poprzesuwam to wszystko w górę tak żeby zostały te max 4 zwoje w dolnej strefie.

w tej chwili mam 5 zwoi poniżej tych 40 cm od góry, poprzesuwam to wszystko w górę tak żeby zostały te max 4 zwoje w dolnej strefie.

U mnie 42 zwoje wiec ciężko mi było zagescic w 20 cm od góry 2/3 wężownicy ale jak widzę u Ciebie naście to jak powiada mistrz rób. Pamiętaj ze rozkład warstwowy jest i do tego bardzo nieliniowy przy mocno rozładowanym buforze ( z setkę stron wcześniej były zamieszczane wykresy z różnych stanów bufora) i oczywiście porozkladaj te pięknie ułożone zwoje w "pełen nieład" względem osi

Piękne przed - ale niepraktyczne, "pełen nieład", nieliniowy rozkład zwojów, przykładowe mocowanie do płaszcza:

wezownicaa.jpgDSC08395a.jpgDSC08396a.jpg

pozdro

Edytowane przez Okta

U mnie 42 zwoje wiec ciężko mi było zagescic w 20 cm od góry 2/3 wężownicy ale jak widzę u Ciebie naście to jak powiada mistrz rób. Pamiętaj ze rozkład warstwowy jest i do tego bardzo nieliniowy przy mocno rozładowanym buforze ( z setkę stron wcześniej były zamieszczane wykresy z różnych stanów bufora) i oczywiście porozkladaj te pięknie ułożone zwoje w "pełen nieład" względem osi

Piękne przed - ale niepraktyczne, "pełen nieład", nieliniowy rozkład zwojów, przykładowe mocowanie do płaszcza:

[ATTACH=CONFIG]375426[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]375427[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]375428[/ATTACH]

pozdro

ok dzięki właśnie zaraz się biorę dalej za tą wężownicę :) kupiłem cu 18 na przeplot pomiędzy spiralami.

Foto z mocowaniem mnie zainspirowało :) chyba zrobię to z uchwytów do rur stalowych takich skręcanych. No i oczywiście odizoluje stal od cu

Panowie. Siedzę i czytam posty ale tyle ich jest, że już zwątpiłem, także prosił bym osoby doświadczone o pomoc. Ogólnie bufor 1500L z wężownicą do CWU i piec dolnego spalania 25kw.

Schemat planowanej instalacji http://tiny.pl/gczl9 ale cały czas nasuwają się wątpliwości a czas nagli:

1. Jaki układ zamknięty czy otwarty (woda ze studni)?

2. Co sądzicie o wykorzystaniu wężownicy od CWU jako wężownicy schładzającej. Koszt wężownicy do pieca to 650zł a skoro już takową mam i to o wiele większą w buforze to czemu jej nie wykorzystać?

3. Jak zabezpieczyć układ przed rozładowaniem przez piec (tyle rozwiązań przewija się przez forum).

4. Ogólnie jak najlepiej rozwiązać część instalacji od pieca do bufora aby wszystko śmigało.

Po analizie wymądziłem coś takiego: http://tnij.org/drp9wd3

Edytowane przez TAGBA

Ad 4 U mnie z grubsza to wygląda tak: schemat_kot_owni_F.jpg

I śmiga na drewnie od stycznia cały rok bo grzeje CWU

Ad 1.Woda raczej nie ma tu znaczenia, bo mówimy o CO. Otwarty tańszy, bezpieczny i bezobsługowy

Ad 2.Jak będzie otwarty to nie będzie potrzebna. No chyba ze pozamykasz zawory i napalisz w kotle.

Ad 3. Tyle rozwiązań przewija się przez forum. Np. zawór zwrotny klapowy.

Na Twoim schemacie nie ma obejścia zaworu zabezpieczającego przed zimnym powrotem.

Taki zawór przy niskiej temperaturze powrotu z bufora zablokuje grawitację, w przypadku braku prądu

O na drugim schemacie już jest :)

...

3. Jak zabezpieczyć układ przed rozładowaniem przez piec (tyle rozwiązań przewija się przez forum).

4. Ogólnie jak najlepiej rozwiązać część instalacji od pieca do bufora aby wszystko śmigało.

Po analizie wymądziłem coś takiego: http://tnij.org/drp9wd3

U mnie zawór klapowy nie trzyma, choć zmieniałem, dołożyłem drugi, obciążyłem klapkę i tak po trochę przepuszcza - po wypaleniu zakręcam kulowy. Postanowiłem zamontować zawór z siłownikiem, ale nie wiem czy się to sprawdzi (pisałem o tym w poście #13566)

Co do podłączenie kocioł - bufor to brakuje Ci zaworu do regulacji przepływu, gdy włączy się pompa obiegowa. Możesz zastosować zawór grzybkowy, lub zasuwę np: http://allegro.pl/zasuwa-przelotowa-mosiezna-do-wody-1-i6213361378.html.

W układzie zamkniętym możesz grzać do wyższej temperatury - wyższe ciśnienie - wyższa temperatura wrzenia wody. Minusem jest duże naczynie wzbiorcze.

Wężownica schładzająca musi być w kotle, ale może zastosować zawór taki który po przekroczeniu 100*C wpuszcza zimną wodę z sieci wprost w obieg kotłowy, a nadmiar wyrzucany jest przez zawór bezpieczeństwa. Nie wiem jak się to sprawdza w praktyce, ale gdzieś taki zawór widziałem i wychodzi to taniej.