מרכבה 10.12.2016 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Okta rura wzbirocza wpięta przez klapkowca - z bardzo dobrym skutkiem, zero pchania wody, jak zauważyłeś- pompa ściąga w dół na ssaniu i plus miejsce podłączenia rurki = sukces. Jeszcze problem z podgrzewaniem drugiego zbiornika - od grzejników. Tu pewnie nie da się nic zrobić. Pompa jest na "pchaniu" wody w układ, rura jest tylko "bezpieczeństwa" i przelew. Ale może coś się da z tym uczynić ? hmm? Pierwsze może lepszejsza izolacja aby straty były znośne. Trochę sam sobie odpowiedziałem, ale dobrze by było rozwiązać problem "definitywnie". Na horyzoncie - jednak inne zadanie, wykonać palnik i przeróbka w stronę dolnego spalania - to jest naturalna droga ewolucji tego systemu. Owszem spalanie jest ponad przeciętnie dobre ale mogło by być jeszcze lepsze i efektywniejsze - choć pewnie z mniejszą mocą. Cegły szamotowe swoje zajmą w komorze spalania, spróbujemy - zobaczymy. Edytowane 10 Grudnia 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 11.12.2016 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Ten termometr 8 kanałowy to gdzie można dostać ja akurat potrzebuje do rekuperatora i ile kosztuje. Zastanawiałem się nad składaniem z części, ale problem jest z jakoś znośnie wyglądającą obudową, więc w końcu zdecydowałem się kupić gotowy w obudowie 198 + 10zł wysyłka: https://sklep.avt.pl/avt5489d.html Inna sprawa, że te części to takie tanie nie są. Znalazłem płytkę z wyświetlaczem za 130, czujniki w obudowie po 9,50 to już jest drożej. Trzeba by dobrze poszukać, aby coś tańszego znaleźć jednak nie wiem czy i tak końcowa cena nie była by wyższa niż gotowego ...ale myślałem nad takim który bez prądu sam się otworzy.... Ten o którym piszę jest właśnie taki tzn. bez prądu się otworzy ale wcześniej musi być do prądu podłączony aby się naładował. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez tomno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlubaczdomowy 11.12.2016 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Stary laptop prosta przejściówka za parę zloty z rs 232 na 1wire troche ds18b20 i mamy piękny wskaźnik temperatur. Dodatkowo mamy dane historyczne i wykresy nawet. Ja u siebie że dwa lata tak zczytywalem. Wrzuciłem nawet na www i miałem zdalny podgląd co się dzieje. W magistrala 1wire można też wpiac wyświetlacz jeśli jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieno26 11.12.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Neokuba22 jak zamocowałeś ten pierścień? Guma jest mocowana do klapy na jej środku więc na końcach lekko odstaje od niej więc ten pierścień chyba nie miałby sie jak trzymać. No i co to za pierścień tzn z czego go dobrałeś?? Co do mojego zwrotnego na zasilaniu bez sprężynki wczoraj zamontowanego to przy 85' minimalnie coś przechodziło grawitacyjnie przez zawór więc porażka:confused: Co ciekawe po wygaśnięciu w kotle gdzie już nawet żaru nie było widać temperatura była na nim 81'C. Jak to możliwe, niewiem Edytowane 11 Grudnia 2016 przez sieno26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 11.12.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Neokuba22 jak zamocowałeś ten pierścień? Guma jest mocowana do klapy na jej środku więc na końcach lekko odstaje od niej więc ten pierścień chyba nie miałby sie jak trzymać. No i co to za pierścień tzn z czego go dobrałeś?? Co do mojego zwrotnego na zasilaniu bez sprężynki wczoraj zamontowanego to przy 85' minimalnie coś przechodziło grawitacyjnie przez zawór więc porażka:confused: Co ciekawe po wygaśnięciu w kotle gdzie już nawet żaru nie było widać temperatura była na nim 81'C. Jak to możliwe, niewiem Nie mialem jak wyciągnąc klapki przez korek a nie chcialo mi sie odkrecac rur wiec grzebałem przez korek, wczesniej oske wyciaglem zeby klapke odwrocic, prowizorycznie wcisnalem wkolo miedzy klapke a uszczelke ok 3 cm koszulki z druciku telefonicznego i gumka zaczeła odstawac, (jak widac, prowizorki są trwałe) przez co bardzo dobrze dolega do dniazda, w przyszłosci gdy koszulke trafi to odkrece zawor i włoze tam jakis maly oring albo podkładke metalową, aby było na wieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 11.12.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Czy ktoś w praktyce przerabiał klimatyzator powoetrze powietrze na powietrze - płyn i podłączał do bufora - coś takiego http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2532726.html , ale tak jakoś słabo opisane.Teraz klimatyzatory używane po kilka stówek chodzą i mi chodzi po głowie taka opcja zamiast solarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 11.12.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Czy ktoś w praktyce przerabiał klimatyzator powoetrze powietrze na powietrze - płyn i podłączał do bufora - coś takiego http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2532726.html , ale tak jakoś słabo opisane.Teraz klimatyzatory używane po kilka stówek chodzą i mi chodzi po głowie taka opcja zamiast solarów? Jak kombinować, to od razu w celu CO. Taki klimatyzator, czy raczej pompę ciepła wpina się prosto w podłogówką, wtedy jej sprawność jest na dobrym/znośnym poziomie. Latem do CWU czemu nie, zwłaszcza, ze bufor z przepływowym grzaniem wody skutecznie zapobiega taktowaniu takiej pompy. Niestety trzeba mieć sprzęt, pojęcie o chłodnictwie, potrafić odessać czynnik, wlutować wymiennik płytowy, wytworzyć próżnie i napełnić układ. Lub odpowiednio zapłacić komuś kto to dla nas zrobi. Solary są mniej zaawansowane technologicznie, łatwiej popełnić instalacje "tymi ręcami". Choć niekoniecznie są mniej absorbujące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 11.12.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Nie mialem jak wyciągnąc klapki przez korek a nie chcialo mi sie odkrecac rur wiec grzebałem przez korek, wczesniej oske wyciaglem zeby klapke odwrocic, prowizorycznie wcisnalem wkolo miedzy klapke a uszczelke ok 3 cm koszulki z druciku telefonicznego i gumka zaczeła odstawac, (jak widac, prowizorki są trwałe) przez co bardzo dobrze dolega do dniazda, w przyszłosci gdy koszulke trafi to odkrece zawor i włoze tam jakis maly oring albo podkładke metalową, aby było na wieki U mnie klapka bez problemu wyciąga się przez korek. Gumka jest przykręcona śrubką z dużą podkładką i dodatkowo przyklejona do mosiężnej klapki Gdy w jednym ją oderwałem, to zaczęła odstawać i w ogóle nie uszczelniała - klapka się nie domykała. Zrobiłem do klapki obciążenie z kawałka drutu miedzianego i mosiężnej nakrętki M10. Zawór ogólnie jest szczelny, bo gdy nie odkręciłem zaworu kulowego i zapaliłem to ciśnienie wzrosło z 1.3 do 2 bar i zaczęło cieknąć z zaworu bezpieczeństwa. Jednak wsteczny ruch wody jest widocznie tak powolny, że nie dociśnie klapki i powoli przepływa. Zasilanie z kotła mam około 50cm w pionie, później 1m w poziomie wchodzi w ocieplenie bufora i w ociepleniu w pionie do góry bufora. Gdy na buforze jest 90*C to na rurze pionowej z kotła (50cm nad kotłem mam termometr) temperatura jest 85*C, termometr w kotle pokazuje 70*C, a powrót 35*C. Czyli przepływ jest powolny, ale w garażu odczuwalne jest ciepło. Rury na razie mam nieocieplone, znaczy się założona jest taka otulina piankowa jednak tylko na proste odcinki i niewiele daje. Przemyślałem już sobie jak zamontować bez większych przeróbek i spuszczania wody i kupię ten zawór kulowy z siłownikiem - może uda się jeszcze przed świętami Zwiększy to poniekąd bezpieczeństwo, bo nie będzie problemu, że zapomnę odkręcić zawór kulowy oraz zmniejszy straty, bo teraz kończy się palić w nocy, a zawór zakręcam rano lub niekiedy dopiero po południu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcza63 11.12.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 witam posiadam buforek 750 l i dokupiłem dzisiaj dwa baniaczki op 500 l , przeglądam internet i nie mogę wyszukac żadnego schematu podłączenia może ktoś łączył bufory i podeśle schemacik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 11.12.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 U mnie klapka bez problemu wyciąga się przez korek. Gumka jest przykręcona śrubką z dużą podkładką i dodatkowo przyklejona do mosiężnej klapki Gdy w jednym ją oderwałem, to zaczęła odstawać i w ogóle nie uszczelniała - klapka się nie domykałau. przy mojej mosieznej klapce jest grzybek na srodku i gumka nałozona na niego, niestety nie da sie jej wyciagnac bez rozkrecania rur, wazne ze trzyma. Co do sterownika pompy st21 cwu to rewelacja, nie musze myslec o pompie i ze mi rozladuje bufor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 11.12.2016 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 przy mojej mosieznej klapce jest grzybek na srodku i gumka nałozona na niego, niestety nie da sie jej wyciagnac bez rozkrecania rur, wazne ze trzyma. Co do sterownika pompy st21 cwu to rewelacja, nie musze myslec o pompie i ze mi rozladuje bufor Tych zaworów jest co najmniej kilka rodzajów. Są nawet takie z samym mosiądzem, bez uszczelki gumowej. Co do sterownika, to u siebie wykorzystałem stare sterowniki od pomp CO łącząc dwa szeregowo. Pierwszy jest z czujnikiem temperatury spalin PT1000, a drugi z czujnikiem temperatury w kotle, gdy jest za niska temperatura w kotle lub spalin to pompa się wyłącza. Właśnie ten sterownik z czujnikiem spalin chcę wykorzystać również do otwierania/zamykania zaworu z siłownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.12.2016 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Ruch powietrza przez kocioł bym zablokował - skończeniu palenia .. to jest jedyna rzecz której się nie przegapi przy ponownym rozpalaniu kotła. Zauważyłem że kocioł też dobrze gacony, idzie jeszcze dogacić i problem już był by całkiem znośne rozwiązany, trzeba mu dać panele z twardej wełny, lub coś podobnego, bo niestety? ale producenci kotłów jeszcze żyją trochę prl'em .. a da się to fabrycznie zrobić tak aby kocioł emitował tylko ciepło w komin.. A to można zablokować ruch powietrza do komina - przez odcięcie powietrza drzwiczkami popielnika i problem jest uważam znośnie rozwiązany. Nawet jak energii ubędzie - to ona nie zginie, będzie krążyć, oddziaływać na budynek, bo jest wewnątrz obudowy i nawet jak jakaś rura jest bez izolacji, to przekaże tą energie dalej. Podejrzewam, że najlepiej każdą porcję energii pchnąć w grzejniki, ale .. jak ona ujdzie rurą.. też jest energiią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 12.12.2016 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Ruch powietrza przez kocioł bym zablokował - skończeniu palenia .. Miarkownik, który zrobiłem zamyka klapkę po zakończeniu palenia, jednak na ocieplenie kotła nie mam miejsca w garażu, a to co idzie w powietrze to nie moje mieszkanie ogrzewać będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bullineczka 13.12.2016 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Miarkownik, który zrobiłem zamyka klapkę po zakończeniu palenia,(...) Uchyl rąbka tajemnicy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 13.12.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Uchyl rąbka tajemnicy:) Wszystko jest tu: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/22598-sterownik-z-czujnikiem-temp-spalin-do-kot%C5%82a-z-buforem/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 13.12.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Pytanko. Instalacja 6/4 cala. Jak wstawię zawór z siłownikiem 1cal zamiast zwrotnego klapowego 6/4 to czy to przewężenie drastycznie obniży możliwość grawitacji pomiędzy kotłem a buforem? Taki mi zostanie po odłączeniu bojlera i skoda żeby się marnował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.12.2016 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 IMO tak .. a piszę z już przerobionego układu .. gdzie różnicówka 6/4 .. w rzeczywistości była jak 1" .. plus jeszcze parę rzeczy i masz problem .. To lepiej go zmarnuj na jakimś OLX'sie czy gdzieś za $. Niż masz dławić grawitację - ona jak widzę nie lubi jakiś skoków, gardeł i innych rzeczy. Wymieniłem różnicówkę na 2", klapowy na 2" i teraz to chce żyć. Jeszcze jak by bufor był wyżej kotła .. cały - to była by pełnia szczęścia Może siłownik wykorzystać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlubaczdomowy 14.12.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Pisałem wcześniej o laddomacie ale nikt się niestety nie wypowiedział - naprawdę nikt tego ustrojstwa nie miał okazji oglądnąć a może przetestować? Drażę temat bo mam możliwość kupienia tego ustrojstwa w dobrej cenie a nie chciałbym wtopić :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 14.12.2016 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Pisałem wcześniej o laddomacie ale nikt się niestety nie wypowiedział - naprawdę nikt tego ustrojstwa nie miał okazji oglądnąć a może przetestować? Drażę temat bo mam możliwość kupienia tego ustrojstwa w dobrej cenie a nie chciałbym wtopić :/ Układ zaproponowany przez nilsana miał zastepować układ z laddomatem likwidujac jego niedogodności w ładowaniu grawitacyjnym (gdzieś na tym forum jest wątek gdzie to nilsan opisuje). Potem były różne drobne modyfikacje a to z termostatem samochodowym, a to z zaworem trójdrożnym mieszającym etc. Znajomy, który ma kociołek atmosa ma u siebie układ z laddomatem chyba z wkładką na 68*C tak wykonany jak zaleca producent tego kotła i nic nie mówił, że jest coś nie tak. Wcześniej na jego przykładzie chciałem u siebie tez zastosować laddomat ale przekonało mnie to, że funkcyjnie układ a'la nilsan z zaworem termostatycznym trójdrożnym mieszającym jest taki sam ale każdy z elementów jest oddzielnie co pozwala je dowolnie wymieniać i w razie czego modyfikować. witam posiadam buforek 750 l i dokupiłem dzisiaj dwa baniaczki op 500 l , przeglądam internet i nie mogę wyszukac żadnego schematu podłączenia może ktoś łączył bufory i podeśle schemacik Ja u siebie mam zostawione dwa króćce 2' z zaworami odcinającymi aby w przyszłości połączyć równoległe kolejne zbiorniki. Grawitacja zrobi swoje i będzie stale wyrównywać poziomy gorącej i zimnej wody w buforach. Oczywiście króćce wspawane przy górnej i dolnej krawędzie zbiornika. pozdro Edytowane 14 Grudnia 2016 przez Okta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 14.12.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Jednak wstawię bo taki mam zawór z siłownikiem 1 cal przy rurach 1,5 cala. Przepływ troszkę się zmieni, ale wychodzę z założenia, że i tak bufor jest ładowany przy pomocy pompki a grawitacja i bezwładność zładu to jako zabezpieczenie braku prądu. Bo chyba większość ładuje przy pomocy pompki - chyba się nie mylę. Aktualnie mam podłaczony bojler na rurach 1 cal i grawitacja hula, i tu założony zawór z siłownikiem do ochrony rozładowania bojlera.Zawór z siłownikiem połączę z pompą - jak ona się włączy to zawór się otworzy , jak pompa wyłączy się to zawór się zamknie. Coś Adaś zaginął bo się nie udziela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts