DagaAdam 29.11.2009 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Ja mam 3 termometry z kapilarą przyklejone do ścianki bufora. Wskazuje dobrze, z lekkim opóźnieniem oczywiście ale do takich celów się nadają. Przynajmniej nie trzeba dziurawić zbiornika ,,, Takie bylyby swietne: http://www.allegro.pl/item827078526_termometr_elektroniczny_transparentny_dyskretny_aj.html Albo jeszcze lepiej: http://www.allegro.pl/item821415774_dwukanalowy_termometr_49_99_230v_24v_12v.html Pelen wypas Lub cos podobnego pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.11.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 O czyms takim wlasnie myslalem - ale napisz jak je masz przyklejone, czym ? Jakie to wogole termometry - ile placiles? Na allegro widze za .. 130-140 pln! Nie ma tanszych ?? Przeciez taniej to kurde wyjdzie zlutowanie prostego elektronicznego z czujnikiem i wyswietlaczem LED Tu patrzyłeś : http://www.allegro.pl/item828670019_termometr_tarczowy_z_sonda_0_120c.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 30.11.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Tu patrzyłeś : http://www.allegro.pl/item828670019_termometr_tarczowy_z_sonda_0_120c.html Ja mam właśnie te, przykleiłem szarą taśmą zbrojoną bo akurat taką miałem pod ręką ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 30.11.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 O czyms takim wlasnie myslalem - ale napisz jak je masz przyklejone, czym ? Jakie to wogole termometry - ile placiles? Na allegro widze za .. 130-140 pln! Nie ma tanszych ?? Przeciez taniej to kurde wyjdzie zlutowanie prostego elektronicznego z czujnikiem i wyswietlaczem LED Tu patrzyłeś : http://www.allegro.pl/item828670019_termometr_tarczowy_z_sonda_0_120c.html Ooo dzieki dzieki - zamawiam 4 szt pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadlos 02.12.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Witam Adamie mam wielką prośbę o pomoc w stworzeniu odpowiedniego bufora do zagadnienia z linku : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1498839.html A może i całej instalacji . Takiego tematu jeszcze nigdzie nie było a wiem że wielu ludzi nurtuje pytanie jak ma wglądać taki układ z użyciem elektrowni wiatrowej. Podaję konkretne parametry domu który będę stawiał: -Po podłodze będzie 160m2 i teraz mogę to całość zrobić w podłogówce co do tego systemu pewnie będzie lepsze. -Dom ściany trzy warstwowe i dobrze docieplony dach . -Ilość mieszkańców 5os.-źródła ciepła to wiatrak 5,5KW i piec ok. 20kW z podajnikiem Najważniejsze pytania które nie dają mi spokoju.-budowa bufora czy taka jak podałeś na początku będzie dobra-jaka miała by być pojemność tego zbiornika Mam nadzieję że zainteresuje to forumowiczów z góry dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 02.12.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 -budowa bufora czy taka jak podałeś na początku będzie dobra Dobra, tylko musisz dołożyć do niego elektryczną grzałkę, dostosowaną do wiatraka (mocowo i napięciowo). A najlepiej trzy o mniejszej mocy, które będą się załączać przy odpowiedniej mocy generowanej z wiatru. -jaka miała by być pojemność tego zbiornika Jak największa. Ja jak liczyłem, to 3 metry sześcienne to ledwie niecałe 200 kWh zmagazynowanego ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.12.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Najważniejsze pytania które nie dają mi spokoju. -budowa bufora czy taka jak podałeś na początku będzie dobra -jaka miała by być pojemność tego zbiornika Odpowiedzi na Twoje pytania już są w tym wątku. Zacznij od przeczytania go w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 02.12.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Najważniejsze pytania które nie dają mi spokoju. -budowa bufora czy taka jak podałeś na początku będzie dobra... Co do Twojego schematu podłączenia umieszczonego na elektrodzie, to: - pość CWU przez górną wężownice, - zasilanie podłogówki bezpośrednio z zładu bufora - lądowanie bufora z kotła Co podpięte u góry - 500l to trochę mało IMHO Jani_63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.12.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 -jaka miała by być pojemność tego zbiornika Ja mam 110 m2, bufor 1000 L starcza w tej chwili na 2 doby na styk, przy mrozach na 1 dobę. To jest pierwszy sezon grzewczy więc liczę na dużą poprawę pod koniec sezony i na przyszłe ! Oczywiście im większy tym lepszy, jak bym miał miejsce to bym dołożył drugi taki sam aby mieć zapas na dłużej, ale uważam że minimum dla wygody to zapas na 24 godziny w skrajnych warunkach ! Ostatnio myślałem o elektrowni wiatrowej i sprawdzałem ceny, za jakieś 12 tyś miałbym wiatrak z grzałką i Święty spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 02.12.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Ostatnio myślałem o elektrowni wiatrowej i sprawdzałem ceny, za jakieś 12 tyś miałbym wiatrak z grzałką i Święty spokój Te 12 patyków to za jaką moc tego wiatraka? Razem z wieżą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.12.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 3,5 Kw bez masztu !Myślałem żeby dać 5 m nad kalenicą dachu na maszcie przymocowanym do więźby dachowej. Drogi by nie był a z tego co się orientuje to dają na 8 m te wiatraki!Grzałki tez nie są drogie ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 02.12.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Piczman, do jakiej temperatury masz naładowany bufor ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.12.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Do 90 C ! Kilka razy było na termometrach 95 C ale już żar z kotła wywalałem Teraz sobie ważę i dokładnie 20 kg węgla idzie na podgrzanie z 20 do 90 stopni. Między czasie jest pobór cwu i podłogówka chodzi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 02.12.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 lHej. Jaką grubą masz izolację bufora? Ile masz miejsca na buforem ?I jeszcze jedno pytanie. Już kiedyś pytałem o termometry. Ma ktoś pomysł lub wie gdzie można kupic/zamówic jakiś termometr ktory miałby duży wyświetlacz i możnaby podłaczyć do niego kilkanaście / killkadziesiąt czujników ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.12.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 lMa ktoś pomysł lub wie gdzie można kupic/zamówic jakiś termometr ktory miałby duży wyświetlacz i możnaby podłaczyć do niego kilkanaście / killkadziesiąt czujników ? pozdr adamKomputer PC, monitor LCD od odpowiednio dużym rozmiarze, np. 32" + oprogramowanie. Może być taka wersja? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 02.12.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Co do wiatraka, to w wątku obok j-j niedawno podawał linka do allegro, z wiatrakiem za niecałe 5k PLN. Tylko że tamten wiatrak, z tamtym wyposażeniem nadaje się wprost jedynie do ładowania akumularotów lub grzania bufora. Oczywiście masztu też nie ma w cenie. Jak dla mnie nadal za drogo, chyba że jakieś dofinansowanie udało by się złapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.12.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 No właśnie, to jest lepszy pomysł niż dofinansowanie solarów.Powinniśmy brać z powietrza i ziemi ( Pompa ciepła) bo tego u nas więcej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.12.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Do 90 C ! Kilka razy było na termometrach 95 C ale już żar z kotła wywalałem Teraz sobie ważę i dokładnie 20 kg węgla idzie na podgrzanie z 20 do 90 stopni. Między czasie jest pobór cwu i podłogówka chodzi ! Napiszcie jeszcze prosze ja Was ile zuzyliscie opalu / energii na "rozbujanie" calego ukladu przy pierwszym odpaleniu kotlowni! Ja poki co grzeje (narazie tylko w kominku 15kW) czwarty dzien i temp. wzrosla dopiero z 10 do ok 17,5 st C. Widac progres - codziennie rano jak przychodze temperatura powrotu jest coraz wyzsza, zasilania rowniez. Ale spalilem poki co jakies 100-150kg drewna i 50kg brykietu z wegla brunatnego. Pale, pale, pale, na zasilaniu (podlogowki, z bufora) doszedlem narazie dopiero do 23st C. Z kominka wylatuje ~40st C. Domek byl ocieplony dopiero 2 tyg temu, przezyl wczesniej pierwsze tegoroczne przymrozki (a sciany zew. mam stosunkowo cienkie - porotherm 25), wiec mury byly zimne. Chaupa jest raczej dosc mocno akumulacyjna - dwa duze grube betonowe stropy, wiekszosc scian wewnetrznych z grubego (jak na sciany wew) porothermu 25, dwie pary schodow betonowych etc. Jak czytam, ze na podgrzanie bufora do 90stC zuzywasz 20kg wegla to mnie normalnie skreca bo ja go narazie w gornej czesci zagrzalem do maksymalnie 35, moze 40 st C Ale 24/h chodzi pompa z podlogowki na II biegu, pozatym zarowno wszystkie rurki z kominka jak i sam bufor mam jeszcze niezaizolowany (a bufor stoi w chlodnawej piwnicy). Napiszcie, jak to bylo u Was zeby mnie na duchu podtrzymac :) pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 02.12.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 lMa ktoś pomysł lub wie gdzie można kupic/zamówic jakiś termometr ktory miałby duży wyświetlacz i możnaby podłaczyć do niego kilkanaście / killkadziesiąt czujników ? pozdr adamKomputer PC, monitor LCD od odpowiednio dużym rozmiarze, np. 32" + oprogramowanie. Może być taka wersja? . Na tak dużym wyświetlaczu odczytasz wszystkie parametry naraz Zainstaluj programik lampomittari, do tego z kilkanaście czujników DS1820 i masz opomiarowane temperaturowo wszystko co chcesz. Od temperatury bufora do temperatury w garażu. Po drodze oczywiście jeszcze wszystkie pomieszczenia mieszkalne. Nawet wnętrze lodówki, bo tam np. "pifko" pomieszkuje Jani_63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 02.12.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Dziękuję za odzew. Komputer z monitorem stale podłączony to chyba dużo prądu będzie brał Czy jest możliwe zrobienie tego bez komputera, jakiś układ elektroniczny z np.10 calowym wyświetlaczem (wiem, że to już prawie komputer) tak aby mniej prądu to brało?, a może komputer wcale tak duzo nie bierze ? (200 W ? czy więcej ? ) pozdr adam Te czujniki zanurzone w betonie musiałyby być jakoś zgrzane w czymś termokurczliwym raczej ??? tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts