Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

1. Nie.

2. Nie.

Gadanie nie na temat to czasem przegięcie.

Pytanie było - czy 1000 litrów będzie dobre do domu i jaki kocioł dla bufora 1000 litrów

Sprostowałem Twoją nieprecyzyjną wypowiedź?

Adam M.

Literalnie rzecz biorąc to 1000l do tego domu jest akurat, kocioł moze miec 20 albo i 25 kW. Co do gadania nie na temat to proponowanie paliwa stałego w obliczu nieuchronnych obostrzen antysmogowych nie jest nie na temat.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

prosze o podpowiedz który rozklad muf w buforze bedzie lepszy (bufor zasilany piecem zasypowym z wezownica do cwu i mozliwoscia podpiecia grzałki):Bufor 1.jpg

Bufor 2.jpg

Przy buforze 1 przyłączy wody kotłowej jest 6 - GW 6/4

Mufa pod montaz osłony czujnika jest 4 -Gw 1/2

przyłącza wody użytkowej 2 - 5/4

Są to bufory gotowe znanych napewno przez Was firm, ale nie chce zadnej reklamowac, tylko interesuje mnie który rozkład lepszy i srednica muf.

Witam,

prosze o podpowiedz który rozklad muf w buforze bedzie lepszy (bufor zasilany piecem zasypowym z wezownica do cwu i mozliwoscia podpiecia grzałki):[ATTACH=CONFIG]381485[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]381486[/ATTACH]

Przy buforze 1 przyłączy wody kotłowej jest 6 - GW 6/4

Mufa pod montaz osłony czujnika jest 4 -Gw 1/2

przyłącza wody użytkowej 2 - 5/4

Są to bufory gotowe znanych napewno przez Was firm, ale nie chce zadnej reklamowac, tylko interesuje mnie który rozkład lepszy i srednica muf.

Ten nizej

Może jestem staroświecki ale nikt z moich zanjomych nie zdecydował się na takie rozwiązanie(muszę czegoś nie dotknąć izobaczyć na własne oczy), na prąd.... jakoś nie jestem przekonany... Nawet nie wiem jak to przeliczyc na złotówki. Na paliwo stałe zakładam że koszt miesięczy będzie w granicach około 200 zł na miesiąc (po rozłożeniu na 12 miesięcy).

Zrobie przeklejkę z PW:

Wariant kocioł/bufor/grzałki i II taryfa możesz podzielić na niezależne dwa etapy czyli najpierw komplet podłogówki/grzejników z rozdzielaczami i buforem oraz grzałki el. i tak pofunkcjonować kilka lat a jak juz się upewnisz ile tej energii zurzywasz podejmujesz decyzję czy dokładać kocioł z układem ładowania chyba, że już jesteś pewien, że kociołek chcesz mieć. Tak czy siak należy pamiętać o wspawaniu dodatkowych króćców do bufora aby potem przy nim nie grzebać (kocioł/ solary/ PC/ inne zapasowe). Takie króćce z 100-200zł + zawory odcinające + korki do zaślepienia dodatkowo ale potem tylko hydraulik podejdzie i ma już się pod co podłączyć.

Nad wyborem kociołka + bufora warto się dłużej zatrzymać bo z jednej strony ogranicza nas miejsce w kotłowni a po drugiej stronie barykady jest wygoda pojedyńczego rozpalenia na jak największą ilość dni.

Bufor nie musi być umieszczony zaraz przy kotle i może być wywalony za ścianę albo na poddasze i co ważniejsze nie musi być pionową bryłą, może leżeć na boku (wtedy trochę trzeba zmodyfikować króćce). Ustawianie bufora w pionie ma szereg zalet szczególnie jeśli planujesz w nim wężownice ale jeśli ma służyć tylko jako akumulator to może spokojnie leżeć na poddaszu.

...pompę narazie daruję sobie ...

Tylko przynajmniej wspawaj zapasowe króćce aby w przyszłości mieć łatwość podłaczenia PC jak będa "rozdawać" prawie za darmo :D

pozdro

Gość Konto usunięte_1*
Literalnie rzecz biorąc to 1000l do tego domu jest akurat, kocioł moze miec 20 albo i 25 kW. Co do gadania nie na temat to proponowanie paliwa stałego w obliczu nieuchronnych obostrzen antysmogowych nie jest nie na temat.

może jest nie na temat a w zasadzie na pewno , ale tak czy siak jest to najtańsze jeszcze rozwiązanie i ciężkie do przebicia chyba że nadejdzie czas kiedy producenci PC zrozumieją że przeginają z cenami za długo , a przeginają ,trochę przy klimatyzacjach robiłem i wiem ile co kosztuje , sami produkowaliśmy klimatyzatory 10kw dla KGHM-u, i jaka była przebitka

Może jestem staroświecki ale nikt z moich zanjomych nie zdecydował się na takie rozwiązanie(muszę czegoś nie dotknąć izobaczyć na własne oczy), na prąd.... jakoś nie jestem przekonany... Nawet nie wiem jak to przeliczyc na złotówki. Na paliwo stałe zakładam że koszt miesięczy będzie w granicach około 200 zł na miesiąc (po rozłożeniu na 12 miesięcy).

(

Trudno byc przekonanym jezeli koszty sie nie przelicza a zaklada. Przypuszczenia i gdybania nie są najlepszą metodą do wyboru optymalnego systemu grzewczego

A czy mogłabym wiedziec dlaczego ten drugi?

To jest niemiecki bufor, producenta nie pamietam, ma kruciec grzałki na dole zbiornika, wyciągalną wezownicę cwu wykonaną z nierdzewki karbowanej o pow. 8 m2. Bardzo dobra jakosc wykonania i duza wydajnosc wezownicy cwu, zainstalowałem kilka szt. tych buforów.

Jak mam reklamowac to sprzedaje go firma Atmo-Pol, ten piewszy to Galmet. Dziekuje za odpowiedz. Odezwe sie na priv w sprawie tego bufora, bo mam kilka pytan

To jest niemiecki bufor, producenta nie pamietam, ma kruciec grzałki na dole zbiornika, wyciągalną wezownicę cwu wykonaną z nierdzewki karbowanej o pow. 8 m2. Bardzo dobra jakosc wykonania i duza wydajnosc wezownicy cwu, zainstalowałem kilka szt. tych buforów.

...na prąd.... jakoś nie jestem przekonany... Nawet nie wiem jak to przeliczyc na złotówki. Na paliwo stałe zakładam że koszt miesięczy będzie w granicach około 200 zł na miesiąc (po rozłożeniu na 12 miesięcy).

...

Mam teraz tymczasowo zamontowany kociołek dolniaka z niskiej półki (2,5k zł 25kW). Paląc węglem/brykietem/drewnem jego sprawność wychodzi bardzo podobnie 55-60% mimo, że producent w DTRce napisał 78% (labolatoryjnie może i tak wychodzi). Węgiel kupoiwany po 850zł/t, drugi rodzaj wegla po 550zł/t, brykiet RUF kupowany po 520zł/t, drewno brzoza liczona po 160zł/m3 i sosna po 120zł/m3 (drewno kupowane taniej ale doliczyłem za cięcie porabanie i ułożenie czyli tyle ile zapłaciłbym gdybym zamówił z ułożeniem). Koszty w przeliczeniu 20gr/1kWh bez znaczenia czym paliłem. Zmiana na kociołek HG może obniżyć te koszty do 15gr/1kWh ale dobrej jakosci taki kociołek też kosztuje. W II taryfie u mnie mam 37gr/1kWh czyli 2x drożej

Wybór czy drewno czy en. elektryczna zależeć będzie od chwilowych warunków i "promocji" bo słyszałem, że sa rejony w Polsce gdzie po 27gr/1kWh (brutto) się płaci a to już byłby poważny argument. Oczywiście dla kogoś kto ma własny kawałek lasu albo może pozyskac drewno w granicach 50zł/m3 taki kociołek jest zawsze alternatywą dla "lenistwa" i wygody elektrycznej :D

pozdro

Wybór czy drewno czy en. elektryczna zależeć będzie od chwilowych warunków i "promocji" bo słyszałem, że sa rejony w Polsce gdzie po 27gr/1kWh (brutto) się płaci a to już byłby poważny argument.

Daleko nie trzeba szukac, II tar G12w Tauron - 25,34 gr/kWh, bez promocji, tak normalnie.

Gość Konto usunięte_1*
Berthold61 ile według Ciebie powinna kosztować pompa powietrze woda split na ok 10kw?

powiem ci że duużo za dużo , przypuszczam że połowa ceny to ten wyświetlacz z procesorkiem od zegarka , kiedyś padła nam stacja uzdatniania wody taka ok 5 kubików na godzinę i za sam wyświetlacz który zdechł taka pewna firma z Warszawy zażądała za niego 15 tys zł , a to dziadostwo nie warte więcej jak 200 zł , no ale przecież rynek to rynek

Berthold61 ile według Ciebie powinna kosztować pompa powietrze woda split na ok 10kw?

Klimatyzator pokojowy naścienny Gree Change GWH24KG-K3DNA5G 7,0 KW kosztuje 3450zł. Pompa od tego rożni się tym żę zamiast wewnętrznej jednostki jest wężownica w małym zbiorniczku lub wymiennik płytowy.

Nic prostszego kupić używany klimatyzator image.jpg

pompkę, wymiennik płytowy, zasterować kalkulatorem i sprzedać. Żyła złota.

Witam,

interesuje mnie który rozkład lepszy i średnica muf.

Między 5/4 a 6/4 nie ma większej różnicy. W buforze ważniejsza jest grubość ścianki i rozkład króćców pasujący do Twojej kotłowni. CWU można rozwiązać na dwa sposoby: wężownicą przepływową w buforze lub osobnym zbiornikiem CWU z wężownicą zasilaną z bufora.

Nic prostszego kupić używany klimatyzator image.jpg

pompkę, wymiennik płytowy, zasterować kalkulatorem i sprzedać. Żyła złota.

Trzeba mieć o tym pojęcie!

Właśnie rozmawiałem z użytkownikiem meetinga, pompa chodzi na wodzie i nie zamarza!

To by rozwiązywało wiele problemów- można bez ceregieli wpiąć w bufor:)

Co wy na to?