kudlaty69 12.02.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Ja jutro rano jadę po PC do Torunia takie coś http://chigo.pl/pl/produkty/pompy-ciepla/pompy-ciepla-split/ za 1200 zł. już w komplecie ze zbiornikiem z nierdzewki 100 i wezownicą w środku dedykowaną. Postawię to obok bufora (na razie nie bdę przerabiał bo już jest sterownik. I pytanko o spięcie tego zbiornika z buforen czy trzeba dodatkową pompkę czy ciepełko z mniejszej banki ciepłej samo przepłynie od większej zimniejszej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 12.02.2017 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Ja jutro rano jadę po PC do Torunia takie coś http://chigo.pl/pl/produkty/pompy-ciepla/pompy-ciepla-split/ za 1200 zł Ta cena to za co właściwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 12.02.2017 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 z tego co ja widzę to jest jakiś monoblok z zasobnikiem a nie split, zaś w cenie chyba zera zabrakło;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabamix 12.02.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Czytałem posty lecz jest za duza rozpiętość kart(711). Mam parę pytań; 1 Na zdjęciu przedstawiłem to co zrozumiałem(zasada działania bufora). lecz nie wiem po co jest ta rura w środku (jedni mają drudzy nie) zauważyłem że jest ona ponawiercana. 2 Jaki rodzaj wężownicy zastosować widzałem parę i niektóre są rozmieszczone równo po całości zbiornika inne zaś im wyżej tym jest gęściej. Które rozmieszczenie lepsze? 3 Będe potrzebował ogrzać dom 130m2 ( powierzchnia ogrzewana) plus zbiornik ciepłej wody. Czy 1000 l mi starczy? O jakiej mocy piec zastosować(napewno będzie na węgiel, drewno itd)? 4 W przyszłości chcę zastosować solary do ciepłej wody(lato), czy podłączyć je pod bojler czy pod bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 12.02.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Czytałem posty lecz jest za duza rozpiętość kart(711). Mam parę pytań; 1 Na zdjęciu przedstawiłem to co zrozumiałem(zasada działania bufora). [ATTACH=CONFIG]381433[/ATTACH] lecz nie wiem po co jest ta rura w środku (jedni mają drudzy nie) zauważyłem że jest ona ponawiercana. Ta rura to rura nad daszkiem nad wężownicą solarną to trzecie zdjęcie z pkt 2 2 Jaki rodzaj wężownicy zastosować widzałem parę i niektóre są rozmieszczone równo po całości zbiornika inne zaś im wyżej tym jest gęściej. Które rozmieszczenie lepsze? [ATTACH=CONFIG]381434[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]381435[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]381436[/ATTACH] trzecia z prawej solarna - na dnie a druga u góry im wyzej tym gęściej to do cwu 3 Będe potrzebował ogrzać dom 130m2 ( powierzchnia ogrzewana) plus zbiornik ciepłej wody. Czy 1000 l mi starczy? O jakiej mocy piec zastosować(napewno będzie na węgiel, drewno itd)? Starczy to jest uwiąd im wiekszy tym lepszy 4 W przyszłości chcę zastosować solary do ciepłej wody(lato), czy podłączyć je pod bojler czy pod bufor? Po co bojler jak jest bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabamix 12.02.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Po co bojler jak jest bufor. Bojler do ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 12.02.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 z tego co ja widzę to jest jakiś monoblok z zasobnikiem a nie split, zaś w cenie chyba zera zabrakło;) Jest to split - troszkę starsza wersja bo ze sprężarką PH295x2cs-4ku1 (chodzi od zera wzwyż) i zbiornik 100 l z wężownicą wpięta do spita. Cena ok 1200 zł - używka - można takie dostać na olx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 12.02.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 To miałeś farta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 12.02.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Czytałem posty lecz jest za duza rozpiętość kart(711). Mam parę pytań; 1 Na zdjęciu przedstawiłem to co zrozumiałem(zasada działania bufora). lecz nie wiem po co jest ta rura w środku (jedni mają drudzy nie) zauważyłem że jest ona ponawiercana. To nie tylko rura, a odwrócony lejek. Jego zadaniem jest, aby woda ogrzana na dole bufora uniosła się grawitacyjnie na odpowiednią wysokość w zbiorniku (dogrzewanie np. grzałką elektryczną) 2 Jaki rodzaj wężownicy zastosować widzałem parę i niektóre są rozmieszczone równo po całości zbiornika inne zaś im wyżej tym jest gęściej. Które rozmieszczenie lepsze? To ostatnie, stożek. 3 Będe potrzebował ogrzać dom 130m2 ( powierzchnia ogrzewana) plus zbiornik ciepłej wody. Czy 1000 l mi starczy? O jakiej mocy piec zastosować(napewno będzie na węgiel, drewno itd)? Zależy od zapotrzebowania domu na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.02.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 .... Zależy od zapotrzebowania domu na ciepło. Jezeli chcesz doradzac to rób to precyzyjnie, do doboru mocy kotła potrzebne jest projektowe obciązenie cieplne a nie zapotrzebowanie na ciepło, to nie to samo. zapotrzebowanie na ciepło słuzy do okreslenia kosztów ogrzewania a tym samym własciwego wyboru zrodła ciepła. Obydwa te parametry uzyskamy z obliczen OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabamix 12.02.2017 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 To nie tylko rura, a odwrócony lejek. Jego zadaniem jest, aby woda ogrzana na dole bufora uniosła się grawitacyjnie na odpowiednią wysokość w zbiorniku (dogrzewanie np. grzałką elektryczną) . Czyli jak nie bede miał np. grzałki elektrycznej to jest nie potrzebne. To ostatnie, stożek. . Tyle to i ja widze... pytanie brzmiało jak mają być ułożne rurki w srodku aby bajlepiej ogrzewały bufor? Jezeli chcesz doradzac to rób to precyzyjnie, do doboru mocy kotła potrzebne jest projektowe obciązenie cieplne a nie zapotrzebowanie na ciepło, to nie to samo. zapotrzebowanie na ciepło słuzy do okreslenia kosztów ogrzewania a tym samym własciwego wyboru zrodła ciepła. Obydwa te parametry uzyskamy z obliczen OZC. Moj projekt to z210Glt link -> https://z500.pl/projekt/718/Z210_GLt,przytulny-dom-z-garazem-jednostanowiskowym-i-ulepszonym-ukladem-funkcjonalnym/dane-ogolne.html Jak byś mógł to możesz sprawdzić bo ja nie będe mieszał nie wiedząc o co chodzi. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 12.02.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Jezeli chcesz doradzac to rób to precyzyjnie, do doboru mocy kotła potrzebne jest projektowe obciązenie cieplne a nie zapotrzebowanie na ciepło, to nie to samo. zapotrzebowanie na ciepło słuzy do okreslenia kosztów ogrzewania a tym samym własciwego wyboru zrodła ciepła. Obydwa te parametry uzyskamy z obliczen OZC. Pewnie masz rację. Myślę, że potocznie jest zrozumiałe o co mi chodziło. Co do mocy kotła i pojemności bufora, to im większy bufor tym dłuższe przerwy w paleniu, a im mocniejszy kocioł, tym szybsze doładowanie bufora. Poza tym przy mocniejszym kotle, będzie można rzadziej dokładać, jeżeli będzie miał większą komorę załadowczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 12.02.2017 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Tyle to i ja widze... pytanie brzmiało jak mają być ułożne rurki w srodku aby bajlepiej ogrzewały bufor? Toż Ci odpowiedziałem który. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabamix 12.02.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Toż Ci odpowiedziałem który. Przepraszam, nie wiedziałenm że to odpowiedz. Czyli stożkowy najlepszy. A macie jakiś projekt czyli jak ma wygladać po przecięciu go na poł. Gdzie jest zasialnie, wylot, do jakiej wysokości ma być ten stożek, ile zużyć rurki do tego, jaka grubość, jak ma być zamontowany do dołu czy do góry? Panowie prosił bym o jak najwięcej informacj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.02.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Moj projekt to z210Glt link -> https://z500.pl/projekt/718/Z210_GLt,przytulny-dom-z-garazem-jednostanowiskowym-i-ulepszonym-ukladem-funkcjonalnym/dane-ogolne.html Jak byś mógł to możesz sprawdzić bo ja nie będe mieszał nie wiedząc o co chodzi. Z góry dzięki Niestety w opisie na stronie brak projektowego obciązenia cieplnego (jakze by inaczej), ja szacuję dla twojej lokalizacji na ok 4000-4500 W, do takiego domu kocioł na paliwo stałe??? i to na terenie Tauronu który ma najtanszą II taryfe G12w w Polsce. Czy nie lepiej bufor z grzałkami w II taryfie?, po co sie babrac w paliwo stałe ze wszystkimi jego "zaletami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 12.02.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Przepraszam, nie wiedziałenm że to odpowiedz. Czyli stożkowy najlepszy. A macie jakiś projekt czyli jak ma wygladać po przecięciu go na poł. Gdzie jest zasialnie, wylot, do jakiej wysokości ma być ten stożek, ile zużyć rurki do tego, jaka grubość, jak ma być zamontowany do dołu czy do góry? Panowie prosił bym o jak najwięcej informacj. Poczytaj trochę wątek znajdziesz wiele odpowiedzi. Poza tym zobacz na: http://domkopedia.pl/index.php?title=Bufor_ciep%C5%82a&redirect=no http://czysteogrzewanie.pl/instalacja-grzewcza/bufor-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabamix 12.02.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 (edytowane) Niestety w opisie na stronie brak projektowego obciązenia cieplnego (jakze by inaczej), ja szacuję dla twojej lokalizacji na ok 4000-4500 W, do takiego domu kocioł na paliwo stałe??? i to na terenie Tauronu który ma najtanszą II taryfe G12w w Polsce. Czy nie lepiej bufor z grzałkami w II taryfie?, po co sie babrac w paliwo stałe ze wszystkimi jego "zaletami" Może jestem staroświecki ale nikt z moich zanjomych nie zdecydował się na takie rozwiązanie(muszę czegoś nie dotknąć izobaczyć na własne oczy), na prąd.... jakoś nie jestem przekonany... Nawet nie wiem jak to przeliczyc na złotówki. Na paliwo stałe zakładam że koszt miesięczy będzie w granicach około 200 zł na miesiąc (po rozłożeniu na 12 miesięcy). Poczytaj trochę wątek znajdziesz wiele odpowiedzi. Poza tym zobacz na: http://domkopedia.pl/index.php?title=Bufor_ciep%C5%82a&redirect=no http://czysteogrzewanie.pl/instalacja-grzewcza/bufor-ciepla/ Wątek czytałem.... za dużo zbędnych postów. Bardzo fajne artykuły! Wszystko poukładane tak jak trzeba. Szkoda że nie działają zdjęcia bo nawet czytają parę razy nie sposób sobie wyobrazić krok po kroku co się trzeba robić Edytowane 12 Lutego 2017 przez zabamix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.02.2017 00:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 zabamix Narzekasz, ze 712 stron.A to 712 stron wyjaśnień i opisów.Poczytaj od początku. Zrozumiesz co i jak i po co. AsoltZrobisz OZC układu kocioł-bufor?Jak?Po co?Czasami trochę przeginasz... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.02.2017 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 zabamix Narzekasz, ze 712 stron. A to 712 stron wyjaśnień i opisów. Poczytaj od początku. Zrozumiesz co i jak i po co. Asolt Zrobisz OZC układu kocioł-bufor? Jak? Po co? Czasami trochę przeginasz... Adam M. Czy prostowanie błednych lub nieprecyzyjnych wypowiedzi to przeginanie?, czy znajomosc parametrów energetycznych własnego domu komukolwiek zaszkodziła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.02.2017 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 1. Nie.2. Nie.Gadanie nie na temat to czasem przegięcie.Pytanie było - czy 1000 litrów będzie dobre do domu i jaki kocioł dla bufora 1000 litrów Sprostowałem Twoją nieprecyzyjną wypowiedź? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts