adam_mk 29.12.2016 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Nie. Niepoprawnie!!!O jakich substancjach piszesz?(chyba, że myślisz po angielsku a tylko polskie literki piszesz)Poczytaj z uwagą podlinkowany materiał.Tam jest napisane o JONACH a nie o miedzi W KLOCKU. Nanodyspersje miedziowców są śmiertelną trucizną, spożyte w niewielkiej ilości.Choć w mikroilościach stosowane są nagminnie.O koloidach tu piszę.Koloid jednak to nie pręt czy rura...Powierzchnia miedziowca (w klocku) jest BAKTERIOSTATYCZNA.Bakterie na niej się nie rozwijają. Adam M. Edytowane 29 Grudnia 2016 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spinkamidi 29.12.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Mam w buforze wężownicę karbowaną do CWU o powierzchni wymiany 4 m2. Bufor fabryczny 1000 l. Z dokumentacji tech. wynika że wężownica zasilanie ma na dole i zagęszcza zwoje ku górze gdzie jest jej wyjście. Dzieki za odpowiedz. Czy w dokumentacji tech masz informacje o srednicy wezownicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spinkamidi 29.12.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Poczytalem o forumowych wezornicach i tak naprawde nie znalazlem dobrej odpowiedzi na temat srednic. W watkach pojawiaja sie wezornice (karbowana nierdzewka) fi 21,15 i 8 (w 3 wstegach) ale w wiekszosci forumowicze pisza o zbyt malej wydajnosci. Raz ktos napisze ,ze komus 50m fi 15 dziala, drugi raz ktos napisze ,ze jednak temperatura CWU spada po kilku minutach uzytkowania. Przygladam sie zbiornikom na portalach aukcyjnych i tam przy 1000-1500 l buforze wezownice CUW maja powierzchnie 4-10m2. O srednicach ani slowa Edytowane 29 Grudnia 2016 przez spinkamidi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 29.12.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Adamie ,co masz w tym klocku? Powietrze czy wodę=koloid,siłą rzeczy jony miedzi będą wchłaniane,jednak jest to znikome i potrzebne=w pożywieniu nagminny brak tego pierwiastka. Pomimo picia wody z kranu,czego nie polecam(woda musi być bardzo dobrej jakości,ja mam to szczęście),mam miedź na prawidłowym poziomie=analiza włosa Każdy minerał w nadmiarze szkodzi, w mikro,makro,bądź śladowych ilościach Jesteś chemikiem i wiesz dokładnie,że żaden materiał,a na pewno nie PP (tam grzybki i patogeny szczególnie lubią rosnąć),nie ma takich właściwości i o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2016 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Obawiam się, że się nie zrozumiemy...Jakimś innym językiem władamy, a niby polski jest... Co to jest KOLOID według Ciebie?Rura miedziana NIE UWALNIA jonów miedzi, zwłaszcza ta do wody pitnej.Jest SPECJALNIE zabezpieczona przed tym!Ta niezabezpieczona zabezpiecza się SAMA ale to trochę trwa.Fakt, jest kilka miejsc w SUDETACH, gdzie to nie występuje, ale oni tam maja nawet potoczek, co się TRUJĄCY nazywa! (Sole arsenu zawiera). "Każdy minerał w nadmiarze szkodzi,"Taaa...Tlenek krzemu też?Bo to piasek jest!No, niby tak, na jakiej SACHARZE trochę go dużo no i... bardzo w uprawianiu miłości na plaży przeszkadza...Na mokrym - źle, bo i twardo i zimno i niewygodnie a na suchym, cholera, też niedobrze... "żaden materiał,a na pewno nie PP (tam grzybki i patogeny szczególnie lubią rosnąć),nie ma takich właściwości i o to mi chodziło. "Co za bzdury...Masz Ty blade pojęcie o wodzie?Wodzie uzdatnionej?W ogóle - o wodzie W DOMU?Poczytaj coś o tym. Choćby tu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229074-CWU-%E2%80%93-Jak-j%C4%85-zrobi%C4%87-aby-si%C4%99-nie-skrzywdzi%C4%87 Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spinkamidi 29.12.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 edde Opomiarowanie takiego bufora to trochę problem. LOGICZNY. Pomiar w jednym, dwóch czy trzech miejscach jest , wobec jego wymiarów i pracy z rozdziałem warstw temperatury, mało miarodajny. Grube ocieplenie sugeruje też raczej pomiar zdalny (po kablu) niż przylgowy. Umieszczenie na buforze wielu czujników (w pionowej linii i ze stałym krokiem - odległością jednego od drugiego) generuje konieczność ułożenia dużej ilości cienkich kabelków. No - i raczej nie należałoby ich ze sobą pomylić. I robi się zagadka - jak taki problem pokonać! Ja wybrałem pomiar elektryczny z wizualizacją, który pozwala na dowolne wybranie odnośnika do sterowania buforem (dowolne wybranie punktu na płaszczu bufora). Są takie scalaki - LM35 To termometr. Ma 3 nóżki. Fabrycznie jest "doregulowany" na wystarczającym poziomie dokładności wskazań. Dajesz mu +, masę, a on na tej trzeciej nóżce "odpowiada" potencjałem od 0 do 1V co znaczy od 0stC do 100stC. (W zależności od tego w jakiej temperaturze się znajduje). Wyobraź sobie "linijkę" takich scalaczków ułożoną i przytuloną pionowo do bufora co np 5 czy 10cm. Jeżeli ich wyjścia wepniesz w wejścia łańcucha komparatorów to podając na drugie wejście komparatora potencjał z odnośnika - ZADAJESZ PYTANIE: Gdzie jest wyższa temperatura niż ta, którą pokazuje "odnośnik". Odnośnik to liniowy potencjometr wpięty w stabilizowany 1V gdzie z suwaka zbierasz "odnośnik" potencjałowy. Pomiar woltomierzem (z wyświetlaczem - tzw CPO) podaje WPROST w stC o co pytasz. Odpowiedź masz GRAFICZNĄ - w postaci linijki diodowej (LED). W zasadzie ta podpowiedź to bardziej na "Elektrodę" niż tu... Problem w zasadzie rozwiązany poprawnie, ale... JAK to technicznie wykonać? No to... Będę robił "pod to" płytkę drukowaną, aby zmniejszyć ilość kabelków, jakie tam trzeba dociągnąć, aby zadziałało. Właściwie - dwie. Jedna - pomiar z komparatorami. Druga - wizualizacja (linijka diodowa). Pierwsza na stałe przytulona do baniaczka a druga - choćby i na przeciwnym końcu domu... Połączone wielożyłowym kabelkiem. ZERO przekłamań, ba tam żadnej transmisji nie ma tylko stany logiczne. Albo LED świeci albo nie... Nie wiem czy nie za bardzo "elektronicznie" to wytłumaczyłem... Adam M. Adam, udalo Ci sie zrobic taki termometr:) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 29.12.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Adam żałuje ludzi palących w kotle podkładami kolejowymi i MDF-em, bo skoro to wymaga wysiłku, to musi się opłacać, a państwo opresyjne im zabrania! Państwo zabrania też kraść i zabijać. A się opłaca, więc jakim prawem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.12.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Mi nie chodziło o niebezpieczne jony do z miedzi do wody .. a o ogniwo korozyjne - stal vs miedź.. miedzi nic nie będzie .. za to stal.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2016 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Po kolei...Tak kilka takich termometrów.Działają dobrze.Może też być wersja na 18B20 1-wire.Też działa dobrze. Nie żałuję takich ludzi. Sami wybrali swój los. A to ogniwo - jest. No, tworzy się , ale lata trwa zanim co złego się zrobi jak jest po drodze stal-mosiadz-miedź.. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spinkamidi 29.12.2016 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 witam. Swoim postem chce przekonac te osoby, które śledzą ten wątek i nie są do końca przekonani co do zasadności zainstalowania bufora. Śledziłem wasze wpisy od ponad roku. W końcu zdecydowaliśmy z ojcem, że w jego domu przy okazji wymiany kotła zainstalujemy bufor. W internecie znalazłem baniak z blachy nierdzewenej o poj. 1200l. Następny krok to zakup rury karbowanej nierdzewnej 3/4 cali o dl. 50m do skonstruowania wężownicy na CWU. Następnie kolejne etapy budowy bufora wg podpowiedzi z tego wątku. podłączenie do kotła wg schematu Nilsana. Izolacja z welny mineralnej. Pierwsze naładowanie bufora w lipcu do 70 stopni. CWU użytkowa przez 4 dni praktycznie bez ograniczeń. Dołożenie izolacji w sumie 15cm grubosci, naładowanie bufora do 85 stopni i CWU dostępna przez 7 dni:rolleyes:. Dodam, że kocioł potzebuje 3,5 godziny palenia średniej jakości drewnem do naładowania bufora do 85 stopni. We wrześniu montaż podajnika z palnikiem na zrębki. Przy obecnych temperaturach na zewnątrz dobowe zużycie zrębki to ok 160litrów. Kocioł pracuje od godziny 10 do 17. Pozostałe godziny to rozładowywanie bufora przez CO. W częsci mieszkalnej temperatura w okolicach 21 stopni. Przy cenie 45 złotych za 1000l zrębki śmiało mogę napisać, że jest to jedno z najbardziej ekonomicznych paliw. Dom typowa kostka z lat 80 nieocieplony, biała cegła, grzejniki żeliwne, okna plastik, pow. wraz z piwnicami gdzie jest ok 16 stopni cesjusza to ok 220m2. W razie pytań służe pomocą w celu przekonania do zasadności skonstruowania bufora. Hej. Napisz jak przy takiej wezownicy sprawdza sie CWU w warunkach zimowych. W jaki sposob powiazales wezownice z nierdzewki w buforze i jak wyglada jej zakonczenie. Bede wdzieczny za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spinkamidi 29.12.2016 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Po kolei... Tak kilka takich termometrów. Działają dobrze. Może też być wersja na 18B20 1-wire. Też działa dobrze. Adam M. Czy moze chcialbys zmontowac i odsprzedac kilka takich termometrow ? DLa czystej ciekawosci moglbys dodac zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 29.12.2016 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Być może masz rację,że nie "mam pojęcia o wodzie" Krzem tysz http://www.perma-guard.com.pl/literatura Piasku raczej nie przyswoisz,poza tym może być mocno zanieczyszczony,spożywam a raczej piję koloid ziemi okrzemkowej. Jak lubisz plastik to na zdrowie,ja tam nie wierzę w te minimalne ilości trucizny,patrz punkt 6 http://www.instsani.webd.pl/rurtworz.htm Wodę piję taką http://tarnowopolski.pl/download/attachment/12137/ocena-biezaca-jakosci-wody-czerwiec-2016-rpdf.pdf Chyba nie myślisz,że walduś taki naiwny i nie zrobił prywatnego badania. Wyniki podobne tylko miedzi znacznie więcej,tj. 0,046 mg/l,ale z ujęcia ponad 20 m. rury miedziane,12m. cu 22 mm.+9 m. cu 15 mm. Woda nie jest chlorowana,lub w znikomej ilości,pozbycie się chloru to nie problem,problemem są metale ciężkie,zadzwoń tam gdzie kupujesz wodę to się może dowiesz w co wątpię,chyba że jest idealnie czysta. Pozdrawiam i więcej nie zaśmiecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 30.12.2016 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Jak lubisz plastik to na zdrowie,ja tam nie wierzę w te minimalne ilości trucizny,patrz punkt 6 Obłuda aż kipi . Dobrze wiemy, że zatruwasz siebie, swoją rodzinę i sąsiadów rakotwórczymi WWA, bezopirenem i innymi truciznami, pyłami (z wątku kominkowego), a tu nagle taki delikatny - wody się boi - LOL . Edytowane 30 Grudnia 2016 przez muchenz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 30.12.2016 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Nie, ciebie sie boję. No, już wszyscy na wykończeniu w hospicjum. Chodzi ci o to http://forum.muratordom.pl/showthread.php?317602-Nie-r%C3%B3bcie-komink%C3%B3w-w-domu-)/page116 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235713-Temat-antyekologiczny-tworzywa-sztuczne-w-piecu/page3 Chodzisz za mną jak smród po gaciach,wcinasz się w dyskusję 2 dorosłych ludzi,nie wstyd ci ? Do puki nie będę miał głuchych telefonów,będę cię ignorował,później zgłaszam sprawę do prokuratury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcza63 30.12.2016 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 witam może już starczy tych bzdetów , bo to forum o buforach ,z początku jest ok ,a teraz to wielki śmietnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAGBA 30.12.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Orientuje się ktoś gdzie można nabyć naczynie wzbiorcze otwarte o pojemności 100L?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 30.12.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 wcinasz się w dyskusję 2 dorosłych ludzi,nie wstyd ci ?:1 Raczej dorosłego z dzieckiem co własnymi wynurzeniami rozbija wątek o buforach . EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 31.12.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Orientuje się ktoś gdzie można nabyć naczynie wzbiorcze otwarte o pojemności 100L?? Na allegro albo olx znajdziesz firmę która produkuje takie. Ja u nich kupiłem 120. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiowy 31.12.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Orientuje się ktoś gdzie można nabyć naczynie wzbiorcze otwarte o pojemności 100L?? ja zrobiłem swojej ze starego jeszcze zdrowego bojlera elektrycznego 120l kupiłem u "chłopaków na wadze" za 25zł trochę było problemy jak trzeba było wspawać mufkę na przelew- ta pianka cholernie kopci i śmierdzi jak ją potraktować elektrodą..... Edytowane 31 Grudnia 2016 przez misiowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 31.12.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Aby w nowym roku woda zawsze gorąca w buforze była, Aby rura bezpieczeństwa wysyła na amen, Pompy pracowały płynnie, Opał spalił się zupełnie, A nade wężownicy działały aż miło i ciepło Z najlepszymi... Okta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts