Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja będę szpecil sobie dach trzy kolektory już czekają w garazu na montaż hewalex 2100 mam po 300zl nowe z 2016roku w sumie założę chyba 8szt. Baniak.650l koszt całej instalacji ok.3000zl

Wolny kraj :) u mnie żona na taki pomysł patrzy mało przychylnie a mi też się to nie podoba, jak w przyszłości będę chciał montować panele ( jak stanieją ) to wykorzystam do tego dach pomieszczenia gospodarczego :)

Swoją drogą liczyłeś kiedy przy kolektorach zwróci ci się 3000 ?

W normalnym buforze - masz rację.

W takim z prowadzeniem strugi (lejkiem) po 15 minutach myjesz ręce w ciepłej wodzie.

I - nie musisz wierzyć.

Nie ma nakazu.

Adam M.

Coś Ci dopiszę...

Twój baniak jest najtwojszy a przez to najlepszy.

W całym wszechświecie lepszego nie ma i nie potrzeba.

Dachu zaśmiecać nie będziesz, od góry go napełniasz i jest dobrze.

I ja dobrze rozumiem, ze wybrałeś wariant optymalny dla siebie.

Zrozum jednak, ze są tacy co chcą, lubią czy muszą - inaczej

Im Twój układ się nie sprawdzi.

I z tym się nie kłóć.

Adam M.

Zgadzam się z tobą, trafnie opisałeś temat, ja tylko chciałem poruszyć kwestie wyboru miedzy montażem grzałki w zbiorniku i poza nim w sytuacji jak ktoś ma możliwość wyboru i zależy mu na uproszczeniu instalacji. Wiadomo że każdy ma inne potrzeby ale na pewno są tacy którzy się wahają w wyborze koncepcji montażu grzałki w podobnym układzie i jakoś im to pomoże.

Wolny kraj :) u mnie żona na taki pomysł patrzy mało przychylnie a mi też się to nie podoba, jak w przyszłości będę chciał montować panele ( jak stanieją ) to wykorzystam do tego dach pomieszczenia gospodarczego :)

Swoją drogą liczyłeś kiedy przy kolektorach zwróci ci się 3000 ?

W sumie to kolektory kosztowały mnie 2400 instalacjie już mam która się już zwróciła nie mam tylko pojęcia ile wyjdą mocowania i konstrukcja na dachu ale biorąc wariant mniej optymistyczny to powinno sie zwrocic za4lata

Edytowane przez romano78

Mam jeszcze jeden daszek cenralnie od poludnia tylko spory kawalek do bufora jakieś 20mb jeśli by to podciągnąć stalą to by wyszło sporo taniej jak miedzą ty czy stal się nada wezownica z miedzi w kolektorach też miedz i czy ze stali po latach nie będzie się robił jakiś syf I zamulal kolektorów.

20170205_120545.jpg

Ladny domek ale nie przejmowalbym sie solarami na nim, a na gospodarczym mozesz dac PV, kablem taniej i łatwiej na wieksze odleglosci,

Akurat nie chodzi mi o wygląd tylko na domku gorzej zamontować i jest tam trochę cienia ale gdybym miał w przyszłości montować pv to garaż byłby idealnym miejscem i brałem wcześniej taki wariant pod uwagę ale na chwilę obecną pv to mało opłacalna inwestycja

Można zrobić ciepłociąg.

Wybetonowany i dobrze wysmołowany kanał w ziemi.

W nim rury zasypane perlitem.

Zamknięty, zasmołowany i zakopany.

Lata wytrzyma ale wiadro potu weźmie...

Adam M.

Adam no bez przesady nie będę zasilal całego osiedla może jedynie nadmiar ciepła w lecie puszczę do sąsiada to już lepiej rurę kanalizacyjną pomarańczową 6mb wtedy było by tylko jedno połączenie dobrze zaklejone z zewnątrz.

Gość Konto usunięte_1*
A ja będę szpecil sobie dach trzy kolektory już czekają w garazu na montaż hewalex 2100 mam po 300zl nowe z 2016roku w sumie założę chyba 8szt. Baniak.650l koszt całej instalacji ok.3000zl

A gdzie kupowałeś te panele ? daj jakiegoś linka

A gdzie kupowałeś te panele ? daj jakiegoś linka

Od firmy która montuje takie rzeczy gość twierdzi ze klientowi takiego przygiętego nie może zamontować, jak będzie słoneczko będe podpinał na ziemi weża ogrodowego i puszczał w kazdego wode z sieci i mierzył na wylocie bo może absorber jest odklejony od orurowania bo nie jest idealnie w płaszczyżnie, ten który mam na dachu tez ma absorber wygięty mam od tego samego gościa i ostatnio jak było słoneczko podgrzewał przy przepływie 1l min z 25 do 38stopni.jakieś 200 do 300l nie wiem czy to dobry wynik?

A linka na razie nie dam chyba że okaze się że absorber rzeczywiście odklejony.Ja po prostu dzwoniłem po kilku firmach które montuja takie rzeczy.

Witam złożon chorobą opiszę moją awarię Bufora Każde doświadczenie się przydaje.

Mój buforek to klasyka gatunku Zakupiony w Poznaniu 1000l pojemnik ze stali z odzysku . Instalacja otwarta zbiornik wyrównawczy 50l wszystko zgodnie z przykazami Yody.

Ładowałem bufor paląc w kotle 25KW Opalam drewnem Kocioł to Górno dolny Kempes JR Przerobiony na Dolniaka. Ładowałem przed pracą na drugiej zmianie załadowałem jeden wsad wypalił się ,drugi też się wypalił no i przesadzilem bo załadowałem trzeci kiedy było załadowane 70/70/70 zostawiłem włączoną pompkę i załadowany kocioł i wyjechałem do pracy 50 km dalej.

Po 17 ej żona dzwoni że w kotłowni katastrofa Wróciła z miasta a tam kotłownia cała w parze zalana podłoga na 5 cm , wszędzie gorąco. Szybka ocena sytuacji W kotle już tylko popiół nie pali się na buforze równo 90/90/90 bo jak chodzi pompka kotła to po jakimś czasie sie uśrednia temp w całym buforze. Nie mam jeszcze sterownika do wyłączania pompki po paleniu. Poleciłem jej aby spuściła wannę gorącej wody coby się nie zmarnowła i temp spadła do 80/70/60 ale nadal gdzieś ta woda sie lała . Dzięki pomocy szwagra ocenił że woda się wylewa gdzieś z dna bufora. Z ciężkim sercem poleciłem mu wylać cały zład na bruk -10 na dworze lodowisko do dzisiaj na podwórku. Całe lato zbierałem dla niego najświętszą deszczówkę. Ale do sedna następny szwagier (ten hydraulikowaty z którym popełniłem kotłownię)dobrał się do dna i stwierdził że woda się wylewa z oryginalnego korka zaślepiającego bufor od dołu 3/4".

Ten korek był sprawcą całego zamieszania. Jest to jakby śruba z gwintem3/4 ale w środku ma taki dołek miałem już pierwsze ostrzeżenie bo jak lutowałem króciec palnikiem gazowym obok wkręconego tego korka to nagle zrobiła się w nim dziurka wytopił się jakiś metal pod wpływem wysokiej temperatury.

Tamto było na górze. Tamten korek zalutowałem na twardo i go odrzuciłem leży do dziś w szpargałach ale na dole pozostał ten wadliwy korek (ja myślę że to jest jakiś bezpiecznik) Co mogło się stać .Podejrzewam że to jest jakiś bezpiecznik temp. i w temp 95 st. się wytapia i robi dziurę w instalacji.

Dlatego polecam abyście sprawdzili czy nie macie takiego cuda w swoim buforku przed całkowitym zamknięciem.

Całe szczęście że jeszcze nie zasypałem wszystkiego perlitem przykryty jest tylko kołderką wełnianą ze sreberkiem.

Dziś już wszystko w porządku zaślepione na pakuły polskim korkiem 3/4 instalacja zalana z powrotem, zakończona walka z odpowietrzeniami, idę naładować bufor.

Tak . Nie wiem czy płynęła woda z odpowietrznika nad buforem W garderobie tam gdzie wisi zbiornik wyrównawczy też wszystko było w porządku cisza i spokój zero pary Może coś tam się przelało przelewem do kanalizacji .Po tym doświadczeniu zamontowałem zawór bezpieczeństwa .Ale nie wiem czy kiedyś zadziała bo jest na 1,5 Bar a u mnie w słupie wody jest 0,5 Bar.

Ja tego nie widziałem co się działo przyjechałem po 23 ej to już wszystko ostygło jedynie zostały mokre szmaty na podłodze i rozpruta kołderka z wełny.

Maksymalnie bufor widział większe temp. Ale to było kontrolowane Na górze 105/105/90 na dole z 80. Jak mam 90 st na górze wyłączam pompkę kocioł bufor i woda się pięknie uwarstwia. Wtedy chodzi na grawitacji bo bufor stoi na 50 cm nogach i tam na dnie do tej pory nie było 90 st.