adam_mk 02.02.2017 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 No, właśnie miałem zamiar to samo napisać.Działa dobrze. Nie znam niezadowolonych z takiego układu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.02.2017 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Sama podłogówka bez problemu na jednej pompce. U kolegi są jeszcze grzejniki "extra", a na nie bym odżałował te 300pln na dwie pompki i regulatory doń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2017 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Ja za to chwilowo mieszkam w domu, do którego dobudowano przybudówkę , do niej przybudówkę do przybudówki a do niej chlewik, w którym mam warsztacik. Ja dobudowałem wiatę do chlewika... We łbie się kreci! Kogenerator właśnie finalnie ustawiam, kabluję, łączę... Jedną pompą (dużą) całość ogarnę. Pompę mam. Kołnierzowe Vilo z małym telewizorkiem jakimś doczepionym... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam.1983 02.02.2017 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Jeżeli grzałka będzie wprost w buforze przy dnie i w ciągu dnia bufor rozładuje się dość dużo, a o 21 .00 włączy się grzałka to o której będzie ciepła woda aby można było się umyć? zależy od mocy grzałki i ilości zładu jaki trzeba nagrzać aby wężownica była w stanie efektywnie działać ( zagęszczenie zwojów, umiejscowienie, materiał z jakiego jest zrobiona, itp ) U mnie ostatnie zwoje są 3cm pod powierzchnią wody w buforze, następny 4cm niżej więc do ogrzania wody wystarczy do temperatury użytkowej wystarczy około 15cm wody o temp 80st ( niższe zwoje podgrzewają wstępnie wodę do około 25st więc ta mała warstwa 15cm resztę już załatwia ( na kąpiel spokojnie starcza ) Grzeję jak na razie piecem przy użyciu drewna, faktyczna moc kotła to około 10-14kw więc podobnie jak grzałki elektryczne 3fazowe, i w zasadzie po godzinie palenia już mam ciepłą wodę ( 15min to czas samego zagrzania pieca - przy grzałce byłoby szybciej ) Myślę że grzejąc grzałką przy dnie bufora nawet 12kw nie otrzymało by się ciepłej wody po godzinie przy całkowicie wychłodzonym buforze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam.1983 02.02.2017 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Tego nie buduje się dla kretynów z manią samobójczą. Młotkiem zwykłym można się poważnie skrzywdzić. A ilu to zginęło od siekiery? Jak ktoś nie wie jak zbudować dom - niech się do tego nie zabiera! Niech siedzi w bloku lub zleci komuś, kto wie. (a palacza niech najmie na etat) Adam.1983 "nie wierzę że montując grzałkę przy dnie otrzymamy przy szczycie temperaturę 90st bez temperatur pośrednich w całym zładzie. " Wolno nie wierzyć! To podobno wolny kraj (choć niektórzy zaczynają w to wątpić - co tez im wolno!) Nie widziałeś - to nie wierzysz... Boga też nikt nie widział - a wierzy w niego większość w tym kraju. Po prostu... Nie masz pojęcia o tej konstrukcji, nie wiesz jak działa i po co w niej te lejki, wężownice i inne cuda. Nie rozumiesz tego urządzenia... Masz baniak częściowo załadowany "od góry" tak jak postulujesz. Masz tez solary a słoneczka jest tylko "tak sobie".. Z solara wrzątek nie płynie, ale ciepełka dużo jest! DODAJ je do baniaka, jaki rozumiesz! JAK? Adam M. A ty widzę się lubisz czepiać słówek jakich się użyje w poście "nie wierze" oznacza tyle samo co uważam że, nie sądzę, myślę że, a nawet jestem pewien że, itp. Nie mam solara i nie interesuje mnie szpecenie dachu takimi konstrukcjami dla tej odrobiny energii w zimie i całej masy zbędnej energii w lecie. Tak czy inaczej ładowanie bufora od góry jest leprze niż od dołu u ubieraj se to jakie tylko słówka chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2017 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) W normalnym buforze - masz rację.W takim z prowadzeniem strugi (lejkiem) po 15 minutach myjesz ręce w ciepłej wodzie.I - nie musisz wierzyć.Nie ma nakazu. Adam M. Coś Ci dopiszę...Twój baniak jest najtwojszy a przez to najlepszy.W całym wszechświecie lepszego nie ma i nie potrzeba.Dachu zaśmiecać nie będziesz, od góry go napełniasz i jest dobrze.I ja dobrze rozumiem, ze wybrałeś wariant optymalny dla siebie.Zrozum jednak, ze są tacy co chcą, lubią czy muszą - inaczejIm Twój układ się nie sprawdzi.I z tym się nie kłóć. Adam M. Edytowane 2 Lutego 2017 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam.1983 02.02.2017 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) ale budowa lejka kosztuje czas i kasę a ładowanie od góry eliminuje jego montaż, przede wszystkim prostota. Ja nie twierdzę że lejek nie działa bo na pewno działa ale czy nie prościej jest wyprowadzić wylot z grzałki na górę i sprawa załatwiona. Chyba że komuś bardzo zależy na tych solarach. Ja osobiście jak już miałbym szpecić dach żeby korzystać ze słońca to wolałbym dać ogniwa bo prąd można wykorzystać do wszystkiego w domu a nie tylko do ciepła kiedy w lecie jest go potrzebne najmniej. Edytowane 2 Lutego 2017 przez Adam.1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2017 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 TAK!MASZ RACJĘ!Swoją rację.Ale Ty nie masz solarów...Tak wybrałeś i uprościłeś to, co się dało. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 02.02.2017 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 ale budowa lejka kosztuje czas i kasę a ładowanie od góry eliminuje jego montaż, przede wszystkim prostota. Ja nie twierdzę że lejek nie działa bo na pewno działa ale czy nie prościej jest wyprowadzić wylot z grzałki na górę i sprawa załatwiona. Chyba że komuś bardzo zależy na tych solarach. Ja osobiście jak już miałbym szpecić dach żeby korzystać ze słońca to wolałbym dać ogniwa bo prąd można wykorzystać do wszystkiego w domu a nie tylko do ciepła kiedy w lecie jest go potrzebne najmniej. Budowa lejka to kawałek blachy na 30 zł rura za 10 zł i kawałki pręta 3 zł i 1 godz roboty z wypiciem browca 2 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2017 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Solarów na zimę na dachu się nie montuje. To głupota. A panele PV dobre są przy sieci wydzielonej z akumulatorami. Tyle,że to drogie bardzo to ludzie tego nie robią. Za to bankom dobrze robią a im kapnie, jak kapnie, za jakieś 10 lat... Adam M. Jak ktoś "tymi recami" tworzy - tak wychodzi koszt. A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris1 02.02.2017 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Podłogowe będzie wg. projektu. Jedynie zmienię rurę 16 na 18 (dziękuję adam_mk). A pytam, jak sterować dodatkowymi grzejnikami przyjmując, że w garażu będzie rekuperator i przyłącze z sieci wodociągowej i rozdzielacz na zewnętrzne punkty wody. Kotłownia tymczasowo brak kotła zobaczymy co czas pokaże. Źródłem ciepła na początku będzie to http://www.iwonapellets.pl/produkt/98/glowna-produkcja-kominkow-na-pellet-kominki-na-pellet-i-drewno-hybrydowe-materialy-budowlane-wklady-aqua-art-metalowe-elektronarzedzia-elektryka-louis-aqua-15-kw-nowosc-automatyczne-czyszczenie.html albo to http://www.iwonapellets.pl/produkt/195/glowna-produkcja-kominkow-na-pellet-kominki-na-pellet-i-drewno-hybrydowe-materialy-budowlane-wklady-aqua-art-metalowe-elektronarzedzia-elektryka-alex-aqua-15-kw-automatyczne-czyszczenie.html Wszystko zależy czy żonka da się przekonać, że z mniejszą szybą jest ładniejszy. Plus grzałki. Oczywiście w buforku przyłącza do kotła i pod pompę ciepła będą czekać cierpliwie. Dlatego grzejnik w kotłowni (koszt pociągnięcia rurki podczas budowy, niewielki). Pralnia jak widać na projekcie niema swojego obwodu tylko zależna jest od innych a obliczone jest że pobiera potrzebne ciepło właśnie z tych innych (taka sytuacja- kociołek w salonie pracuje, nagrzewa pomieszczenia w strefie otwartej. Ponad połowa obwodów jest zamknięta, chcąc podnieść temperaturę w pralni załącza się grzejnik (drabinka). Łazienki- drabinki do suszenia ręczników i okres przejściowy, bo jakoś tak chłodno:D. No bo w buforku ciepełko cały rok przecież jest:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam.1983 02.02.2017 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Dokładnie uprościłem i usprawniłem, dla mnie to podstawa bo nie po to stawiałem bufor z zasady prostą konstrukcje żeby wsadzać do niego całą masę różnych ustrojstw Wiem że ogniwa są drogie dlatego mój dach jest wolny od wszelkich konstrukcji które by go szpeciły, bo sensu solarów nie widzę. Ja rozważam zasadność montażu grzałki przy dnie, wymienników czy wężownic albo na zewnątrz z wyjściem na szczyt i pomijam konstrukcje wykorzystywane do solarów. W takiej uproszczonej instalacji montaż grzałki na zewnątrz też znacząco ułatwia jej serwis co też ma swoje znaczenie. Co do ogniw można jeszcze nadwyżki oddawać do sieci a nie magazynować a wtedy koszty instalacji są mniejsze ( miało wejść jakieś uproszczenie w tej dziedzinie ale nie śledzę tematu to nie wiem jak jest teraz ) P.S. Ciepła woda unosząca się ku górze w takim lejku przelatując przez 1,5m rury która ma kontakt z zimną wodą po drugiej stronie nie traci części ciepła ? Kudłaty Nie każdy zaopatruje się w części do budowy ogrzewania swojego domu na lokalnym złomowisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 02.02.2017 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Na początku były 3 pompki - podłogówka, kocioł, CWU Ale zachciało mi się uzywac drabinki, kiedy jeszcze ogrzewanie nie działa - odseparowałem obwód i dołożyłem pompkę. - 4 W między czasie zacząłem adaptować pomieszczonko w piwnicy na warsztat - używany sporadycznie. Do sporadycznego używania nie będę przecież stale ogrzewał podłogówką. Wystarczy grzejnik konwektorowy z regulatorem na ścianie pod włącznikiem światła i pompka nr 5. Na początku tego sezonu uruchomiłem pompę ciepła z pompkami 6 i 7. A w połowie roku będe stawiał garaż połączony z domem rurami w preizolacji - oczywiście planowana pompka, konwektor i regulator na ścianie. to twoja piwnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 03.02.2017 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 (edytowane) to twoja piwnica? [ATTACH=CONFIG]380574[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]380575[/ATTACH] Almost... Tylko muszę z żoną pogadać, bo nie pamiętam kiedy Craig był u nas. Adam ta Twoja jedna pompa z wyświetlaczem kosztuje chyba więcej, niż moje wszystkie pompki! Zgadzam się, że każdy może zbudować układ, aktualnie dla niego najlepszy,a to samo nie musi być dobre dla kogo innego. Ale po to jest forum, żeby wypowiadać się/ dzielić spostrzeżeniami, a inni mogli wyciągać z tego wnioski. Na końcu każdy może sam podjąć decyzje jaki zbuduje układ u siebie w domu. Przecież żyjemy w "wolnym" kraju. Edytowane 3 Lutego 2017 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 03.02.2017 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Kudłaty Nie każdy zaopatruje się w części do budowy ogrzewania swojego domu na lokalnym złomowisku To są ceny z metalzbytu - na złomie to by było w sumie ze 5zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.02.2017 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Zupełnie nie rozumiem czemu szukanie półproduktu na złomie miałoby być gorsze jak budowanie wszystkiego od podstaw z materiałów "sklepowych". Bo np. bardziej się "błyszczą"? A swoją drogą... Żebyście wiedzieli co na tych złomach leży... Za pompę z "telewizorkiem" całe 25zł dałem. Kartę sieciowa ma i gotowa pod BMSa. Pełnosprawna z jakiegoś demontażu. Wzbogaciłem się wtedy o sporo przemysłowych ślicznych czujników do CO i wentylacji za niecałe 100zł. W sklepie musiałbym dać tyle, że chyba bym się nie zdecydował. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 03.02.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 (edytowane) ale budowa lejka kosztuje czas i kasę a ładowanie od góry eliminuje jego montaż, przede wszystkim prostota. Ja nie twierdzę że lejek nie działa bo na pewno działa ale czy nie prościej jest wyprowadzić wylot z grzałki na górę i sprawa załatwiona. Chyba że komuś bardzo zależy na tych solarach. Ja osobiście jak już miałbym szpecić dach żeby korzystać ze słońca to wolałbym dać ogniwa bo prąd można wykorzystać do wszystkiego w domu a nie tylko do ciepła kiedy w lecie jest go potrzebne najmniej. A ja będę szpecil sobie dach trzy kolektory już czekają w garazu na montaż hewalex 2100 mam po 300zl nowe z 2016roku w sumie założę chyba 8szt. Baniak.650l koszt całej instalacji ok.3000zl Edytowane 3 Lutego 2017 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 03.02.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 (edytowane) Zastanawiam się jak prawidłowo pospinac kolektory aby przepływ był w miarę równomierny opcje są dwie bo konstrukcja dachu mi na wiele nie pozwala i skłaniam sie bardziej ku tej gdzie kolektory sa po prawej strone dachu. Edytowane 3 Lutego 2017 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.02.2017 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Obejrzyj sobie zawory zwrotne klapowe.Daj kolektory jak na rys 1Trudno spychacz na tę mansardę napościć. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 04.02.2017 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Obejrzyj sobie zawory zwrotne klapowe. Daj kolektory jak na rys 1 Trudno spychacz na tę mansardę napościć. Adam M. Jesli chodzi o śnieg to rzeczywiscie opcja numer 1 jest lepsza ale przy opcji numer dwa nie musze dorabiac kilkunastu metrów instalacji bo wykorzystałbym zasilanie kolektorów od obecnego kolektora a wyjscie z kolektorów wpiąłbym w rurke ktora jest na strychu obok komina i miałbym tylko jedno przebicie z rurką przez dach i ze dwa metry trza by dołożyc miedzi A przy opcji nr. 1 muszę zejsć od jednej cześci 4 kolektorów z zasilaniem i powrotem pod dach i wyjsc po drugiej stronie w sumie dodatkowych 6 dziur na rurki w dachu i pewnie ze 20 mb.dodatkowej instalacji. A z tym zaworem klapkowym to było do mnie bo nie wiem o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts