Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Witam.

Bulineczka,mam ten sterownik,ale steruje tylko wyciągiem na podstawie temp. spalin,reszta wypięta mi nie potrzebna,

ale może również sterować 2 pompami,za 2 stówy bardzo inteligentny ster.:p

Można też dołożyć 20 cm. izolacji na kocioł i nie trzeba kombinować z zaworami,u mnie tak wyszło= piekło w kotłowni przy standardowym ociepleniu kotła.

Dodatkowo wyszedł syfon do bufora,parę stron wstecz kolega mac 612 zapodał,tylko u mnie na powrocie,więc grawitacji nie ma,albo jest w skali mikro.;)

Jeśli kocioł coś wychładza to mi wisi,izolacja kotła 25-30 cm. wełny+płyta ceramiczna, nie wiele gorsza niż baniaczka.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli kocioł coś wychładza to mi wisi,izolacja kotła 25-30 cm. wełny+płyta ceramiczna, nie wiele gorsza niż baniaczka.

Główny kierunek ucieczki ciepła jest nie po tej stronie kotła, zwłaszcza zimą :)

Większy efekt da szczelnie zamknięta przepustnica i coś czego nie lubię - szczelnie zamknięty czopuch kominowy. Mimo to straty będą większe jak przy braku krążenia wody w obiegu kocioł-bufor.

Pod tym względem ideałem jest (jak już było wcześniej napisane) kocioł poziom niżej w stosunku do zbiornika. Przy okazji odpada problem "słabej grawitacji".

Zawór klapowy dość mocno tłumi przepływ. Ktoś wcześniej opisywał swoje spostrzeżenia z tym związane i przytaczał jakie przepływy są potrzebne do uchylenia.
to Waść nie widział 2" calowego .. zresztą - jak ktoś używa.. że np zawór grzybkowy DN 25 = 1" nominalny to jest w błędzie,

DN 32 zgoła chce taki być, kolejna sprawa, zawór różnicowy- trzeba też wybrać odpowiedniej firmy - miałem 6/4 .. to miał przepływ .. jak porządniej firmy 1"..

teraz naprawdę wydajność pompki i przepływu wody w kotle umożliwia szybkie ładowanie bufora, temperatura mozolnie wrasta na kotle - przy pełnym ciągu, mocy i nie wiem czym jeszcze.

Nic,podwójny syfon, to DS ,80 cm. komora dop. w górę,płomieniówki 80 cm. na dół,znowu prawie metr pod kątem 55 st. =czopuch do komina.;)

Bufor na pewno nie grzeje kotła,brak grawitacji=termometr na powrocie do kotła prawdę ci pokaże.:p

Syfon na powrocie moim zdaniem lepiej zabezpiecza,niż na zasilaniu wszak z tego co wiem zimna woda wypycha ciepłą.

Ale u mnie to wyszło po przeróbce,zlikwidowaniu 2 calowego 4 d(ktoś potrzebuje jest sprawny,wyślę na własny koszt przesyłki),nie chciałem tego całego ustrojstwa przerabiać,mi nie przeszkadza więc zostało i dobrze.

Tak samo ładowanie baniaczka=pompka maleńka LFP 25 POr 60,ładuje co jakieś 30 min.kilka minut,później coraz częściej.

Termostat przylgowy za 30 zeta na zasilaniu przed baniaczkiem przymocowany,startuje przy ok. 87 st.=90-92 st. na kotle,przez kilka minut temp.spadnie jakie 15 st.,samoczynnie pompka staje,takie opóźnienie "zapłonu" jest w tym prostym do bólu sprzęcie.;)

Powtarzam jeszcze raz tak wyszło=szczęście początkującego,a chciałem już ładować jakiś sterownik,ale po co?:confused:

Naturalnie tych co nabijają baniaczki w 2 godz. ta opcja nie funkcjonuje,ale to dla mnie delikatnie mówiąc nie idealne rozwiązanie.

Edytowane przez miedziannik

Nic,podwójny syfon, to DS ,80 cm. komora dop. w górę,płomieniówki 80 cm. na dół,znowu prawie metr pod kątem 55 st. =czopuch do komina.

Jeśli to jest odpowiedź na moje pytanie, to właśnie twierdzisz, że w domu drzwi nie są potrzebne :D

Ten metr pod kątem to rozumiem, że w górę i też płomieniówki/część wymiennika.

Ciepłe płyny są bardzo ruchliwe... Powietrze to też płyn:)

Ale to twój kociołek i Twoje ciepełko.

Zawór klapowy dość mocno tłumi przepływ.

Mam dwa. Jeden zaraz na wejściu górnym do bufora , drugi na dole na powrocie. Grawitacja zaczyna zauważalnie działać przy róznicy temp. ok 30*C więc aż takich dużych różnic cisnień nie potrzeba. mam ustawione obydwa klapowce na ujemnym kącie ok 5* tak aby grawitacja podczas ładowania miała "trudniej". Jak na razie obydwa blokują. Dla ładowania pompą takie klapowce nie są żadną przeszkodą.

Termostaty natomiast, tak jak opisałem mają graniczną temperaturę 95*. Ja innych w katalogach nie znalazłem.

http://www.esbe.eu/pl/pl-pl/produkty/produkty-dla-instalacji-na-paliwo-stale/vtc500

Do 110*C jest. Nie należy mylić tej temperatury granicznej medium z temperaturami panującymi na powrocie kotła bo jak zawór miesza albo rozdziela wodę z zasilania to jego część jest narażona na wysokie temp. (u mnie max to 104* bo potem gotuje)

pozdro

Edytowane przez Okta

Witam.

Mac,ciekłe powietrze to też płyn.;)

Widzisz to takie mądre porównanie jak twoje=kotła bez szybra, do domu bez drzwi.:o

Porównanie dobre,ale dotyczy kominka otwartego i tu szyber jak najbardziej wskazany,hamerykany mają jeszcze lepsze rozwiązanie,zamykają klapka czapę kominową.;)

Zapomniałem dodać zanim spaliny opuszczą mój kocioł jeszcze kolano 90 st.,wyciąg,kolano 35% metr czopucha wlot 55 st.

Praktycznie ta maszyna bez wyciągu nie ruszy,dlatego jest.;)

Tu masz mój kocioł z opisem,post 228

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20130-problem-z-temperatura-kot%C5%82a/page-12?

Tu masz film,powinnieś zakumać jak to jest zbudowane i oblicz ile tracę ciepła.;)

Wygląda na to że się chwalę,ale tak nie jest,nigdy nie miałem takiego celu,na pewno są lepsi,to tylko pokazanie niedowiarkom że można jak się chce.;)

Pozdrawiam.

Edytowane przez miedziannik

Dieta polega na jedzeniu takich potraw które wzmagają przemianę materii, np zajadam frytki i chudnę .. nie wyobrażam sobie ..

jak by mi kto bocznicę zablokował i nie kazał wagonów odczepić .. imo każde działanie na wydech .. jest nie celowe!

Żadne cywilizowane urządzenie, nie ma blokady na wydechu.. u mnie czopuch jest cały czas otwarty, a kocioł i tak stygnie ?

powiedział bym że nie stygnie .. resztki żaru trzymają np .. dolot jest naprawdę hermetyczny, na upartego idzie wstawić tekturkę i docisnąć

klapkę popielnika. A do komina .. wajcha przy najbliższej okazji zostanie wywalona ..

czopucha wlot 55 st.
to jest raptem całe nic.. jeśli spaliny taką temperaturę mają .. rewelacja .. jak w "gazowym"

Dieta polega na jedzeniu takich potraw które wzmagają przemianę materii, np zajadam frytki i chudnę .. nie wyobrażam sobie ..

jak by mi kto bocznicę zablokował i nie kazał wagonów odczepić .. imo każde działanie na wydech .. jest nie celowe!...

Czas właśnie uruchomić wyobraźnię.

Ziemniak ma jedno z najwyższych IG, czyli "oktany" i powinno się po nim tyć. Jednak tłuszcz, w którym były smażone te frytki i są nim nasączone, układają się na błonie śluzowej żołądka powodując spowolnienie wchłaniania czyli praktycznie IG spada lub te wymienione "oktany". Zakładasz więc blokadę, czyli szyber, bo zmniejszasz przemianę materii :)

Nie .. właśnie .. szyber otwarty- bocznica wręcz przeciążona i nie nadąża się odstawić wagonów :D

dość wariactw ;) wychodzę z założenia, że nic nie da tłumienie spalin, ciepło trzeba odbierać, a nie tłumić..

im wolniej będą przepływać przez wymiennik, tym słabiej będą oddawać ciepło - z prostego powodu ..chodzi o współczynnik alfa

tzw nazwany temperaturą odczuwalną, tu ma to też zastosowanie .. też, jak prędkość przepływu spalin spadnie, nici z przekazywania ciepła ..

owszem to wypadkowa - czasu działania - czasu wymiany jak by to nazwać tak nazwać.

Mówiono, powtarzano .. że tradycja, że znana technologia .. guzik z tego, kiedy komin jest choć masywny, to z jednej cegły.

A dało by się to wykonać naprawdę dobrze, tj komin masny, działający jak "bufor" ciepła szczególnie w domu piętrowym.

Istny skarb, bo ile razy słyszę .. aż uszy więdną, a bo straty kominowe, abo coś jeszcze...

Jeśli miał bym budować komin - to na pewno grubo bym się zastanowił jak.. bo okazuje się że nie takie "proste" już nie mówię o tych jakiś dziadach systemowych.. które mają ścianki cieniutkie jak nie powiem co.

Przecież komin teraz jest wygrzany i łapie sporo kWh tego co wylatuje, a musi .. bo spalanie drewna - w większości gazu - potrzebuje powietrza i temperatur..

w najbliższym czasie - chyba trzeba dać ceramikę w paszczę kotła.

Chyba się nie zrozumieliśmy. Jeśli już zamykany czopuch to PO zakończeniu palenia.

Tak. Tylko... z założenia chcę mieć bezobsługówkę więc aby go zamykać trza jakieś urządzonko i pewnie nie tanie.

Czyli znowu wersja wypas droga i steruje wszystkim co się da VS (jak to Adam napisał) garść węgla więcej na stratę.

pozdro

PS

Dzwoniłem do przedstawiciela polskiego znanego producenta kotłów zgazowujących Atmosa i nie potrafił mi wytłumaczyć dlaczego optymalne są zawory mieszające do ochrony kotła na >70*C. To jakaś tajemnica jest czy jak... hmmm...

Swoją drogą usłyszałem gadkę, że 4 gr/ kWh etc... masakra...

Panowie,mam sterownik pompy z 1 czujnikiem temperatury to jak dam termistor 250v 50*C (zamontowany na czopuchu) wpięty szeregowo na zasilanie pompy, to zrobi to co sterownik z dwoma czujnikami?

250V 50oC to raczej opis termostatu, a nie termistora. Czy zrobi to samo co sterownik z dwom czujnikami to nie wiem, bo nie wiem o jaki sterownik chodzi :)

Jeśli ma to służyć do sterownia pompką ładującą bufor, to w zupełności wystarczy termostat na czopuchu np taki od piekarnika.

Imo pompka przy piecu .. jest "najlepszym" zaworem.. który jak jęknie, to otworzy grawitację.. wiem wie.. dobrze by było, aby się przełączyła z wyższego biegu, na niższy z 3 na 1 .. a jeszcze lepiej falownik i minimum.. I sprawa rozwiązana.

A to dzięki Tobie mac_612 ten cudny układ mam . Teraz zjarzyłem że tu jest "zawór" przed rozładowujący bufor .. do puki chodzi pumpa - to jest obwód zaparty .. a temperaturowy zawór broni przed otwarciem obiegu .. jak jest zimniej niż 72st.. chyba że jest otwarte obejście 5/4 grzybkowe..

Nie mniej .. ten "gral" się odnalazł .. i nie potrzeba zaworu tzw elektrozaworu .. bo to robi pompka obiegowa - na krótkim obiegu.

Czyli jedyny mod ? - bufor cały nad kotłem.. bo układ wyszedł bardzo prosty, wręcz banalny, teraz tylko wszędzie termostaty na grzejniki - (bo przy paru brakuje) oraz siłownik na zawór 3D i sterowanie pokojowe..

Witam.

Merkava, chodzi o kąt podłączenia czopucha do komina.

Temp.spalin, patrz na film termometr na dole po prawej nad wyciągiem,średnio 200 +-30 st. musi być utrzymana ze względu na tradycyjny komin,jeśli masz,koniecznie ocieplić nad strychem=cug się poprawi znacznie,brak wykwitów solnych gwarantowane,czapa kominowa powinna być szczelna,najlepiej blacha ze stali nierdzewnej,to co widzisz u mnie wygląda obecnie jak dach z przodu=komin obłożony łupkiem,czapa i "kapelusz Napoleona" z nierdzewki.:D

Szamotu mam ponad 200kg.kocioł waży ok. 500 kg. moc nom. 10 kw.:D

ale z szamotem ostrożnie,trzeba wiedziec gdzie go wstawić,u mnie wungla nie spalisz.

Zamykanie szybra po spaleniu wsadu ma tylko wtedy sens,jeśli to prymitywny GS,ale trzeba każdy koksik wypalić, inaczej NIEBEZPIECZEŃSTWO ZACZADZENIA.:o

A ci co nabijają bufory w 2 godziny przecież nie mają czasu na to,dlatego odradzam.

Okta,Atmos to chyba najbardziej prymitywna konstrukcja i jeszcze nosi nazwę HG,brr..

Chcesz kocioł tylko do drewna polecam moją firmę=wada do roku poczekasz na realizację zamówienia.

Pozdrawiam.