adam_mk 02.02.2017 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Mam. Normalna jest. A córcię już sprzedałem Do ludzi poszła... Czytaj co piszą... MYĆ się chciał a nie kąpiele odprawować. Łapy to można zwykle po 10 minutach w ciepłym umyć. No, jak to jest dobrze zrobione! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.02.2017 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Przypominam opcję że można wyjście na CO zamontować niżej niż na samej górze, wtedy na górze mamy wodę zarezerwowaną dla CWU, nawet jeśli CO wyssie do cna. I grzałki nie trzeba popędzać. Jest to opcja na ciut większe bufory, bo efektywna pojemność energii dla CO spada. Można też mieć dedykowaną grzałkę gdzieś na górze. Również przypominam, że tą samą robotę robi termostat wyłączający pompę CO, gdy temperatura na określonej wysokości zbiornika spadnie do określonej wartości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 02.02.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Moja przygoda z forum zaczęła się od lektury tego wątku. Mimo wszystko mam tańszy system i jeszcze tańszy w utrzymaniu - bojler 300L plus kable. Ale jak ktoś ma gorzej izolowany dom, to może być i bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris1 02.02.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 chris1 To co opisałem dotyczy rzadko używanych pomieszczeń w których szybko chcesz podnieść temperaturę. W pomieszczeniach w których przebywasz stale montujesz te grzejniki na jednym obwodzie z jedną pompką - tam wystarczą zwykłe głowice termostatyczne. Podobnie w łazienkach drabinki zasilasz przez jedną pompkę sterowaną jednym wyłącznikiem czasowym/pokojowym. Poniżej mój przypadek. Pomieszczenia: 7,16-drabinka wyłącznik czasowy 9,11,12-regulator pokojowy Jak mam to rozwiązać żeby było DOBRZE? Może SPYCHACZ:D Nie od dziś wiadomo, ze "lepsze" jest wrogiem "dobrego". Pytał o lepsze... A na lepsze nie zawsze i nie każdego stać. MOŻNA dla lepszej cyrkulacji spychacz tam wpuścić i zrobić ten dom jeszcze raz. Tylko co co? Adam M. Temat: Cyrkulacja CWU - Wór bez dna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.02.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 7 - 16 tak jak piszesz ewentualnie dobowy regulator pokojowy do sterowania9 -11 regulator pokojowy (ja bym dał mechaniczny - bimetalowy) umieszczony w pralni12 albo zrezygnowałbym całkiem z grzejnika, albo osobna pompka i regulator mechaniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś87 02.02.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Panowie jaki zawór zamontować między buforem a ogrzewaniem podłogowym 200m2 podłogówki i dwie drabinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.02.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Zależy jak chcesz regulować temperaturą w domu. Pogodowo - zawór 3d +siłownik i sterownik np TECHPokojowo - 3d termostatyczny + elektrozawory lub kilka obwodów na osobnych pompkach i regulatory pokojowe.Ręcznie - zawór 3d jak w pierwszym przypadku kręcony przez ciebie, a z czasem dołożysz siłownik. W pierwszym i trzecim przypadku dodatkowo zabezpiecz podłogówkę przed za wysoką temperaturą wody podłączając w szereg z pompką termostat NC za 10pln. Średnica zaworu zależy od mocy jaką ma obwód przez niego zasilany. Dla siebie nie schodziłbym poniżej DN32, choć na 1" też będzie działać z większą dT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris1 02.02.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 7 - 16 tak jak piszesz ewentualnie dobowy regulator pokojowy do sterowania 9 -11 regulator pokojowy (ja bym dał mechaniczny - bimetalowy) umieszczony w pralni 12 albo zrezygnowałbym całkiem z grzejnika, albo osobna pompka i regulator mechaniczny. Czyli 7, 16, 9, 11 jedna pompka z tym, że 11 bedzie zależna od temperatury w 9. Tak? A co bedzie odpowiedzialne za prace pompki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.02.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 7-16 jedna pompka wysterowana wg preferencji mieszkańców (podgrzanie łazienek wieczorem/rano, suszenie ręczników)9-11 druga pompka sterowana termostatem w cieplejszym pomieszczeniu. Np podczas prania/wieszania/suszenia załączasz ogrzewanie podnosząc temperaturę na termostacie, a jak nie używasz tego pomieszczenia, to obniżasz temperaturę do ekonomicznej. Kaloryfer w kotłowni możesz zabezpieczyć głowica termostatyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris1 02.02.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 To już dwie pompki, do tego trzecia od garażu, no i dwie od podłogowego i jeszcze kocioł =6 Buforek nie zacznie się kręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris1 02.02.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 A może dało by radę sterować tym, takim zestawem (albo podobnym) [ATTACH=CONFIG]380392[/ATTACH] Do tego to http://sklepsimon.pl/produkt,simon-54-premium,dwc10p-01-11-lacznik-z-opoznieniem-wylaczenia-z-przekaznikiem,kolor-bialy,263 I tu pytanie czy można to podłączyć zamiast regulatorów do listwy? A tak by się dało. Jedną pompką wszystko by poszło. Tylko czy ten, wyłącznik czasowy da się podpiąć pod liatwe zamiast regulatora pokojowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.02.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) Jak by Ci to... buforkowi to loto(nie ma to żadnego znaczenia).. Oczywiście jak buforek z łukami itp, a kocioł podpięty do zasilań góra dół, a nie odwrotnie.To samo te nasze obwody, możesz je wpiąć bezpośrednio do bufora, z zachowaniem przyjętych tu zasad, lub wprowadzić ze zbiornika jedno wyjście odpowiednio większą średnicą i zastosować rozdzielacz z pompkami. Spokojnie, nic się nie będzie mieszać. W sumie im bardziej w środku się kręci tym lepiej, byle w jedną stronę. Wyobraź sobie jakie zamieszanie musiała by robić wężownica CWU - bywa, że pracuje z mocą ponad 50kW.. Przypuszczam, że tak, jak te regulatory z zestawu są on/off to da się podpiąć taką czasówkę bez problemu. Edytowane 2 Lutego 2017 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.02.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 No i tak wszystkiego jedną pompką byś nie załatwił - kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2017 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Fabryka jak w siłowni na okręcie. Może warto popytać o jaki spychacz? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.02.2017 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Zamiast podpinać wyłącznik czasowy "pod listwe" możesz sterować bezpośrednio elektrozaworem - podając na niego napięcie otwierasz obwód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris1 02.02.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Pisząc jedną pompką wszystko by poszło miałem na myśli tylko grzejniki. Ale to i tak o dwie mniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris1 02.02.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Zamiast podpinać wyłącznik czasowy "pod listwe" możesz sterować bezpośrednio elektrozaworem - podając na niego napięcie otwierasz obwód. Tylko wtedy pompka musiała by mieć by-pass i chodzić non-stop. tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.02.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) Fabryka jak w siłowni na okręcie. Może warto popytać o jaki spychacz? Adam M. Z mojego podwórka (w domu całość podłogówka - ogrzewanie zasadnicze): Na początku były 3 pompki - podłogówka, kocioł, CWU Ale zachciało mi się uzywac drabinki, kiedy jeszcze ogrzewanie nie działa - odseparowałem obwód i dołożyłem pompkę. - 4 W między czasie zacząłem adaptować pomieszczonko w piwnicy na warsztat - używany sporadycznie. Do sporadycznego używania nie będę przecież stale ogrzewał podłogówką. Wystarczy grzejnik konwektorowy z regulatorem na ścianie pod włącznikiem światła i pompka nr 5. Na początku tego sezonu uruchomiłem pompę ciepła z pompkami 6 i 7. A w połowie roku będe stawiał garaż połączony z domem rurami w preizolacji - oczywiście planowana pompka, konwektor i regulator na ścianie. Pompki i proste regulatory są tanie, do tego bardzo elastyczne w aplikacji, łatwe w sterowaniu, a na moim magazynie ciepła ich ilość nie robi żadnego wrażenia. Tylko wtedy pompka musiała by mieć by-pass i chodzić non-stop. tak? I drabinki będą grzały tylko w sezonie grzewczym Edytowane 2 Lutego 2017 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris1 02.02.2017 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Fabryka jak w siłowni na okręcie. Może warto popytać o jaki spychacz? Adam M. Zastanowię się nad tym:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
webi 02.02.2017 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Poniżej mój przypadek. Może ślepy już jestem ale nie załapałem o co pytasz. Jeżeli zastosujesz rozdzielacze z rotametrami po pewnym czasie dojdziesz do idealnego ustawienia instalacji. Łazienka powinna być najcieplejszym pomieszczeniem w domu można zasilać z obiegu podłogówki niech grzeje cały czas. W kotłowni zawsze jest ciepło, u mnie 26*C i 30%RH tak grzeje np. metrowy czopuch. Garażu nie ma co grzać, można go odizolować od domu, lub korzystać z ciepła przenikającego ścianę kotłowni. U mnie trzy rozdzielacze =22 obwodów pracuje na jednej pompce nadążnej 25-60 pracującej w połowie zakresu . Regulowane wszystko rotametrami. W przyszłości będą montowane sterowniki pokojowe sterujące zaworami na rozdzielaczach. Garaż odizolowałem tylko 10 styropianu a i tak mam dodatnią temperaturę ( w styczniu było prawie -20 na zewnątrz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts